Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Marnost

13. 11. 1999
3
0
1707
Autor
IVANOL

MARNOST Malý člověk kráčel vysokou trávou a přemýšlel, proč je tak vysoká, že mu nedovolí se rozhlédnout. Jako dítě si myslel, že až vyroste v dospělého člověka, uvidí konečně svět takový, jaký opravdu je, jak o něm vyprávěli velcí. Tak žil v představách celé dětství a jako všichni jeho vrstevníci se těšil. Možná se těšil i trochu víc než ostatní. A najednou je taky velký. Vyrostl, stal se z něho dospělý člověk se vším, co k tomu patří. Ale nevidí svět. Pořád je malý a tráva je tak vysoká. Pozoroval ostatní dospělé, ale ani ti mu nepřipadali dost velcí na to, aby viděli přes trávu opravdový svět. Přitom všichni o něm mluví, jako by ho dobře znali. Malý, velký člověk kráčel vysokou trávou již několik let a stále přemýšlel, proč je tolik vysoká. Všichni velcí už dávno nepřemýšleli a našli si způsob a byli spokojení, protože ho viděli. Vyprávěli o něm svým dětem i mezi sebou a zapomínali, že je tu tráva, která je pořád vyšší a vyšší. Lidé se mezi ní proplétali a dávno si na ní zvykli. Malý, velký člověk kráčel vysokou trávou již několik desítek let a z celého přemýšlení, proč je tráva tak vysoká, byl unavený. Nenašel si čas na založení rodiny, nevychoval děti, žil jen sám pro sebe a pro svou myšlenku, jak spatřit svět. Ostatní lidé už ho znali a posmívali se mu. Nikdo nechápal jeho starosti a problémy s vysokou trávou. Ale on jim chtěl pomoci. Chtěl jim najít nový, krásný způsob života bez vysoké trávy, louku po které se dá běhat, ležet na ní a pozorovat život kolem sebe. Chtěl, aby nikdo nemusel být velký proto, protože jenom tak se může rozhlédnout nad vysokými stébly. Malý, velký a starý člověk kráčel vyšlapanou pěšinou ve vysoké trávě a byl již tak starý a opotřebovaný, že mu činilo obtíže pohlédnout k nebi. A tehdy se mu do cesty připletl jeden malý človíček. Dívali se navzájem jeden na druhého a cítili, že se něco musí stát. "Pojď", řekl malý člověk starému a vzal ho za ruku. Proplétali se vysokou trávou a šli hodně dlouhou cestu pro malého velkého člověka, který už nevnímal jak tráva řídne, až se úplně vytratila. Nevnímal již pohled na otevřené prostranství lesů, luk a hor, široké řeky a silnice, vesnice a města. Byl starý a unavený a myslel si, že je v ráji. Malý člověk nechal starého sedět na louce a vrátil se do své vysoké trávy. Proplétal se mezi ní a začal přemýšlet, proč je tolik hustá.
Elyn
16. 11. 2003
Dát tip
Marnost... (jen někde je zbytečné opakování "malý člověk to a tohleto.." šlo by určitě zhustit. )

Mamba
24. 02. 2001
Dát tip
toho je život plný... posílám pozdrav a TIP

Open
24. 01. 2001
Dát tip
Tedááá. Dík za vyčištění uší.

mike
02. 05. 2000
Dát tip
Úžasný... Mám pocit, že podobný příběh každý prožíváme nebo si jej někdy prožijeme. Ten závěr je taky úžasnej - kruh se uzavřel.

Merle
15. 11. 1999
Dát tip
Zbytečně dobrý.

Sarken
14. 11. 1999
Dát tip
Strašně se mi to líbí, něco takového jsem ještě nikdy nečetla.

Somalec
13. 11. 1999
Dát tip
Chce li dneska něco z vysoké trávy vidět, musí po ní šlapat. Je to nechutné, ale připadá mi to jako jakési motto dnešní doby. :-))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru