Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Posezení

29. 03. 2009
2
7
1951
Autor
Saetri-Ihn

Příběh jednoho všedního odpoledne.

Vidím ho. Sedí si tam na zábradlí, popíjí láhev piva a civí na mě. Vítr pod jeho nohama vláčí opadané listy, začíná být chladno. Jemně prší, kapičky deště přistávají na lesknoucí se lahvi, občas si ji, rukávem sáčka s vyšitou trnitou růží, jen tak otře, dodá nový lesk a pak - zase jen sedí a pije.

„Proč tam sedíš, na té nekomfortní trubce? Proč tam sedíš, shazován větrem? Proč tam sedíš, deštěm promočen? To nemáš kam jít? Nemáš ženu, dceru, syna, otce ani matku? Proč za nimi nejdeš, to ti nechybí jejich objetí? To ti nechybí jejich oči a milé úsměvy? Proč? Tak proč pořád držíš tu láhev jako žezlo a kde máš jablko, králi hlupáků?“, ptám se ho a on?

Dál si tam sedí na zábradlí, v odlesku mé lahve, můj vlastní obraz. Snad proto tě mám rád, ty mé pivo. Ty jsi kamarád, který mi řekne, co si o mě myslí, ne jako ta svině, krabicový.

Měl bych za nimi, chci za nimi. Pomalu jsem se sesunul ze zábradlí na zem a zamířil domů. Mám žezlo a mám jablko, teď jsem král, jen co se dostanu na trůn.

 


7 názorů

Saetri-Ihn
29. 05. 2009
Dát tip
Děkuju za tip a vůbec za to, že jsi mi zavítal do mých děl :)

Flákač
29. 05. 2009
Dát tip
chlast - nejlepší přítel ochlasty :) t.

DaNdÝ
01. 04. 2009
Dát tip
občas si ji jen tak otře rukávem sáčka s vyšitou růží, myslím že takhle by měl bejt normál slovosled a ničemu to neubližuje. Ta vyšitá růže nepotřebuje zdůůraznit nijako, je to jakoby zřetelnej obraz sá mvo sobě, si myslím. Není zač děkovat, klidně rád kritiku i tip u nějakého svého dílka případně také od tebe uvítám..

Saetri-Ihn
31. 03. 2009
Dát tip
Ano, vypravěč je vlastně ten člověk, na kterého se dívá a ke kterému promlouvá. Snažl jsem se to zahrnout ve větě: "Dál si tam sedí na zábradlí, v odlesku mé lahve, můj vlastní obraz." Co se týče toho rukávu, právě ten dodatek s trnitou růží tam má určitej smysl, takže si ho vypustit nemůžu dovolit a bohužel jiná možnost, než jak je to napsáno mě nenapadla... Ale máš asi pravdu, ta věta je možná krkolomná, já k tomu občas tíhnu a nějakou větu zamotám a bohužel si to v ten okamžik neuvědomím. Ta patetická promluva je vlastně promluva alkoholika k sobě samýmu, takže tam bohužel nic objektivního ani "vyššího" moc dát nemůžu. Děkuji moc za kritiku a za tip :)

DaNdÝ
31. 03. 2009
Dát tip
v tom textu je jedna velká pravda - každopádně radši lahváče, než krabicáka. Pak je tam pár hezkých imprese-posetřuhů, listí pod nohama, kapka na lahvi a pak ten odraz v lahvi, který je on sám vypravěč, esli jsem to správně pochopil? Nu radši se ptám, páč to tam úplně snadno pochopitelné není. Neříkám, že je to přímo napsáno špatně, ale mohlo by to bejt napsaný srozumitelnějšc, nenechat raděj toho čtenáře místního, nevděčnýho moc tápat. Páč takhle se tam třetí osoba najednou přelije v první, a já se zasekl, ale snad to nakonec rozluštil. Ale dyby tam explicitně bylo řečeno a najednou se kouká sám na sebe v té lahvi, nebo něco takového možná by to bylo srozumitelnější. Ale i takhle je to jsitej experiment a to se mi líbí. Pak jedno, co je myslím vyloženě chyba věta: a lesknoucí se lahvi, občas si ji, rukávem sáčka s vyšitou trnitou růží, jen tak otře, - občas ji otře rukávem sáčka atd. Ono experimentovat se stylistikou se většino unevyplácí. Nu není to vcelku ale špatné. Možná bych trochu obrousil ostrost toho dostavce s otázkama, nějakým vtípkem nebo zlehčením, páč takhle to má nakročený k patosu a jistýmu kýči, ale tak to už je na vidění každýho, dávám jsitě tip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru