Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvod do studia šméčkomakingu

28. 08. 2001
21
0
2536
Autor
uranium

Omlouvám se, ale nepodařilo se mi do této práce vložit obr.1

 

1.Šméčkomaking

 

Šméčkomaking je  složitý úkaz, který má na svědomí disharmonické změny ve společnosti. Tuto činnost provozuje obvykle jedinec, který se ať vědomě, či nevědomě, snaží získat vyšší společenské postavení v rámci komunity, ve které se nachází, než je jeho současné. Toto chování je vetšinou pro ostatní nepřípustné, protože bohovací energie,  kterou šméčkomaker svou činností získává bývá většinou odčerpávána těm členům komunity, kteří jsou stejného pohlaví.

 

1.1. Bohovací energie

Jde o dosud neprobádanou složku lidského ducha. Její výše se nedá vyjádřit žádnou existující jednotkou. Schneider a Augustýn (1999)  se shodli v tom, že celkové množství této energie je konstantní a tato energie cirkuluje pouze v rámci pohybu z osoby na osobu. Podle některých teorií, každá část bohovací energie cirkuluje v rámci několika jedinců a proto dva často spolu se vyskytující jedinci mají stejnou hodnotu bohovací energie jen při vzácné souhře. Jisté množství bohovací energie se průběžně vyskytuje také v prostoru. Někteří lidé přijímají a uchovávají bohovací energii snáze, jiní jsou schopni udržet jen velmi malé množství a navíc je po krátký časový úsek. Žádný jedinec si však nedokáže bohovací energii uchovat v trvale vysokém množství.

Užití bohovací energie také závisí na schopnostech každého jedince. Jsou známy případy, kdy jedinec, ač byl schopen přijímat a uchovávat velké množství bohovací energie, nebyl schopen ji účinně využít. Hovoříme v tomto případě o takzvaném nevyužitém bohovacím potenciálu.

Bohovací energie slouží především k : 

                     -    zvýšení společenské prestiže

                     -         zvýšení sebevědomí jedince, jež energii užívá

                     -         úspěchu u opačného pohlaví

                     -         navození psychické pohody

Šméčkomaking můžeme tedy kvalifikovat jako násilně navozenou cirkulaci bohovací energie.

 

1.2. Místa výskytu šméčkomakingu

Šméčkomaking se většinou vyskytuje tam, kde je převaha nějakého pohlaví a prostorem se šíří sexuální touha způsobená pudy. Šméčkomaker analyzuje situaci a jako výraznou šanci na vylepšení svého postavení v očích osob opačného pohlaví vidí šméčkomaking. V praxi můžeme hovořit o tom, že se šméčkomaking objevuje především na různých oslavách mládeže, rekreačních pobytech, nebo v rámci školy či zaměstnání.

 

1.3. Hlavní prvky činnosti šméčkomakera

Každý šméčkomaker se projevuje několika více či méně nápadnými činnostmi.

  1. Nechlasting – Šméčkomaker se cíleně vyhýbá pití alkoholu, čímž sleduje jednak snahu zůstat střízlivý a také získat v očích opačného pohlaví nálepku zodpovědného.
  2. Shovívavé pohledy- Šméčkomaker se významně tváří, čímž nepokrytě dává najevo že ostatní jedinci stejného pohlaví již zkonzumovali velké množství alkoholu a nejsou (na rozdíl od šméčkomakera) již schopni zcela kontrolovat své chování.
  3. Pomluvy – Šméčkomaker v rozhovoru s osobou opačného pohlaví nenápadně vytahuje na své „kolegy“ různé pomluvy, čímž se snaží vytvořit dojem, že k dané osobě cítí důvěru a nikomu jinému by toto jen tak neřekl.
  4. Chápavost – Šméčkomaker v rozhovoru s osobou opačného pohlaví se snaží působit maximálně chápavě, ikdyž mu mnohdy na problémech osoby nezáleží, nebo má názor, který se neslučuje s názorem interpretovaným prostřednictvím historky, kterou má šméčkomaker chápat. Tímto vším poukazuje šméčkomaker na svou vyjímečnost, protože nikdo jiný kromě něj není ochoten chápat mnohdy malicherné problémy opačného pohlaví.
  5. Hlídací pes – Šméčkomaker se snaží zdánlivě plnit funkci policie akce. Napomíná své kolegy za jejich chování. snaží se vystupovat jako autorita při řešení nějakých problémů čímž dává najevo jednak svou výjimečnost, se kterou se snaží o vše postarat a především, svou střízlivost, kterou se liší od ostatních osob svého pohlaví.
  6. Deprese – Tato méně častá metoda se částečně vylučuje s bodem 1 (nechlasting), protože předpokládá alespoň zdání opilosti. Šméčkomaker se snaží působit maximálně v depresi a vysílá neviditelné signály o pomoc. V případě navázání rozhovoru s osobou opačného pohlaví se snaží vzbudit lítost a dramatizováním své situace se snaží vzbudit dojem citlivého jedince.

 

- mezi další metody patří například svěřování, letargie a podobně, ale tyto další již pouze překrývají výše uvedené.

 

1.4. Etické hledisko šméčkomakingu

Šméčkomaking bývá obecně pokládán za morálně závadný. Je to způsobeno úctou k přirozenému pohybu bohovací energie. Šméčkomaking je narozdíl třeba od bohingu považován za neoprávněné přijímání bohovací energie, protože narozdíl od bohingu kde se enrgie získává víceméně z prostoru, při šméčkomakingu můžeme mluvit o násilném odebrání energie jinému jedinci, nebo tzv. energetické krádeži. Další záporný rys je v tom, že pokud okrádaný neužije také šméčkomaking, nemůže se této krádeži bránit.

 

1.5. Bohing

Bohing představuje v současné době jedinou uznávanou formu svévolného přijímání bohovací energie. Jeho mechanismus je však velmi nejasný. Při bohingu jedinec působí na osoby opačného pohlaví, čímž používá svou bohovací energii. Případné ztráty však okamžitě doplňuje z prostoru, čímž může delší dobu působit na osoby opačného pohlaví a získávat si jejich náklonost.

 

obr.1

jedinec A                                 prostor                                    jedinec B

 

 

 

 

1.6. Rozdíl mezi šméčkomakingem a bohingem

Na obrázku jedna si můžeme ukázat rozdíl mezi šméčkomakingem a bohingem. Zatímco při šméčkomakingu získává jedinec A bohovací energiipřímo od jedince B, při bohingu se jedinec A poohlíží po bohovací energii pouze  v takzvaném prostoru. Pro jedince provozující bohing je přímé odebrání energie jinému jedinci tabu. Laikové pro takovéto odebrání energie používají slovo hajzlování , z odborného hlediska se však jedná o různé varianty šméčkomakingu.

 

1.7. Shrnutí

Šméčkomaking představuje nebezpečný společenský jev, který bojuje proti přirozenému pohybu bohovací energie. Šméčkomaking není zatím postižitelný jinak, než morálním odsouzením okradenými, což notorickému šméčkomakerovi jistě nezabrání v jeho činnosti pokračovat. Částečného šméčkomakingu se někdy dopustil každý, ale společenská nebezpečnost se hodnotí podle frekvence a intenzity tohoto konání.


pedro
29. 11. 2002
Dát tip
Líbilo se mi to, ale nesmál sem se u toho. Takže se mě to asi dost týká. eště popiš ten bohing, ať mám návod, jak nešméčkovat

Pavson
10. 10. 2002
Dát tip
podobný kraviny se mi opravdu líbí, neboť je rád sám vymýšlím. V budoucnu bych rád sestavil dobytčí slovník. *

gd
28. 05. 2002
Dát tip
ano. přesně to jsem ocenil na tomto uceleném, fundovaném dílku - odpovědný vědecký přístup, který vytváří ze zdánlivě nesouvisejících prvků jednotný systém... tak to má být. akorát, že jsem asi šméčkomaker, s oblibou používám metodu okázalého smutku. zabírá neuvěřitelně :)

gd
27. 05. 2002
Dát tip
fajn.*

uranium
27. 05. 2002
Dát tip
gd: no jistě tohle se mě povwedlo vím, ale u zagori je to naturalizovaná forma neosvědčených hledisek, který mají lecos společnýho, ale nemá to ten vědeckej podklad

Čolito
27. 04. 2002
Dát tip
Já už pro dnešek nemám slov....

Čolito
27. 04. 2002
Dát tip
Jen v tom dobrým:-)) Tohle se líbí!

Miroslawek
22. 01. 2002
Dát tip
dost dobrá ptákovina

Wiki
30. 09. 2001
Dát tip
velice zajímavě a dokonale propracováno :-))))*

Astalavista
20. 09. 2001
Dát tip
Tak jsem tady, jak jsem slíbil, pobaven, rozjařen, poučen. Je to skvělý, pojednáváš o standartních věcech nestandardní formou, což je jistě pozitivní. Kdo z nás si to nezažil, že. Nebudu dlouho psát o něčem, co je tak dobře napsáno, že další slova jsou zbytečná. Tudíž, Tip, a poklona!* :)

StvN
18. 09. 2001
Dát tip
výraz šmé znám pouze z doslechu, a pořád mi nebylo jasný, co tím bylo míněno, dnes jsem prozřel

blázen
16. 09. 2001
Dát tip
*

kapka
14. 09. 2001
Dát tip
Vazne je to skvely....par pasazi je lepsich, ale celkovy dojem to nekazi!

alina
13. 09. 2001
Dát tip
hmmm....nic pro mě :cO

uranium
12. 09. 2001
Dát tip
Pozor blíží se pokračování!!

Danny
12. 09. 2001
Dát tip
:-)*

Jahve
12. 09. 2001
Dát tip
bohing? tady někdo provádí mojing? bere Mé jméno nadarmo? a zadarmo?

Siring
11. 09. 2001
Dát tip
tip - jen houst at genius loci zvitezi

promyšlené,ale nepratktické...body se dají použít i na jiné lidi,než jsou šméčkaři..ehm...a co ty teoretiku,už jsi to udělal i v praxi..¨-))

uranium
11. 09. 2001
Dát tip
No ale kdo to dělá je šméčkař, každý si někdy zašméčkuje, bohužel já už si to moc nemůžu dovolit, protože mezi mými přáteli je celá problematika dost známá, takže bych byl hned odhalen.

olivierek
10. 09. 2001
Dát tip
To by se jistě dalo ještě rozvést. Tahle problematika vůbec není mělká. Jestli v tom chceš pokračovat. Držím ti palce. To myslím vážně. Tohle by byla super přednáška pro Mensu. Možná, že bych ji uměl zorganizovat. Je to vážně skvělé. Dík Ti za tohle téma :-)

Clovece,ty ses cvok :))))) Ale skvelej cvok...takhle zpracovane tema jsem snad jeste nevidel.Prijemne a hlavne vysmate cteni :) Dik ...a *! :)


jorel
07. 09. 2001
Dát tip
,o)) a tip

čárynka
07. 09. 2001
Dát tip
Sory brambory, mě to přijde ujetý jak jakešův proslov....

Bhati
07. 09. 2001
Dát tip
Hahahhahahah....Ty jsi šílenec! :-)))))))))))) Ale je to úžasné! Úžasné, uránku! Fandím! :-))))))))))))) TIPku...:-)))*

Helča
07. 09. 2001
Dát tip
jsem mimo

Climaster
07. 09. 2001
Dát tip
hmmm...dobrej nápad, i když mi trochu připomíná Akumulátor (Svěrák), ale fakt jen okrajově....asi bych nepoužil pro ty názvy tady ty výrazy... ..určitě je to hodně origoš, a dost pravdivý...v rámci mezí... ..je to opravdu sqelý, rozhodně pokračuj...a hoď mi pak avi... /*/

Ber
07. 09. 2001
Dát tip
četla jsem...promiň, ale nic mi to neříká

Wopi
07. 09. 2001
Dát tip
Velice dobré!!! ***

SKVĚLÉ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! .............. skvělé..... fandím Ti!!!!!!!! I*I

kosa
02. 09. 2001
Dát tip
Takhle vystihnout podstatu šméčka se podaří jen málokom, squělý, tip jak švyňa !*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru