Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Filmový festival Jeden svět 2009

10. 03. 2009
1
24
4147

a já miluju Tíseň, řikejte si, co chcete :-) sice mě zase nemine smršť upozornění, že jsem sebestředná, že přispívat na takovýhle věci je blbost a zpozdilost, že si má každej pomoct sám a tak...takže tu nebudu mluvit o tom, že je jednoduchý poslat Tísni prachy, protože to je tak jednoduchý, že když někdo bude chtít, tak si cestičku najde, takže bez dalšího komentáře, dneska je zahájení Jednoho světa, přijďte se mrknout :-)

Jeden svět 2009

Jedenáctý ročník festivalu Jeden svět se bude letos konat  od 11. do 19. března v Praze, v průběhu března a dubna se dále uskuteční ve 29 městech po celé České republice. Výběr z filmů Jednoho světa bude prezentován i v Bruselu a ve Washingtonu DC.
 
Festival se koná pod záštitou Václava Havla, místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Alexandra Vondry, ministra kultury Václava Jehličky, ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga a primátora hlavního města Prahy Pavla Béma.  

Letošní ročník je oficiální doprovodnou akcí předsednictví ČR v Radě EU.

Pražské festivalové centrum bude již tradičně v kině Lucerna. Dalšími festivalovými kiny budou Světozor (malý a velký sál), Divadlo Archa, Atlas (malý a velký sál), Francouzský institut, Městská knihovna, Evald, Ponrepo a Divadlo Minor. Presscentrum a guest servis najdete v Langhans Galerii.

 

Zahajovacím filmem festivalu se stane snímek Barmský VJ, jehož hlavní postavou je mladý barmský reportér Joshua, který společně s dalšími kolegy z exilové televize Democratic Voice of Burma podrobně zachytil protivládní demonstrace v září roku 2007 a jejich následné brutální potlačení.
 
 
 

Jak je již tradicí, Jeden svět přinese vynikající filmy o Barmě, Íránu, Kašmíru, Dárfúru, Ekvádoru, Venezuele, Kongu či Severní Koreji, letošní ročník ale nebude primárně o konkretních zemích. Nosnými tématy letošního ročníku jsou zásadní globální výzvy současného světa: nafta, plyn, energetika, voda, oteplování, ekonomika a finanční krize. Věci, které nás v České republice, ale i lidi na ostatních místech světa, zásadním způsobem ovlivňují.

 

U příležitosti dvacátého výročí od pádu Železné opony jsme naším letošním vizuálem chtěli naznačit, nakolik nám záleží na oslovení generace dnešních dvacetiletých, kteří představují první generaci v České republice, která vyrostla ve svobodě. Zároveň jde o generaci, jejíž život bude zásadním způsobem ovlivněn současnými globálními výzvami.
 
Tematická kategorie 20 let demokracie ve filmu rekapituluje uplynulých dvacet let od pádu totalitních režimů ve střední Evropě tak, jak je zachytili renomovaní dokumentaristé i mladí autoři. Představujeme v ní filmy, které originálním způsobem reflektují důležité výzvy, úspěchy i nezdary provázející období transformace. Program je přístupný také na internetu, kde kromě filmů naleznete i diskusní fórum.

Kolekce filmů Evropa v (jednom) světě bude reflektovat aktuální světové problémy se kterými se musí Evropa v čele s Českou republikou jako zemí předsedající Radě EU vyrovnat. Podtémata této kategorie jsou: Ekonomika; Energetika; Modrá zelená planeta; Evropa jako globální hráč a Evropa bez bariér. Filmům v této kategorii budu věnované speciální debaty, které Jeden svět uspořádá ve spolupráci s občanským sdružením Agora CE. Rádi bychom, aby letošní Jeden svět zafungoval jako prostor, kde by se mohl divák/divačka vyjádřit k věcem, které dnes česká a evropská politická reprezentace řeší na mezinárodní úrovni. Tyto projekce a diskusní večery se uskuteční v Divadle Archa, Městská knihovně a ve Francouzském institutu.

 

Jeden svět představí vůbec poprvé v České republice práci významného amerického dokumentaristy a pedagoga harvardské univerzity Rosse McElweeho. Ve svém programu nabídne čtyři filmy z jeho dílny včetně slavného snímku Shermanův pochod.
Masterclass Rose McElweeho proběhne v pondělí 16. března v kině Ponrepo po projekci filmu Prozářené listy.

 

 
Dokumentárních filmů o Africe je nespočet. Do této sekce jsme se snažili vybrat snímky nahlížející na tento kontinent plný kontrastů jinak, než je běžné. Místo obrazů AIDS tak máme místy humorné vyprávění o Lásce, sexu a mopedech v Burkině Faso, místo násilně potlačených demonstrací příběh skupiny hiphoperů, která angažovanou hudbou přispívá aspoň trochu ke zlepšení Demokracie v Dakaru. Zatímco muži ve východním Kongu podléhají střídavě euforii a nervozitě z nadcházejících voleb, ženy v Kinshase usilovně boxují směrem ke Konečné stanici vítězství. Nechtěli jsme se vyhnout ani ožehavým tématům, jako je například všudypřítomná chudoba a stále sílící emigrace zejména mladé generace. Právě o ní je strhující dokument Idrissy Guira – portrét dvou senegalských bratranců, z nichž jeden se po studiích v Americe rozhodne zůstat doma a učit, zatímco druhý volí Barcelonu, nebo smrt.. Odhodlané Senegalky, které často zůstávají samy nebo mají nezaměstnané muže, zatím pilně podnikají, sní nebo objevují samy sebe. Proč jsou vůbec Afričané Stiženi bohatstvím svých přírodních zdrojů a závislostí na finanční a humanitární pomoci zvenčí, se snaží v poutavé eseji o příčinách chudoby analyzovat malijský režisér Kal Touré. Dokumentárních filmů o Africe je nespočet – ale tyhle stojí za to vidět.

Výjimečně uvedeme hraný film. Půjde o snímek Zdeňka Tyce El Paso, který je inspirován skutečným osudem romské vdovy, matky devíti dětí. Kromě Prahy ho promítneme v dalších pěti festivalových městech.

V neděli 8. března poběží na obrazovkách ČT 2 od 20 hodin v rámci Večer na téma: Jeden svět dokument Všechno je v pohodě. Snímek je jedním z nejlepších filmů o globálním oteplování posledních let.

 

Stejně jako v předchozích letech tvoří nedílnou součást festivalu také dopolední projekce filmů pro střední a základní školy, které se budou konat ve všech festivalových městech. Vice informací najdete na webových stránkách tohoto projektu.
 
 
 
 

V letošním roce našim divákům umožníme vidět nejnavštěvovanější a divácky nejúspěšnější filmy i po skončení festivalu. O výběru filmů rozhodnou svým hlasováním. Vybrané snímky promítneme ihned po skončení festivalu, 20. a 21. března v kinech Světozor a Lucerna. 

Ve spolupráci s Divadlem Minor navíc letos poprvé uvedeme několikadenní program Jeden svět pro rodiče a děti složený z krátkých filmů pro nejmladší diváky. Projekce pro rodiče s možností využití dětského koutku pro jejich děti budou uváděné v podvečerních hodinách.  

 

Ve čtvrtek 12.3. a ve středu 18.3. jsme v kině Lucerna přichystali od 14.00 dvě projekce vybraných filmů spojených s debatou pro seniory a seniorky. Filmy z našeho programu si pro tyto akce vybrali samotní zástupci z řad seniorů a vstup na ně je zdarma.
 
 
 
 

V letošním roce bychom rádi lehce narušili „centralizaci“ pražské části festivalu, proto připravujeme pilotní festivaly ve dvou městských částech, v Praze 4 se zázemím v KC Novodvorská a projekčním místem v KC Spořilov a městské části Praha 11, kde se budou konat projekce v KC Zahrada. 

Minulý rok jsme prolomili hranici 100 000 diváků a divaček. Doufáme a věříme, že se nám letos těmito speciálními akcemi podaří na festival nalákat i lidi, kteří o Jednom světe slyšeli, ale dosud se jim ho nepodařilo navštívit.

24 názorů

Děkuju, kluci, zvyšujete mi návštěvnost :-)

Tragicus
12. 03. 2009
Dát tip
"NÁM VAZ NEZLOMÍ NIC" POZNAMENÁVÁ ŠÉFREDAKTOR AHA!, "JSME BEZPÁTEŘNÍ." KLAUS PŘIZNÁVÁ: "NEDOVŘEL JSEM DVEŘE." ZOLO VYHRÁVÁ MILIONY V SOUDNÍM SPORU O AUTORSKÁ PRÁVA! ČEKANKA NA DNĚ! ŠÍLENÝ PIŠTA CHYCEN DO PASTI! ČTYŘI JEDNOTKY URN JEJ OBKLÍČILY V POLI UMĚLÝCH ČEKANEK! AGRESIVNÍ ČEKANKY NAPADAJÍ NIC NETUŠÍCÍ CHODCE! AKTIVISTA TAMÁŠ NALEZEN MRTEV! VRAH ZA SEBOU ZANECHAL JEN MODRÝ OKVĚTNÍ PLÁTEK! EXKLUSIVNÍ REPORTÁŽ: NAŠEMU REPORTÉROVI SE PODAŘILO NATOČIT VÝCVIK SOTVA DESETIDENNÍCH SAZENIC ČEKANEK! HROZÍ VYHUBENÍ LIDSTVA ČEKANKAMI? NATO A RUSKO SPOJILY SÍLY A VYHUBILY ČEKANKY DO POSLEDNÍ SAZENICE! ŠÉF NATO ŘÍKÁ: "NEBÝT PIŠTOVÉHO PLENĚNÍ, NIKDY BY SE NÁM TO NEPODAŘILO." ŠÍLENÝ PIŠTA OBDRŽEL NOBELOVU CENU MÍRU! "SLINT." POZNAMENÁVÁ OCENĚNÝ. "VŽDYCKY JSEM MU VĚŘIL - JE TO HRDINA." ŘÍKÁ FRANTIŠEK KOPŘIVA.

AHA OPĚT NA KOLENOU! ZLOMÍ MU "ČEKANKY SI MUSÍ SAMI" VAZ?

KLAUS V BRUSELU: TOTÁLNÍ FIASKO! POSLANCI UTEKLI. AKTIVISTA TAMÁŠ: ČEKANKA VYZAŘUJE ŠKODLIVÉ VLNY! ZOLO ZUŘÍ: NIKDO NÁS ZDARMA VYZAŘOVAT NEBUDE! STŘEDOČESKÉ MATKY BIJÍ NA POLPACH: PIŠTA JE PEDOFIL! LIKVIDUJE I SAZENICE!

Tragicus
12. 03. 2009
Dát tip

Tragicus
12. 03. 2009
Dát tip
REDAKTOR DENÍKU AHA SE HÁJÍ: CHYBA BYLA ZÁMĚRNÁ K SOUTĚŽI "NAJDI SI SVOU CHYBU 2009" JIŘÍ PAROUBEK ŘÍKÁ: "ČEKANKY SI MUSÍ SAMI NAJÍT ZPŮSOB, JAK SE CHRÁNIT" KOPŘIVOVÁ MAFIE: KOPŘIVOVÉ SEBEMRSKAČSTVÍ PRONIKÁ MEZI NEJVYŠŠÍ POLITICKÉ KRUHY! STOVKY LIDÍ NA PODPORU ŠÍLENÉHO PIŠTY VYSAZUJÍ PO CELÉ REPUBLICE MÁK. RAPIDNÍ NÁSTUP UŽIVATELŮ HEROINU V ČESKU! NÁRODNÍ PROTIDROGOVÁ CENTRÁLA: "NĚCO NÁM UNIKÁ" "ŽÁDNÁ EKOLOGICKÁ KATASTROFA NEHROZÍ" ŘÍKÁ VÁCLAV KLAUS "AKSAMITNÍK JE ORANŽOVÝ"

KRACH NA BURZE! POPTÁVKA PO ČEKANCE JE NULOVÁ! DENÍK "AHA" PŘISTIŽEN PŘI HRUBÉ GRAMATICKÉ CHYBĚ! ŠÉFREDAKTOR ŘÍKÁ: "ZA VĚTU /STOVKY LIDÍ SE SEŠLI/ BUDOU PADAT HLAVY. KOPŘIVA PŘISTIŽEN KTERAK SE MRSKÁ KOPŘIVAMI - CO SKRÝVÁ? ORGANIZACE "PIŠTOVA HOVADA" JE FINANCOVÁNA KOLUMBIJSKÝMI PĚSTITELI MÁKU. PABLO ESCOBARA TVRDÍ: "PIŠTA JE MÁK". PROFESOR VĚTVIČKA Z PRAŽSKÉ BOTANICKÉ ZAHRADY PLÁČE: "LIDÉ NEROZEZNAJÍ ČEKANKU OD AKSAMITNÍKU - HROZÍ EKOLOGICKÁ KATASTROFA!"

Tragicus
12. 03. 2009
Dát tip
ČEKANKOVÁ GENOCIDA POKRAČUJE! ŠÍLENÝ PIŠTA STÁLE PRCHÁ! STOVKY LIDÍ SE SEŠLI V LOVOSICÍCH, ABY UCTILY PAMÁTKU ZMASAKROVANÝCH ČEKANEK FILMOVÝ FESTIVAL JEDEN SVĚT VĚNOVÁN PRÁVŮM ROSTLIN "JÁ JSEM TO VŽDYCKY VĚDĚL, CO JE PIŠTA DOOPRAVDY ZAČ - HOVADO" ŘIKÁ FRANTIŠEK KOPŘIVA (exklusivní rozhovor, čtěte více na straně 3!) "PIŠTA JE OBĚT!" ŘÍKÁ PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE PIŠTOVY HOVADA (exklusivní rozhovor, více na straně 2!) NOVÉ VÝZKUMY MLUVÍ: STÁLE VÍCE LIDÍ VIDÍ V PIŠTOVI OBĚŤ. DAVY LIDÍ MASAKRUJÍ ČEKANKY!

Ach tak! NÁPRAVA V NEDOHLEDNU! ŠTRASBURSKÝ SOUD ROZHODL VE PROSPĚCH ČEKANKY - PIŠTA JE NA DNĚ! ŠÍLENÝ PIŠTA POKOSIL NA POLI U LOVOSIC PĚT HEKTARŮ ČEKANKY! KDO ZAPLATÍ ŠKODY?

Tragicus
12. 03. 2009
Dát tip
Pišta: Blesku, popř. AHA!, pokud chceš těžší kalibr, bys takovou zlotřilost měl nahlásit... NEBOHÝ UŽIVATEL INTERNETOVÉHO SERVERU PÍSMÁK OKRADEN O NEJAPNÉ POZNÁMKY! ZLODĚJ SE UKRÝVÁ PRAVDĚPODOBNĚ NA NEZNÁMÉM MÍSTĚ! "ZLOTŘILOST", ŠTKÁ OKRADENÝ.

Komuže?

Tragicus
12. 03. 2009
Dát tip
Pišta: Blesku.

Ha! A mé nejapné poznámky jsou v háji. Neuvěřitelně zlotřilé!

no, vidíš, hloupá a ještě drzá, odeber mi dva

Honzyk
11. 03. 2009
Dát tip
...odebírám ti tipA: jsi drza..

no dyk to taky neděláš, já lákám Milly :-)))))

tedy , nikdy by mě nenapadlo lákat dívky do kina na...vstupenku :o)

to neni film, to je vstupenka, trdlo :-)))))

tím hůř! a co to je za film, ta Akreditace? Něco od Havla?

Milly: Vrať se, nechceš jít se mnou o víkendu do kina? Teda jako že bych tě vzala na akreditaci :-) Honzyk: Nepochopila jsem, co je btu...jsem hloupá, to nevíš? :-) Aleš: No, tebe jsem nemyslela zrovinka :-)

kdepak, vesmírní lidé nebudou své geniální myšlenky opakovat kvůli...ale to je jedno. Nebudou :o)

Honzyk
11. 03. 2009
Dát tip
* btu,mas...)))

Milly
11. 03. 2009
Dát tip
Dík za obsáhlý info. .-) Vrátím se..

Ježiš! To je mi ale líto, že jsem smazala ty cenné příspěvky pod minulou upoutávkou na Jeden svět! Nu, nic naplat, ti milí lidé, kteří je psali, jistě nezapomněli, co chtěli světu sdělit a sdělí mu to znovu! :-) Give Peace a Chance :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru