Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

KOULE - trojboj III

24. 04. 2009
16
20
3726
Autor
moorgaan
        „ tak jdeme Pokémone…huj  a nedivoč, já vím, že se těšíš „...
Vendelín měl dneska obzvlášť dobrou náladu. Brzy usnul, ani v noci nebyl na záchodě a ráno, brzy ráno, vstával. Už o půl čtvrté, aby nachystal pluh , cajky, poklidil v setnici, obstaral havěť a vyvedl Pokémona z maštale.
        Pršet nebude, kohout dneska vyletěl na špalek a to před deštěm nedělá.
„ curik, hotááá“ …Pokémon nacouval ke gumáku a dlouholetý vdovec ještě plný síly započal obvyklý rituál.
         Sepnul postraňky a zahákl brdíčko. Pluh už měl vzadu naložený, obešel dokola vůz, zamkl a klíč pověsil na skobu vedle dveří. Bylo sice čerstvo, ale moc se neoblékal, věděl, že dneska u Matouše bude dřina a tak se zahřál  z termosky hltem horkého kafe, nasedl na kozlík a vyrazil.
         Sezóna nastala, na záhumenkách už bylo živo, zem byla připravená k setbě a každý v dědině věděl, že bez Vendelína a Pokémona by to snad ani nebylo jaro. Už jeho děda i tata obdělávali skoro všechny záhumenky obyvatel Cabrnova. Sám Vendelín vlastně už ani nepamatuje kdy poprvé zapřáhl Pokémona a vyrazil na svoje první..
         Měl sice už roky, ale pořád to byl štramák a žádná ženská si před ním nebyla dřív a snad ani teď jistá. Byl samá sranda a když projížděl políčka byla radost se na něho dívat, jak ovládá rukojetě pluhu a opratě zároveň. Znal snad každou zahradu, každou brázdu ve vsi a věděl kde udělat souvrať, kde zahákovat na malé ploše, aby nepoškodil oplocení či nezlomil větev jablůňky a nebo broskvoně.
         Pro hospodáře a hospodyňky to byl svátek, když uslyšeli prásknutí bičem u vrat a Vendelínův známý pozdrav: „ tak jdu šetřit hospodáři ten tvůj pluh - pozvala mě ta tvoje“
Hned od té chvíle byla ve stavení a na záhumence dobrá nálada. Slivovička byla nalitá, satba nachystaná ve dřevěných lískách, koláče voněly a z kazetového magnetofonu hrála Mistříňanka.
         „ že už jdeš Vendošu“ …“ jsi zase včera přebral co?“ smál se Matouš a pomohl sundat pluh z vozu. Děcka už byly na dvorku, hladily Pokémona po lysině a sledovaly každý Vendelínův pohyb a úkon při strojení koně a zapřahání do pluhu. Tohle bylo něco jiného než svět techniky, který běžně žily v obklopení moderní doby. Tady se vracely do vyprávění babičky, když jim před spaním vykládala jaký byl dřív život na venkově a jak ona, když byla mladá prožívala svoje dětství.
         Tady někde ve svém nitru pociťovaly sounáležitost k prostředí, kde s narodily. Tady někde začínál folklór, tady někde vnímaly a cítily sepjatost člověka s koněm, s půdou ......s Bohem !
          Věděl to i Vendelín. Byl poslední mohykán v celém dalekém okolí. S koněma to už nikdo neumí, motorové frézy a malotraktory ovládly políčka, vinice, sady, louky i záhumenky. Věděl, že už to dlouho trvat nebude. Pokémon sice ještě zvládá a má radost z každého vyvedení ze stáje…ale jak dlouho ještě? Až nebude moc, tak ho už do pluhu nezapřáhne. Maximálně do dvoukolky, projede se s ním po dědině, zastaví u „ Modré kachny“, kde mu nechá hospodským Jonatánem přinést vědro vody jako vždycky , když se vraceli z pole…Až jeden z nich zaklepe na bránu nebeskou, odejde z kraje něco, co se už nikdy nevrátí. Zůstane vzpomínka v hlavách všech kdo tuhle dvojici pamatovali.
          „ Veroniko ty snad nestárneš „ mrká na Matoušovu ženu Vendelín. „ Ale jestli tě Matúš zanedbává, tak si přijď postěžovat ke mně na statek“ dobírá si Vendelín paní domu.
„….toš Pokémone, jdeme na to „…“ hyjé „ . ...Vendelín mlasknul a trhl opratěma a Matouš nahodil pluh do pojezdu a vyrazili ve trojce do zahrady.
          Děcka s hospodyní za nima, na káře vezli lísky s bramborovou sadbou, kterou včera přebrali a připravili na dnešní sázení.
„ čehýý, čehýý..hotááá, Pokémone zaber !“…Idyla sobotního dopoledne začala. Neskutečná pohoda, laskavost a pracovitost lidí, kteří milují svůj domov, své kořeny, svůj život..
          Tam mezi obyčejnými řádky brambor si snad nikdo z té party neuvědomoval, že tyto okamžiky jejich života, ač v této chvíli absolutně bezvýznamné – budou jednou tou nejdůležitější vzpomínkou na časy, kdy bylo dobře…
 
 
        
 
 
 

20 názorů

moorgaan
06. 05. 2009
Dát tip
toš domluvené..a vlezu sa já vůbec pod ty bečky?.-)) nemáš je moc nízko nad zemou?.-))..starej si s náma nedá po kalíšku?.-))..kdopak vlastně u vás projíždí brázdu?.-))

moorgaan
05. 05. 2009
Dát tip
jsi milá, takže přijedu na kaléšek :-))

Janina6
27. 04. 2009
Dát tip
Je to takové milé.

moorgaan
26. 04. 2009
Dát tip
mas pravdu.. i mne se konec zda neukonceny.-))..nechtel jsem moc natahovat tu stredni pasaz, kde jsem se celkem rozjel..pointu jsem tim dost rozmelnil..diky za kritiku

Lakrov
26. 04. 2009
Dát tip
Něčím mě to zaujalo -- asi tou střední pasáží. Když pak dočtu do konce, tak si zase říkám, že tomu něco chybí. Ale nevím, co, takže možná nic nechybí.

Flákač
25. 04. 2009
Dát tip
příjemné, t.

moorgaan
25. 04. 2009
Dát tip
to bylo psano specielne pro konika :-))

řádek
25. 04. 2009
Dát tip
jo, mám to koníku, prosím pěkně, můžeš zařadit? :)

moorgaan
25. 04. 2009
Dát tip
dekuji devcata.. je mne jasny , ze divky prozivaji ty kazdodenni okanziky daleko citliveji..vice vnimaji.. chlapi na to snad prijdou az kdzy jsou v letech.-))

jo,to je moc krásný,dojalo mě to tak,jako když u nás na Palatě přijela zahrát jedna skupina z Valašska

Ferry
24. 04. 2009
Dát tip
To jsi se tedy, šéfe, trefil. A ještě jsi mi připomněl souseda kliďase, který, když mu chlapi lítali za záletnou ženuškou, říkal zaklínadlo:"Kdo orá mé pole, šetří můj pluh". A malinká Ferrynka čučela jak puk, neb soused ten byl listonoš. t***

Háber
24. 04. 2009
Dát tip
:)*

moorgaan
24. 04. 2009
Dát tip
avi řádek:-))

reinka
24. 04. 2009
Dát tip
Vendelíne... ( budoucí teda ) ***

moorgaan
24. 04. 2009
Dát tip
diky


moorgaan
24. 04. 2009
Dát tip
:-))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru