Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

jak jsme slavili Majáles

29. 04. 2009
14
34
4853
Autor
aleš-novák

ze starých letopisů

 

Koleje Jižní město v Praze byly dřív skoro jako ostrov v pustině. Okolní sídliště se teprve rodilo, bláto na botách bylo běžnou součástí cesty do školy. Život tu plynul v obvyklých kolejích a výhybkách. Když zrovna nebylo zkouškové období, pořádaly se večírky, od intimních posezení ve dvou až po velké, skoro monstrozní podniky. Mezi takové akce patřila i památná oslava na čtrnáctém patře koleje Blanice v květnu roku 1986.

Na začátku ale trochu terminologických poznámek. Tak zaprvé kolej. Ubytovna, noclehárna, studovna, střecha nad hlavou...prostě takový internát pro studenty vysokých škol. Kolej Blanice je jeden z několika paneláků (i další mají jména po českých řekách...tedy jedna z ubytoven se jmenuje i Volha) na Jižním městě. Vnitřní struktura paneláku je prostá: napříč každým patrem domu je dlouhá chodba, z které vedou dveře do "dvougarsonek", ve kterých žijí 4-6 studentů. Mají společnou kuchyňku, koupelnu a toaletu, postel dokonce každý svou...Tak, a večírek může začít. Protože se počítá s velkou účastí, nebude se tentokrát akce odehrávat v dvougarsonce, ale přímo na chodbě. Pokoje na čtrnáctém patře jsou plně obsazené, dohromady takových 150 studentů...snad nepřijdou všichni :o)

Ti, co přišli, si přinesli stoly a židle, aby bylo kam složit přinesené lahve, talíře s pochutinami a vlastní hýždě. Trochu to působilo jako poslední večeře Páně, jen desetinásobně zvětšeno. I následky byly daleko nedozírnější. Jenže to na začátku nikdo netušil (jako ostatně u té slavnější poslední večeře...). Jedlo se, zpívalo, pilo,jako na každém správném večírku. Zlom nastal o půlnoci. Někoho napadlo vyhlásit závody ve sjezdu schodů na lyžích. On to tedy byl trochu i slalom a trochu i běh, protože v mezipartech bylo třeba mírně zatočit a několika poskoky překonat rovnou část trati...V zápalu boje se podařilo hůlkami srazit několik velkých zářivek, které osvětlovaly chodbu. To se může stát...jenže jak se zbavit důkazního materiálu? Inu, zkusili jsme půlmetrové plastové střepy spláchnout do záchodu (když máte mysl povznesenou alkoholem, hned vás napadají geniální myšlenky...).

Po prvním spláchnutí trčely zářivkové úlomky stále ze záchodové mísy, ale už nebylo čím splachovat, alespoň do doby, než se nádržka znovu napustí. Kdosi pohotově přiběhl s hadicí požárního hydrantu, že by tedy nedostatek vody mohl být vyřešen takto. A skutečně. Vody byl v okamžiku naopak přebytek, z malého záchodu se začala proudem valit i do kuchyňky, chodbičky, dvougarsonky a konečně i do dlouhé chodby. Nemyl on si Kristus před poslední večeří taky nohy?

Organizátory lyžařské soutěže voda valící se po schodech nijak nezaskočila, naopak. Okamžitě zařadili další disciplínu - sjezd na vodních lyžích. Nadšení fanoušci se vykláněli z oken svých dvougarsonek , tloukli lžícemi do plechových parapetů a skandovali pozvbuzující hesla. V protilehlém paneláku (kolej Otava) se začala rozsvěcovat, později i otevírat okna a rozespalí nocležníci křičeli něco o nočním klidu. To alkoholem povzbuzené slaviče naopak ještě víc vybudilo, takže výsledkem byly nakonec dva panelové domy, které proti sobě vykřikovaly různá hesla.

Netrvalo dlouho a na chodníku mezi budovami kolejí se objevily modré blikačky. Nejdřív místí jednotka Veřejné bezpečnosti, když se zjistilo, že na to nestačí, tak ještě dvě hasičská auta. Kromě povodně uvnitř koleje tedy došlo ještě ke sprchování vodními děly z vnější strany domu.

Tak skončil Majáles na koleji Blanice v květnu 1986.


34 názorů

avox
14. 07. 2009
Dát tip
my jsme majáles pořádali v ulicích města, účast všech ročníků samozřejmá, volbě krále a pohřbívání ročníku přihlížely davy občanů... jiná doba, jiný mrav... na kolejích bývalo veselo, hlavně po zkouškách :-)

Toscana
30. 04. 2009
Dát tip
To musela být super akce - líbilo by se mi na takové brát účast - přesně podle hesla naší rodinky "Buďto se leží nebo se běží"... :o)))) *t

Hezké,TIP

macecha
29. 04. 2009
Dát tip
aleši, dávám velký T*** Dobrá vzpomínka. Měla jsem kamarádku, která kdysi dělala vrátnou na koleji a věřím každému slovu, které tady píšeš. Je to totiž ještě slabý odvar toho, co ona mi o dění na kolejích vyprávěla.

jo, hned po našem Majálesu raději udělali bar :o)

díky :o) proZOO píšu málokdy, tohle se mi vybavilo náhodně :o) chemici byli na Vltavě (nebo Otavě?) myslím...na Blanici byli strojaři. Ale je to dvacet let :o)

lyžovat po schodech jde i bez sněhu :o) když máš dvě promile, jde skoro cokoli...:o)

Marcela.K.
29. 04. 2009
Dát tip
Víš, Aleši, to jak reaguješ mluví samo za sebe. Jo, třeba by nám pamětník mohl prozradit, že to vůbec nebylo v květnu... mám pocit, že na schody v baráku nenachumelí ani v zimě.

ano, falešné a prázdné... jen se ještě bojím, aby tu nebyl nějaký pamětník těch událostí...Nevím, jak přesně mi paměť slouží, třeba to vůbec nebylo na čtrnáctém patře...:o)

Edvin1
29. 04. 2009
Dát tip
mylenko, aspoň víš, JAK NEPSAT. hehehe :-) Takže užitek je ve všem: "Vše zkoušejte (zde: čtěte), a co je dobrého, toho se držte." (Kristus)

Marcela.K.
29. 04. 2009
Dát tip
Teprve teď jsem si přečetla Edvinův komentář. Edvine, rouhání? To ne, tak jsem to vůbec nevnímala. Nejsem žádný fanatik. Jen mi to prostě přišlo hloupý...ten příměr večeře k tomu dění a navíc , celý ten popis je tak prázdný, že mě to prostě akorát vzalo pár minut času a nepřineslo vůbec nic.

chacha...na tvoje výhrady k "poslední večeři" jsem reagoval vysvětlením. Na kritiku typu "mě se to nelíbí" se reagovat nedá. Beru to jako tvůj názor.

Marcela.K.
29. 04. 2009
Dát tip
no a upoutávky nám nám zasílají v knižních novinkách... Koukám, že kritiku nějak "nemůžeš"...holt nepatřím do klubu...raději se i nadále zdržím...čau.

rozumím...nemáte doma televizi, jen knihovnu...

Marcela.K.
29. 04. 2009
Dát tip
Ještě jsem neviděla ani jeden díl...stačí mi Dejdar v paruce v upoutávkách... Víš co, mně to je celkem jedno, jaké,,zpestření" používáš...mně se to prostě nelíbí celý, rozumíš? Ale jistě si své čtenáře najdeš. Stejně jako má "comeback"své diváky.

ale no tak...když se napíše "poslední večeře..." každý si hned představí světoznámý obraz. Takhle to prostě na té chodbě vypadalo...A to, že se téma ještě párkrát mihne dějem, je jen zpestření... mylenko, "pro Novu dobrý"...zrovna začínám vyvíjet iniciativu, abych se dostal do tvůrčího týmu sitcomu "comeback". Myslím, že to je v našich vodách nejlepší věc v téhle branži...

Edvin1
29. 04. 2009
Dát tip
Aleš se hledá. A co ho znám, kritiku snese. Zvlášť, když ví, že má svou jednu (nebo dvě) oblast, kde je nepřekonatelný... :-) Pokládáš obraz Krista v popisu prostopášností za rouhání se. Ani se Ti nedivím. Na straně druhé holt po desetiletí byl v naší společnosti Kristus předmětem výsměchu. Tak to některým z nás uvízlo v hlavě. Ed :-)

Marcela.K.
29. 04. 2009
Dát tip
Jo, ať si vyzkouší co chce, ale nejsem takovej pokrytec, abych mu to neřekla..prostě se mi to co stvořil nelíbí, je to slabé a "vynucené" :-) I když pro Novu dobrý :-))

Edvin1
29. 04. 2009
Dát tip
mylenko, nech ho, ať si náš géniální autor aforismů a supr překladatel vyzkouší i něco jiného! Tedy reportáž. (Reportáž to měla být, že Aleši? :-)

svatá pravda...

Marcela.K.
29. 04. 2009
Dát tip
Přirovnání k Poslední večeři mi připadá hloupé a celé to je jen jakoby uměle naroubované na téma ... pro mě ne.

Marcela.K.
29. 04. 2009
Dát tip
Přirovnání k Poslední večeři mi připadá hloupé a celé to je jen jakoby uměle naroubované na téma ... pro mě ne.

nevytáčej mě...:o)

Edvin1
29. 04. 2009
Dát tip
Nevytáčej se! :-)

však tam mám otazník :o)

Edvin1
29. 04. 2009
Dát tip
Jen jedna věcná poznámka, Aleši: Kristus nemyl nohy sobě, nýbrž svým učedníkům. Jak na Písmáka bys měl Písmo znáti lépe! :.)))

Skoro, jakoby tam byli ubytovaní Led Zeppelin! :-))

Háber
29. 04. 2009
Dát tip
:)

moorgaan
29. 04. 2009
Dát tip
studenti byli, jsou a budou vzdycky zvěř!.-)) /*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru