Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tak pravil Šourek

24. 04. 2009
31
87
11134

 

 Svědci Jehovovi, podobně jako mouchy masařky, se vůči mně ničím zlým neprovinili.
Přesto jsem po zralé úvaze nabyl přesvědčení, že je lépe potkávat se s nimi výhradně mimo byt a pokud možno, jenom vzácně až ojediněle. Ne, že by mi snad Jehovisté často padali do polévky. Ani mi nemytýma nohama nepošlapali řízek, leč v neodbytné dotěrnosti daleko předčí zmíněný hmyz. A hlavně - jsou nezapuditelní.

Proti Svědkům nepůsobí OFF ani DDT. Možná tak ještě TBC, ale to nemám vyzkoušeno. Jediné, z čeho mají opravdovou hrůzu, je transfuze krve. Nemohl jsem však svoji novou, mládeneckou garsoniéru, trvale maskovat jako transfuzní stanici. To dá rozum.

    Ledva proběhl akt stěhování, Jehovisté na sebe nenechali dlouho čekat. Jedním z dvojice nevítaných návštěvníků byl můj bývalý spolužák ze střední - Franta Šourek.
František už v mládí platil za znamenitého rétora, dravého diskutéra a úskočného manipulátora. Zprvu pracoval jako turistický průvodce. O každém kraji dokázal vyprávět tak poutavě, že se návštěvníci nezřídka rozhodli v tom místě už zůstat. Zvláště z kapitalistické ciziny se často vracel poloprázdným autobusem. Po VSKR (Velké sametové kapitalistické revoluci) však jeho hvězda pohasla. Krátce ještě působil v Punkevních jeskyních a jeho stopa už už končila kdesi v katakombách hradu Špilberku, když tu se náhle, s novými ideály, v maturitním saku, zjevil u mých dveří.

    Nacvičená výmluva, že jsem homosexuálním synem poslance Grebeníčka a trpím chronickou anemií, vyžadující opakované transfuze krve, v tomto případě nepřicházela do úvahy.

„Nazdar Šourku! Kdo ti umřel?“ snažil jsem se odlehčit situaci.

„Jste úplně spokojen se svým dosavadním způsobem života? Myslíte si, že jste v něm dosáhl úplně všeho a už vás na pouti životem nemůže nic lepšího potkat?“

„Co mi vykáš ty vole. A pojďte oba dovnitř, nebo si sousedi budou myslet, že se žením. Vypadáte jak svatebčani.“

    Starší Svědek se posadil do křesla, sáhnul do elegantní koženkové tašky jako slepý Hanuš do orloje a bezhlesně mi podstrčil několik úhledných, bohatě ilustrovaných tiskovin, přičemž se usmíval, jako by za to byl štědře placen. Vypadal jako mongoloidní smajlík ve formátu 3D. Pokusil jsem se usmívat ještě víc než on, ale dostal jsem křeč a začalo mi cukat v oku. František nabyl přesvědčení, že na něj spiklenecky pomrkávám a přitvrdil v komisnosti:

„Zamyslete se nad mými otázkami a zkuste si ve volných chvílích přečíst tyto publikace. Za několik týdnů se stavíme a bude nám stačit, když nám řeknete, zda se váš názor na svět díky novému poznání nějak změnil…“

„Franto, dyť víš, že já jsem nikdy v Pána Boha nevěřil. Dokonce ani v soudruha Boha. Chápeš? Aby to ti věřící neměli tak snadný! Proto přece Pánbůh stvořil nás ateisty, ne? Ale abys věděl, že jsem kámoš, tak já se na ty vaše komiksy mrknu. Nerozdáváte taky firemní propisky a kalendáře?“

To už jsem asi přehnal, neboť „3D smajlík“ mírně povolil úsměv a Šourkovi věnoval pohled, po kterém by kráva začala z fleku dojit krev.

„Ne, ale nabízíme vám pomocnou ruku! V našem společenství naleznete nejen odpovědi na všechny otázky, všechny problémy, ale poznáte i mnoho dobrých lidí.“

    Na ta slova oba věrozvěsti vstali a s přáním hezkého dne, odebrali se Havlíčkovou ulicí spasit dalšího Satanova přisluhovače. Měl jsem několik týdnů na to, abych se připravil na teologickou disputaci.
    V práci jsem si vzal dovolenou. Začal jsem listovat v časopisech s podivnými názvy „Strážná věž“ a „Probuďte se“. V Městské knihovně jsem vyprázdnil polici s náboženskou literaturou a na internetu jsem začal vyhledávat stránky, které jsem dříve s pohrdáním opomíjel. Pracuji jako účetní. Studovat drobnohledné texty zákonů v tlustých knihách, psané šroubovitým stylem, mi nečiní větších obtíží. Ale četli jste někdy Bibli? Je mnohonásobně objemnější než Sbírka předpisů pro sociální pojištění a daleko méně přehledná. Jenom seznam jmen vydal na celý školní sešit a to jsem ještě nebyl ani u Abraháma. Ještěže chápavý autor zmiňoval jen mužské potomky.   

    K blábolům ve Strážné věži jsem pojal okamžitě nedůvěru. Vypadalo to, že mají otázky na všechny odpovědi a problém na každé řešení. Ještě bych chápal jejich pojetí Ježíše, jako chlápka, který remcal proti vrchnosti, dostal za to na frak a díky vydatné medializaci se stal celebritou. No, zkuste se nechat přitlouct na prkno a říct při tom něco moudřejšího než - jauvajs! Ale řeči, že všechny ostatní církve a vlády jsou ovládány ďáblem, že brzo přijde Armagedonská bitva a ti kteří přežijí, budou vládnout 1000 let a v tomto období nebudou nemoci, ani smrt; že bude hojnost ovoce i květin a šelmy zkrotnou! Cože? Představa vychrtlého lva, jak se lísá ke kolouchovi a svými mohutnými špičáky neohrabaně ožižlává mrkev, mě namíchla.
Internet mi, naštěstí, spravil náladu. Víte, že sektu Svědků Jehovových založil americký obchodník Charles T. Russell, člen mezinárodní okultistické organizace „Svobodní zednáři“? Právě odtud Svědci přejali výraz „JEHOVA“! Russelův hrob ve tvaru pyramidy je právě na pozemku pittsburské zednářské lóže. Jmenovaný vypočítal, že r. 1914 má dojít ke konci světa. Když se tak nestalo, bylo datum přesunuto na rok 1918, 1925 a 1975… Ha! Žádný prorok! Okultista to byl! S novou chutí jsem se pustil do studia.

    V pátek, pozdě odpoledne, zrovna když jsem si ve vaně překládal evangelium Esejských z aramejštiny, ozval se zvonek u dveří. Svědci! Konečně nadešel čas zúčtování. Teď zúročím své dvoutýdenní studium! Odložil jsem knihu a na pár vteřin jsem se oddal meditaci.
Byl jsem osvícen! Cítil jsem se naplněn nekonečnou moudrostí. Vklouznul jsem do županu a po dalším zazvonění jsem dychtivě otevřel dveře. Byli tam!
Rozpřáhl jsem na uvítanou do široka ruce a v tu chvíli se mi rozepnul župan. Šourkovi při tom pohledu spadla nacvičená grimasa.
Ukázal na mně jako Kozina na Lomikara, vyměnil si s mongoloidem vyděšený pohled a nečekaně civilním hlasem pravil:

„Ty nám taky!“

 


87 názorů

Žlučníkovou koliku? Nečekal bych, že má povídka může mít podobné účinky, jako pečená kachna. Každopádně jsem rád, žes to přežil.

lastgasp
06. 04. 2012
Dát tip
Po přečtení jsem si smíchem uhnal žlučníkovou koliku. To by nebylo to nejhorší. Když jdu přes náměstí, oni dva tam pokaždé stojí. Já si vždy vzpomenu na Šourka a musím se usmát. Oni si však myslí, že se usmívám na ně. Zatím úspěšně prchám.

Kočkodane, stačí přece trhnout páskem od županu.

Kočkodan
02. 11. 2011
Dát tip
Az ke mne príjdou, je to jistý, ve dverích trhnu Jehovisty.

Obložené Dítě - to je dobře. Mám rád, když se lidi smějou.

:D ah, jo. ta pointa je top of božskost. fakt pěkný a rozesmálo mě

Jak to tak sleduju, nejsi v tom sám, o kom si spoluzaměstnanci myslí, že uzrál na Bohnice. Už mi to několik čtenářů psalo. Začínám mít pocit, že docent Chocholoušek by ze mě měl radost.

bezva... kolegové v práci si teď myslí, že mi totálně odešel rozum, neboť do všeobecného ticha a jednoho bzučení mouchy v naší kanceláři jsem vybuchl v mohutném smíchu...

Augustus
14. 06. 2011
Dát tip
Nemáš zač, rád vyřídím. Stejně s ním mám dělat rozhovor. Mimochodem, abychom se příliš nevzdálili tématu povídky, tenhle znáš? Někdo klepe na dveře. "Kdo je?" "Jehovisti" "A co chcete?" "Popovídat si" "A kolik vás je?" "Dva." "Tak si popovídejte...."

Díky Auguste. Moc mě to těší, ale napiš to taky Vaudovi. Včera měl narozeniny, a na divokou párty v Curychu, s armádou polonahých slečen a potoky Dom Pérignon, mě nepozval. Tak ať pacholek jeden vidí, zač je toho loket, jak se do lesa volá, kdo se bude smát naposled a tak podobně!

Augustus
13. 06. 2011
Dát tip
Super! Domnívám se, že v Tobě se Vaudovi objevil důstojný soupeř, který jej nakonec patrně i přeroste. Nejde totiž jen o humor, u kterého se člověk královsky pobaví, ale tež o něco, co bych pro momentální nedostatek lepších výrazů nazval přesahem. Pojmy jako VSKR a buddhysterka podlle mně vejdou do dějin.:) TIP jako hříb!

Yeziiinka
03. 04. 2011
Dát tip
Viděl jsi tu jejich Strážnou Věž v Nú Jorku? Mají na úpatí Brooklynského mostu barák s věží a nápisy, že to je jako ono, a ten barák je větší než zámek Kuks...

Hezké by bylo nutit jim časopisy s názvy "Usněte!" nebo "Strážný důl".

Yeziiinka
03. 04. 2011
Dát tip
Fantastické! Vítat jehovisty rozevřením županu je ještě mnohem sofistikovanější a originálnější, než moje rozhodnutí, že je budu prosit o almužnu a dávat jim naoplátku jiné brožurky (obsah bude třeba o péči o stomii nebo "Pomozte nám pomáhat pomáhajícím"). Vau, Květoni. *

Asi proto je mezi mafiány tak málo svateb.

Není zač Mindo. To já rád.

Minda
24. 10. 2009
Dát tip
Dost dobrý. Díky a tip

Opět mě těšilo.

Aimee_Dee
08. 06. 2009
Dát tip
opet jsi me pobavil .)

Je mi ctí a národním svátkem.

Toscana
05. 06. 2009
Dát tip
Odcházím odsud s urvanou bránicí za pátečními povinnostmi a přísahám na holej pupek, že se sem budu vracet vždycky, když budu potřebovat spravit náladu! :o)))) Díky, za báječnou zábavu. (Jo, ani jsem se nezeptala a rovnou tě přidala do "Oblíbených") *T

Víš, Marvine, já bych to i do Arény dával. Když já ale vždycky zapomenu to políčko zaškrtnout. O to větší radost mám, když mě pak někdo nalezne náhodou a je příjemně překvapen.

Dobré - to je za tři. Moje oblíbená známka. Díky René :-)

Dobré :o))

a2a2a, jsem rád žeś nakouknul a vážím si tvého hodnocení. Odsouzení laciného vtipu na konci není pro mně nic nového. Už mi to vyčetlo více kritiků a táhne se to vlastně celou mojí tvorbou. Skoro by se dalo hovořit o jakési šablonovitosti. Pokud nemám být na co hrdý a nemohu to beze studu označit za osobitý styl, pak je načase se zamyslet. Rozhodně díky.

a2a2a
05. 05. 2009
Dát tip
Přečetl jsem si se zájmem, zejména proto, že mám s tvým psaním jen dobrou zkušenost, přičemž prozaické texty zde čtu výjimečně. Je to povídka s výraznými fejetonistickými znaky, zejména v první třetině, určitě velmi suverénně napsaná, čtivá a vtipná v řadě míst. A za tyto vlastnosti tip. Jen mne docela mrzí použitý fór na konci, který je podle mne hluboko pod tvé možnosti, a tím jsi lacině ukončil legitimní polemiku s SJ. Nijak to však nesnižuje můj respekt k tvým stylistickým schopnostem.

macecha
30. 04. 2009
Dát tip
Květoni, Ty mě pobavíš vždy. Nevím, jak to děláš, ale když si čtu některé Tvé věci, dokonce se i usmívám pod vousy, což je u mne opravdu vzácnost a kdyby mě někdo sledoval, řekl by si asi, že jsem blázen :o) A za já Ti moc děkuji.

To mám radost, že jsem tě kapku poveselil, Maceško.

macecha
30. 04. 2009
Dát tip
Také jsem se s nimi setkala. Ten jejich sladkobolný,všeobjímající úsměv nesnáším. Díky za parádní počtení. T****

Je třeba využít momentu překvapení!

...se udělalo teplo, tak nastalo rojení! Musíš na dveře vyvěsit cedulku s nápisem: Zvonek nefunguje. Pokuste se pokřikem zaujmout naše rotvajlery.

Jo, jo. Jehovista do domu - oheň do ruky!

Dneska už se, za likvidaci starého paíru, div nemusí platit! A ty jejich časopisy děsně blbě hoří. Na stavbě ani v domácnosti vám Svědci taky nepomůžou. Řek bych, že jejich užitečnost je v současné době diskutabilní. Ještěže si znich aspoň můžeme dělat prdel.

jejdavilda
27. 04. 2009
Dát tip
:-)). Já proti jehovistům nic nemám, loni jsem prodal všechny Věže do sběru a nechutně zbohat

Oldjerry
26. 04. 2009
Dát tip
Květo : Ale pozor - Jahve je hajzl a se svými odpůrci se nemazlí. Ohně pekelné i nebeské a takový všelijaký sračky ! a Armagedon každé dva měšíce... a tak různě....a podobně

Dobrá rada nad zlato! :-)

Oldjerry
25. 04. 2009
Dát tip
Bezva - i já mám mnoho násobnou zkušenost s Jahvity a mohu podepsat každé písmeno. Jen jsem na ně nevystrčil ani péro, ani prdel. Jen jsem jim přátelsky poradil : jděte do prdele i s vaším Jáhvem. Od té doby mám od nich pokoj... a ty ode mne tip

Díky Háber.

Háber
24. 04. 2009
Dát tip
sqelé*

Djebista by se šiknul, ale lítat na zkoušky do Basileje, to by se mi zrovna dvakrát nechtělo. Nehledě ktomu, že by mi letištní personá určitě rozflákal moji drahou kytaru. Já je znám!

Vaud
24. 04. 2009
Dát tip
13. cervna na my narozeniny :-) - to je hezke symbolicke datum. Nezapomen, ze se rysuje jeste nadejny djembista :-)

Vrátil jsem se, utrmácen, ze zaměstnání do domoviny a hle, co mám vzkazů. A to jsem chtěl původně obdělávat latifundie. No nic. Tak tedy - s koncertováním to letos nebude tak horké, neboť jsme přibrali mladého, talentovaného basistu. Z toho důvodu překopáváme celý osáhlý repertoár. První kšeftík si střihnem 13. června v Prostějově, ale nikomu z fanoušků to neříkám, stran případného průseru.

no, na tom bandzone jsem právě zjistil, že nejsou žádné koncerty, tak se ptám, jestli jsou nějaké pravidelnější sessions :o)

Vaud
24. 04. 2009
Dát tip
http://bandzone.cz/ahamay tak ve ctvrtek a Kvetone s sebou :-)

to sou vjecy...Ahamay...v který hospodě se scházíte?

No jak říkám, patří ti nehynoucí vděk :) Kdyby člověk za své působení tady objevil a podnítil byť jediného šikovného psavce, stálo by to za to, což? (Já mám bohužel čárku jen za Francoise. Ale byla s ním taky legrace:) ) Pivo dáme. Až budeš v Praze, ozvi se. Nejlépe ve čtvrtek, to chodíme pravidelně. A vem Květoně s sebou.)

Vaud
24. 04. 2009
Dát tip
Kvetoni - mam radost, ze jsem vyprovokval takhle talentovanyho humoristu. Hreje me to vic, nez kdyby mi nekdo pochvalil neco vlastniho - fakt! Pisto - na pivko vzdycky rad zajdu. Jen se skromny Kveton nepriznal, ze je jednim z nejlepsich kytaristu (a to i mimo Pismak) - hledej skupinu Ahamay. To bude hezkej sraz!

Pak Vaudovi patří pivo, nebo raději dvě. Vynašel talentovaného psavce :) Škoda, že ty španělský patoky se nedají pít. Bude muset vyčkat až sem.

Správně. Na začátečníky musí být kritik přísný. Možná tě překvapí, že v mém pokročilém věku se považuji za začátečníka, leč pravda je taková, že jsem k tomu byl vyprovokován až zde na Písmáku a to, relativně nedávno. Jmenovitě Vaudem; když už bonzuju.

Popravdě, nepovšiml, ale je to milé, to zas jo. Nevýhodou pro tebe je, že mnou budeš nadále posuzován mnohem přísněji, anžto jinak by vznikalo podezření, že ti nadržuji. Neplač. Sám sis to zavinil.

Děkuji ti,Pišto, za upozornění na chyby. Už jsem si naplácal. A za návštěvu, pochopitelně. Jistě sis už povšimnul, že jsem fanouškem tvých břitkých komentářů.

Janina6
24. 04. 2009
Dát tip
:-)) skvostné!*

že by na písmáku nebyl ani jeden jehovista? Nebo aspoň jejívistka?

Tak. Dočetl jsem. A bavil jsem se:) Téma je sice abych tak řekl "samonosné" (tzn. zkuste napsat o SJ aniž by text vyzníval srandovně), nicméně i tak sepsáno zručně. Ve výjimečně světlých momentech mi text evokoval povídky Š+G. P.S. Vytahat za uši, za ty "pyramydy", ostudo!

Ferry
24. 04. 2009
Dát tip
Rozmilé. t*

Rétora, Květoni, rétora.

Lakrov
24. 04. 2009
Dát tip
Ví Franta šourek o Písmákovi? Možná by se tu uplatnil... :-)

V Damašku se aramejštinou ještě mluví. A dělají tam skvělé meče, tak pozor na ně!

v souvislosti s tím překladem mě napadlo nové pěkné slovo pro pamětníky... rudoaramejec

To abych si pořídil hezčí župan!

Vaud
24. 04. 2009
Dát tip
az devcata zjisti adresu, tak budou prevleceny za Jehovistky chodit na navstevy :-)

Diano díky. Tenhle článek je v podstatě vzdělávací a předcházelo mu dlouhodobé studium. Teď si návštěvy Jehovistů vychutnávám. (A kdyby bylo nejhůř, vždycky můžu rozepnout župan!)

Diana
24. 04. 2009
Dát tip
Hahaha, naposledy jsem se tak perfektně bavila u Vaudových fejetonů. Užila jsem si to tím víc, že jsem svědky vyhazovala naposled včera. Posledních deset let to u nás probíhá takto: crrr - "svědci jehovovi, že?" - "ano" - "tak sbohem" - prásk. napsané je to opravdu vtipně, dobrý nápad ta VSKR. Ačkoliv jsem věřící a Bible si vážím, glosoval jsi ji opravdu vtipně. Charakteristika "svědků" i jejich literatury prostě nemá chybu! Dávám do oblíbených a budu nechávat číst přátelům za odměnu. TTTTTT

Jejich propagandisti vypracovali systém otázek na všechny odpovědi. Důležité je neodpovídat, jenom se dotazovat a pokud možno na palčivá témata jako je Charles T. Russell a podobně.

Ale nabídky si považuju a píšu si tě do seznamu možných azylů pro případ, že by manželka vyměnila i mě!

To víš že bych se velice rád zastavil. Ale je to trochu mimo moji spádovou oblast. Myslím, že letos vynechám i to Bularsko. Chystám se vyměnit na baráku okna a vypadá to, že do konce roku budeme muset jíst jenom konzervy pro psy.

Aleši u vás ještě nebyli? To bych poslal stížnost na místní buňku SJ že je trestuhodně neaktivní. Kdo nečelil návštěvě Jehovistů - darmo žije!

Vaud
24. 04. 2009
Dát tip
"ke mne" (uz zapominam :-))

Vaud
24. 04. 2009
Dát tip
hele, jsi ke me trvale zvan - mam sice zatim trochu holobyt a spim na zemi na tatami, ale uz bude brzy regulerni postel a dalsi veci - a mista je spousta vem zenu a kytaru a prijedte! Kasli na Bulharsko! jen k mori je to daleko

to si musím pamatovat, abych byl připraven, až přijdou k nám :o)

Do Basileje... hmm... to vlastně taky můžu. Ale stejně pojedu zase do Bulharska!

Vaud
24. 04. 2009
Dát tip
:-)) a Ty ses tak tesil do gulagu :-)) ja jsem vdecnej, ze muzu z Cech do Basileje a zpatky (a pak zas rychle zpatky)

A, kupodivu, ani pro nás plebejce se po zmíněné VSKR nic podstatného nezměnilo.

Vaud
24. 04. 2009
Dát tip
skvely VSKR me dostalo :-)) je zajimavy, jak je to rozdeleny - sekty predpovidaji konec sveta a politici novy zacatek a ani jedno neprichazi :-))

To víš Kunko. Satanisti taky nejsou zrovna k popukání. Ale aspoň neotravujou. Pohádkářko, ty jsi taky čarodějka? Hergot, tady se to jima jenom rojí. To si tě musím zařadit do seznamu osob, ke kterým musím být servilní!

kunka
24. 04. 2009
Dát tip
ako vždy som sa dobre pobavil, aj keď s Jehovistami nie je sranda

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru