Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jéňa Lódal

20. 02. 2009
21
64
10672

Já vím. Je to dlouhé a ještě cizojazyčné. Ale zato poučné. Pro folklórní badatele je tu na pomoc slovníček. http://hanackyslovnik.wz.cz/slovnik.pdf

    Zahradní branka byla pootevřená. Vybledlá cedulka s obrázkem kocoura Garfielda sice vyhrožovala: „Pozor zlý kocour!“ ale těch pár kroků k domovním dveřím jsem risknul. Zvonek bez jmenovky byl rovněž opatřený nápisem: "Klepání je pokažené. Zvoňte!"
Zazvonil jsem.

"No ja! Deť ož letim! Keho to sem... Ja, to seš te? Hergot, senko, tes verustl..."

"Dobrý den strécu. Jak se máte?"

"Stréco! se řiká! Neplké hlópote, te Janko s gipsovó hlavó a mlov po panske, jak tě zubák narustl. A nezezóvé se te figoro, toť seš na dědině! Oprdel se na legát, postavim na kafé."

    Strýc sáhnul do kredence, vylovil dva veliké hrnky a otočil je na chvilku dnem vzhůru. Z jednoho se vykutálelo několik mincí. Oči se mu nečekaně rozzářily. Čajovou lžičkou nabral kávy, ťuknul do ní ukazovákem, neboť se mu zdála příliš vrchovatá a otázal se:

"Máš rád selny?"

"Strejdo, do takového hrnku bych dal aspoň tři lžičky."

"Běž do pate! Ve měšťáci si neomite ničeho vážet. Bído na vás!"

Kuchyní zavoněla káva.

"Co sem to chtěl řict a nic dat... Neseš mě aspoň pleskačko šlihovice?"

"A Režná by nestačila?"

"Tož ta Režná jož néni co bévala. Ešle voni to včel nekopestijó z erteplí, če z keryho šlaka."

"No, to víte, šetří se. Hanáci už mají spořivost v genech, ne? Vzpomínám si, jak teta říkávala: Kópila sem hoso, pulko pečo, pulko eště krmim!"

"Tož to zas prr! Lakotné, to Hanák nigdá nebel! Enem si oměl všeckyho vážet.
Šak viš jak chodil Pán Ježíš se svatym Petrem po světě, přešle take na Hanó, kerá bela tenkrát ešče postá. Svaté Petr povidá: "Taková pěkná zem, a žádnyho člověka to néni. Mel bes Pane, stvořet nejakyho". Ježíš se ohlidl a viza okolo sebe samó hleno, nabral vode ze stodynke, nadělal blato a z něho opleskal Hanáka. "A jak ho včel vzkřiset?" ptá se starostlevě Petr. Kristus Pán kázal otrhnót z pola ječmenné klásek a zašmérat ho pod nosem. Sotva svaté Petr klásek otrhl, Hanák otevře očeska a ož volá: "Poslóchéte, netrhéte mě ten ječmeň! Bode málo slado!"
Tož nečoč a nalé té Režné, če co to máš. Deť já mosim eště hospodářstvi poběhat... Tož na zdravi!"

"Jaké hospodářství? Vždyť jsem ani o tu inzerovanou kočku nezavadil."

"To máš: králike popravit, zelenyho lopeni naškobat, slipkám neco hodit, véca pozbirat. Mám tře slipke, kam šlápno, samy véce! Totok a tamto, s kozó ke kozlovi zajit..."

"S kozou? Kozu jste neměl, co tetička umřela!"

"Tož, to ja. Pravda, Anča s ňó chodivala. Kozlovská decke si jo dobirale: "Co se s tó kozó furt vláčiš. To nemože odělat ten tvuj?" A vona na to: "Né! To mosi odělat kozel!" No ja, kde je temo škádleni konec. Co hlediš, nalévé! Sténě venko prši."

"Cože, prší? Už dlouho?"

"Né. Na Hané prši akorát pět minot. Potem ož sere! Šak seď, okrojim tě kósek cvibocha. To viš, bochte pict neomim. O čem sme to plkale?"

"O té hanácké hamižnosti. Slyšel jsem, že Hanáci jsou původně Skotové, kteří byli ze Skotska vyhnáni pro nadměrnou šetrnost."

"Tož to se senko méliš! Doopravde to belo zrovna naopak! To Hanák naočel skote hospodařet!"

   Zabralo to. Když byl strejda správně vytočený, dokázal vyprávět neuvěřitelné historky. Zatetelil jsem se blahem a nalil jsem mu další hořčičák Starorežné.

"To belo tak. V dědině ménem Véska, malé kósek od Olomóca, žel chasnik. Janek Lódalu mo belo. Maměnko ztratil, neměl ani patnáct a tře roke nato mo omřele ai tatik. To belo v země, roko 1800, akorát na ostatke. Dež taťka jaksepatři oplakal, nejaké deň seděl za pecó jak bochta, pak se ale zebral a šil do farni škole za panem rechtórem Konečnym na rado. Čerti vijó, čim ho ten černoprdelnik ponókl, ale na jaře Jenik prodal chalopo a šil do šeryho světa.
Nejaké pátek vandroval po Německo, ai v Broggách pobel a než prošópal střevice, ož bel ve Flandrách. Stálo ho to hrotke slz a koše hamáru, ale že nebel žádné krčala ani nijačena, naočel se cestó kde-čemo. A jak se došprtal Francijó až k mořo, tož v ten moment najisto věděl, že meze téma Anglánama se take neztrati, a sedl na prvni šif co ten deň odplóval.
Že nepřešil s holó řeťó a nebel žádná ledačena, veznal se v kdečim a rozoměl jazekum, stal se brzo vehlášenym kopcem. No ja. Nélip se zbohatne na chodym ledo. A chodáku bela névěči sela ve Škótsko. Tož nelenil a roko 1804 se osadil v městečko Kilmarnocko o Glasgowa. Tam si otevřel koloniál a abe to tém žvachtalum šlo lip přes peske, přemenoval se z Jenika Lódala na Johnyho Wolkera. Obchode mo šle, ai robko si našil a do roka měle senka.
Teho roko bela velká óroda ječmeňa a tém sedlákum motalo šeškama, co s tim. Tož milé Jenik jim povdá: „O nás na Hané, kdež je dosť ječmeňa, tož z něho vařime pivo!“ A hneď jim take pravil jak to majó odělat. Šak nebel žádné ťokan a věděl, že pivo lepši prodá než zrno. Kdež ale okoštoval co navařele, krótil hlavó tak selno, div mo limec nezhořel. „Deť ve lajdáci ste do teho nedale chmelo! To je horši než náš olomócké samoser! A jak pod tim sladem topite tó vřesovó rašelenó, tož to je take dopoštěni! No nic, mosite z teho vepálet gořalko.“ A domlova bela statá. Tym pádem se sedláci naočele hopodařet s přebetkama po hanácko a ze samé radosti dale temo nápojo méno Véska. Teda Whisky.
Poněvač ve Škótsko boť prši, če se na dyšť chestá a zema je jak v psirni celé rok, tož gořalka šla dobře na odbet. Ale co čert nechtěl, Jenik, nemoseja se ož toli otáčet, zhlidl se v koštováni. Nebelo dňa abe nebel v raušo a po roko ož vepadal jak krmené šendel. Jednyho dňa spostil klapke přez panenke, migl hlavó na stul a bel v páno. Tož celé kvelb a hospodářstvi podědil teprvá patnáctileté Johny Wolker, roko 1820.“

„To je vážně hezká pohádka, strejdo. Kdo ale vynalezl tu slavnou značku Johny Wolker?“

„To jedneho dňa dělal malé Johny ordnunk v krámě a našel pismo, kery mo tam nechal nebožtik tata. Stálo v nim: „ Milé senko. Te gořalke, co mě sem nosijó ti pohlópli sedláci, jedna jak drohá nésó k piti. Ale nebel sem zhnilé a michal sem a zkóšel, co z teho vekvete. Tož abes měl neco do počenko, s čim jistojistě oděláš diro do světa, mosiš smichat teto značke - Cardhu, Talisker, Dailuaine, Caol Ila, Glendullan, Port Dundas, Aberfeldy, Caol Ila, Glenlossie a Craigellachie, Clynelish, Royal Lochnagar a Cmabus, Mortlach a Auchtertool.

PS: A eště to néduležitéši. Nemosiš to pře tym micháni hneď glgat. Stači k temo převonět!“

    O vzniku proslulé whisky Johny Wolker koluje mnoho legend. Ale my už víme své, že?
Tož na zdraví!

 

 

 

 


64 názorů

Jé, tak to jsem moc rád, že ještě někomu můžu udělat radost.


Zájmy jsou to bezesporu ušlechtilé. Znalec whisky (byť by byl i konzumentem nestřídmým), je šlechticem mezi alkoholiky. ((-:

Zordon
11. 06. 2012
Dát tip
Je mi jasné, že tímto jsem profláknul, že krom konzumace kvalitní literatury mám i jiná hobby.

No konečně! Jsi první, kdo si toho všiml. Ostatní buď nečtou pokrokovou poezii, nebo jsou abstinenti. ((-:

Zordon
11. 06. 2012
Dát tip
Jen bych si dovolil upozornit na malou drobnost, a sice že jméno známého tvůrce whisky se v jedné samohlásce liší od příjmení českého proletářského básníka.

Augustus
08. 09. 2011
Dát tip
Krásné, vtipné a pohladí po duši. Nemohu netipovat.

tož ani ne, Květoňu, mám cvik od jednoho, co sme mu říkali "Pačes"...ten nepromluvil, než v tomto dialektu...jak kdyby mně to vykládal, tak mi to připadlo :)

Musela být fuška, přelouskat to, že jo?

Na Hané prši akorát pět minot. Potem ož sere! :D :D ...nejenom toto místo, celé moc pobavilo...t.

Těsně vedle! Je to židle.

Toscana
06. 06. 2009
Dát tip
Klidně pasuj, rozuměla jsem všemu, ono stačí jen trošku přemýšlet... Nejvíc dumání mi dal "legát" - že to bude kus nábytku vhodný k usednutí, to mi jasné bylo, jen si nejsem jistá, jestli to je lavice nebo židle - tipovala bych tu lavici.

Tak jsi říkal, jestli dojdeš až k téhle povídce, jestli s tím čtením nesekneš. No, pokud jsi rozumněla alespoň ze třiceti procent, tak tě pasuji na čestného Hanáka!

Toscana
06. 06. 2009
Dát tip
Tož jsem to přelóskala v kledo, protože Hanáce se též nepřetrhnó - a je to sopéééér! :o)))) *t (Jen by mě zajímalo, kam ty na ty skvělé nápady chodíš, Květoslave)

macecha
26. 05. 2009
Dát tip
není zač. Je zasloužená :-)

Na Valašsku máme chatu a spoustu známých, takže ten dialekt dobře znám. A díky za pochvalu.

macecha
21. 05. 2009
Dát tip
bezva napsané, u nás se také mluví, ale po valašsky a kdo to nezná, je z toho vedle. Zvláště starší ročníky jinak nepromluví.Někteří hlupáci považují dialekt za něco podřadného. Mně se líbí, že jsou ještě lidé,kteří,když v tom žili od mala, tak to nemění.A to je právě ta paráda .... T*** Radost poslouchat a radost číst.

Ale že ses načekal, koukám :)

Jsem jurodivý a jasnovidec a tak podobně. Ale úplně vážně, slova NA TO NEMÁM, jsem fakticky čekal.

Úplně přesně? I s tím malým písmenem na začátku? A třema tečkama? Týjo! Jak to, morcechadry, děláš?

Přesně tato slova jsem čekal.

ech... Tak na to nemám.

Koukám, taky cizojazyčná! No, jo. Mí Moraváci mi rozumějí!

ale já su ponaučena! - tohle co sem vypíchla je jen třešnička na dortu... extra bonus :o)

To ponaučení sice tkvělo v něčem jiném, ale každému co jeho jest. :-)

"Co se s tó kozó furt vláčiš. To nemože odělat ten tvuj?" A vona na to: "Né! To mosi odělat kozel!" :oD

Kdo z nás, sýrožroutů, by mohl neznat Velkýho Tvrdýho Marvina? Je to můj oblíbený hrdina.

Tož tě Veleké Tvrdé Marvóšo vico, meze nama Hanákama!

Folklór a historii je třeba připomínat.

Ferry
07. 03. 2009
Dát tip
I ty náš králi Ječmínku ! t*

Flákač
27. 02. 2009
Dát tip
jsi vítán.

Vida, kolega vypravěč. Dobře že ses připomenul. Až bude chvilka, začtu se.

Flákač
27. 02. 2009
Dát tip
super, líbí se mi, když se oprašují nářečí. aj vtipné to bylo. t.

Jestli tě to může trochu rozveselit, tak například Pražáci jsou na tom stejně. (Myslím například! Nic proti Pražákům nemám:-)

kunka
21. 02. 2009
Dát tip
kľudne vstaň, rozumie o čo ide, ale milión slov je pre mňa záhadou a len som tipol ich význam :-)

Podobné by bylo, kdybych já četl něco v záhoráčtině.

Tak jestli jsi to přečetl celé, tak smekám. A jestli jsi tomu i rozuměl aspoň na 50%, tak i klekám.

kunka
21. 02. 2009
Dát tip
to bola fuška prečítať, ale fajné

Diana
21. 02. 2009
Dát tip
Díky, to se tedy divím. Vážně jsem si myslela, že školy už dávno nářečí vymýtily. Oceňuji, že ten dialekt si ponechal přechodníky: "Jeník, nemoseja" zní fakt báječně :-))).

Z toho si hlavu nedělej. Každý muzikant ustavičně prodává nástroje, které mu nevyhovují aby si koupil jiné, které mu brzy přestanou vyhovovat.

Vaud
20. 02. 2009
Dát tip
:-)) tak vidím, že jsem koupil u odborníků :-)

Kirklad je taková ostruněná krabice od doutníků. Doufám še tě nestála víc než 1500,- Kč. Ale na učení (a možná i na pádlování) je dobrá.

Diano, to si děláš srandu ne? Před půldruhým rokem jsem se přestěhoval na vesnici a všichni sousedi mluví pouze hanácky. Ještěže ten jazyk znám od své babičky, která také jinak nepromluvila. Nakonec, všechno co zde píšu, je snadno ověřitelné za pomoci Googlu.

Diana
20. 02. 2009
Dát tip
Můj obdiv. Jen trochu nevěřím, že je to čistá správná hanáčtina. Copak tak ještě někdo někde mluví? Vtipná povídka ***

Vaud
20. 02. 2009
Dát tip
nejspíš :-) Kirkland (což nezní moc švýcarsky)

Kytaru? Snad ne švýcarskou?

Vaud
20. 02. 2009
Dát tip
trochu bych to měl střihnout Hanáckou kyselkou :-) (jo a konečně jsem si koupil kytaru :-))

To se divím. Ribera del Duero musí být podle jména čistokrevné hanácké samorodé. Až to naštve víc čtenářů, tak možná přihodím vysvětlivky.

Vaud
20. 02. 2009
Dát tip
Ty woe, čtu to asi hodinu (a to jsem jednou nohou kroměřížák) - pomáhá mi Ribera del Duero a nésu z toho moc módré :-)*

avox
20. 02. 2009
Dát tip
Je to tak, není chod jako chod, to věděl už Lomikar, když vyběhl schody

Ještě horší varianta je - příchod, polívka a záchod.

avox
20. 02. 2009
Dát tip
jsi na tom dobře, občas může být jen příchod, polívka a odchod

Mí oblíbení chodové jsou - předkrm, polévka, halvní chod a zákusek. A samozřejmě i Kozina s Lomikarem.

avox
20. 02. 2009
Dát tip
Mně je bližší řeč Chodská - proto se u nás tomu pití říká Jeník Chodec :-))

To je vážně těžká řeč. Takhle napsané, to vypadá ještě relativně jednoduše, protože pro něteré hlásky neexistují adekvátní znaky. Například O se vyslovuje nejméně třemi způsoby. Když napíšu např.:"Šil kopec přes kopec", tak jde jen těžko zjistit, že to značí: "Šel kupec přes kopec". Já umím hanácky také jen pasívně.

avox
20. 02. 2009
Dát tip
přečetla jsem se zájmem, teď si jdu čichnout k Jeníkovi Loudalů a možná když kapku polknu, budu umět tou cizí řečí i mluvit? :-)) */

To mosiš čitat v kledo, děvčico.

čučenka
20. 02. 2009
Dát tip
Ja sem se tó hanáčtinó přelóskala, aj dyž sem ostravské chachar, uff. :))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru