Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Polibek

01. 05. 2009
5
12
1932

Ale já bych zemřel, nemít k smrti rád. J.Seifert

Aneta nejdřív nechtěla, ale otočila se za ním, musela. Pomalu se stmívalo, měkce a fialově. Šero jí stékalo po ramenou jako smutný med. Nehýbala se. Věděla, že žádný pohyb by ji k němu nepřiblížil. Mohla se jen dívat. Ostatní to zřejmě věděli a odvrátili se, aby jí z něj zbylo co nejvíc. Z oken domů se nikdo nevykláněl a ploty o trochu víc strnuly. Děravá neúčast. Večer se připlížil odněkud zezadu a než jí dlaněmi zakryl oči, bez hnutí stála a dívala se. Zahlédla temnou siluetu, jak se klidným krokem vzdaluje. Vzdaluje se, a přitom jde vstříc. Obrys. Mihnutí. Stín. Dívala se úzkostlivě až dokud docela nezmizel. A i potom se jí zdálo, že ho ještě vidí, nebyla si jistá, chvíli tam byl a chvíli zase ne, důvěrně známá postava s rukama v kapsách. Vtělená důvěrnost – ruce.. Ale jeho přítomnost byla už jen vzpomínka, kterou si uchovala opuštěná ulice. Začalo pršet.

 

Beáta vyrazila na autobus. Začalo pršet. Malé dešťové kapky jí dopadaly na brýle. Nastavila dešti tvář, skoro vděčně. Za pár hodin se uvidí. Malinko se usmála, jako když jí při shledání letmo políbí do vlasů.

 

Ctibor šel z práce. Trochu dřív než obvykle, ale přesto už padala tma. Když míjel vrátného, pokynul mu hlavou, pak už nic zvenku nevnímal. Byl rozčilený. Chůzi si ale užíval. Chůze ho uklidňovala. Přemýšlel. S očima upřenýma na chodník, lehce nachýlený dopředu, myšlenky ho tížily jako úroda plodů větev stromu. Začalo pršet. Nandal si kapucu a schoval ruce do kapes. Doma se zahřeje. Koupil v samoobsluze pár věcí k večeři. Ve schránce žádný dopis, jen reklamní letáky. Ještě trochu poklidil, vyndal na stůl nákup a rozestlal postel, čerstvě povlečenou. Pak ji jel vyzvednout na nádraží.


12 názorů

Yvaine
15. 07. 2009
Dát tip
Hmm, jak už tu bylo zmíněno, najde se tu pár prima metafor nebo slovních spojení, které doslova lahodí zraku, jakožto i jiným smyslům. Jako povídku těžko chápu, nicméně jako momentka, která třeba leccos skrývá (a čtenář se může domýšlet) moc fajn. "Nandal si kapucu" mi zní trochu "amatérsky". Dalo by se to napsat lépe bez toho pitomého slůvka "nandal":)) A taky - políbí JI do vlasů - ne JÍ

Děkuju.

StvN
18. 05. 2009
Dát tip
Možná jsem tak docela nepochopil souvislosti. Máš tam pár pěkných momentů. Ploty strnuly nebo šero stékalo, to je docela milé.

neberu to osobně, ale docela normálně, dojmy ostatních mě samozřejmě zajímaj. Jsem ráda, že ses pod můj text vyjádřil.

I takovej výstřel z pušky má svou neochvějnou a leckdy fatální výpovědní hodnotu..:) Nevolila jsem krátký věty cíleně, prostě mi tam vždycky takhle ta věta pocitově skončila a dál to nešlo. Jinak se nijak nepřu , moc to neumim. Spíš mi to jen hodně dlouho leželo v hlavě a chtěla jsem se toho zbavit. Dík za postřehy, třeba si na ně vzpomenu, jestli se někdy pokusim zas něco napsat.

Newspeak
04. 05. 2009
Dát tip
dobré*

jamoyce: Propojené jsou, ale chápu, že to z toho neni moc dobře poznat, ani jsem se o to nijak za každou cenu nesnažila, byla to taková momentální potřeba pustit tenhle nedokonalý text do světa:) Mno, a ne každá metafora se vydaří, to je fakt. fouraix: Význam tam má, ale beatnická vsuvka, to je docela fajn nápad! (jenže to bych tam pak musela přidat aspoň nějakou malou obscénnost) Chudák ctíba, jo?!? :) Díky kluci za komentář a za přečtení.

Fouraix
02. 05. 2009
Dát tip
bez beáty sem to chňápal (chudák ctíba:), teď už ale nevim. možná je tam jen jako ničeho se netýkající beatnická vsuvka:)

jamoyce
02. 05. 2009
Dát tip
Fialové stmívání a smutný med mi byl proti srsti, ale za děravou neúčast tleskám. Není mi dost dobře jasné, jestli a jak jsou osudy postav propojené, spíš mi přijde, že to jsou zkrátka 3 nezávislé mikropříběhy odehrávající se ve stejný okamžik, když začne pršet. Není to povídka v pravém slova smyslu, ale četlo se mi dobře.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru