Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rituály

15. 04. 2009
10
18
4193
Autor
naira

Rituály

 

    Máme jich, my lidi, strašně moc. Nemluvě o zvířatech. Ale popsat je všechny, to by bylo na neskutečně dlouho. A spousta z nás jich víc, či míň, ať chce, nebo nechce, přeci jen dodržuje. Teď mám na mysli, kromě těch běžných, spíš svátkové, jakou jsou třeba velikonoce.

 

    Asi to bude výchovou, ale od mala, je nesnáším. Vždycky mi připadaly nesmyslné, trapné. Máti se vracela z práce v tyhle dny s ,,jelitami“ i na stehnech, díky tomu, že pracovala mezi skoro samými chlapy. Nejen díky tomu, jsem si mužské pokolení dávno rozdělila na dva tábory. Ti co neví kdy přestat, myslím nejen v mrskání a ti co jsou opatrní, jako třeba strejda, matčin brácha, který byl moc fajn. Nemyslím teď jen o mrskutu, ale tak vůbec. Nedal na nás holky dopustit (hlavně na mě a pak máti a i mou sestru) a i s jeho syny, mými bratranci, byla vždycky sranda ať jsme podnikali cokoli. Vzpomínám na otce, od kterého jsem schytala vždy pár navíc i za mladší sestru, o kterou jsem se často musela starat a když něco provedla, tak kdo to odnesl? Samozřejmě zase já. Takže když se na velikonoce ráno objevil ve dveřích s mrskačkou, nasadila jsem obraný zuřivý výraz a v duchu si jen pomyslela, snad nechceš tímhle dohnat to, v čem ti zabránila máti, čili ty co jsem neschytala. Byla jsem ráda, když mě radši nechal doma a jel se po příbuzných chlubit mou mladší rozmazlovanou uculenou sestřičkou. Na kterou až na naprosté vyjímky nikdy nesáhl. (…asi by potřebovali ještě jedno dítě, jedno psychicky nebo fyzicky týrali, druhé rozmazlovali, třeba by se jim povedlo to třetí…)

 

    Ale když už jsme u těch velikonoc, nejvíc nesmyslné mi připadá, že snad ještě za to, že nás zmlátí, jim máme něco dávat. Ať už to jsou vajíčka, nebo dnes spíš čokolády a samozřejmě alkohol. Kde je původní křesťanský smysl těchto svátků? Přiznávám, že jsme ovlivněna životem jako takovým a možná je nás žen, podobně smýšlejících málo. Možná.

 

    Mé první manželství, zprvu téměř v pohodě, jen potvrdilo další ješitnou mužskou stránku. Po té co já musela trávit celé velikonoční pondělí, od brzkého rána povídáním si s rodiči a otvíráním dveří a patřičných rituálů až do, v lepším případě, jen soumraku a pak odvezením své polovičky, po vyspání z podroušeného stavu, konečně domů, jsem je začala nenávidět ještě víc. Pominu situaci, že jeho rodiče byli neslyšící a taky samozřejmě nepřipadalo v úvahu, abych se toho neúčastnila.

    Po rozvodu jsem si opět nepomohla, když dotyčný přítel, což mě napřed imponovalo, že mě má za tu co vydží skoro jako chlap, neměl soudnost. Po mých předchozích i současných pádech na kole, mě měl za neschopnou. Měla jsem a mám horské kolo moc ráda a podnikla jsme a doufám, že ještě podniknu spoustu výletů a najezdím nemálo kilometrů. Ale tělo už se občas ozývá. A najet po jednom z pádů ještě šedesát kilometrů a pak týdny kulhat, krz otoky a modráky od zadní části až pod koleno a poslouchat, že to bylo díky mé neschopnosti, bylo už opravdu moc… A jsme opět u velikonoc. Varovala jsem, že jestli se někdo dotkne toho bolavého boku, budu zabíjet. Ono se totiž nedá zapamatovat který to je, že. To je pro některé naprosto nemožné.

 

    Pádů na kole nelituju. Na ty kilometry co jsem najezdila přírodou, to možná i stojí. A hlavně za to jak se projevily mé bývalé polovičky. Ostatně ten poslední pád, s kterého jsme se dostávala sezónu určitě, byl rozhodující. A když přišlo léto a já kulhala na povinnou procházku na svátky Cyrila a Metoděje, rituál, který se musel každoročně absolvovat s jeho rodiči, pochopila jsem, že už pro něj nejsem nic. Díky tomu, že hlásili déšť, měla jsem sebou velký deštník s dřevěnou rukojetí. Nevím jestli ho mám vyhodit, protože jsme úplně zničila jeho dlouhou špici. Sloužil mi totiž celou dobu jako hůl. Bylo to daleko, ale nenašel se nikdo, aby mne podepřel a pomohl mi.

 

    Poslední velikonoce byly úplně jiné. Po neustálém vysvětlování, že je opravdu z několika důvodů nenávidím, mě nechali být. Nynější přítel se synem, sice ještě malým, se vytratili z domu, objeli si své známé a mě si nevšímali. Dostala jsme jen velkou pusu. A pohlazení, abych z nich, těch velikonoc něco prý měla. Vím, že mám za sebou krušný život, od dětství, a těžko se dá vysvětlit skoro čtyřicet let za pár měsíců, ale v tu chvíli mi blesklo, že bych konečně našla někoho, kdo mě chápe a opravdu poslouchá a ví, co chci a co ne?

    Vždycky jsem víc dávala a to asi nedokážu změnit, tak jako nedokážu změnit sebe. Sebe se svými rituály a stejně tak nehodlám měnit rituály toho druhého. Už dlouho hledám jen respekt a trochu porozumění a lásky. A v takových chvílích, právě jako jsou třeba takové svátky, si člověk uvědomí co má v druhých. A tyhle velikonoce byly opravdu naprosto a zcela odlišné a jedinečné.   


18 názorů

diderotka
22. 05. 2009
Dát tip
Nairuš, já tě nemůžu číst:-) To bych byla na ty muže ještě nepříjemnější než jsem:-)) Taky bych řekla "doladit", ale dobré jako zpověď ženy - opovažte se přede mnou říct slovo rituály .-)

neroušek
16. 04. 2009
Dát tip
Neroušek četl.PS.Trefné je to s tím jedno dítě na týrání,druhé na rozmazlování.Jinak to mlácení žen o velikonocích je zcela v duchu původního křesťanství,kdy žena měla cenu tažného dobytka a musela poslouchat ve všem muže,dokonce sama nesměla s bohem mluvit,ale jen skrze muže.Ámen.

ahoj naiřílku(jen tak mezi řečí...))

naira
16. 04. 2009
Dát tip
..díky Petře...a cože si byl tak zvědavý či co...:DD... ...přilbu nee...tu nemám ráda ani na kole...padám, ale ne na hlavu..:DDD...zatím... ..ale byly časy, kdy jsem musela chodit i jinak ozbrojená............ ehmm.. pa;)

naira
16. 04. 2009
Dát tip
VT Marvin....no ale to je právě o tom, jak někdo; v tomhle případě teda jistí chlapy-pardon; dokážou zmršit, teda pokazit a znepříjemnit, nějaké svátky a rituály a přebrat si je po svým....a to byly úvahy o pár případech.... jestli jsi to nepochopil... (lidi si dokážou víc věcí kazit i hůř..)..a máš pravdu v tom, že by se to dalo napsat lépe...či doladit...ale omlouvám se, měla jsem na to jen asi hoďku..možná dvě...tak asi tak... ...ale díky za zastavení a názor...

naira
16. 04. 2009
Dát tip
BigBivoj...hmm..když myslíš ...tak díky moc...no a s tím vysvětlováním, to bude asi horší...ale to už určitě nepotřebuješ....hihi..;)

naira
16. 04. 2009
Dát tip
vindal drámo....fakt myslíš...hmm...tak díky moc..:)

naira
16. 04. 2009
Dát tip
ahojky Iv. ...posl.dobou nejak nestíhám...víc věcí... ..díky...a pa..:)

naira
16. 04. 2009
Dát tip
maceško...myslela jsem si to....však víš....víme..hihi...díky...:)

naira
16. 04. 2009
Dát tip
sharene...díky moc..:)

moorgaan
16. 04. 2009
Dát tip
no konecne jsem se o tobe neco dovedel.-))...predpokladam, ze uz nosis prilbu?.-))/*

BigBivoj
16. 04. 2009
Dát tip
Je vidět, žes talentka !**** to je próza jako róza já se ten moj rituál musím ještě naučit tragikus mi řekl že mi to někdo vysvětlí tak když ne šarenka tak aspoň najřička :)

konečně něco o rituálech, a dobře napsaný je to..

ahoj naiřílku**

macecha
15. 04. 2009
Dát tip
velikonoce také moc nemusím .. T***

:)konečně próza.. lehce psaná, vtipná

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru