Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sen

18. 02. 2009
2
13
1178
Autor
M.V.Jung.

Originál: http://www.mvj.cz/2009/poezie/zivot/sen/

Ráno provoněla čerstvě pražená káva,

která přiznejme si,

je k nesehnání

a ze saténových peřin,

chce se mi do světa jen těžko.


Na balkóně mne konejší svěží vánek

a panorama východu slunce

v mořském zábalu,

kterou by Picasso jen stěží,

rdousil pod štětcem.


Vlny smazaly pozůstatky včerejší noci

a čistým lánem písku

hrne se ztělesněný klid,

až africké duny svádějí,

ke stavění pyramid z písku.


V domečku na několika kůlech,

přečnívajícím z ostrého útesu,

dokázal bych si představit život,

který i když nedržím,

rád bych promrhal zde!


KDE KRAJINOU SVOU,

VYSNĚNOU,

BYLO BY KAŽDÉ RÁNO DALŠÍM ÚSPĚCHEM

K PŘEŽITÍ PŘEDEŠLÉ NOCI,

NEDOŽITÉ.


13 názorů

M.V.Jung.
18. 03. 2009
Dát tip
Když to by ta myšlenka ... nebyla myšlenkou :-)

nechala bych jenom poslední sloku..

Impresse
09. 03. 2009
Dát tip
* za toho Picassa...a čerstvě praženou kávu :-)

Santi€
20. 02. 2009
Dát tip
"panorama východu slunce v mořském zábalu, kterou by Picasso jen stěží, rdousil pod štětcem" a "BYLO BY KAŽDÉ RÁNO DALŠÍM ÚSPĚCHEM K PŘEŽITÍ PŘEDEŠLÉ NOCI NEDOŽITÉ" neřekla bych neopravdové, ale trochu neobratné...z překotné touhy vyjádřit se.

M.V.Jung.
19. 02. 2009
Dát tip
To není problém, to je přednost.

Hasdrubal
19. 02. 2009
Dát tip
problem je ten ze poezia je vec subjektivna:P

M.V.Jung.
19. 02. 2009
Dát tip
Můžu ti zaručit, že tohle byl náhodilý tok myšlenek, nikoliv snaha něco vypublikovat. Naopak, šlo to samo. To, že se to nepříliš povedlo úměrně k tvému vnímání, je věc jiná, ale znásilnění v tom opravdu nevidím a už jen samotná definice patosu se mi z tvé strany zdá "podivná". Určitě netvrdím, jak je to závratné dílo, ale že by se v něm objevila známka patetismu nebo stlačení, to dozajista nikoliv, to musím oponovat ;-)

Hasdrubal
19. 02. 2009
Dát tip
Sorry, ze som ti napisal len tak bezobsazne. Tu ten patos nespociva v nabubrelych slovach ale v celkovom vyzarovani basne:P Si sa nejak moc snazil napisat basen ze sa to tak stlacilo.

M.V.Jung.
19. 02. 2009
Dát tip
Teď, už je to konečně kompletní. Nemám rád laxní kritiku typu dobré špatné, z toho nic neplyne. Čili teď jsem rád, že je to kompletní :-). Díky.

Stew-art
19. 02. 2009
Dát tip
Neni to opravdovosti snu nebo reality etc. ale o opravdovosti pocitu, ktere z toho, co jsi vytvoril, (ne)vyzaruji. Je to neco mimo kategorie. Literarni teorii moc nerozumim, i kdyby ano, tady myslim neni moc nad cim dumat-tri strofy prazdneho popisu, pricemz na konci treti je jakysi kiks s piskem piskem. Ve ctvrtem - uz to zvolani je trochu prepal a preziti nedozite noci je proste jen zbytecky kod, se kterym se na pismaku setkas vsude, absolutne zbytecne spojeni slov, ktere se tvari dramaticky a pritom je jen a jen prazdne. Nehlede na to, i spatne napsana vec muze predavat pocity, ale tahle to nedela, neumi, je to jen text bez aury. Mrkl jsem se na to, co pise Hasdrubal, naschval se podivej taky.Uprimne, opravdove, jednoduche, (skoro:-) bez poz..Dival jsem se na tvoje webovky a tak se mi zda, ze to beres nejak moc vazne. Take it easy.

M.V.Jung.
19. 02. 2009
Dát tip
V prvé řadě děkuji za kritiku. V té další pro Stew-art: Jak má být sen opravdový? Jak se dá sen definovat? Jak má být sen nefalešný, když již z podstaty je to iluze? Celé dílo je o zajímavých, pocitově podbarvených obrazech, ne o definicích skutečnosti. pro Hasdrubal: Výroku umělé příliš nerozumím, ale dokíži pochopit to nepochopení myšlenky, kterou jsem evidentně nevyjádřil tak skvěle. Názoru patetičnosti daného textu ovšem nerozumím příliš zřetelně. V čem je takové dílo všední? Jazykové prostředky používané mnohými? Možná bych chtěl znát spíš tvůj názor na význam slova "patos", protože zrovna to, mi k dílu nesedí. Délka díla je spíše subjektivní pocit čtenáře, protože to je věc čistě subjektivní a s obsahem příliš nesouvisí. Někdo má rád texty delší, někdo kratší. Kritika má být konstruktivní, rád bych slyšel více, než jen pář přídavných jmen.

Hasdrubal
19. 02. 2009
Dát tip
Jo je to take umele. Pateticke. A moc dlhe:P

Stew-art
19. 02. 2009
Dát tip
Promin, ale myslim, ze je to spis falesne nez opravdove.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru