Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

14 Nemám na skládání čas a prostředky

16. 04. 2009
0
0
2253
Autor
Zolo

Jako autor tohoto článku se nesnažím poučovat o tom jak psát písničky. Můj záměr je pouze inspirovat ty, kteří začínají nebo neví jak na to a předat něco málo ze svých zkušeností.

Co vysněné kariéře skladatele písní dokáže ublížit nejvíc? Stěžování si! Moje nejlepší písničky vznikly v obdobích, kdy jsem nevěděl kam dřív skočit. Kdo dělal noční směny v Mc Donald´s, řekne vám jaká pakárna to je. A přesto jsem dokázal obrátit papírové prostírání a mezi úklidem toalet, utíráním stolů, čištěním dětského koutku, zázemí pro zaměstnance, lisováním odpadu, zametáním, šůrováním a leštěním nerezů napsat texty k písničkám jako Drzovláska, Dneska ne před tebou, Markéta, Moulin Rouge a dalším.

 

Neexistuje výmluva, proč nemůžete skládat. Dvacet minut denně vyšetří každý. Tedy pokud po tu dobu dokáže oželet televizi, počítačovou hru a podobná rozptýlení. Nedostává-li se vám inspirace, tak patrně proto, že ji nevytvoříte příležitost. Pusťte se do toho a inspirace dorazí. Kdo si počká, ten se dočká.

 

Byly doby, kdy vybavení mého „nahrávacího studia“ tvořil starý přenosný dvojkazeťák, klávesy pro děti předškolního věku a přirozeně kytara a tamburína. Později jsem koupil doubledeck, mix pro videoamatéry, mikrofon a stojan. Na vokály si pozval kamarády a šlo to. Nahrál jsem takto a vydal několik „alb“. Dokonce jsem je za kilčo prodával svým známým a rodinní příslušníci je nacházeli každoročně pod stromečkem.

 

Neexistuje výmluva, proč nemůžete skládat. Dost často slýchám od muzikantů ve svém okolí větu „Až našetřím a koupím si notebook …“ nebo „Až seženu a nainstaluju ten a ten program … „ a následuje „ Tak chci začít dělat takovou a takovou hudbu.“ O kvalitě písničky nerozhoduje nahrávka. Nemáte dost peněz? Rozbijte prasátko a obejděte bazary. Světové agentury vyhledávající hitové písničky pro nahrávající umělce stále ještě přijímají nahrávky na kazetách!

 

To co máme právě po ruce je to nejlepší pro naši kariéru. Ať se to týká ubrousku, o který poprosíte v kavárně a tužky, kterou vyškemráte na barmance, abyste mohli napsat skvělý text cestou z práce. Ať se to týká zaprášeného kazeťáku ve sklepě a kazety Mňágy a Žďorp, kterou přehrajete vlastními nápady.

 

Neexistuje výmluva, proč nemůžete skládat. Nemá to cenu, showbyznys ovládá mafie a Česko je malý trh. Sám jsem naříkal nad tím, že moje písničky nikdo nechce a hřál mě zvláštní pocit sebeuspokojení, protože to říkají všichni. Už vás napadlo písničku nabídnout vydavatelstvím nebo interpretům a odmítnou-li, zkusit to znova a zas? Je to pro vás velké sousto? Uveřejněte nabídku zdarma i na běžných inzertních serverech.

 

Sebelítost dokáže vymyslet tisíce výmluv. Ale vězte, že ani když budete frustrovaní v slzách naříkat nad svým smutným osudem zneuznaného umělce, stejně nikdo nepřijde a nepomůže vám vstát a pokračovat. Raději napiště další písničku.

 

Chtěli byste uveřejnit tento článek? Máte zájem o seminář? Napište nám.

 

Všechna práva vyhrazena. Žádná část tohoto článku nesmí býti šířena nebo použita v jakékoliv formě – graficky, nebo mechanicky, včetně fotokopie, nahrávky nebo jako součást informační databáze - bez písemného souhlasu vydavatele.

 

Copyright © 2009  Saša Kirilov

Kontakt:  sasakirilov@seznam.cz


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru