Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Divnovědecké auditorium o švestkách

19. 08. 2001
1
0
9629
Autor
Danny

Proč se říká "sbal si svých pět švestek", i když dotyčný/dotyčná žádné švestky s sebou nemá?

Kolegové divnovědci, prosím o vaše názory.


Sluníško
20. 10. 2001
Dát tip
ono se říka víc divných věcí :o) vemte si třeba větu: "postav vodu na čaj". Co je to za blbost? jak můžu vzít vodu a někam ji postavit? jen si to představte, ta věta doslova znamená: vem trochu vody a postav ji (třeba) na čajovej pytlík.. a přitom se tím myslí: nalej vodu do konvice a postav ji (tu konvici:) na sporák. O čaji ani slovo! :o))

Bezejmenny
20. 10. 2001
Dát tip
Sentenci "postav vodu na čaj" lze vysvětlit snadno. Stačí nebrat citaci doslova, a pojmově ji rozšířit. Třeba takto: "postav na vařič nádobu s vodou na výrobu přiměřeného mmnožství čaje pro následnou konsumaci". A je to. Zkrátíme-li tuto dlouhou sentenci, vznikne uvedená citace. ;o))))))

člobrda
20. 10. 2001
Dát tip
nebylo by na miste mit oblicej zavreny a postavit vodu na caj ci kafe tedy ehmmmm "postavit na vařič nádobu s vodou na výrobu přiměřeného mmnožství čaje pro následnou konsumaci" sam? kdybychom jeste brali v potaz zamysleni Jerome Klapky jerome, nad tim, jak tezke je timto zpusobaem caj pripravit, jelikoz musime dat konvici najevo, ze o vysledny produkt nestojime a tudiz se konvice vztekem tak rozpali, ze muze ke kyzenemu produktu dojiti.. neni to jen tak postavit neco na neco... vzpomenme kolumba, ktery mel problemy s postavenim vajicka na spicku...... :o)))

Bezejmenny
20. 10. 2001
Dát tip
Pokud je mi známo, právě Kolumbus problémy s postavením vajíčka na špičku neměl. Naklepl si ho přece, ne? ;o)) Ale onen problém s postavením vajíčka, mylně připisovaný Kolumbovi, pochází od jistého raně středověkého janovského architekta. Ten takto pragmaticky dokázal tamním radním, coby investorům, že jeho na svou dobu pokrokově avantgardní projekt místní katedrály jehož statice díky oné avantgardnosti tamní měšťané nechtěli uvěřit, je reálný. ;o)))))) Odkaz na JKJ je ale zajímavě směrodatný. Zdůvodňuje mimo jiné i fakt, proč jsou konvice vybavovány píšťalkami. Jistě proto, aby nám mohly svůj vztek nějak ventilovat, že? ;o)))))

člobrda
20. 10. 2001
Dát tip
presne tak ... jak rika J.K.J (nikoli J.F.K.) ze rychlejsi zpusob je zaryte tvrdit za ja v zadnem pripade caj nepiji, ze mam rad mleko ... :o) co se tyce pistal, predpokladam ze obsluha lokomotiiivy ma k dispozici velice velkou konvici... diky za ujasneni Kolumbova cinu, sam jsem v tom nemel prilis jasno a tak pojimam tuto verzi take za svou ( s dovolenim):o))

Spvrivs
18. 10. 2001
Dát tip
Pět švestek je obrovské bohatství. Víte, co je z toho slivovice? No a jelikož v manželství funguje tzv. společné bezpodílové vlastnictví, tak se na určité předměty musí vztahovat výjimka. Taková se dřív vztahovala i na švestky. A protože v chudých rodinách nic jiného spadajícího do těch výjimek nemívali, tak švestky vyjadřovaly vlastně veškeré osobní předměty. Proto při vykopnutí některého člena rodiny znamenalo "Sbal si svých pět švestek" to samé jako "Odtáhni a vem si s sebou všecko osobní, ať tady po tobě nezůstane smrad". Jenom nevím, proč těch švestek muselo být zrovna pět. Že by nějaká nepsaná právní tradice, jako že třeba "Nechť každý vyobcovaný si v zájmu spravedlnosti a zabránění konfliktů s jinými jedinci podobného osudu odnese s sebou právě pět švestek"? Možná že slivovica měla působit jako nějaké povzbuzovadlo a zároveň uklidňovadlo ("Přece nemá smysl se vracet, když mám kamarádku slivovičku"). Měli to ti naši předci ale perfektně vymyšlené, co? :-)))))

Spvrivs
18. 10. 2001
Dát tip
Jo a protože mimo slivovicařské oblasti švestky neměly takovou hodnotu, tak se jich obvykle bralo jenom pár. :)))

člobrda
18. 10. 2001
Dát tip
no ja bych se tak docela nevzdaval toho nazoru na plumbum jako na olovo viz PAPOUCH, to by se diky tomu mohla vratit i hypoteza viz Rivka o trech navzajem si zapalujicich lidech (olovo jako soucast munice), a tudiz bych prislovi sbal si svych par svestek bral jako vyhruzku vypadni nebo plumbum :o)) :o)

Mámalibor
09. 09. 2001
Dát tip
Zkus se podívat mezy ty kadlátky taky po nějaké erotice,třeba jsou tady někteří coby čekající v mužské podobě na ůsměv ! _!*:-)) Rivčo!!!

zoo
04. 09. 2001
Dát tip
Bezejmenny: No ona 100pluska, co stojí 28,-, se dostane do ruky jen prachatějším. :-)) Ježiš! Švestky! Dyk já mám v lednici VOSUM šestek a kručím tady! :-))

Anais
02. 09. 2001
Dát tip
absurdian: to si zapamatuju, mohla by z toho byt docela dobra scena do jisteho filmu.

Bezejmenny
02. 09. 2001
Dát tip
Rivka: zajímavý. To o búrské válce jsem nevěděl. Díky. Mohu tedy konstatovat slovy jistého kibice z Poláčkových Hráčů: "Skvělé. Zase jsem se dneska poučil." ;o)))))

Mahoney
20. 08. 2001
Dát tip
:-))

papouch
20. 08. 2001
Dát tip
A Plumbum je pak těžký úder padající slívou?

Helča
20. 08. 2001
Dát tip
Jasně, že je z moravy. Tam v jedné vísce na pomezí Slovácka a Horácka byl takový podivný človíček. A měl švestky. Magické švestky a chtěl se s nimi pořád s někým dělit. Tak šel nanávštěvu, chvíli poklábosil, něco popil a pak se vytasil s těmi švestkami (většinou jich měl 5 - to bylo takové jeho magické číslo). A začal rozprávět o té jejich magii. Jenže, to víte, na hranici Slovácka a Horácka, kdo by neměl švestky. A každého ty jejich byly nejlepší. Tak ať s temi magickými švestkami jim vleze nazáda. Tak mu říkali, když už těch jeho řečí měli plné zuby (jak asi vzniklo tohle rčení?), Tondo (tak se jmenoval), zbal si svých 5 švestek a di už. No a pak to začali používat i na ostatní návštěvníky, nemající se k odchodu. A jak se děvčata z té vísky, provdávala do okolních, šířilo se i toto rčení. A jedna z nich se provdala až Čech. A už to jelo.

Helča
20. 08. 2001
Dát tip
Jo a ještě něco, kdo si to chce ověřit, doporučuji kroniku obce Trnkovice. Tam se dočtete, že roku 1823 se narodil Antonín Smejkal rodičům Antonínovi a Magdaleně. A že byl zvláštním tím, že vlastnil pouze jeden švestkový strom.

zolli
20. 08. 2001
Dát tip
Odpal se švestkama nejni tak tragický, jako když vás dotyčný pošle na nejrůznější místa. Vypálíte bohatší, když né o zkušenosti aspoň vo slivku.

Wopi
19. 08. 2001
Dát tip
Aby byl dotyčný uveden ve zmatek a snížila se tím jeho obranyschopnost. :-)

Albireo
19. 08. 2001
Dát tip
1. hypotéza: Přebrept. Pět šestek. Podprsenek č. 6. 2. hypotéza: Přesmyčka. Původně to znělo "Sbal si svých šest pětek".

Wopi
19. 08. 2001
Dát tip
ad 1. hypotéza: toto rčení však existovalo ještě před objevem silikonu ad 2. hypotéza: to ovšem zmizelo "v"... muselo by být "stvých šest V pětek" a je známo, že existovaly jen V1 a V2 (fau ajns a vau cvaj) :-)

Wopi
19. 08. 2001
Dát tip
éééé "t" se vloudilo omylem...

Astalavista
19. 08. 2001
Dát tip
Wopi: už jsem se lekl, že začínáš psát staročesky :) Myslím si, že by to mohlo být vyjádřením jakési opovržlivé myšlenky, názoru, že si má dotyčná/á vzít jen to s čím přišla resp. nepřišla, a to nic by se svým objemem mohlo rovnat pěti švestkám, který schováš do dlaně :) Ale je pravda, že hypotéza s "šestkama" se mi líbí víc ...

MM
19. 08. 2001
Dát tip
obávám se, že na to jdete špatně: švestka je totiž zcela jistě magickým a kultovním předmětem - a původně ona výzva byla snahou vypudit z okolí čarodějnice - škodlivé elementy. otázkou zůstává, proč zrovna pět. ale neříká se spíš, sbal si svých pár švestek ? tím taky padá líbivá sice, ale neudržitelná teorie o přesmyčce s pětkou. AdaMM

Albireo
19. 08. 2001
Dát tip
MM: Pokud bys měl pravdu, mohla by si sbalit svých šest párků.

Absurdian
19. 08. 2001
Dát tip
Teda... nevim, jestli to sem patří... ale... to je fuk... když jsem byl malej kluk, hrál jsem si jednoho teplého podzimního dne na zahradě a vedle mě dřepěla mladší sestřenice - vzhledem k nízkému věku zcela nahatá. Jak jsem ji tak hlídal a pozoroval, přemýšlel jsem, na co má v klíně takovou provokativní škvíru. Pak jsem na zemi našel spadlou nedozrálou švestku a na rozdíl od ní ve mně zcela dozrál originální nápad... Švestku jsem vložil do tak příhodného místa... Bůhví, jak vznikají rčení... :-))

Wopi
19. 08. 2001
Dát tip
Zajímavá teorie. To máme ještě uši, ústa a anální otvor... akorát pět! Jen muži by si jich balili méně...

Rivka
19. 08. 2001
Dát tip
No některá rčení jsou evidentně výsledkem lidové moudrosti - třeba to, které zakazuje třem lidem zapalovat si jednou zápalkou cigaretu...:) (Jestli ho tedy někdo zná - prostě, milá pověra pravící, že kdo si jako třetí odpálí, zemře:) ) - To pochází z Búrské války, vymysleli to Angličané, milovníci tabáku. Když zapalují pouze dva, je to bezpečné - při třetím už má nepřítel dost času na zamíření... (Ale jak je to se švestkami, to vážně nevím:)) Zkusím se podívat do moudrých knih...:)) )

Astalavista
19. 08. 2001
Dát tip
Absurdian: To je jak O Golemovi :))) Tak mě tak napadá, že to rčení mohlo vzniknout taky na Moravě :)

JiKo
19. 08. 2001
Dát tip
V turecku ci ženy nosí vše své zlato stále sebou, to kdyby byly vykopnuty, možná, že švestky jsou takové nějaké bohatství. Toto rčení nabývá na síle zvláště letos, kdy zákeřná Š/šárka napadla Č/čechy i švestky a pohledem na cenu kilogramu švestek se dá vlastnění 5x slívy brát jako bohatství

JiKo
19. 08. 2001
Dát tip
švestka = slíva pár švestek - pár slív transformace z angličtiny - Par sleeve (nominální hodnota rukávu) Anebo Par plum (plum=slíva) Golfový termín při greenování - závěrečný úder holí ze švestkového dřeva

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru