Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Fejeton zašmodrchaný

24. 03. 2009
9
17
3196
Autor
jH

Kabely od zvukových aparatur, prodlužovačky, nabíječky, sluchátka, myši, mikrofony, ty všechny mají jedno společné – černou, často dlouhou šňůru, pojítko s jinou částí technologie, se kterou je neodlučitelně spjat smysl jejich existence a jejíž používání nám ulehčují či umožňují. A to se již dostávám k jádru pudla. Stalo se to snad každému z nás, úhledně složené kabely se během cesty v tašce zašmodrchají do nepopsatelně nechutného útvaru, často připomínajícího německý pletený dirndl a jejich nebohému majiteli tak postaví do cesty spletitý, takřka neřešitelný hlavolam, kterého by se lekla i ovdovělá záhadoložka na odpočinku. Před zkroušeným uživatelem pak vyvstane několik možností, jak tuto komplikovanou mysteriózní záležitost řešit a nutno podotknout, že všechny cesty vedoucí k zpětnému používání zmotaných kabelů, zaručují krajní nepříjemnosti, zvýšení krevního tlaku, pálení očí, křeče mimických svalů atd. Rozmotávání = Prožití silně stresové situace a proto se nelze divit, pokud u slabších povah dojde k nervovému selhání, které v extrémních případech může vyústit až v sebevraždu oběšením na nabíječce. A protože se po mnoha vyhraných rozmotlých soubojích cítím býti osobou z nejpovolanějších, dovolte mi teď poradit Vám, jak se v této těžké životní situaci s nastalým problémem popasovat a zároveň při tom zkratovaným sluchátkem nevyvraždit půlku bloku.

Možnost 1. – Recyklace

Tato možnost, byť by se zdála mnoha nemajetným z nás býti sebevíce nepřijatelnou, je však pro zachování plného duševního zdraví nejlepším východiskem. V situacích kdy zašmodrchané kabely několika různých výrobků splynuly v mix připomínající technologický eintopf a jejich rozmotávání by se nutně stalo Čekáním na Godota, je nejlepším možným řešením urychleně položit pár těžce vydělaných bankovek na ortel nejbližšího elektra. Pár tisíc utracených za novou nabíječku, myš nebo sluchátka jistě je dobrou cenou za jakés takés uchování vitality ducha.

Možnost 2. – Souboj

Autor důrazně nedoporučuje podstupovat souboj rozšmodrchávací těhotným ženám, vystresovaným a labilním jedincům a vůbec všem osobám psychicky i fyzicky slabším, tito lidé, nechť poprosí kohokoliv ve svém okolí, pokud tedy nemohou užít možnosti 1., ať Souboj podstoupí za ně. Důležitým prvkem před samotným soubojem je skálopevné přesvědčení ve schopnost vlastních rukou a duševní sílu, doporučuje se trpělivost a stoický optimismus, který však nikdy nesmí přerůst v nadměrnou sebedůvěru, jež by mohla vést k prohře souboje a následným neblahým konsekvencím, na které se i otrlý autor tohoto článku bojí jen pomyslet.

Možnost 3. – Sebevražda

Dle uvážení se doporučuje olíznutí elektrické zásuvky, pozření kabelů, skok z okna (před kterým je záhodno zničit kabelovitý objekt, kvůli kterému je život ukončován), použitelným způsobem je i vystrčení hlavy z jedoucího vlaku, umlácení se naostřenými kabely či poslech hudby Karla Gotta, zremixované s nejnovějším CD Sagvana Tofiho, prokládaný některými ze starších nahrávek legendární skupiny Orlík. Tato možnost je však extrémním řešením kabelové krize a autor doporučuje spíše užíti jedné z prvních dvou nabízených možností.

Problémem je i vysoká míra odlišnosti různých kabelových případů. Je prakticky nemožné sestavit publikaci, která by jen z nepatrné části zaznamenala alespoň zlomek příkladů zmotaných kabelů. Obrovská rozlišnost těchto úkazů znesnadňuje, ne-li naprosto znemožňuje publikování ucelené studie a je třeba si připustit, že se tento komplikovaný problém stane jednou z nevyřešitelných záhad, s nimiž se naše civilizace bude potýkat po mnoho dalších generací. Závěrem mi dovolte popřát Vám mnoho štěstí a varovat Vás před přenášením dvou a více kabelových šňůr v jedné kapse tašky či batohu.

 


17 názorů

jH
26. 03. 2009
Dát tip
Sem se nad tim tak u píva zamyslel a hele co bys dělal, kdyby se ti zašmodrchaly kabely od pěti velkejch nabíječek elektromobilu? myslíš, že by to ta kočka dala?

Zase snědl všechnu slávu...když on je tak úžasný:D

jH
25. 03. 2009
Dát tip
mmm, milá tichá zlíňačka s respektem k mé celonoční práci zhodnotila snažení a dala typ Ývlovi, za to, že mi tady spamuje videa :)

To video je nejlepší:D Chudáček kočka..fakt je mi jí líto.

Zkuste to bez drátů, milý Marconi!

Zkuste to bez drátů, milý Marconi!

jH
25. 03. 2009
Dát tip
ty voe ívle ty drsné :D

neroušek
25. 03. 2009
Dát tip
Hutné to je,ale pořád málo hluboké a chybí tomu nadhled.Chlape polepši se.PS.Míchat Gotta,Tofiho a Orlík není dobré.První je staniol,druhý sračka-řídká a třetí je jednodušší,ale poctivá hudba.*****

Vaud
25. 03. 2009
Dát tip
ony ty kabely jsou nejak druzny - podezrivam je, ze mi pod stolem sukaj :-) jeste by se dal pouzit krovinorez od Premka Podlahy - o cemz hodne uvazuju, protoze doma v Pardubich uz mam nerozmotatelnou spagetti bowl. dokonce jsem se snazil domluvit s jednou firmou, ze si od nich koupim novy pocitac, jen kdyz mi prijdou rozmotat kabely od minuleho a predminuleho compu ....*

Petrusha
25. 03. 2009
Dát tip
a čo tak pri ich zmotávaní použiť pre každý káblík gumičku, či kus drôtu na zafixovanie, aby sa nezamotali? hm? :)

jH
25. 03. 2009
Dát tip
děkuji, děkuji, děkuji, zrovna u Vás si toho pánové cenim, že se to líbí. Mrdu zdar

jo tak to je prdel a luxus fejetonek, navíc rozumím každýmu slovu, nejvíce ale "ovdovělá záhadoložka na odpočinku" :)

raja
24. 03. 2009
Dát tip
Ano!* A velmi dobře napsané:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru