Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Každodenní rituál

14. 04. 2009
9
9
2313
Autor
Derylla

Renata stála nahá před vysokým zrcadlem v koupelně a upřeně se prohlížela. Obličej měla úzký, špičatý nos i bradu. Někdy sama sobě připomínala krysu. Jen její oči tento dojem kazily. V poměru k velikosti hlavy se zdály přímo obrovské. Šedé a večně kalné. V koutku úst červených a lehce popraskaných rtů měla ještě drobky od večeře. Spešně si je hřbetem ruky otřela.  Dlouhé hnědé vlasy s polámanými konečky zakrývaly přiliš protáhlý krk. Kostnatá ramena, usoudila při pohledu na sebe, vystupující lícní kosti a o něco níž malá prsa. 'Co to máš na té hrudi za ekzém?' opět slyšela smát se svého bratra, který ji jednou přistihl v koupelně. Pomalu si dlaněmi přejela po svých chladem ztuhlých bradavkách a zabloudila zrakem níž, kde vystupovalo její bříško. Zhluboka se nadechla a vtáhla jej co nejvíce do vnitř. Pod kůží se lehce rýsovala žebra, pupík se protáhl, faldík tuku kolem břicha však nezmizel. Obtáčel se jí kolem pasu jako těžká pneumatika. Nespokojeně se zamračila. Otočila se k zrcadlu bokem a vrásky na čele se jí prohloubily ještě víc. Její zadek se jí zdál větší než včera. 'Jak je to možné?' ptala se sama sebe v duchu. Stehna, třebaže s jemnými dolíčky celulitidy, vypadala na první pohled vypracovaná a od téměř pravidelného sportování, o které se Renata snažila, samý sval a šlacha. Renata se však zrcadlovou iluzí zmást nenechala. Chytla maso na svém vnitřním pravém stehně mezi palec a ukazováček a silou jím zatřepala. 'Špeky, špeky, špeky,' letělo jí hlavou. 'Kéž by tak šly urvat nebo třeba odřezat, stejně jako se odkrajuje z prasete maso,' napadla ji ne zrovna veselá asociace. Stoupla si na špičky a pokračovala v sebehodnocení. Lýtka štíhlá, od věčného chození v botách s vysokými podpatky hezky tvarovaná. Asi to jediné na ní hezké, lehce se pousmála. Otočila se k zrcadlu zpátky čelem a nešťastně zavrtěla hlavou. Celkový dojem: 'Tlustá!' vyslovila svůj ortel nahlas.

Spěšně se sklonila ke svým na zemi pohozeným džínsům, které ze sebe před pár minutami v rychlosti servala, a z kapsy vytáhla dlouhou umělohmotnou lžičku. Přesně takovou, jaká se používá k jezení zmrzliny z takových těch vysokých skleněných pohárů. Roztočila oba kohoutky teplé i studené vody, jež s ohlušujícím šumem začala proudit do velké bílé vany. Odklopila víko záchodové mísy, jednou rukou si přidržovala své dlouhé neposedné vlasy a v lehkém předklonu nad záchodem si druhou rukou strčila zmrzlinovou lžíci hluboko do krku. Večeři vyzvracela rychle a bez jakýchkoliv problémů. Měla už dlouholetou praxi. Spláchla, lžičku pořádně umyla, aby byla připravená zase na další den a pečlivě si vyčistila zuby. Žaludeční kyseliny totiž nejsou dobré pro zubní sklovinu. Naposledy se na sebe dlouze zadívala do zrcadla, v očích se jí odrážel smutný rezignovaný pohled, a tak jako každý večer si s úlevným výdechem ponořila své tělo do horké kouřící vody ve vaně.

 


9 názorů

Dereka
16. 04. 2009
Dát tip
Tak to bych nikdy neudělala..nevím, ale vážně nesnáším zvracení.. ale jinak dobrý *

Doners
16. 04. 2009
Dát tip
T

Tragicus
15. 04. 2009
Dát tip
Moc neverim te dlouholete praxi a az prehnane negativnimu popisu, kterych bych bral spise, kdyby text byl v ich-forme. Jinak docela pekne, byt styl obcas drhne a tema je dost provarene.

Derylla
15. 04. 2009
Dát tip
vyridim ;-)) jinak diky za *

Marcela.K.
15. 04. 2009
Dát tip
S tímhle rituálem by měla děvenka dojít co nejdřív k nejbližšímu psychiatrovi... *

Derylla
15. 04. 2009
Dát tip
Dekuji :=)

macecha
15. 04. 2009
Dát tip
Tak, tomuto rituálu bych se ráda vyhnula. Příliš si vážím svého zdraví. Jsem sice trochu obézní a při pohledu do zrcadla také nejsem moc potěšená a tak se v něm neprohlížím. Navíc celá! No, to by mě asi mrtvice porazila :o)) Dobře napsané, tedy alespoň podle mne. T**

to se stává:( četlo se mi to moc hezky,je to dobře napsaný ale nenašla jsem v tom nic novýho, co my mě oslovilo. nebo se jedná o příběh na pokračování?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru