Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Setkání

02. 03. 2009
3
7
1161
Autor
Newspeak



Kurzor na začátku prázdné stránky posměšně bliká a ještě více umocňuje jeho bezmoc a posléze i nechuť z neschopnosti vyjádřit se.Tak moc chtěl o tomhle momentu napsal báseň. Vzletné verše poletují hlavou ale přes prsty se nepřenesl jediný. Rychlou sprchou odehnal únavu a doufal, že přestávka pomůže. Opět usedá ke stolu a píše pár řádek. Že by konečně začátek, něco čeho by se dalo chytit, záblesk geniality co všechny ohromí. Po desátém přečtení se nadšení zase mění na vztek. Pár pohyby maže vše co doposud napsal. Než takovou snůšku kýče a infantilních rýmů, to raději nic. Asi mu není souzeno psát verše. Zklamává sebe a zdá se mu že i ostatní. Zase.

             A přitom to byl dnes tak dobrý námět na báseň. Po letech se úplnou náhodou setkal se svou první láskou.Váhal , váhala i ona.Vypadala trochu jinak než si jí vybavoval na chodníku před gymnáziem. Dlouhé vlasy a velké tmavé oči jí ale zůstaly. S úsměvem se nakonec poznali a domluvili se že zajdou na drink. Tolik vět bylo vyřčeno v tak krátké době. Vzpomínky kdysi bolestné, dnes již vybledlé se objevují ale už ne s bolestí. Je to okamžik úsměvného pochopení. Každý z nich skládá za cinkotu sklenic slohovou práci na téma co jsem dělal posledních pár let. Scénář je tak nějak předem daný. Děkuji, studuji, pracuji, žiji a bydlím. Trochu ho zamrzelo, když si uvědomil kolik uběhlo let a to jak se lidé časem mění. Byla z toho i lehce melancholická nálada pohupující se v alkoholovém opojení. Ale i tohle přešel s úsměvem.

            Nakonec se rozešli každý domů. Vyměnili si i telefonní čísla se slibem, že si někdy zavolají a domluví si zase schůzku. Sám ale nevěděl jestli bude mít chuť něco takového udělat a ona asi myslela na to samé. Nene, ty roky nevrátíš. Z celého setkání  měl pocit jako by to byl příliš živý sen z minulosti. Rozpomněl se na věci dávno zapomenuté nebo zasunuté hluboko v mysli. Chvílemi nevěděl jestli má z toho být smutný či veselý. Asi od obojího trochu, řekl si.

            Když tak seděl před stále prázdnou obrazovkou,  marně čekající na jeho verše, uvědomil si že ani není tolik potřeba napsat o tom nějaké úžasné dílo, ale to jaký pocit si z toho odnáší on. Pocit, který ani nepotřeboval  košaté verše, rytmus ani perfektní formu sonetu. Otočil se proto znovu k obrazovce a začal psát….


7 názorů

těša
17. 05. 2009
Dát tip
možná úvaha, do povídky podle mě chybí děj. nicméně myšlenka je mi sympatická (a tu považuju za hlavní), jen působí banálně, podaná takhle prvoplánově. na téma psaní ale už toho bylo napsáno tolik, že to působí omšele.

Aleinad
23. 04. 2009
Dát tip
jistě. *

Také to na mě nepůsobí příliš jako povídka, ale mnohem více jako popis, v celku působivý, ale trochu strojený. Začátek dobře naznačuje náladu..konec přichází moc brzy a vyznívá do prázdna. Líbí se mi atmosféta díla.

Newspeak
24. 03. 2009
Dát tip
díky vám oběma za čas věnovaný přečtení. S povídkami teprve začínám a vím že tohle plnohodnotná povídka určitě není. Snad to časem bude lepší no :)

jamoyce
24. 03. 2009
Dát tip
Víceméně souhlas s Marvinem. Potenciál tam určitě je, ale tahle povídká zůstává jen útržkem. Téma ztraceného času, bolesti z nenávratna se dá určitě zpracovat líp. Ale je to vcelku sympatický pokus.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru