Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bez tieňa

14. 03. 2009
8
10
1708
Autor
Alojzia_W

nad Prahou sa vznáša
šedobiele nebo,
pokúša sa nerobiť
tiene budovám

v tomto matnom svetle
v tejto ročnej dobe
vyzerá tak všedne
aj Svatovítsky chrám.

nestavaj ma na výslnie,
ak nechceš byť tieňom;
nebude to dobré
pre žiadneho z nás

nechaj ma preto, prosím,
pod matným pražským nebom
a budem tak svoja -
- všedne slobodná.


10 názorů

Ostrich
22. 05. 2010
Dát tip
Tak to souhlasím. Vytesat si představu druhého do kamene, ohladit ten kámen do ideálního skvostu jako Feidiás a pak s touhle kamennou podobou nechat soutěžit živého člověka... brrr! To bych taky utekl:-) Ale tohle chování je jenom produktem vnitřní nejistoty konfrontované se slabostí, tedy neschopností tu nejistotu vzít jako samozřejmý, trvalý stav. Z toho plyne snaha po nalezení (=nevědomé vytvoření) něčeho pevného vnějšího, nějaké modly, na kterou se ta nejistota odloží jako příliš těžký kabát na věšák. Opravdový zájem o druhého je něco úplně jiného. Vlastně je zájem o druhého podobný zájmu o sebe sama. Mohu-li sám sebe brát jako svobodného, měnícího se, nejistého, tedy ve všech směrech doopravdy živého - tak takhle jsem schopen brát i druhého. Takže bez neohraničené introspekce není vlastně opravdový zájem o druhého možný. Kdo nechce poznat sebe, nemůže poznat nikoho:-)

Alojzia_W
22. 05. 2010
Dát tip
Ostrich: niekedy mam pocit, ze ano. hlavne ked si z teba niekto spravi ideal, ktorym nechces byt. a v tom vztahu ta to posunie niekam, kde nechces byt...

Ostrich
20. 05. 2010
Dát tip
Pěkná myšlenka. Ale co to vlastně znamená, stavět někoho na výsluní? Mám-li na někoho zaměřenou pozornost, mám-li v sobě těžko potlačitelný zájem ho poznat, porozumět mu co nejvíc - je to výsluní? Nebo je výsluní, když budu dávat přednost zájmům druhého před zájmem vlastním, pak ano, pak jsem ve stínu sebepotlačení... Jenže co když je hlavní vlastní zájem právě souladnost? Kde pak je stín? Znesvobodňuje člověka zájem druhého o něj?

fatima
02. 04. 2009
Dát tip
pekne,pekne:)

Bíša
25. 03. 2009
Dát tip
Skvělý text...

Alojzia_W
15. 03. 2009
Dát tip
melodiu by som vymyslela, ale akordy by musel niekto iny, pretoze nikdy nepocujem, ci to spolu sedi:-) okrem toho sa mi stava, ze pri podobnych pokusoch musim aj tak basen prerobit...ale beriem to ako vyzvu. vdaka za tipy.

grafo
15. 03. 2009
Dát tip
som za zhudobnenie :)

zlyvkus
15. 03. 2009
Dát tip
nechces to aj zhudobit? a potom mi to zahrat :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru