Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka o stromu, motýlu a třech kaštanech

20. 03. 2009
11
14
3299
Autor
Puzzle

Na stromě seděla dívka. Dlouhé vlasy se jí zaplétaly mezi větve a nohy kymácely ve větru, který lehounce rozechvíval nažloutlé podzimní listí a rozehrál tak tichou symfonii jemného šumění a jiskřiček zvonivého smíchu. Na stromě rostly kaštany. Dívenka trhala pichlavé kuličky a házela je dolů, kde při dopadu pukaly rozevíraly se. Mezírkou mezi větvemi zahlédla na pěšině nějakého muže s batohem na zádech.

 

Přicházel pomalým krokem s hlavou svěšenou a mrzutým výrazem ve tváři. Dívku na stromě vůbec nezpozoroval. Vytáhl z batohu láhev vodky, lehl si pod strom do trávy a zhluboka si přihnul. Vůbec mu nevadily slupky z kaštanů, které se mu zabodávaly do zad ani zvedající se vítr. Dívenka by ráda slezla ze stromu a šla domů. Ale bála se. Zůstala tiše schovaná ve větvích a doufala, že se muž co nejdříve zvedne k odchodu. Ten ale nepřestal pít a vodky v láhvi rychle ubývalo. Když dopil poslední kapku, prudce se zvedl a láhev odhodil do hromady kaštanů. Se skelným výrazem v očích vytáhl z batohu kus silného provazu a pokusil se jej přehodit přes nejbližší silnou větev. Vrávoral na spadaných kaštanech a naříkal. Dívenka se vylekala. Seděla tiše jako malé ptáčátko v hnízdě, když pod stromem slídí kuna.

 

Muž silnými prsty neobratně udělal smyčku. „ Ty kurvo!“ zařval ze všech sil. „ Ty kurvo!“ Dívka sebou trhla. Zkamenělá hrůzou rychle přemýšlela, co bude dělat. Náhle přiletěl velký barevný motýl a usedl na její levou paži. Nikdy takového motýla neviděla. Motýli přece nelétají tak vysoko. Chvilku poseděl a pak zase odletěl. S ním odletěl i její strach. Náhle věděla, co má udělat.

 

Muž si přehazoval oprátku kolem krku a směšně vrávoral na spodní větvi kaštanu. Klepal se, vydával zvláštní zvuky, něco mezi smíchem a pláčem a bylo vidět, že je mu dost špatně. „ Ty kurvo jedna!“ nepřestával volat.

 

 „ Proč tohle děláš?“ ozvalo se z koruny stromu.  Muž se polekal tak, že spadl mezi kaštany. Špatně uvázané lano se svezlo a zůstalo mu viset kolem krku. Začal křičet. „ Kde jsi?“ „ Kde jsi ty kurvo?“ Vydával téměř nelidské zvířecí zvuky a pak začal zvracet. Po několika minutách zcela vyčerpán klesl do trávy mezi kaštany, schoulil se do klubíčka a třásl se.

 

Pak přiletěl ten velký barevný motýl a sednul si mu na rameno. Seděl tam dlouho, nekonečně dlouho. Muž koutkem oka zahlédl motýla a vzájemně na sebe hleděli. Vpíjeli se do sebe. Po chvíli se přestal třást, uvolnil se a usnul klidným a pokojným spánkem. Motýl roztáhl křídla a odletěl. Dívka právě slézala ze stromu. Věděla, že už je všechno v pořádku. Necítila žádný strach. Z hromady kaštanů si vybrala tři nejhezčí a strčila si je do kapsy. S úsměvem stáhla muži z krku oprátku a pohladila jej po tváři.

 

Poskakovala po lesní pěšině jako luční koník, pískala si a oprátkou pohupovala do rytmu. Pomalu se stmívalo. Když došla na můstek vedoucí přes řeku, hodila provaz do vody a řekla jedno jediné slovo…

 

 


14 názorů

Lakrov
28. 03. 2009
Dát tip
Grafické oddělení odstavců je možně udělat ještě jedním, často možná lepším způsobem, než je vynechání prázdného řádku, a to takzvanou odstavcovou zarážkou (odsazením prvního řádku odstavce od levého okraje -- myslím, že to vsupní rozhraní /editor/ Písmáka dovoluje). I takhle se však přehlednost textu orpti předchozímu stavu zlepšila.

Puzzle
28. 03. 2009
Dát tip
Tak jsem to trošku upravila a rozdělila na odstavce. Je fakt, že když jsem to po sobě četla znovu, všimla jsem si, že hodně opakuji podstatná jména a některá slova. Tak je to lepší?;-)

Puzzle
28. 03. 2009
Dát tip
Děkuju děkuju a s těmi odstavci se příště polepším...:-)

Lakrov
28. 03. 2009
Dát tip
A ještě avízo avizujícímu. Dík. A má pravdu; textu v délce jeden a půl stránky by členění na odstavce slušelo).

Lakrov
28. 03. 2009
Dát tip
Některé věty jsou takové 'pohádkově' květnaté, jiné strohé. Zkouším přijít na to, zda touhle proměnlivostí vět sledoval autor nějaký záměr, ale žádný mě nanapadá. Ale vzhledem k tomu, že mě nanapadá ani řešení hádanky na konci textu /kdyby řekla slova dvě, tak vím hned :-) /, bude chyba nejspíš 'na mém přijímači'. Líbí se mi to. Tip.

DaNdÝ
28. 03. 2009
Dát tip
No jakože takový textík, kde se nemůžu moc vykecávat, páč nemám moc s čím se snažit radit, páč je to tak dobrý samo o sobě. Ano pravda, napadne mě také formátování, sic to skončí těsně než by to začalo bez těch odstavců vadit, ale lepčí kdyby byl, snad jen to nějaká programová chybka. Trochu mi tak skřípe to opakování "kur, kurvo" jistě že to asi vystihuje jak jeho situaci tak stav, ale snad by to chtělo něčím rozvést, nebo nevím, prostě si nedokážu dobře představit jak to vykřikuje. detail. ten motýl tam vskutku myslím neva, ač jsou motýli tak ryze odporná zvířata. Páč tam i jaksi symbolizuje, že ten příběh není tak docela reálný. A až takový trochu nad, nebo lépe sureální což se promítne v té úplně skvělé scénce jak holčička hupká s tou oprátkou v ruce. Takže, ano říkám ještě jednou výborné...

Puzzle
27. 03. 2009
Dát tip
:-)díky všem...

vesuvanka
25. 03. 2009
Dát tip
:-))) TIP

Puzzle
21. 03. 2009
Dát tip
Vagan: Zas tak upe jistá si nejsem;-) Neroušek: Tak o tom nepochybuji;-)

neroušek
20. 03. 2009
Dát tip
Fajn.Neroušek by si přál ale zcela jiný konec.*****

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru