Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

15 Co je pracovní nahrávka

16. 04. 2009
1
0
2358
Autor
Zolo

Jako autor tohoto článku se nesnažím poučovat o tom jak psát písničky. Můj záměr je pouze inspirovat ty, kteří začínají nebo neví jak na to a předat něco málo ze svých zkušeností.

Doporučuji exkurzi do prodejny Levné knihy. Když si koupíte za 29kč náhodné studiově nahrané CD a poslechnete si ho, zjistíte, že to není tak špatný a zvuk je vynikající. O kvalitě písničky však nerozhoduje nahrávka. Než nahrajeme demo nebo doneseme písničku na zkoušku kapely, měli bychom věnovat pozornost pracovní nahrávce!

 

Pracovní nahrávka předchází demonahrávce a slouží k posouzení písničky nejen spoluautory, kamarády, ale pokud možno hudebními profesionály.

 

Nahrávka nástroj/zpěv, bez ohledu na instrumentaci a hlas, není náročná na výrobu. Přepíšete – li jakoukoliv její část, poté co jste s depkou přišli od svého učitele skládání písniček, nestojí vás to víc než deset minut po obědě ji nahrát znovu. Když ho poprosíte, jestli by si přepracovanou verzi poslechnul, tak stojí za to počkat na jeho názor a mezitím složit další písničku, než bez ověření nahrát demo. Pro úspěch a duševní zdraví je naprosto zásadní, poslechnout si kritiku ve stádiu, kdy písničku můžete ještě přepsat.

 

Zamyslete se, kdo by si mohl v klidu u kafíčka poslechnout vaši novou písničku a říct vám přednosti a slabiny, jak je vnímá on nebo ona. Kdo hledá, najde!

 

Zrovna tak je pro úspěch písničky nezbytné a zdravé mluvit o její podobě s případnými spoluautory. A zeptat se na kritiku. Vaše konkurence přesně takhle právě teď pracuje. Spoluautor je na vaši straně!!! Osobně když s někým skládám nebo děláme v kapele novou písničku, představuji si ji jako pacienta, kterého máme operovat. A hádka mezi doktory může pacienta zabít. Proč byste nemohli mít třeba pět různých verzí a vybrat tu nejlepší?!

 

Ve stádiu pracovní nahrávky se můžete rozhodnout, jestli je písnička skutečně „neprůstřelná“ a buď začít připravovat její demo nebo ji nechát dozrát.

 

Jméno, peníze, známosti, studiové vybavení, marhujana, nic z toho vám k napsání skvělé písničky nepomůže! Není lepší cesta k písničce, která dokáže několik generací dojmout, rozesmát, vyléčit z nešťastné lásky, udělat lepšími, roztancovat a rozezpívat, než skrze pracovní nahrávku, vystavenou blahodárnému hodnocení někoho, kdo sám takový hit napsal.


Copyright © 2009  Saša Kirilov


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru