Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Scifi ghetto versus mainstream

20. 08. 2001
0
0
4073
Autor
Danny

Jaké jsou podle vás nejmarkantnější rozdíly mezi sci-fi a fantasy díly a autory na jedné straně a "mainstreamem" na straně druhé?


nebraska
20. 08. 2001
Dát tip
mainstream? pocujem to prvy krat v zivote....

clovrdik
20. 08. 2001
Dát tip
největší rozdíl vidím v tom, že sci-fi jsem četl, kdežto ten mainstream, to vůbec nevím, co je :-)))

hermit
20. 08. 2001
Dát tip
hm, mainstreamem, ale jakým? myslíš zřejmě rozdíl mezi kvalitní sci-fi a fantasy a nekvalitní... hm, tak to nevím... :-)))))))

Wopi
20. 08. 2001
Dát tip
Jedinej zásadní rozdíl je v tom, že jsou mnohá sci-fi, která nezatěžuje láska a nikdo nikoho nepolíbí od první stránky do poslední. V mainstreamu toto jest téměř nemyslitelné...

Naso
20. 08. 2001
Dát tip
mainstream - hlavný prúd. Myslíš tu ako hlavný prúd v literatúre ako takej? Verzus sci-fi a fantasy? Donedávna (a možno ešte stále?) boli sci-fi a fantasy považované za akési marginálne prejavy literatúry, ale dnes, v dobe technologicko-informačnej-vesmírnej sa hlavný prúd literatúry dostáva do domén fantázie a naopak, fantázia sa stáva bežnou realitou... A ešte by sme si mali vysvetliť, čo je tradičné a čo netradičné v sci-fi. Netradične písal napr. Stanislav Lem. Číta sa ťažko, ale to myšlienkové univerzum!!! Ja som zarytý fanúšik scifárny (okolo 150 kníh doma) a len tak za seba hovorím, že bez mien ako Ursula Le Guinová, Brian Aldiss, Asimov, Simak, Heinlein, Bradbury, Clarke by to nebolo ono! Najnovším objavom je pre mňa Catherine Asaro s jej epickou vesmírnou ságou.

Albireo
20. 08. 2001
Dát tip
Vůbec bych to nestavěl proti sobě. I v SF&F, i v "tradičnější" literatuře se najdou díla mimořádná, průměrná a podřadná.

myrinda
20. 08. 2001
Dát tip
albi, naso: souhlas

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru