Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

hospodská úvaha

16. 04. 2009
9
49
4374
Autor
aleš-novák

co se týče

spotřeby

alkoholu

plnil na

dvěstě

procent

  

říkali mu

stakanovec...


49 názorů

Edvin1
20. 04. 2009
Dát tip
Jedno je jisté: Své děti jsem naučil česky. A vnučka mi už taky začíná česky žvatlat... :-)

Diana
20. 04. 2009
Dát tip
Edvin:Nenávidějí tě jenom omezenci. Ten bezva pocit domova znám, protože mám blízké přátele v Anglii a často tam pobývám (Oni zde také, samozřejmě). A naši přátelé v Austrálii se od nich ničím podstatným neliší, jako se neliší naši přátelé v Česku. Hranice jsou nesmysl. Přesto jsem "anglofil", asi kvůli jejich kultuře, která mi sedí a pořád je tam ještě to jejich noblesní ostrovanství znát... jasně, neměň! Čecháčkovství bude brzy passé :-)

Edvin1
20. 04. 2009
Dát tip
Diana: Hranice se rozplynou ve chvíli, kdy poznáš jazyk, a s ním kulturu, mentalitu, a hlavně humor daného národa. Zjistit, že jsi doma ve čtyřicetimilonovém Polsku, nebo třeba osmdesátimilionovém Německu, je pocit nepopsatelný. A co teprve, když tě vezmou mezi sebe třeba Kanaďané, když si s nimi vyrazíš na vandr... V zemi Jacka Londona.... Ach jo. Jen ať mne nenáviděj. Měnit nebudu.

myslím, že obě přezdívky sedí na toho, o kom je řeč :o)

Diana
20. 04. 2009
Dát tip
Promiň, spletla jsem Všeználka s Neználkem - to proto, že mi tento fenomen unikl ;-)))

jde o to, kolik je těch "normálních"...:o) snad dnešní dvacátnící už budou nad ty české zápecnické názory povzneseni...

Diana
20. 04. 2009
Dát tip
Myslím si totéž, co aleš. Divil by ses, jak silné je u nás "levicové fórum". A tomu se nezavděčíš s ničím, neználkem počínaje. Také jsem sjezdila celý svět a tak dobře vím, že všude je chléb o dvou kůrkách a že emigranti "potili krev", aby se zařadili. Normální lidé spíš úspěšné emigranty obdivují, protože si dovedou představit, co všechno museli překonat: jazykovou bariéru, nedůvěru a xenofóbii, počáteční bídu, často i pobyt v lágru - škoda mluvit! Češi jsou velmi schopný národ z tohoto pohledu. Hranice taky neuznávám :-)))

pokud jsi byl kamenován příznivci Všeználka, asi to bylo nějaké levicové fórum, kde s tím musí diskutér počítat... ano, mladí to už tak neberou, nevědí, kde má ČR hranice :o)

Edvin1
20. 04. 2009
Dát tip
To Diana: Podívej, já žiju v zahraničí. Jsem prostě světoběžník a nevydržím dlouho na jednom fleku. Žil jsem v několika zemích evropských, ale také v USA a Austrálii. Za emigranta se nepovažuju, a nejsem ním ani duchem, ani právně. Někteří mí krajané nevědí, co je tohle za charakter, a tak mne prostě zařazují do škatulky: Emigrant. Příklad: Zúčastnil jsem se někde v jednom fóru diskuze o Všeználkovi. Byl jsem jediný, kdo jej kritizoval. Nepřál bych Ti, abys zažila všecky ty nadávky, jež se na mne snesly. V podstatě mi mohli vyčíst jen jedno: Že jsem prý "zběhl". Oni ve vlasti sužované okupanty hrdinně zůstali a věnovali se odboji, že. Já jsem asi na Havaji ležel v síti a popíjel whisky on the rocks. Jinak to byly jen výkřiky nenávisti, při kterých se ani nenamáhali zjistit, PROČ mne vlastně nenávidí. Přiznávám, že tato podivná vlastnost se u nejmladší generace vyskytuje jen zřídka. Jedná se spíš o dědictví z minula, tedy jakýsi projev demence té starší generace.


mě to není líto,že jsem geniální...:o) někdo to dělat musí...

Diana
17. 04. 2009
Dát tip
Tscana - mně nejvíc sebralo, když jsem se dověděla o těch červených receptech. Moje milovaná paní učitelka strašně trpěla s nemocným srdcem a všichni jsme se snažili nějakým trikem sehnat lék ze Západu, protože tady pro ni nebyl. A tehdy jsem se dověděla o červených receptech. Pro komouše byl jakýkoliv lék dostupný. Byl-li předepsán na zvláštním, červeně označeném receptu. Edvin, dobře jsi to doplnil. Ale proč si myslíš, že jsou nějak "nahlíženi" emigranti? Jako špatně? proč? S tím jsem se nesetkala. Já mám přátelé emigranty a navštěvujeme se, trávíme společné dovolené - prostě doháníme, co jsme zameškali. Aleši, aby ti to nebylo líto: fakt seš geniální ;-)

Edvin1
17. 04. 2009
Dát tip
Big: Máš recht, fakt se někdy DIVím, jak rychle někteří pod jejím vlivem blbnou. Neuvěřitelně!

BigBivoj
17. 04. 2009
Dát tip
chlast dělá s genialitou divy :)

vzdechy nad mou genialitou slyším pořád, i doma: "tak si to uvař, když jsi tak chytrej...!" :o)

Edvin1
17. 04. 2009
Dát tip
Jasně, i mně se líbí. Rozhodně víc, než takové ty vzdechy nad Tvou genialitou. :-))) Ale chytrej seš, ne že ne (to abych si Tě udobřil). :-)))

ano Edvine. Na vojně v roce 1988 jsme na jednom pokoji s učiteli, techniky a právníky (čerstvě po škole) četli Rudé právo nahlas a komentovali přesně tak, jak říkáš ty: všechno naopak...Docela dobrá zábava :o) stejně je to pěkné, že úvaha o alkoholiku vyvolá takovou pěknou debatu :o)

Edvin1
17. 04. 2009
Dát tip
Diana, Toscana, atd.: Protože komouši v ruďásku lhali, zvykl jsem si vše, co tam psali, vykládat naopak, a to jsem pak pokládal za pravdu. Kupříkladu, když psali o "urputných bojích vietnamských partyzánů s americkými agresory" a "ztrátách na obou stranách", bylo mi jasné, že Vietcong dostal pořádně po prdeli. Když jsem v roce 1968 poprvé vyjel na Západ a začal jsem číst i tamější tiskoviny, zjistil jsem, že jen asi 10 procent zpráv v ruďásku bylo vylhaných. Tím mísením pravdy se lží napáchali více zla, než kdyby jenom lhali. Lidé byli zmateni, a mnozí tak zůstali dodnes. P.S. většina národa nadávala, ale většina také neměla dost odvahy nebo inteligence, aby se buď vzbouřila, nebo utekla. Ti z nás, co se jedné z těchto možností odvážili, jsou teď v Čechách nenáviděni. (Jen se podívejte, jak je populární Všeználek, který za normalizace tiše přikyvoval, a jak jsou nahlíženi emigranti!) I tak se dá uklidňovat špatné svědomí.

Toscana
17. 04. 2009
Dát tip
Diana - ale jo, pochopím to, navíc ti, co si libovali, většinou seděli na ÚV KSČ a nakupovali za miniaturní ceny ve speciálních obchodech zboží z toho jimi zavrhovaného a špiněného kapitalistického světa... Víš, já si tu dobu opravdu velmi dobře pamatuji, už dávno nejsem žádný zelenáč...

myslím, že v tomto smyslu si neliboval nikdo. kromě titulní stránky rudého práva.

Diana
17. 04. 2009
Dát tip
Toscana. To je sice pravda, ale pořad si dost lidí libovalo, že žijí v mírovém táboře a v jediné spravedlivé společnosti, kde neexistuje vykořisťování člověka člověkem. Svoboda jim nechyběla!!!! Pochopíš to?

Toscana
17. 04. 2009
Dát tip
Diana - no tak rozhodně jsme na tom v téže době byli podstatně líp - nikdo z nás netrpěl utkvělou představou, že se máme jako v Americe... :o))))))))

Diana
16. 04. 2009
Dát tip
Jo! To byly časy! Víš, co je největší štěstí? Že tomu puberťáci nevěří, protože jim to připadá příliš hustý a že vůbec nevědí, co byla VŘSR!!! :-)))

no, u nás se chytaly cizí televize a tak, přeci jen nějaké vedlejší informační kanály fungovaly...samozřejmě že oficiálně nic...:o) to byly časy...

Diana
16. 04. 2009
Dát tip
Toscana- Jednostranný zdroj informací byla lahůdka JENOM ruských komoušů? Tedy, že by u nás byla nějaká extra objektivní informovanost, to bych se divila...

BigBivoj
16. 04. 2009
Dát tip
100 gramů vodky žádné pití 100 km žádná vdálenost 100 rubliků stály džíny 100 rublů tepláky z Bonexu 100 rublů = 100 dolarů 100 DM = 40 rubliků traktor stál 29 rublů a košile 19 :)) 100 rublů = 1 kilo jahod /v Moskvě v lednu/ ŽIGULÍK sen mnoha motoristů 7000.- rublej chtěl jsem si ho koupit nedovolili mi to ...v rusku 1986

Toscana
16. 04. 2009
Dát tip
BigBivoj: 100gr malý stakan, 200gr velký stakan, neboli pořádný panák :o))))

Toscana
16. 04. 2009
Dát tip
Aleši, mi to jeden Rus z "vlaku družby" taky řekl - "My se máme jako v Americe, ale musím uznat, že vy se máte líp" - tak jsem mu přinesla pár (tehdy zádpado-)-německých časáků a katalogů zboží, řekla mu, jaký je průměrný výdělek tam a že co katalog nabízí, na to se žádný pořadník nedělá, prostě jdeš a koupíš. Když mi druhý den ty časopisy vracel, měl bledou tvář a řekl: "Ani jsi mi to neměla ukazovat, jak teď budu žít? Čemu mám ještě věřit?" Řekla jsem mu, že ničemu, to že bude nejjednodušší a nejblíž pravdě. Po letech jsem ho potkala znovu - strašně se změnil. A poděkoval mi za to, že jsem mu tehdy řekla, jak se věci doopravdy mají. Jo, jednostranný zdroj informací, to byla lahůdka ruských komoušů...

moorgaan
16. 04. 2009
Dát tip
maršál malinowsky../**

Edvin1
16. 04. 2009
Dát tip
Já jsem byl normován normovači normalizátorské doby. Takže nikdo nemůže říci, že bych byl nenormální. :-)

já jsem konec komunismu trávil na vojně, ale normovači fungují i v kapitalismu...

Diana
16. 04. 2009
Dát tip
Kluci, nebyli jste za socíku normovači? Či snad "normalizátoři" je to správné slovo? ;-)

Edvin1
16. 04. 2009
Dát tip
No jo, přišli se na ten blahobyt podívat, a taky ho okoštovat. No a platili po bolševicku - vše za pět prstů.

BigBivoj
16. 04. 2009
Dát tip
vot što takoj stakán votky 100 gr. nikakój nibud takoj chozrasčót

a ti co pilně pracovali, pak přijeli na návštěvu...:o)

Edvin1
16. 04. 2009
Dát tip
V roce 1968 můj kolega navštívil SSSSSSSR. Kolem cest prej byby billboardy, na nichž stálo zhruba toto: "Budeme-li pilně pracovat, budeme si žít jako v CSSR." To bylo zjara. :-)

Edvine, tak to ten můj stakanovec to měljednodušší. Zrubal jen sám sebe :o) Ferry, slyšel jsem památný výrok jednoho "družebního" sovětského kolegy ze sedmdesátých let. Při návštěvě naší vlasti prohlásil: No, my si žijeme jako v USA, ale tady se máte ještě mnohem líp !!!

Ferry
16. 04. 2009
Dát tip
A víte kolikrát překročil normu Stachanov? Aha? 14x - zrovna jsem si to našla v Googlíkovi. Ten byl z Plejád, tutovka. Ale to by se asi neusadil v SSSSSSSSSSSSSR. Tak nevim.

Edvin1
16. 04. 2009
Dát tip
Ach lidi, normovači, to byl postrach každého "národního" podniku. Lidi se strašilo výrokem "Pošlu na tě normovače!" jako děti čertem. Jinak: Výkonnost často neměla s výsledkem práce nic co dělat. Když se dělal u nás na šachtě "rekord", tak celý podnik kopal uhlí na tu jednu stěnů "stachanovců", čili "úderníků". Rekord musel být, a taky byl překonán, hrála kapela, zpívaly pionýrky, a soudruzi si rozdávali vyznamenání, i když se stěna pro geologické potíže za ten měsíc nepohnula. (Tedy výkon veškerý žádný!)

Diano, je to prosté: normy se mají plnit prostřednictvím výkonnosti. Norma je, že dělník má vyrobit za hodinu 100 kusů nějaké součástky. Když jich vyrobí 110, plní na 110%, má nadprůměrnou výkonnost...:o)

Diana
16. 04. 2009
Dát tip
dupydupydup!, dědeEde normy nebo výkonnost - to je šumafuk,ne?

Ede, původně tam bylo jen sto dvacet procent. Kdybych mu zvýšil normy, makal by jen na 60-80...tak jsem mu raději zvýšil výkonnost, když už jsem si ho vymyslel :o)

Edvin1
16. 04. 2009
Dát tip
Zatím není zřejmé, že se někdo v téhle hříčce slov, tedy mimo autora, orientuje. No a Aleš si plete socialistické výrazivo: Zvyšovalo se normy, ne výkonnost. Tak se teď ohraďte a zašlapejte dědaEda do bláta! :-)

moorgaan
16. 04. 2009
Dát tip
chorošo malčik.-)/**

Diana
16. 04. 2009
Dát tip
Skvělý!!! :-)))****

tak jo, zvýším mu výkonnost :o)

Toscana
16. 04. 2009
Dát tip
já ti mám dojem, že stakanovci plní spíš na 200% (nebo ml) :o))) *t

ne, ta je ze včerejška :o)

Ferry
16. 04. 2009
Dát tip
Jé, ta je jistě z padesátých let, a vida, stále aktuální ! t*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru