Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

11 Klišé a jak se mu vyhnout

06. 04. 2009
1
1
2059
Autor
Zolo

Jako autor tohoto článku se nesnažím poučovat o tom jak psát písničky. Můj záměr je pouze inspirovat ty, kteří začínají nebo neví jak na to a předat něco málo ze svých zkušeností.

Pro tu nejlepší představu o tom, co je klišé, doporučuji si poslechnout současné české křesťanské písně. V každé z nich uslyšíte ty samé fráze. To, že se text rýmuje, ještě neznamená, že zaujme. Představte si posluchačku rozhlasové stanice, kde právě hrají vaši písničku. Žehlí, zatímco se v troubě připéká jídlo. Co můžete udělat pro to, aby šla    a zrovna vaši písničku zesílila? Jeden z  prostředků, jak toho docílit, je kontroverze.

                                                                                                               

   Kontroverzní nebo-li sporný, polemický, diskutabilní, hašteřivý, hádavý, diskusní, ožehavý, svárlivý. Dobrým materiálem pro studium kontroverze je rozhlasová stanice, kterou si s chutí bez ohledu na žánr naladíte: „ďakujem ti, že sme spolu žili, preťal som si žily“, „a i husákovy děti dospěli do kristových let“, „svět je, svět je jenom hodinovej hotel a můj pokoj je studený a prázdný“, „šel průzračnou nocí     a táhnul z něj rum a pět křížků moudrosti měl“, výčet by mohl pokračovat.

 

Není nic špatného na romantickém textu, jen právě v něm víc než v jakémkoliv jiném, je nezbytné vyvarovat se klišé typu „Miluji tě a chci s tebou být, hladit Tě a líbat; z lásky, kterou k tobě cítím Ti tuhle píseň zpívat“.

 

   Užití obraznosti a detailu – východisko mohou být odpovědi na otázky - Proč ji miluji? Kde s ní chci být? Jak ji chci hladit a líbat? Jaká je, že jsem se do ní zamiloval? V jakém žánru je písnička, kterou ji chci zpívat?

 

Nečekaná myšlenka, překvapivý pohled na věc, neotřelý námět je to, co odliší skvělou písničku od průměrné. Zásadní místo písňového textu, kde klišé napáchají nejvíce škody, jsou

 

   Úvodní řádky – Jsou to právě úvodní řádky, které stojí za to i milionkrát přepsat, aby si je posluchač zapamatoval. Připomeňme si některé: „Tuhle písničku, chtěl bych ti, lásko dát“, „Na kolejích stála a za uchem květ“, „U stánků na levnou krásu“, „Tak jako jazyk stále naráží na vylomenej zub“, „Mlčíš a svět je fany záhadou“, „Dlouhá noc a mě se stýská moc“, „Táhněte do háje, všichni pryč“. Raději nezmiňuji lidové písničky … J Od první chvíle takové písničky komunikují a nenutí nás čekat na refrén, abychom si zazpívali. Udělejte své úvodní řádky představitelné, zajímavé, překvapivé, nejsilnější, jak jen mohou být.

 

I další sloky, refrény a bridge mají své úvodní řádky a nejen to. Každý řádek textu by měl obstát sám o sobě a zároveň logicky spojit předchozí a následující.

 

Copyright © 2009  Saša Kirilov


1 názor

jo

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru