Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vemte si slepici!

05. 03. 2009
35
67
9908

    Chcete, aby vám zobala z ruky? Vemte si slepici!
Pokud máte nahrabáno a jste dostatečně zazobaný, máte na výběr. Slepic je jako much.
Jako vlk v rouše beránčím, potměšile snováte pavoučí sítě, v duchu pořekadla: "Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají". A potrefená husa jde odevzdaně do chomoutu, jako ovce na porážku. Ovšem i černá slepice snáší pouze bílá vejce. O zlatých ani nemluvě. Koníčkem té vaší klisničky se dříve či později stejně stane jediné - dělat si z vás dojnou krávu.

    Postupem času se z larvičky a žabičky vyklube můra a ropucha, dále pak koza, svině, kráva a jiná průmyslová zvířena. Co vás to jen přivedlo k domněnce, že je lepší zajíc v pytli, než holub na střeše? Jedna vlaštovka přece jaro nedělá, o tom si už i vrabci štěbetají, že?
Pamětliv přísloví: "Jeden dvorek je malý pro dva kohouty, ale slepic uživí mnoho", začínáte mít v hlavě brouka. Chodit spát se slepicemi, nebo zůstat doma s krůtou, co se na vás přisála jako pijavice a drží se jak klíště? Jak k tomu přijdete, když jste pracovitý jako včelka, dřete jako kůň a ona je líná jako vepř? Ponocuje u televize jako sova, zatímco vy jste ranní ptáče. Skřivan! A skřivan si přece musí vrznout, i kdyby… Však to znáte.
Tokáte jako tetřev a cukrujete po vzoru holubím s každou křepeličkou, která se namane. Ovšem z toků je časem výtok a z cukrů cukrovka. Ano, mnoho psů - zajícova smrt. Těžko se pak omlouvat, že i osel může dělat koniny.

    Domácí puťka, která dřív byla k vašim avantýrám slepá jako krtek a němá jak macarát, začíná se najednou vzpouzet jako jankovitá kobyla. Ve chvíli, kdy se z plemenného býka stanete dobráckým volem, už máte zaděláno na parohy. A jenom osel se může konejšit hypotézou, že je to způsobeno přebytkem vápníku v těle. Náladu máte pod psa.

    V domnění, že jste moudrý jako sova, nabízíte jí příměří. Jako páv vystavujete na odiv své klady a s trpělivostí mezka zahrnujete tu zmiji sliby a dary. Doufáte, že se vlk nažere a koza zůstane celá. Vám se nikdo nemůže dostat na kobylku! Vy jste přece na koni!
Omyl! Proč nosit sovy do Athén? Házením kostí psa nezaženeš a kapr si sám rybník nevypustí.

    Ta vychytralá opice má sloní paměť. Za vaše těžce vydělané "kapříky" si najme právníka mazaného jako liška, pohraje si s vámi jako kočka s myší a oškube vás jako husu. Právník je přeci u soudu jako ryba ve vodě. To jenom vy jste náhle na suchu. Není to pech, být kaprem zrovna o Vánocích? Nezbude, než stáhnout ocas a smutný jako želva, roně krokodýlí slzy odejít s prázdnou. Co na tom, že vám vzali i ten krunýř. Aspoň můžete běžet svižněji. A taky že pelášíte jako chrt. Když jde o holou kůži i liška bere do zaječích.
Jo, když se psi kočkují…

 


67 názorů

Díky, MKbaby, to víš, my giganti to ani jinak neumíme.


MKbaby
20. 02. 2016
Dát tip

Neuvěřitělně úžasné, ba přímo pyramidální dílo :-)


Mohl by nanejvýš chytat lelky. ((-:

Kočkodan
20. 10. 2011
Dát tip
U toho asi nikdo nezacne tlouct spacky.

Yeziiinka
08. 04. 2011
Dát tip
Tu mám vytetovanou na předloktí. Tak aspoň něco...

Úplně jsem se zděsil, tak jsem si narychlo stáhnul a vytiskl aspoň Medvědělejevovu periodickou soustavu prvků, abych měl aspoň něco na cestu z práce domů.

Yeziiinka
08. 04. 2011
Dát tip
Nevěřím. To je stejná blbost, jako kdybys řekl, že v tašce nemáš fyzikální tabulky. S Tebou se vážně nemá cenu bavit o normálním obsahu kabelky, kašlu na to. Jdu se uklidnit nad sešitem z občanky z roku 1991, který mám srolovaný v pouzdru na mobil, pa.

Já nenosím ani to. Co jsem to za člověka?

Yeziiinka
08. 04. 2011
Dát tip
No a, co je na tom? Kdo Ti nakukal, že musíš mít v tašce pořád jenom Prvouku??

To mě těší, že znám někoho, kdo běžně nosí v kabelce přírodois pro sedmáky. To je u vás zvykem?

Yeziiinka
08. 04. 2011
Dát tip
Šmarjá, to je strašný! :) Kdybych stála o něco takového, otevřu si Přírodopis pro sedmáky a ne Písmáka! :)) Trošku kecám, je to vážně filigránská práce Květoni, jezinky smekají.

Já už se taky těším, až budu doma sázet ředkvičky.

Díky. To byl jen takový experiment. Víckrát už se takové chyby nedopustím.((-:

skvěle napsané..., myslím, že jsem tu objevil spřízněnou duši, co ráda fejetony píše a hlavně jimi dokáže parádně bavit, s těmi pořekadly sis opravdu mistrně pohrál, T

..no..mi moc nepomůže ani když jsem na sebe pes..to jsem pak zuřivá jako býk! ..o té lenosti mi mluv..hravě bych tě trumfla...))))

No, svižnou zrovna ne. Naopak - děsně línou. Ale, když jsem sám na sebe pes, tak nějaký ten štěk sesmolím.

:)))))))))))))))))))))))))))))..to je ale zvěřinec..čoveče..to ti muselo dát dost přemýšlení..nebo máš tak svižnou makovičku????????????..T

Augustus
06. 02. 2010
Dát tip
Krásná hra s příslovími, ačkoliv to samé platí i pro záletné kohouty, nemohu nedat TIP!

Toscana
06. 06. 2009
Dát tip
stačí dát ten refresh 2x poté, co odešleš kritiku (či tady odpověď) - a bude to tu 3x v cuku letu a budeš KING :o)))))

To zdvojování jsem už pochopil. Škoda. Myslel jsem, že je to nějaká zvláštní prémie za pilnost a těšil jsem se až se mi to ztrojí, že to bude BINGO!

Toscana
06. 06. 2009
Dát tip
Mj. kdoví, kde jsi se lajdal, když ti byly nasazovány parohy - to víš, když kocour není doma, myši mají pré! :o))) Jo, to zdvojování kritik se stane např. když odešleš kritiku a pak dáš na téže stránce refresh (tj. obnovíš) - je to dřív, než na novej kabát.

Toscana
06. 06. 2009
Dát tip
To je geniální, strejdo Kateřine!!!! *t

To se jen tak zdá. Já jsem veskutečnosti zádumčivý melancholik.

A neni, viď? Mně se to stává ustavičně.

Tentokrát jsem slova PRŮMYSLOVÁ a HOSPODÁŘSKÁ zaměnil vědomě. Měl to být humorný prvek. Nu což. Člověk si kolikrát myslí jak je vtipnej...

Tak. Dočteno. Celou dobu jsem se těšil, že to někde zvořeš a já tě budu moct zdrbnout, ale ustál jsi to:) Poslechni, přihlaš se nicku "slovoma", úvodníky by ti šly...

Hospodářská, Květoni, hospodářská. Průmyslové jsou stroje.

Díky j_i_r_i_k_u ! Snídaně je moje oblíbená kniha. Ještě mě nezklamala, a to jsem ji četl nejmíň dvacetkrát. Je tak ohmataná, že už ani nejde rozeznat razítko Místní lidové knihovny na obalu.

j_i_r_i_k
31. 03. 2009
Dát tip
Včera jsem rozečetl Snídani šampionů a zrak mi spočinul na povědomém jméně. Tak jsem si řekl, že je to znamení. A asi fakt jo, tohle je lahůdka, která by mi patrně unikla. Díky za pobavení. :)

Jak to tak pozoruju, tak jsem asi něco mezi.

zolli
29. 03. 2009
Dát tip
No já bych na to vysvětlení měla. Stáva se to lidem, kteří píší rychleji než přechází u nich vzruchy mezi pravou a levou hemisférou. Což jsou: a) geniové s miliardou úhozů za vteřinu b) retardi s dlouhým komunikačním předělem v mozkovně. Obávám se, i když psychiatr zatím nepotvrdil, že já jsem B/lboun/.

To dublování se mi taky stává. Nemám pro to žádné racionální vysvětlení. Dokonce jsem si dlouho myslel, že to umím jenom já. Nicméně díky za obě.

zolli
29. 03. 2009
Dát tip
Šmanda poraďte mi proč se mi tak často zdvojují kritiky, už začínám šílet že mám schizofrenii.

zolli
29. 03. 2009
Dát tip
Když se psi kočkují...myši mají pré? Eee to asi není ten správný konec. Tak jinak zkusím to ještě jednou: Když se psi kočkují...až se ucho utrhne (v tomto případě asi oslí) Dík báječný čtení

zolli
29. 03. 2009
Dát tip
Když se psi kočkují...myši mají pré? Eee to asi není ten správný konec. Tak jinak zkusím to ještě jednou: Když se psi kočkují...až se ucho utrhne (v tomto případě asi oslí) Dík báječný čtení

Zdravím a dík za nákuk.

Bíša
25. 03. 2009
Dát tip
:-)

Ano, s jednou větou jsem to, pravda, trošku přehnal. Ale pochopils to správně. Od Vonneguta jsem už četl kdeco, ale Matku noc ještě ne. Musím to napravit.

Víš Marvine, tohle není tak těžké. Nejtěžší je, aspoň podle mně, napsat jednu prostou větu takovými slovy, abys měl po jejím přečtení pocit, žes přečetl celou knihu. Podobně jako ve starých filmech s Jeanem Gbinem, kdy herec jen stojí a mlčí, přičemž divák cítí, že se něco dramatického odehrává. To je umění.

Díky Rádžo.

raja
15. 03. 2009
Dát tip
mistrovská ptákovina*:D

Ferry
08. 03. 2009
Dát tip
*

Luftem to není. Jak by patrně diagnostikoval Vaud, zřejmě se ocitám v dekompenzované euforické fázi. To přejde.

Ferry
07. 03. 2009
Dát tip
To dělá ten venkovskej luft? t*

Tedy Georgi... V sobotu, takhle brzy ráno, vstávat kvůli práci, namísto toho abys teprve uléhal, přijda z baru podpírán dvěma lepými děvami, není to dostatečně smutné? Z toho se dá uniknout jen tak, že si vymyslíš a napíšeš svět ještě mnohem absurdnější.

Nostalgiku, pěkná říkanka. Zvláště ti ztuhlí rysové a vepříci v cereáliích. Ale nezoufej, mohlo být hůř! A jak se zdá, taky bude.

nostalgik
06. 03. 2009
Dát tip
Že vrána k vráně často sedne slýchával jsem v mládí kdysi, sedával jsem, v noci, ve dne Postupně mi ztuhly rysy, to vlaštovička šidí jarem Od vrány jsem odlét hbitě pádem skončil přímočarém ... A moh se mít jak prase v žitě

To jsem z toho jelen! Takové chvály za jedno odpoledne? Určitě bude někde skrytá chyba. Všem vám děkuji, jsem dojat. Á propos, skoro to vypadá, že se s tetou Kateřinou znám osobně a že se obden navštěvujem, ale opak je pravdou. Dokonce jsem té knihy ani doma nenalezl. Tímto znovu vyzývám toho, kdo si knihu zapůjčil, nechť ji neprodleně vrátí majiteli, sic jej majitel napíše do dalšího fejetonu!

macecha
06. 03. 2009
Dát tip
a ještě jsi zapoměl "házet perly sviním", ale jinak, fakt zábava ..***

avox
05. 03. 2009
Dát tip
zasloužil bys přetrhnout jak žížala, jenže to bys pak byl dva... :-)) */

Diana
05. 03. 2009
Dát tip
guy taky dobrýýýý! :-))))**** nevěřila bych, že ještě něco dalšího vyhrabeš.

guy
05. 03. 2009
Dát tip
No jo, vypadá to, že jsi se před svatbou naparoval jak krocan, a zatím jsi měl vlčí mhu, kdybys koukal jak ostříž, tak jsi se mohl z toho vykroutit jak had a včas vycouvat po račím :-)

Janina6
05. 03. 2009
Dát tip
Prima zvěřinec :-)))*

Diana
05. 03. 2009
Dát tip
Hahaha, umírám smíchy ! Teta Kateřina zelená závistí.. Jaká je ta čeština parádní, geniální a vtipný nástroj - a ty to s ní fakt umíš. T******* Musím rozeslat avízka.

taky se mi teta K. vybavila hnedle - aj dyž nevím esi bych se jako baba neměla urazit, směju se tu že se mi namohla bránice :o)

radost počítat...:o) když se psi kočkují, kočky dělají psí kusy...

kunka
05. 03. 2009
Dát tip
good :-),ale nespomenul si kunu

Vaud
05. 03. 2009
Dát tip
Teta Katerina by z Tebe mela radost! *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru