Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Den dvojic

12. 04. 2009
11
109
3231
Autor
diderotka

Jen pro radost :-)

A bylo jaro. Před mýma očima pořád stejný scénář. On a ona ruku v ruce na procházce. Kvůli ní do přírody, kvůli němu na motorky. Ale vždycky zamilovaní. Neměla jsem ráda ty dny dvojic. Asi proto, že já měla k dvojici jen dceru. Ano, jen. Jak rádi bychom byli tři...

Jezdili jsme na výlety, které končily na dětském hřišti. A já měla koutky úst stále níž, kdykoliv jsme potkali nějakou šťastnou dvojici. Dceři ale bylo jedno, jak protivně se tvářím. Zajímalo ji, jak dostat bonbony z automatu na bonbony. Anebo, jak dostat z mamky peníze na bonbony z automatu na bonbony. Zřejmě shledala, že první možnost má větší vyhlídky na úspěch. A tak jsem ji odtrhávala od automatu, a měla proč se tvářit rozzlobeně a naštvaně. Dcera to ignorovala. Našla na zemi mrtvého ptáka. A se zarputilým výrazem "nemám ráda živé ptáky, chci toho mrtvého" mě dostávala do varu.

Naštěstí jsem už uviděla dětské hřiště a mohla zaměřit její pozornost jinam. A už ho spatřila i ona a hnala se na pískoviště. Ach ju, říkala jsem si, a toužila jentak sedět, mít zavřené oči a snít. Posadila jsem se na lavičku, nastavila tvář sluníčku a poslouchala dětské hlasy. Dělala jsem, že neslyším hádky typu "to je moje lopatička", a rozhodla jsem se zasáhnout, až teprve tou lopatičkou jeden nebo druhý dostane do hlavy.

Tu mě ale vytrhl z příjemného odpočinku zvonivý hlas mojí cácorky: "Můžeš přijít. Máme první, druhé, třetí rádio. Můžeš poslouchat."  Otevřela jsem oči, abych zjistila, jestli se k dceři hlásit a vysvětlovat počet rádií a dalších elektrických přístrojů v našem bytě, nebo jestli jde jen o tlachání dvou dětí, takové to, aby řeč nestála. Ale byla jsem překvapená. Na bobku u dcery neseděla jiná holčička, ani klučina, ani jiná maminka, ale muž. Poté, kdy jsem si muže zařadila jako únosce, drogového dealera a člověka, co osahává malé holčičky, sebe jsem zařadila do škatulky špatných matek, které si sedí na sluníčku a nevšímají si svých dětí, jsem se rychle zvedla, a přisedla k dceři.

"Ona toho napovídá," dodala jsem k vyprávění mojí dcery, a kupodivu jsem se na toho muže usmála. Vypadal totiž sympaticky. "Jo, můj syn je stejný," usmál se zas on a ukázal na něho. A už mi došlo, že ten kluk, s tou perfektní a jedinečnou lopatičkou na celém světě, je jeho. A po chvíli rozhovoru o dětech jsem zas já viděla tohoto muže jako perfektního a jedinečného na celém světě. Dcera ještě stihla vysondovat otázkou "kde máš mámu?" že jsou sami, a já se najednou vůbec necítila unavená, plácala si bábovičky, a štěbetala o všem možném a asi i větších hloupostech než má dcera.

Aha, dcera. Už zas jsem na ní zapomněla. Nevztekala se. Seděla na okraji pískoviště, sundané botičky, počůraná kaťata, s výrazem "můžeš za to ty, že si mě nevšímáš". Ach jo, můžu. Tak rychle převlíct. Ještě, že jsem na tohle připravená, vytahovala jsem náhradní oblečení z batohu, utřela ji ubrouskem ruce, a strčila do ruky jablko. A našemu novému kamarádovi - tomu malému - nabídla banán. Neštěstí zažehnáno, spokojenost mohla být.

Kdyby nebylo aprílového počasí. Zataženo, ochladilo se, a na zem spadly první kapky. "My už musíme běžet," řekla jsem a bylo mi znova do pláče. "A přijdete zase?" "Nikdy," odpovídala moje dcera.  Vzala jsem ji do náručí a už v poklusu odpovídala: "Příští sobotu ve tři..." Ohlídla jsem se a naposled jsme se na sebe usmáli.

A dcera? Vůbec mi to její naštvání nevadilo. Věděla jsem, že my ženy jsme jak to aprílové počasí. A navíc, na nádraží byl automat na bonbony, a dcera si za to seznámení zasloužila minimálně dva. Ono totiž dva úplně stačí, někdy jsou lepší tři, a někdy ten nejsprávnější počet jsou čtyři.


109 názorů

čučenka
11. 12. 2009
Dát tip
Je to vtipné a čte se to výborně... a to je hlavní,ne?

vesuvanka
22. 05. 2009
Dát tip
povídka mě zaujala, je moc hezky napsaná, díky a TIP

diderotka
23. 04. 2009
Dát tip
Vaude, hohoho, basen a jeste kravy :-))

raja
23. 04. 2009
Dát tip
Ježkovy voči!

Lakrov
23. 04. 2009
Dát tip
Koukám, jak se tu ti dva vycajchnovali :-)) Brzy se uzdravte! (autorka promine 'off topic')

Vaud
23. 04. 2009
Dát tip
Zverejnil jsem tu zatim svou nejlepsi (protoze jedinou) basen Mivala jsem myvala :-))

diderotka
23. 04. 2009
Dát tip
VT - pro mě je to 10, děkuji, a dál s tímhle dílem končím. Bylo psáno jen pro radost.

diderotka
23. 04. 2009
Dát tip
A ještě, nebylo už všechno někdy nějakým podobným způsobem napsané? Jeden čas jsem měla takový pocit, že jsem nenapsala nic. Proč se opakovat? :-)

diderotka
23. 04. 2009
Dát tip
Mořského koníka, pohádkářku, Vauda, mylenku - všechny vás čtu moc ráda, tak děkuji za zastavení!!!

diderotka
23. 04. 2009
Dát tip
Ju, a VT Marvin - děkuji za obhajobu Tragicius - na slovíčkaření si nějak nehraju, rozhodně mě jedna kritika napsaná nebo nenapsaná neodradí od toho, co mě baví .-) Ale kluci, hezky jste se porvali, škoda, že ne o mě :-)

diderotka
23. 04. 2009
Dát tip
Děkuji všem za přečtení a vyjádření se. Ať k povídce, nebo úplně mimo - rekord - mám 10 stránek kritik :-))

Tragicus
21. 04. 2009
Dát tip
Ok.

Tragicus
21. 04. 2009
Dát tip
No, to nebyly citace tvych komentu, ale nas rozhovor na tema stylistiky, proto kazdy "veta" na novem radku. Takze zrovna "bla bla" jsem rikal ja. O co konkretne se jednalo mi ale neslo, slo proste o to, ze ja neco napisi, ty si to blbe prectes a arogantne mne opravis "Ale kdez!", kdyz ja se hajim, ze jsem to prece sam napsal, tak napises "slovickaris". Jak vidis, nedala se reference predpokladat. A ja jsem hledal take primo na nature. Mej se.

Tragicus
21. 04. 2009
Dát tip
A nevytrhavam z kontextu, to mely byt "odkazy" na argumenty, ne cele argumenty. Prece nebudu kopirovat cely rozhovor...

Tragicus
21. 04. 2009
Dát tip
A tys mel snad referenci? Ano, kdyz mas referenci, tak je to neco jineho. Co jsem myslel tou aroganci jsem uz napsal. "bla bla" "Ale kdez, je to bla bla." "Jo, to jsem napsal." "Slovickaris." Kde jsem si slapal na jazyk?

Tragicus
21. 04. 2009
Dát tip
Ja jsem arogantni, jenze mi to prave pak zpetne "nevyliska". ;] Arogantni jsem myslel v tom smyslu, ze porad poucujes, ale nakonec se vetsinou ukaze, ze zcestne ("takhle se postupuje" (hleda)), nebo ze jsme psal totez jiz pred tim, jen sis to blbe precetl ("Ale kdez, nejaky stylisticky zaklad tam byt musi", "Jsi spatny hledac", ...).

Tragicus
21. 04. 2009
Dát tip
Mozna ti pripadam smesny, protoze uz jsem docela vytoceny, ze ti PORAD, ale PORAD musim vsechno vysvetlovat, opakovat. A ty se stejne porad chovas arogantne. Ale klidne mne vykoupej, stejne se zase ukaze, zes neco blbe precetl. :]

Tragicus
21. 04. 2009
Dát tip
Ty napises "A Ikar to si děláš srandu, to má bejt spolehlivej zdroj? :)", tak jsem ti napsal, ze je to jen nakladatelstvi... Podle toho nemuzes moc posuzovat spolehlivost zdroje, zvlaste u zahranicni knihy, na kterou si prava muze koupit kdekdo... Nebylo to ve stejnem roce, vet.med. to vydal v 1987. Oni prevzali jen ty vysledky a napsali vlastni clanek s odkazem na vet.med. Nature je take "jen" popularne-vedecky casopis, napsali to do odborneho. A nebudou preci psat do kazdeho casopisu. SW je v poradku, wikipedia je v poradku, dokud uvadeji zdroje. Nemej takove hloupe predsudky. Rici o takovem csp. jako je SW, ze je to bulvar, je urazka, at to beru doslova nebo prenesene...

Tragicus
21. 04. 2009
Dát tip
Ano, oni to uverejnili v tom veterinarne-medicinskem casopise, z tama to prevzal Diamond a napsal o tom do Nature. Nevim, co je na tom tezkeho pochopit. Ne, nepletes, ikar neni vedecke nakladatelstvi, proc by melo byt?

Tragicus
21. 04. 2009
Dát tip
No, ono neni zase tak neobvykle, ze nekdo na neco prijde a nekdo jiny o tom napise clanek... ;] Ja jsem na to sel tak, jak to delam vzdy. ;] Tve "narazeni" to nijak neovlivnilo. Ja vim. :]

Tragicus
21. 04. 2009
Dát tip
Ne, podle jmen to nemusi byt spolehlive, protoze ty porad operujes s myslenkou, ze to jsou autori clanku, ale oni jsou to autori studie... V Nature to publikoval Jared M. Diamond. A take proto, ze ve jmene se clovek snadno prepise. Tim nemyslim, jen toho, kdo hleda, ale i ten, kdo ta jmena napsal do clanku. "fall", "cat", "high", ... Ikar je jen nakladatelstvi...

Tragicus
21. 04. 2009
Dát tip
No, hledat podle jmen je nespolehlive. Lepsi je hledat podle topicu. Melo by to byt v Nature 332, 586-587 14 04 1988 News and Views ... Jo, jsi spatny hledac. :] "clanek na netu" ... To zni, jako bys neznal odborny csp. scienceworld. Jeste tam mas navic jeden zdroj: Mick O´Hare: Proč má pivo bílou pěnu, Ikar 2007. Seriosni casopisy nelzou, nemuzou si to dovolit.

Tragicus
21. 04. 2009
Dát tip
Asi budes spatny "searcher". Tos stihl projit vsechny clanky z roku 1988? Ja vim, zes je cetl, myslel jsem, ze po tobe nechci, abys je cetl znovu...

Tragicus
21. 04. 2009
Dát tip
Tri zvuky jsou dost dobre. Ale cist to po tebe nechci, mam lepsi povidky, v prumeru. Jasne, ze bych mel, ale to neznamena, ze take uhlidam, takze to rozdelovat urcite muzu. ;] A prepisovat to nehodlam, protoze se mi nechce.

Tragicus
21. 04. 2009
Dát tip
Jen jedna? :] To je docela tezke. Ale asi povidka Steny je _v prumeru_ vsech slozek nejlepsi. Obsahove, ale prave ne stylisticky, jsou lepsi Priteli, Bludiste, Utopie, Blizni, ... Steny, Bludiste, Priteli jsou me nejoblibenejsi povidky. Tri zvuky jsou ale zase nejlepsi ciste po stylisticke strance. Ale ja mam az na "Zivot" rad vsechny sve povidky.

Tragicus
21. 04. 2009
Dát tip
To, samozrejme, nejsou ony. Nesmis se ridit tipy. A take se musis divat pod povrch, ani jedna povidka neni o bide a utrpeni. ;]

Tragicus
21. 04. 2009
Dát tip
Priklady jsem poslal, protoze jinak by to bylo ode mne jen takove placani: "pisi i horsi kritiky..." Ale ostatni nastroje nejsou tak efektivni. Napsal jsem uz dost poradnych povidek. Take se mej.

Tragicus
21. 04. 2009
Dát tip
Ne, protoze "x prekrocilo dost", nemam obavu z toho, ze by ji ma kritika odradila od psani. Ostatne tuto obavu bych nemel ani tak. Ja nevim, proc reagujes tak podrazdene, jestli proto, ze to napsala zena, tohle rozhodne neni nejaka "odrazujici" kritika, pisi casto mnohem horsi, viz http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=310869, nebo me kritiky u slabych povidek v PM za brezen. Abych to shrnul, nekdo pouziva cukr, nekdo bic. Ja cukr pouzivam jen pokud si to nekdo opravdu zaslouzi a nebo az pri znatelnem zlepseni.

Tragicus
21. 04. 2009
Dát tip
Ne, Marvine, jak jsem nikde nenapsal, ze je ma kritika pozitivni nebo podporujici autora, psal jsem, ze mou kritikou jsem mel v zajmu jen to, aby autorka (pokud tedy bude psat, coz je ciste na ni a je mi to jedno...) psala na lepsi temata, aby se snazila neco vymyslet, neco zajimaveho a tady tyto veci si nechala do denicku. A treba psala i lepe. Myslim, ze podpory se ji dostalo dost a dost.

Tragicus
21. 04. 2009
Dát tip
VT: Hm, tak jsem si zrovna po sobe cetl tu kritiku a rozhodne neni nejak "ostra"... Jedine, co jsem vlastne vytkl bylo, ze to neni vybrouseny text ("napsane to neni take zrovna bravurne") a ze to tema je uz okridlene (a tedy je zbytecne o tom znovu psat) s minimem invence, takze nejak nechapu tvou precitlivelou reakci. A co se tyce me poznamky k mylence, pokud jsi tedy "no poznámka k mylence to jenom podtrhla... tak to já si prostě myslím a tak to chápu, škoda, tyhle věci mě tu mrzí" reagoval na mne (ted jsem si toho vsiml), jeji neustale naplakani a blaboleni mi vzdy zvedne zluc a obcas se uz neudrzim a napisi na to nejakou poznamku. A zvlast tady - jako by si prvni potrebovala precist komentare a pak teprve povidku, jako by si potrebovala utvorit prvni nazor podle ostatnich a pak teprve... Pravda, mylenka je vcelku typicka tim, ze kritizuje podle autora, takze jeji zavislost na nazoru ostatnich uz neni tak prekvapiva. No nic, to ja jen ze mi to ted vrtalo hlavou.

Tragicus
20. 04. 2009
Dát tip
Vsiml sis, ze jsem napsal dve kritiky, ze "A nerekl jsem hrozne, rekl jsem zbytecne, to je docela velky rozdil." je jen dodatek? 20.04.2009 15:26:37 Tragicus Ach jo. Jak jsem rekl, spatne jsi pochopil i to, co sleduji kritikou, muj zamer. Jestli bude psat nebo ne, priznam se, je mi jedno. Pokud vsak bude... (viz vyse) 20.04.2009 15:27:38 Tragicus A nerekl jsem hrozne, rekl jsem zbytecne, to je docela velky rozdil. No, to si nemuzes jen tak nahradit, zvlast kdyz jsou predtim prislovce, ktere tam ponechas. "uplne zbytecna povidka + "ne moc zajimave tema" rozhodne neda dohromady "uplne hroznou povidku"...

Tragicus
20. 04. 2009
Dát tip
A nerekl jsem hrozne, rekl jsem zbytecne, to je docela velky rozdil.

Tragicus
20. 04. 2009
Dát tip
Ach jo. Jak jsem rekl, spatne jsi pochopil i to, co sleduji kritikou, muj zamer. Jestli bude psat nebo ne, priznam se, je mi jedno. Pokud vsak bude... (viz vyse)

Tragicus
20. 04. 2009
Dát tip
Lakrov: "Domnívám se, že srovnávání témat někým, kdo sám na žádné jasné téma nic nenapsal, je nemístné." Legracni blabol. :] Skoro jako z pera FBC. Skoda, myslel jsem, ze nejsi tak povrchni. Ne, vlastne nemyslel. VT Marvin: sorry, nepochopil: "pokud jsi chtel autorku podporit, tak - podle me - jsi se minul ucinkem" "tvuj text vypada dost namyslene a hloupe, aspon me se zda"

Lakrov
20. 04. 2009
Dát tip
Pro Tragicus: > ...Ja podporuji v tom, aby psala lepe, na lepsi tema... Takže o hovně (pardon, mám na mysli zdejší 'efektní abstrakce'), jako místní 'elita'? :-)) Domnívám se, že srovnávání témat někým, kdo sám na žádné jasné téma nic nenapsal, je nemístné. A výčet domácích zvířat... si nechám pro domácí zvířata. (a omluva autorce, nazávěr)

Tragicus
20. 04. 2009
Dát tip
Me zamery i kritiku jakou takovou jsi tedy pochopil mylne.

Tragicus
20. 04. 2009
Dát tip
VT Marvin: Ja podporuji v tom, aby psala lepe, na lepsi tema, ... To jsou me konkretni vytky, konkretni klady jsem take zminil. Originalita je problematicka, ale to neznamena, ze se o ni nemusi snazit. Zde neni ani inovace v jakemkoliv smeru. A neohanej se nejakymi amatery, je to hloupe.

Tragicus
20. 04. 2009
Dát tip
Takhle to nefunguje, mylenko.

Marcela.K.
20. 04. 2009
Dát tip
VT Marvine, nevím co je krátkozrakého na tom, když tu nečtu chatující komentátory. Nemusím snad číst všechno. navíc si myslím, že nejsem sama, koho takový typ komentářů spíš odradí, než přiláká k četbě. Tragicusi - Já tě neurážím, tak se do mě nenavážej, buď tak laskav.

Tragicus
20. 04. 2009
Dát tip
Díky za avízo. Téma párů v parcích apod. je dost proflaklé, zrovna v sobotu jsem jej viděl použitý v Je t´aime, Paris. Téma dvojic aka rodič a dítě také, viz miliarda amerických filmů a miliony filmů evropských, One fine day za všechny. Knihy s tímto tématem nečtu, takže příkladem sloužit nemůžu, ale určitě stačí spojit slova jako samota a láska apod. (Osamělá láska, osamělá zamilovaná vášeň, Já, mé dítě, samota, vášeň a jeden moc fajn muž od pískoviště = Láska etc.) a dostaneme další stovky knih s tímto tématem. Napsané to také není zrovna bravurně, takže jediné, co to dělí od kategorie "zase jedna úplně zbytečná povídka na ne zrovna zajímavé téma" a zanechává v kat. "zase jedna docela zbytečná povídka na ne zrovna zajímavé téma" je těch pár zde již zmíněných bodů, bonbony, mrtvý pták, lopata, el. přístroje. Mylenka je nějak háklivá na krávy. Nelze se jí však asi divit, kdo by nebyl na konkurenci háklivý.

raja
20. 04. 2009
Dát tip
A to by byla velká škoda.

Marcela.K.
20. 04. 2009
Dát tip
No, to tě můžu ujistit, že takový chaty fakt nečtu, jen to dlouho trvá, než se naroluju ke komentáři a nemám to ráda ..mně to spíš odrazuje a kdybych nedostala avizo od člověka, kterému věřím, že má smysl to číst, právě ten chat by mě odradil...

raja
20. 04. 2009
Dát tip
nečti "chat" ale čti dílo a je po problému mylenko. Ostaně, jde o prapagaci..=) A jak psal Dandý, funuje to. Avi dalším čtenářům:)

Marcela.K.
18. 04. 2009
Dát tip
Nevím, proč Ti tu z toho udělali chat :-( To povídání je milé...a líbí se mi, že vyznívá hodně pravdivě. Možná by tomu "větší dramatizace" setřela pel...Někdy stačí si jen vyprávět, jako když letí pírko...lehounce, nežně ;-)

DaNdÝ
17. 04. 2009
Dát tip
no hele je to přesně tak, podpořit a propagovat nějaký ty novější nebo přehlížený texty je prostě celkem úslužný a je vidět že to i asi funguje

Lakrov
17. 04. 2009
Dát tip
Cítím z toho jarní náladu; to bude asi tím námětem. Není ničím příliš nový, ale je milý. Některé pasáže o 'vztazí' matky a dcery, dcery a okolí, matky a okolí... jsou obsahově zajímavé. Celkově by tomu slušelo více 'dramatizace', jímž by se z tohohle vyprávění stala 'sivžná povídka'. Třeba někdy zauvažuješ o úpravách. Děkuji za avízo.

je to moc hezký a děkuju a avízko :o)

DaNdÝ
17. 04. 2009
Dát tip
VT Marvin, jo už je jich patřičně a zaslouženě. Budu si muset vymyslet taky nějakou strategii, abych u svejch děl dosáhl takovejch diskuzních přestřelek a aby mi tam případně taky skončila nějakej ten vobrázek krávy.

Vaud
17. 04. 2009
Dát tip
tyhle jsou bio, ale zato maji na usich cenovky (paradnice jedny)

raja
17. 04. 2009
Dát tip
svýcarský krávy jsou přeci filájový!:)

Vaud
17. 04. 2009
Dát tip
svycarsky dojnice vytvorily rojnice bez rajy a rolnice

raja
17. 04. 2009
Dát tip
To je ale dvojice! Pan dochtor a dojnice!:D

Vaud
17. 04. 2009
Dát tip
mivala jsem myvala v rece jsem ho myvala do rytmu se kyvala dokud jsem nezivala tralala tralala myvaljdo je barcelonsku lidova!

raja
17. 04. 2009
Dát tip
to pochybuju mývala sem mývala je lidová z Hustonu. Praštila s ním o kámen a s mývalem je ámen.

Vaud
17. 04. 2009
Dát tip
mivala jsem myvala je barcelonska lidova myval dostal v rece krec nebyla s nim vubec rec

raja
17. 04. 2009
Dát tip
kývala se kývala při mytí mývala a studny zívala pak se usmívala široce rozhodla se nenudit bude ho mýt při řece:)

Vaud
17. 04. 2009
Dát tip
myvala jsem myvala u studny ho myvala a pak jsem se kyvala :-)

raja
17. 04. 2009
Dát tip
do raja daleko...:)

raja
17. 04. 2009
Dát tip
prtvíš?:) pořiď si medvídka mývala:))

Vaud
17. 04. 2009
Dát tip
chod s tym jarom do ... raja :-)

raja
17. 04. 2009
Dát tip
kde keř, tam houšť vysoko v korunách stromů chroust radovánky jara na ostrovech raja:) VT, už se nečil;)

Vaud
17. 04. 2009
Dát tip
rajo je jaro milujte se a nemnozte se! kde ker tam houst! a jen doufejte, ze na to nezustanete samy samicky

raja
17. 04. 2009
Dát tip
Fakt pěkný, jak málo stačí ženské k tomu aby se zase začala usmívat*:) Dík za avi VT, nejvíc mě zaujalo že tohle zaujalo zrovna muže, hledě na obsah, nehledě na to že je to dobře napsané:)))

Vaud
17. 04. 2009
Dát tip
moc fajn!!! diky VTM za avi

DaNdÝ
17. 04. 2009
Dát tip
eště avi nebo jak se tomu....

DaNdÝ
17. 04. 2009
Dát tip
chmm to je pěkný až sem byl z psaní pěkně překvapenej. je tam tolik motivů a drobnůstek a jako celek to funguje. Takhle rychlej příběh,v kterým je toho obsaženýho tolik. I ten motiv s dvojicema je hezkej, ale při pozornosti to u mě ustopovalo do pozadí před těma drobnostma a pěknejm detailama, v kterejch síla toho příběhu je. Zalíbilo se mi to tak, že bych skorem neměl co vytknout. Ale takový kritiky jsou k ničemu přece žejo. Tak jen plácnu něco k tomu začátku - dny dvojic, jen ona s dcerou, je to nosný téma, jasný, ale není tam žádnej z těch detailů, kvůli kterým mě ten text zaujal - jako třeba s tím mrtvým ptáčkem, automatem atd. kterejkoliv z těch dětskejch výrok. Možná by neškodilo jeden z nich do tho začátku předsunout, páč já od toho textu nic nečekal a pak jsem byl příjemně překvapenej. Což je sice dobrej výsledek, ale nedobře se jak vidno odráží na čtenosti. Cceto holt v takhle krátký věci chytnout místní čtenáře první větou. A taky názvem. Je taková škoda, že to těch tipů a i přečtení nemá víc.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru