Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

MAJÁLES

29. 04. 2009
9
8
1954
Autor
macecha

je to spíše taková reportáž z oslavy studentů u nás ve městě.....





     Vždy jsem záviděla studentům, že mohou slavit příchod máje tím, že pořádali "Majáles". Za socialismu však byl tento způsob
zábavy studentů zakázán, protože někdy byl veden jako protest proti stávajícímu režimu. Jsem proto ráda, že dnes je to jinak a "Majáles" se stal festivalem studentů,oslavou přicházejícího máje, prezentací jejich dovedností, radosti a veselí. V našem městě se stává tradicí. Koná se již asi třetím rokem a je to vždy veselá a zajímavá podívaná.

     Když jsem asi před týdnem procházela náměstím našeho města, měla jsem radost.  Bylo plné mladých lidí, na podiu, které bylo postaveno uprostřed, vyhrávala hudba, střídaly se různé žánry, recitovalo se, předváděl se historický šerm. Mladí seděli kolem celého náměstí na trávě, což by jim asi jindy neprošlo, ale byl to jejich svátek a tak bylo dovoleno bavit se tak, jak jim to vyhovovalo. My, dříve narození jsme seděli na lavičkách a pozorovali, jak se baví. Nejeden z nás si vzpoměl na své mládí, ale i na perzekuce, které musel v jistých dobách prožívat.

        Městem procházel průvod masek, z nichž byl volen král. Dokonce byla volena i "Miss Majáles." Studentka, která tuto soutěž vyhrála, nebyla jen krásná, ale také velmi chytrá. Král byl zvolen večer. Po jeho zvolení se rozpoutalo teprve to pravé veselí, které pokračovalo v barech a kavárnách. I náměstí bylo skoro do půlnoci krásně osvětleno a nadále probíhal hudební program. Pro všechny zúčastněné to byl nezapomenutelný zážitek. Byla to opravdu oslava studentského života.

            Prostě krásný den, také proto, že počasí přálo a  svítilo slunce. Náměstí hýřilo barvami a dobrou náladou všech, kteří se těchto oslav studentů zúčastnili. Mnozí z nás, kteří jsme posedávali na lavičkách byli šťastni, že se mohou, byť jen jako diváci, zúčastit tohoto bujarého veselí a cítit se tak znovu mladými.

8 názorů

macecha
30. 04. 2009
Dát tip
Hani, děkuji

Hezké,TIP

macecha
30. 04. 2009
Dát tip
Bíšo,díky za úsměv.

Bíša
30. 04. 2009
Dát tip
:o))

macecha
29. 04. 2009
Dát tip
Háber - děkuji

macecha
29. 04. 2009
Dát tip
ano, radost mládí- mládí radosti - to je přesné, to už nedoženu- díky, žes nahlédl. Bohužel mnou zadané téma nikoho nezaujalo, kromě asi dvou autorů. Což je škoda a mrzí mě to. Jakoby nikdo nestudoval a neznal to. Asi to zavinila ta "próza," ale veršů je tu tolik, mohli to aspoň zkusit.

Háber
29. 04. 2009
Dát tip
milé*

nostalgik
29. 04. 2009
Dát tip
Radost mládí - mládí radosti, i bez masek a hudby prostě krása ***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru