Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Velrybí labutí píseň

Výběr: Pacer, katugiro, Janina6
02. 03. 2009
29
26
8645
Autor
Kandelabr

"Son of the bitch, I´m sick of these dolphins." -SZ

U mořského dna lenivě ležel veliký šedivý válec. Na jednom konci byl vyboulený a zakulacený, na druhém se ztenčoval, ztenčoval a pak zase rozšiřoval a zplacatěl a rozdvojoval se jakoby do vidličky. Výsledek byl tedy mírně rozpačitý. Netrénovanému oku mohl vzdáleně připomenout velrybu. A taky, že to velryba byla.

Povalovala se u dna a měla mizernou náladu.

"Jsem to ale mořská kráva (Koroun bezzubý (Hydrodamalis gigas), toho času vyhynut), zapomněla jsem se zase nadechnout", povzdechla si a loupla očima nahoru, kde se přes třepetavé závěsy medúz, barevné koberce rybího dorostu (zastoupeny všechny velikosti a tvary, namátkou středně velký deltoid, pomenší kosodélník, vypasený hexagram a spousta malinkých čtverečků, z nichž jeden byl patrně v mládí kousnut něčím zubatým do ocásku),  rozevláté hřívy mořských koníků, choboty chobotnic,  rej noků a  barák údů nesměle rýsoval jeden z vertikálních konců moře a to ten, kde je vzduch.

 

"Bude to dlouhá cesta", řekla si velryba a čtenáři nezbývá než s ní souhlasit, je-li ovšem empatický. Není-li, nechť si třeba představí, že se najednou vzbudí uprostřed noci s neodbytnou potřebou močení a musí jít, ač se mu nechce, protože se mu chce. A může to býti cesta namáhavá, bolestivá a plná překážek (nedbale odkopnutý pantofel, pohozený svetr s motivem mořských hvězd (které by neznalec mohl pokládat za inkoustové kaňky) či rozevřená kniha o Přátelských ostrovech, zakopnout ve tmě se dá o cokoliv, přítel člověka-nepřítel člověka)  a výsledek je do jisté míry nejistý, avšak smysl pro povinnost, zvyk a snaha nekomplikovat věci více, než je nezbytně nutné žene kupředu lidstvo i velrybstvo, však jsme taky všichni savci, jedna rodina, takže víte, o čem mluvím.

Velryby, pravda, mají cestu na záchod jednodušší, nemusejí v noci se schodů po studené podlaze, nepraští se kolenem do radiátoru, ani se neleknou pavouka v umyvadle a začínající pleši v zrcadle, ale zato musí na hladinu za každým nádechem a tak často nechodí ani ti nejskalnější prostatici.

 

Abychom v situaci měli tedy jasno: středně velká velryba se neochotně odlepí ode dna hlubiny (bod H) rychlostí pěti machů (ploutví) za minutu. Míří k hladině (bod H) vzdálené od bodu H takových dobrých bratru řekněme zhruba tisíc tři sta šedesát osm machů běžných, případně o třetinu méně machů mocných, záleží na hustotě provozu a tělesné svěžesti.  Tření je pro účely výpočtu zanedbatelné, nálada velryby rovněž. Tahle ji má tedy ovšem pod psa (Pes domácí (Canis lupus f. familiaris). Za jak dlouho bude velryba nahoře, milí počtáři? Pokud se po cestě s někým nezakecá…

 

Chvíli ji to jistě potrvá, šplhá se vzhůru vskutku neochotně, po pár metrech navíc potkává hašteřící se delfíny, ta jejich dobrá nálada je na facku ploutví, culí se jak idioti, prej nejchytřejší podmořští savci, kde jste si zapomněli mičudu, pitomci? Odplivla by si s chutí, avšak toto gesto ztrácí pod mořem svůj půvab. Pluje tedy nerada dále, netěší ji to, připadá si tlustá a šedivá, což také je.

 

Ach jo, zapomněla jsem už všechny velrybí písničky, kdy jsem si naposledy zpívala? Velryby si obvykle zpívají rády, jsou-li dobře naloženy. Na rozdíl od lidí si ovšem nezpívají ve sprchách ani vanách a to z jednoho prostého důvodu. Velryby se koupou nerady. Nezbývá jim tedy  než zpívat na veřejných místech, za což jsou často terčem posměchu a nepochopení, delfíni se jim smějí, koníci řehtají, ježci se nafukují a ryby dávají svůj nesouhlas hlasitým mlčením. To vás pak chuť do zpěvu přejde, když vám čumí do huby kdejaký žralok a hladově číhá na každou falešnou notičku.

 

Proplout ještě mořem mřenek (mřete), chuchvalcem chaluh (kruci, zase mám na řase řasu), omylem drcnout do delfína (to mě ale fakt mrzí), všimnout si jak se paprsek světla odráží od želvího krunýře (kýč), voda je tady nahoře příjemně teplá (zas tady nachcali), proud je trošku silnější (už nemůžu), nahoře to bude možná trošku houpat ( nesnáším delfíny).  A najednou moře končí, dál už není nic, je taky modré, ale nějak jinak, dál pokračovat nejde, tak se tedy aspoň konečně nadechnu, vodotrysk pro případné diváky, chvilku se nechat unášet na hladině, a hele, létající ryby, frajírci, nemají v tom moc jasno, nesměle se pokoušejí utéct a nemůžou, prej rozšiřování hranic poznání, prdlajs, frnknout by chtěli.

 

Vytočila se tedy, odrazila od hladiny, plula dolů, dolů, slunce jí klouzalo po těle a měla pocit, že si skoro vzpomíná na jednu písničku.

26 názorů

Janina6
před 7 měsíci
Dát tip

To je slovní živá voda, tohleto. Zase jsem si přišla loknout. Chci další povídky...


Gora
20. 07. 2018
Dát tip Janina6

Hodně zábavné a výtečně napsané...


Adriana Bártová
05. 10. 2015
Dát tip Janina6

hra mistra se slovy, řekla bych dokonalé povídání skoro o ničem a přece o všem, tipuji za za bravurnost zpracování i některé výrazy, které pobavily/ přítel člověka - nepřítel člověka/


piipkvak
28. 08. 2015
Dát tip

tnechce se mi to číst, ale určitě to musí být strašně vychytralé až dojemné


Markel
14. 08. 2015
Dát tip

pobavena všecka celá :-)) ***


Skarabea
05. 08. 2015
Dát tip

fajn... pobavilo


Kandelabr
05. 08. 2015
Dát tip Janina6

díky, že se občas vracíte. Ke psaní se fakt poslední dobou nedostávám, ale mám v hlavě teď podobnou kravinku, jako je tohle, tak se snad brzy dostanu k tomu ji napsat.


Janina6
30. 07. 2015
Dát tip

Malé připomenutí, jaké skvělé texty se tu daly číst před pár lety...

Kdy se dočkáme nějaké nové Tvojí povídky?


evina
04. 11. 2013
Dát tip

krásná podmořská, pobavila jsem se, hlavně s delfínama!:)


Můra73
28. 01. 2012
Dát tip
prima

Bambalez
23. 05. 2009
Dát tip
Opravdu zajímavé, určitě jsis na tom dal dost záležet.

Tragicus
15. 04. 2009
Dát tip
Super, občas to ujelo (hlasité mlčení, ...), ale zbylé to dostatečně vynahrazovaly. Ale myslím, že skalní prostatik-biolog by se s velrybou přel o to, kdo chodí častěji... :]

Marcela.K.
05. 04. 2009
Dát tip
...teda vel ryba :-))

Marcela.K.
05. 04. 2009
Dát tip
V jedné mořské pustině ztroskotal parník v hlubině jenom tři malé citrónky zůstaly na hladině. Ref: Rýbaroba, rýbaroba, rýbaroba ču ču, rýbaroba, rýbaroba, rýbaroba, ču ču, rýbaroba, rýbaroba, rýbaroba, ču ču, zůstaly na hladině. 2.Jeden z nich povídá:"Přátelé, netvařte se kysele, vždyť je to přece veselé, že nám patří moře celé. Ref:..... že nám patří moře celé. 3. A tak se citrónky pluly dál, jeden jim k tomu na kytaru hrál, a tak se pluly do dáli, až na ostrov korálový. Ref: ...... až na ostrov korálový. 4. Tam je však stihla nehoda zlá, byla to mořská verlyba, sežrala citrónky i s kůrou a tak končím baladu svou. :-)

StvN
22. 03. 2009
Dát tip
Tohle je asi o trochu lepší než ten dino, čili jestli nepřijdeš s něčím ještě lepším, navrhnul bych tě do PM. Jo a bavil jsem se bezvadně. Ukazuješ trochu novou tvář, což je dobře a těším se, jestli v budoucnu dojde k syntéze.

Dá se vůbec ležet lenivě?:) Hra se slovy pěkná.

Pacer
03. 03. 2009
Dát tip
Kandelábře, tohle je dobré - myšlenka, humor, odborná správnost - po dobu čtení jsem se cítil jako ryba ve vodě. A nastává historický okamžik - dávám TV povídce!

Janina6
03. 03. 2009
Dát tip
Skvělé.

Winter
02. 03. 2009
Dát tip
Je to hezké číst Kandelábra hrajícího si se slovy. Vzpomněl jsem si na Lovcovy zápisky, ty mi však přišly přeci jen o dost ucelenější.

Newspeak
02. 03. 2009
Dát tip
Oddechovka. Líbila se,*

Hezká pohádka před spaním. Tak dobrou.

berg
02. 03. 2009
Dát tip
Hezký... chvílema sem se i bavil. ÷))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru