Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zasloužila by...?

27. 02. 2009
10
11
1521
Autor
Marcela.K.

 


* Prolog *
Kde je ta hranice mezi hrou a pravdou a co je vůbec pravda? (JB)

 



* Zasloužila by....? *

 


Sedl si na stejné místo, jako vždycky. Měl odtamtud přehled přes všechny přístupové cesty; nikdo ho tedy nemohl překvapit, přistihnout při činu. Sám ovšem nebyl mezi keři vidět. Šeřilo se, ale tentokrát nerozsvítil. Ani nevyndal své obvyklé náčiní. Vypadal, jako by na někoho čekal; jako lovec na číhané.

Vtom ji zahlédl. Poznal ji zřetelně i na dálku podle pohybů, které na ní už od minule tolik obdivoval. Mít ji tak jenom pro sebe, aspoň na chvilku... Vzrušeně dýchal, protože ta chvíle se blížila. Otřel si ruce o kalhoty, jako člověk, který se chystá otevřít vzácnou knihu. Vzácná kniha; to je to nejpřesnější vyjádření všeho, co mu připomínala. Kéž by tak, jako postavy v knížkách, mohla zůstat stále stejná, desetiletá... Prstem se dotkl kožené smyčky, která vykukovala z kapsy kalhot. Chtěla bych to taky zkusit, vzpomněl si na její slova z minulého setkání. Dlouho pak přemýšlel, jak to na ni navléknout, aby ji nepolekal a neutekla mu. Nesmí to být nic nápadného, ale přitom to musí být něco, co by ji zaujalo, nalákalo. Něco, na co by do smrti... Ale proč kazit tuhle chvilku myšlenkami na smrt....

Už byla tak blízko, že i v tom šeru poznal, co má na nohou. Zase si vzala jen tenisky a přitom je venku taková zima; zasloužila by..., nechal se jen na chvilku unést představami. Vtom se mu zatmělo před očima. Vystřelil rukama vzhůru, aby odstranil příčinu náhlé slepoty, ale zarazil ho zvonivý hlásek:

"Hádej, kdo jsem?"

"Duch?" plácnul první, co ho napadlo, protože právě myslel na to, jak ho obelstila, když se připlížila jako...

"Houby duch, kdyžtak Duška..., ale nejsem, sáhni si, jsem z masa a kostí."

Zmínka o mase zamrazila. Neměl rád, když se o lidech mluvilo takhle. Mluvit se takhle vůbec nemá...

"A cos mi přinesla, Duško?" otočil se na ni.

"Nic, teda sebe!" zavrtěla rameny doprava a doleva. "Vlastně něco jo," zašmátrala v kapse kabátku, který vypadal jak po starším bráchovi. "Tohle je pro tebe; Koukala jsem minule, že ta tvoje se páře. A já už jsem z téhle vyrostla. Teda vlastně vyrostla ona ze mě. Jak ji mamka vyprala, hrozně se natáhla. Ale tobě by mohla být," vydolovala konečně snad až odněkud z podšívky červenou čepici. Stáhla mu tu jeho a nasadila tu novou hluboko do čela.

"Sluší?" couvla o krok zpět, aby zhodnotila dojem. "Jak psovi uši!" zasmála se. "...když jsem byla malá, furt jsem si hrála na pejska," odvedlo jí to žertovné přirovnání myšlenky úplně jinam. "Jako že mám boudu a misku a... maminka mi ušila na karneval psí masku, jenže pak měl přijet i bratránek, a tak já musela jít za kočičku. Maminka je šikovná. Já měla bílou vestu a bílou čepičku s růžovými oušky a Jirka hnědý dlouhý ušiska a vestu taky chlupatou i s ocáskem a... Jeho starší brácha šel za výpravčího... Mám doma fotku... Chceš..."

"Chtěla bys mít taky obojek?" přerušil ji.

"No jasně; a ty bys mě mohl jako vodit na procházku... Jenže já už nejsem malá," zesmutněla náhle.

"Odkdy?" zeptal se a tvářil se pobaveně.

"Asi...," zamyslela se, "...od soboty. To totiž mamka nebyla doma a babička mě nechala dívat na film s hvězdičkou. A představ si...," zaznělo najednou z tónu jejího hlasu ustrašené vzrušení, "...někoho tam zabili! To mě, kdyby někdo chtěl...," musela se v půlce věty nadechnout, "utíkala bych... Už jsi někdy někoho zabil?"

Tahle otázka ho natolik zaskočila, že nedokázal odpovědět. Sáhl do kapsy a nahmátl nachystanou smyčku. "Chceš ještě ten obojek, nebo už jsi na tu hru moc velká?" zasmál se nuceně, protože se vlastně neptal. Už nemohl měnit plán.

"Chci, jasně že chci. S tebou nejsem velká. A ty se mnou taky ne. Až budu velká a ty budeš malý...," podívala se vzhůru zasněnýma očima; právě včas, aby zahlédla, jak jí navléká přes hlavu smyčku, na jejímž spodním konci se cosi pohupovalo. Neuhnula, nelekla se, nebylo proč...

"Až budeš velká, třeba se taky budeš schovávat s tužkou a papírem, aby nikdo nevěděl... A kdybys chtěla hned, tak tužku už máš a papírků je v něm prý sto," přistrčil jí před oči přívěšek v podobě malé knížečky, v níž byly skutečně malé prázdné stránky; na každou by se vešlo tak jedno písmeno.

Vzala knížečku do prstů. "Ta je teda mrňavá!" podivila se.

Její smích zase tak podivně zacinkal ve večerním chladu. Měl pocit, že takhle se mohou smát hvězdy.

"Napiš mi tam něco," zaškemrala a vylovila z kapsy tužku, kterou jí dal při prvním setkání.

"Už je špatně vidět," odpověděl, ale byla to spíš výmluva. "Co bys chtěla? Co ti tam mám napsat?"

"Nevím..." odmlčela se posmutněle.

Už minule si všiml, že se u ní střídají nálady v podivném rytmu; smích, který se náhle změní v zármutek. Sundal jí kožený řemínek s krku, otevřel knížečku, vzal tužku a sedl si na zem. Dívala se na jeho ruce. Stmívání, které rozmazávalo obrysy keřů na břehu řeky, jí přimělo stoupnout si až k němu. Vztáhl ruce a posadil si ji na klín. Vrátil jí na krk jejich obojek .

"Baf, baf," zaštěkala, otočila se k němu a začala se smát; "kde máš tu baterku?"

Sáhl do kapsy a podal ji. Posvítila si na knížečku. Když uviděla namalované srdíčko, přitulila se k jeho ramenu.


11 názorů

Upír
03. 03. 2009
Dát tip
Zajímavá záležitost...,to se mi líbí :-) *

Marcela.K.
01. 03. 2009
Dát tip
Jiří, ta povídka má svůj začátek v povídce Pohádka..? Tam je i důvod, proč i tady věta "dotýkající se hvězd" :-) To téma je jen taková "hra" se čtenářem a mám docela radost z toho, že se našli tací, kterým se líbí. Děkuji za návštěvu i kritiku... nemyslím si, že bych v povídkách byla "víc doma, ale začíná se mi líbit je nejen číst, ale i psát...i když je to mnohem těžší, než plácnout na monitor pár veršů :-) Myslím, že tyhle dva, takovou dost nesourodou dvojici, u mně ještě potkáte....

a2a2a
01. 03. 2009
Dát tip
Marcelko, řekl bych, že tady ji možná více doma než v poezii. Dobře si zvládla onu hrůzotrašně vyhlížející zápletku, dokonce velmi dobře, poněvadž jsi tu hrůzu nepopřela. Také to má příjemný ráz povídky a snad až na tu větičku s hvězdami i střídmý jazyk, ten teyt je i docela dobře oživen drobnými ilustrativními epizodami. To téma je samozřejmě hodně ošidné a přímo volá po hlubším zpracování, zvolila jsi rozsah, který neposkytl dostatek prostoru pro ty hlubší zářezy, a zde by to bylo hodně nutné, ale i tak, chválím a možná bys měla prózu psát čatsěji.

Marcela.K.
28. 02. 2009
Dát tip
Horavine, mám pocit, že jsi velmi pozorný čtenář...z toho mám radost ...dík :-)

Horavin
28. 02. 2009
Dát tip
* Poutavě napsané, s dobrým psychologickým vhledem. Navazující děj předchozí povídky zanechává ve čtenáři nezaměnitelný pocit bezpečí přátelského vztahu, takže by jeho směřování k deviantním situacím vyznělo spíše nepřesvědčivě. Titul povídky ovšem prozrazuje dobře uchopený smysl: Hranice jsou mezi hrou a pravdou jsou relativní, krása se snoubí s úzkostí a co je pevné, není bez chvění.

Robinia
27. 02. 2009
Dát tip
Jojo, věděla jsem, že už jsi začala, dík za připomenutí, spojím si to :-)

Marcela.K.
27. 02. 2009
Dát tip
Jani, naopak...jsi za chytrou, protože jsi to přečetla přesně tak, jak jsem chtěla, aby to čtenář četl...a je vidět, že Ty číst umíš :-) Myslím, že se to matení od autora i očekává :-) Lakrov, hranice mezi pravdou a hrou? Nevím, stejně jak autor citátu...ale je nutné vědět všechno? Já je mám ráda oba...jeho i ji...a jsem ráda, že se potkali. Robi...dík :-) Pro ostatní čtenáře...Příběh začíná v povídce "Pohádka?" Kdy a jak skončí? No, to zatím nevím ani já :-)

Robinia
27. 02. 2009
Dát tip
Mám pocit jako čtenářky přede mnou... :-)

Janina6
27. 02. 2009
Dát tip
Je to skvěle napsané, to jsem předtím neřekla. Ale, smí autor vědomě mást čtenáře? Asi jo - akorát se mi to nelíbí :-(

Janina6
27. 02. 2009
Dát tip
Taky jsem se bála... a teď, když vím, že se nic hrozného nestalo, jsem si oddychla a říkám si: co to se mnou, čtenářkou, hraješ za hru? Já na ni přistoupím a teď jsem za pitomce :-)

Lakrov
27. 02. 2009
Dát tip
Už se mi chtělo začít nadávat. Šel z toho strach; až skoro do konce. A vlastně ani potom ten strach tak úplně nevymizel, když si vzpomenu na prolog. Postavy jsou pěkné. Ona je uvěřitelnější. On je takový trochu... mimo prostor a čas, tajemný, neznámý... Nebo snad chodí po světě spousta lidí, kteří něco skrývají? Doufejme, že nejčastěji jen něco nevinného... Čte se to dobře. 'Táhne' to vpřed. Tip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru