Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

"KOULE TROJBOJ:" JAK SE SEZNÁMIT

22. 04. 2009
13
30
4281
Autor
macecha

I.téma - krátký veselý film Jana Chramosty o mezilidských vztazích Povídka




     Pohledný mladík, jménem Jarda, otevřel dveře své oblíbené hospůdky s myšlenkou, že dnes musí sbalit nějakou krásnou babu, nebo se z dnešního dne, který probíhal v práci ne zrovna nejlépe, zblázní. Tomu mohlo zabránit jen a jen seznámení s nějakou ženou. A nejen seznámení! Samozřejmě i to, co většinou po seznámení následuje. Tedy někdy. Děvčata střídal dle nálady a jelikož tu měl dnes na bodu mrazu, musí to kompenzovat obzvláště krásnou dívkou, nebo ženou. To mu bylo vpodstatě jedno. Hlavně, aby byla povolná a svolná.

     Usadil se u svého stolu, rozhlédl se poloprázdnou místností a zaznamenal pouze muže, asi v jeho věku, který seděl sám u stolu po jeho levici a zapaloval si jednu cigaretu od druhé. "Nějaký silný kuřák", říkal si Jarda v duchu a zapálil si také cigaretu, i když by mu zcela stačilo inhalovat kouř, který se k němu linul od jeho souseda. 

     V průčelí místnosti byl malý bar. Seděla tam děva, průměrného vzhledu a cucala brčkem modře zbarvený nápoj. Rozhlížela se, bylo znát, že čeká na nějakého dobráka, který by ji pozval a pobavil se s ní. Odvrátil od ní pohled, nebyla jeho typ, i když vyloženě škaredá nebyla.

     Objednal si pivo a než se stačil napít, otevřely se dveře a vstoupila ONA!  Usadila se po jeho pravé ruce, sama ke stolu a objednala si kafe. Nikoho si nevšímala, neměla to zapotřebí, všichni přítomní, včetně barmana, civěli na ni.
Byla nádherná! Ohnivě červené vlasy, zelené oči, ústa stvořená k líbání, postavu bohyně a ta chůze!!  "Ta musí být moje, kdyby nevím co!" Byl u vytržení. V hlavě se mu hemžilo plno nápadů, jak se s ní seznámit, které ovšem ihned zavrhl, neboť se mu pro ni nezdály být dostačující. Stejně na nic nového nepřišel, a tak se posilnil pivem, vstal a přisedl si k jejímu stolu. Ona si ho nevšímala, snažil se tedy začít hovor sám. "Proč tak krásná dívka sedí sama? Není vám smutno?" To nezabíralo. "Nedala byste si se mnou panáka?" Ticho. Řekl ještě pár slov, která běžně k seznámení používal, až se kráska naštvala, s opovržením se na něho podívala a tónem, který by u ní nikdy nečekal, procedila mezi zuby "odprejskni, otrapo!" Chvíli jen nevěřícně zíral. To se mu ještě nikdy nestalo! Takové ponížení, on známý dobyvatel ženských srdcí a toto! Žena otočila hlavu na druhou stranu, dávajíc tak najevo, že s ním skončila. Uraženě se vrátil ke svému pivu a poručil si panáka, aby spláchl hořkost a neúspěch, kterého se mu dostalo.

     Netušil, že  to vše sleduje dívka, která seděla u baru a jak se opět usadil u svého stolu, nemeškala a už seděla vedle něho, opírajíc se familierně o jeho ruku. "Zapaříme spolu?" To fakt řekla, což velmi těžce nesl "kuřák," který si dělal naděje, že by u ní mohl uspět. Moc se mu líbila, ale neměl kuráž na to, aby za ní zašel k baru a oslovil ji. Jarda, který zažil poprvé ve svém životě tak tvrdé odmítnutí, podíval se zlým okem na děvu a obořil se na ni: "neotravuj, nebavím se s každou šlapkou a laskavě odejdi od mého stolu!"

     Děva se urazila tak, že aniž by si to uvědomila, přesedla si ke stolu "kuřáka" a častovala Jardu nadávkami.  Kuřák ucítil svoji příležitost a snažil se s ní navázat kontakt. Nabízel pití, večeři, prostě, co si bude sama přát. Neměl štěstí, ta pásla jen po Jardovi a aniž by mu věnovala pohled, zvedla se a odkráčela k baru, ke svému brčku v modrém nápoji. Už se ani neotočila a bavila se jen s barmanem. Uražen do hloubi duše, o to více kouřil a začal do sebe lít jedno pivo za druhým. Po chvíli začal kašlat tak, že se zdálo, že se udusí. Nadával na všechny a na všechno a řval, že bude muset přestat kouřit, nebo brzy zdechne.

      Mezitím přišla nenápadná mladá dívenka, čehož si nikdo nevšiml. Sedla si k rohovému stolu a zapálila si cigaretu. Slyšela, jak "kuřák" nadává a tak mu vstřícně nabídla, že by se mohli odnaučit kouřit společně. Kuřák se na ni podíval, vstal a kymácivým krokem přišel k ní.  Típl svoji cigaretu v popelníku a zařval na ni: "tím tedy začínáme nekouřit!" Chvíli na ni civěl a když nic neříkala, vrátil se zpět na své místo. Po chvíli se trochu uklidnil a chtěl se dívce omluvit, té však, jako naschvál, začal vyzvánět mobil. Vylovila ho z kabelky a přiložila k uchu. S někým hovořila a to dosti rozčileně. Položila na stůl peníze a s mobilem přitisknutým k uchu, odcházela. Kuřák tam najednou stál sám  a nemohl pochopit, kam se tak rychle vytratila.  Usadil se na své místo a začal se systematicky opíjet. Co jinému mu také zbývalo.

     Chvíli se nic nedělo, každý si hleděl svého. Najednou se otevřely dveře a vstoupil štíhlý, nenápadný mladík. V ruce třímal velkou kytici a namířil si to přímo ke stolu krásky. Jarda čekal, co se stane. Už se těšil, jak bude další adept odkázán do patřičných mezí, ale velmi se zmýlil. Jeho nádherné neznámé se při pohledu na mladíka rozzářily oči, krásně se na něho usmála a políbila ho přímo na ústa. To Jardu totálně odrovnalo! V duchu si říkal: "co může takové nedochůdče nabídnout tak nádherné ženské, to nechápu."  Vzdal to, vstal a zašel k baru za děvou, kterou předtím tak urazil. "Aspoň něco," říkal si v duchu. Dnes prostě nemohl být sám. Omluvil se jí, objednal pití, které s povděkem přijala a jako by se nic nestalo, dala se s ním do řeči. Na dnešní večer měl o zábavu postaráno.

    

    


    

30 názorů

macecha
28. 04. 2009
Dát tip
VT Marvine - měla jsem tím na mysli, že má zadání, které jsem měla vymyslet. Proč zrovna retardovaný? Tos trochu přehnal. Řádka si nesmírně vážím. To jen, aby nezvnikl nějaký divný dojem z toho, co jsi tu napsal.

macecha
28. 04. 2009
Dát tip
i tak se to dá říci. Ale, jak pro koho, že? Jen doufám, že řádek nezapomene dát dnešní"KOULI," kterou jsem měla zadávat já. Všechny dispozice má, napsala jsem mu to, tak doufám, že Vás nezklamu. Zatím ahoj.

macecha
28. 04. 2009
Dát tip
VT Marvine - díky. Teď bohužel nebudu moci dlouho dávat žádné příspěvky, musím dát notebook do servisu. Nejmíň 14 dnů Vás všechny neuvidím, což je mi líto, ale budu sledovat z některé internetové kavárny. Občas.

macecha
27. 04. 2009
Dát tip
VT Marvine - já mám ten dojem, že to mělo být převyprávění toho filmu, který byl úděsný. Vůbec mě nenapadlo, že bych mohla psát o mezilidských vztazích všeobecně. Už je to! Příště se nebudu tak striktně držet pravidel. Jsem ze staré školy a pravidla, která jsou daná, bohužel respektuji, někdy ke své vlastní škodě. I tak díky za Tvůj komentář i kritiku.

macecha
23. 04. 2009
Dát tip
Hanko, děkuji za tip, jsem ráda, že se Ti to líbilo BigBivoji - doufám, že už ten život hospodský nevedeš :o)

není za co

BigBivoj
23. 04. 2009
Dát tip
Rád jsem si tě Ani početl cos mi to připomělo ze života mého hospodskéio :) ""

Velmi hezké povídka,TIP

macecha
23. 04. 2009
Dát tip
Robinie - děkuji Bluedragon - já, když jsem si pustila ten film, tak jsem vůbec nevěděla, co a jak o tom napsat. Jsem ráda, že jsem to napsala alespoň tak. Díky za to, že si mě jdeš načíst. To potěší. :o) metro - děkuji za tip i komentář

Bluedragon
23. 04. 2009
Dát tip
Promiň, že budu tak neotesaný... ale s tímhle dílkem brouzdáš šedým průměrem. Chybělo mi tam to pověstné NĚCO, co by povýšilo ten popis banality situace na vyšší úroveň. To téma šlo využít lépe. Teď jsi tě jdu načíst víc... :-)

Robinia
23. 04. 2009
Dát tip
viz nostalgik.

macecha
23. 04. 2009
Dát tip
Jiří, s tím naprosto souhlasím. Děkuji za tip.

nostalgik
23. 04. 2009
Dát tip
TTT ... a nelze jinak. Tak běží život, v epizodách významných i bezvýznamných ale málo kdy odhadneme, která je která...

macecha
23. 04. 2009
Dát tip
nevím,neznám - děkuji.

pěkně napsaný*

macecha
22. 04. 2009
Dát tip
Bíšo, děkuji za tip.

Bíša
22. 04. 2009
Dát tip
T.

macecha
22. 04. 2009
Dát tip
jejdavildo,ten film je úděsný a já jsem vůbec nevěděla, co napsat. Chtěla jsem dodržet regule soutěže a tak jsem se držela zadání. Zjišťuji, že jsem nemusela, ale, už to nechám tak. Děkuji za tip

jejdavilda
22. 04. 2009
Dát tip
Raděj se k tomu filmu nebudu vyjadřovat a dám ti tip*

macecha
22. 04. 2009
Dát tip
Hanko,neroušku,Diano,moorgaane - děkuji za pěkné komentáře a tipy.

moorgaan
22. 04. 2009
Dát tip
spravne vykresleni:-))/*

Diana
22. 04. 2009
Dát tip
Hezké. Život je složitý..zvlášť v hospodě .-)*

neroušek
22. 04. 2009
Dát tip
*

Hezké počtení,TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru