Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

A4

27. 03. 2009
8
22
4040
Autor
Saetri-Ihn

O možné zkáze, o noční múře.

Vzduch tu nese pach počítačů, ten podivný mix zatuchlosti, prachu a tepla, tu nevětranou, nedýchatelnou, smrtící směs podkreslenou monotóním hučením větráčků. Celou místnost osvětluje jedna žárovka zavěšená na dvou pokroucených drátech, bez lustru či ozdobných krytek, skoro vůbec nesvítí, a proto je celá místnost zahalena ve tmě, jen jediné světlé místo je stůl přímo pod žárovkou. Na stole leží jen monitor a dlouhý displej s číslem. Číslo na displeji je obrovské, asi největší které jsem kdy viděl, a zmenšuje se tak pomalu, že se snad nikdy nedostane k bájné nule. Ovšem monitor je zajímavější, je celý zaplněný znaky, hlavně písmeny, občas nějakou mezerou, tečkou, pomlčkou, vykřičníkem, otazníkem či jinačími paznaky, jejichž názvy neznám. Jakoby nějaký text, který však nejde skoro vůbec přečíst a nedává žádný smysl. Jediné co se mění je posledních pár znaků. Chvíli koukám na monitor, měnící se znaky běží stále dokola v jakési posloupnosti a když se znak změní na písmeno „A“, změní se znak před nimi a posloupnost se opakuje, vesele se opakují dál a dál, pořád dokola.

Najednou mezi těmi větráčky slyším i nějaký tlumený hukot, vychází ze dveří v zadní části místnosti, jdu k nim, tahám za vyviklanou kliku, otevírám je a vcházím. Stojím na ocelovém balkóně, pode mnou je docela velká hala, je zaplněna spoustou strojů a nějakými přepravními pásy. Slézám po žebříku dolů, mezi stroje, jdu k jednomu z nich. Je to asi tiskárna, jezdí skrz něj spousta listů, na které je postupně tištěno a když je list vytištěn vyjíždí na přepravníku kamsi daleko do zadní části haly. Koukám na přepravík, na listy se zasychajícím inkoustem, jsou na nich ty stejné znaky jako na obrazovce v místnosti nad halou, list po listu se poslední znaky mění, zatímco je přepravník odváží dál a dál.

„Tisknu řízeně všechny kombinace znaků, které se vejdou na jeden list papíru a všechny ty stránky shromažďuji ve velkém skladu. Začalo to před 5ti lety, první list krásný, byl plný písmen „a“, druhý list byl taky plný písmen „a“, ale poslední písmeno už bylo „b“, potom „c“, „d“ a tak stále dál a dál, dokud displej nahoře neukáže nulu a já nevytisknu poslední stránku a neuložím ji do skladu. Potom budu mít vše! Cokoliv jsi napsal, cokoliv kdy kdo napsal a nebo snad napíše budu mít já ve svém skladu, nebude jiná možnost, nebudou slova, písmena, ani místo na to, aby kdokoliv napsal cokoliv, co bych neměl. Ze všech těch stránek obsáhnu celou Bibli, všechny dopisy, všechny citáty, básně a povídky, všechny slohové práce, romány, všechny knihy. Vše co je možno napsat budu mít ve svém skladě! Nikdo nebude moct napsat cokoliv nového, jakákoliv myšlenka, báseň, povídka, cokoliv co literáty světa napadne budu mít už dávno já!“ ozval se kibernetický hlas z malého polstrovaného reproduktoru na tiskárně.

To ne! Oni nám kradou literaturu! Z toho, že přicházím o tak samozřejmou věc jako jsou slova a vlastně i myšlenky, mě přepadla hrozná slabost, snad i strach a zhnusení. Běžím, seč mi nohy dají, k žebříku, šplhám nahoru na balkón a stojím zase v místnosti s tím odporným vzduchem a ještě odpornější obrazovkou. Trhám z ní všechny kabely. Beru ji do náručí, zvedám ji. A vrhám s ní vší silou o zem. Ale hukot nepřestal, stále se line z té proklaté haly. Dupu po obrazovce. Skáču po ní. A křičím. Vše marně. Musím pryč, musím to říct všem lidem, co nám ty stroje chtějí udělat, vybíhám z druhých dveří a stojím na chodbě. Zavírám je za sebou, je na nich nápis A4. Běžím dlouhou chodbou směrem ke schodišti a míjím dveře, na jedněch je nápis 12mpx, na druhých zase HD Video. To snad ne! Oni nám kradou vše!


 


 

A á b c č d ď e é ě f g h ch i í j k l m n ň o ó p q r ř s š t ť u ú ů v w x y ý z ž , ; - ( ) : " ´ . ! ? -

...je snad tohle, všechno co máme?


 


 

 

A tahle stránka v té hromadě bude taky.


22 názorů

reka
10. 12. 2009
Dát tip
těša: to je zajímavý postřeh. Myslím ale, že se v Bábelské knihovně Borges nikde nezmiňuje o tom, že by znaky byly nečitelné, čili to vypadá, že předpokládá, že všechny knihy jsou poskládány jen ze symbolů, které známe dneska - a vlastně nejspíš jen latinky, protože ani jiné znaky nezmiňuje. I kdyby ovšem předpokládal, že písmena se vyvíjejí (což se vyvíjejí, ale dost jinak, než jazyk), ta množina by byla pořád konečná, ne? Představ si, že by v té množině byly všechny znaky, které kdy lidstvo použilo pro psaní v minulosti a použije pro psaní v budoucnosti. Vzhledem k tomu, že trvání vesmíru je časově omezené, tak to pořád je konečná množina. Nebyla by, kdyby písmena nebyla vytvořená jako seznam, ale jako algoritmus, který se může aplikovat ad infinitum. Ale pokud vím, žádný psací systém takhle nefunguje. Možná Tolkienova elfština byla tak trochu založená na principu algoritmu, ale ani tam se nedalo vytvořit nekonečné množství znaků.

Saetri-Ihn
05. 12. 2009
Dát tip
Jé, někdo mi přečetl prastarou povídku :) Jo, stojí to jen na nápadu - byla to moje povídková dá se říct prvotina (do tý doby jsem psal občas jen nějaký scénáře - taky nic moc)... Díky za komentář :)

těša
05. 12. 2009
Dát tip
jo, povídka je pěkná, nicméně stojí jenom na tom nápadu, přidaná hodnota mi připadámalá. reko, je bábelská knihovna konečná množina? jazyk se vyvíjí, ne? (jazykem myslím samozřejmě i znaky)

Saetri-Ihn
30. 08. 2009
Dát tip
:)... Jestli myslíš Borgose, tak od něj jsem to nečetl do teď, Clarka jsem přečetl a dost se mi to líbilo, ikdyž jsem v tom něco stejného moc neviděl... Tedy kombinace písmen je stejné, ale pak už to směřuje úplně jinam si myslím. Díky za tip :)

vlastně se ti stalo to, čeho se hrdina v povídce nejvíc bál.. napsal jsi něco, co už v podstatě napsáno bylo :-D ale stejně dávám tip tobě a ne těm dvěma slavnějším autorům ;-)

Flákač
30. 05. 2009
Dát tip
kdyby se ten přístroj ještě pokusil to nějak roztřídit a začal by to lidem nutit ke čtení, to už by bylo horší, když to leží ve skladu, jako by to nebylo :) ono to i tak už někde v těch našich myslích leží, jen to pěkně napsat. měj se.

Saetri-Ihn
29. 05. 2009
Dát tip
Proč by neměla? Mě osobně při představě, že nemůžu napsat něco, co už neleží v nějakém skladu docela znervózňuje ;)

Flákač
29. 05. 2009
Dát tip
tohle je docela vtipné, ale že by taková "krádež" někoho měla znervóznit? t.

Algaranna
12. 05. 2009
Dát tip
ztěžka sem dočetla...a na to jak je to krátký sem mááálem nedočetla....Kradou literaturu mě povzbudilo:-}

Saetri-Ihn
04. 05. 2009
Dát tip
Děkuji za odkaz, je to skvělá povídka, ještě někdy potrefím na to od Borgese a začnu přemýšlet, snad to do 50ti let zvládnu... Jak vidno, jsou to PÁNI spisovatelé :)

katugiro
03. 05. 2009
Dát tip
Jak píše reka, od začátku se nabízí srovnání s Borgesem, a také s A. C. Clarkem a jeho Devíti miliardami božích jmen. Je to zkrátka téma zpracované už příliš dobře. Zkus si obě přečíst a přijít na to, v čem jsou zajímavější ;)

Lightdancer
04. 04. 2009
Dát tip
dobrý...ale ta myšlenka nesedí...nikdy by nebylo možný vyjádřit vše...***

dobře napsaný

Saetri-Ihn
27. 03. 2009
Dát tip
Reka: Bohužel jsem jej nečetl, ale jak budu mít čas, tak to asi napravím :) Formát A4 jsem zvolil proto, že mi to přijde jako takový stavební kámen knih a vůbec literatury (ikdyž normostrana je přesnější). A z těchto kamenů si pak už můžem poskládat ten zbytek. Jinak dlouhé věty volím pro navození takové zdlouhavé atmosféry učeben informatiky, na konci krátké pro napětí. Děkuji všem za kritiku.

Scotia
27. 03. 2009
Dát tip
na to jakékoliv "tušení" v literatuře pozor, měla jsem pár zkušeností s tím, že ostatní netušili to, co jsem čekala, že v mých dílech budou tušit :-D ale tady se tu tušit dá

Scotia
27. 03. 2009
Dát tip
u mě monitor taky spíš stojí než leží zajímavý nápad, hezky napsané, předlouhé věty mi nevadí a sekané na konci dobře dělají atmosféru tip

Rani
27. 03. 2009
Dát tip
fakt, neber toho tak veľa... :D

reka
27. 03. 2009
Dát tip
četl jsi Jorge Luise Borgese? Nápad, který tu máš, je velmi podobný jeho slavné bábelské knihovně, i když tam šlo o celé knihy, ne jenom o A čtyřky. Jestli ho neznáš, rozhodně si ho přečti, myslim, že tě nadchne - nejen bábelskou knihovnou, ale dalšími podivnými nápady. Mimochodem, ve filozofické literatuře existuje diskuze o bábelské knihovně. Je např. známo, že bábelská knihovna by zabrala víc prostoru než celý v současné době známý vesmír. A také (nepřekvapivě), že je to konečná množina.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru