Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hoří. A?!

02. 05. 2009
2
12
2466
Autor
Saetri-Ihn

Co když mají hasiči úplně jiné cíle, než ty o kterých si myslíme, že je mají?


„Dobrý den, co si přejete?“ pověděl prodavač.

Prý dobrý den a přitom nám už šestnáctým dnem hoří obloha...

 

„Kde to jsme?“ zeptala jsem se.

„Tam,“ odpověděl můj milý.

 

„Máš mě ráda?“ zeptal jsem se.

„Tad tadad ratadada.“

 

„Co je po smrti?“

„Tad tadad ratadada.“

 

Visel psem z lomu a pěl loupit kíno do cesta. Rád si psem se zasmažil pro svý kočky. Prodej se popsal modrý len a hlodal mi svý kočky. Se sněžím mechem hekal jsem na ni. Když přihla, vdal psem ji na provázku. Povedl psem ji na tažné ví sto. Obluda pohár hodila, vili osmé kíno a vyhnávali si lávku.

 

Došla jsem se zpožděním, čekal asi dlouho, ale nezlobil se, měl svěží dech. Zavedl mě na nějaké místo s výhledem na město, nikdy předtím jsem tam nebyla. Pili jsme víno a líbali se. Zeptal se mě, jestli ho mám ráda, nechtělo se mi odpovídat a tak jsem radši broukala nějakou melodii. Zeptal se mě, co je po smrti, radši na to nikdy nemyslím a tak jsem broukala dál.

 

Došel nějaký hoch, chtěl žvýkačky, zaplatil a odešel. Ani nepozdravil, zkurvysyn.

 

Šel jsem lesem, kontroloval svůj rajón, když jsem za keřem uviděl takový páreček. Nech mě být Broku, to nebylo na tebe! No, byli to takoví dva, nevím jak to říct, on byl takovej divnej, mluvil divně a pak aji tak divně čuměl, no čuměl teda hrozně divně. A ona byla docela pěkná, jen měla jednu vadu, jak to jen říct? Jé hele, támhle jde bažant, tak já už jdu.

 

Seděl jsem na lavičce na náměstí, když najednou začala ta hořící obloha hořet ještě víc. Uběhlo asi deset minut a ozval se velký hluk, takové dunivé praskání, a pak se ozval křik lidí. Zprostředku náměstí vylétly temné postavy a začaly kousat hlavy dobrým lidem. Všichni se modlili k bohu o pomoc. Po chvilce z planoucí oblohy slétli andělé s plamenými meči a začali sekat hlavy zlým lidem. V krvelačném sevření lidstva jsem kleknul na kolena, pohlédl na Svatou Horu a prosil o odpuštění. Obloha stále hořela a andělé i démoni stále zabíjeli jednoho člověka za druhým. A najednou jsem si všimul, že u Svaté Hory nehoří obloha, nebyli tam žádní démoni ani andělé, krev, plameny a smrt, nic tam nebylo.

 

Slyším křik, hmatám obrysy, po půlhodině se mi konečně podařilo zaostřit, sklepním okénkem naší zkušebny jsem uviděl, jak hoří obloha, daleko víc, než posledních pár dnů. Došel jsem k oknu a podíval se na ulici, všude byly jakési postavy a zabíjely každého, koho jen potkaly. Vyděšený jsem se schoval za pohovku. Čas ubíhal a křik se vytrácel, až ustal. Byl jsem sám, ostatní spali. Po chvíli jsem se zvedl, vzbudil lidi z kapely a ty jejich, včera jsem je viděl poprvé, dívčiny. Zabednili jsme okénko a zabarikádovali dveře, když jednou mě to přestalo bavit a já vyšel upocený ven. Uviděl jsem, jak si podávají ruce, jak se spolu baví, nebezští andělé s padlými a padlí andělé s anděly nebezskými. Uviděli mě, přilétli ke mně, usekli mi hlavu a pak řekli: „Když nebudeš hřešit, necháme tě naživu.“

 

Nejedl jsem už asi den, štěstí, že je tu alespoň kohoutek s vodou. Poslední dva dny je tu každej na někom nalepenej a nedělá nic jinýho, jen Martin tu sedí v rohu a čumí do zdi. Vytahuju sáček, nasypávám lajnu na stůl a saju, saje i Hana a moc dobře, dělím se o poslední pytlík s přáteli. Promnul jsem si oči a vidím otevřené dveře, rozhlížím se okolo, Martin tu není, ten magor! Slyším výkřik, ustává, všichni mlčí. Přilétá temná postava a za ní zářící anděl, hlavy padají na zem.

 

„A teď jsme tady.“

„Kde?“

„Tad tadad ratadada.“

 


12 názorů

Verkulent
02. 05. 2012
Dát tip
líbilo a bavilo, muhehé!

Saetri-Ihn
09. 06. 2009
Dát tip
Děkuji za kritiku a jsem rád, že jsem dnes trochu bavil :)...

StvN
09. 06. 2009
Dát tip
Mně to docela bavilo číst, ale nějaký větší smysl jsem v tom neviděl. Vždycky je možné, že někdo najde někde nějaký smysl. Dobře pro něj.

Saetri-Ihn
06. 05. 2009
Dát tip
Ne, manuál by k to mu nebyl, zůstalo by to asi nepochopený, je to pátrání po tom, co by mohlo bejt novýho a dobrýho a tohle teda asi očividně nevyšlo, půjdu jiným směrem/začnu se krotit :) Jo a btw: není to dada odstavec, je to hravý odstavec :-D

Saetri-Ihn
03. 05. 2009
Dát tip
Napsal jsem to v komentáři omylem dvojsmyslně, neostře - očima muže jakožto zúčastněné osoby, ale nemělo to popisovat mužský náhled na rande, to bych na 3 řádcích nedal :(... --------------------------------------------------- Uviděli mě, přilétli ke mně, usekli mi hlavu a pak řekli: „Když nebudeš hřešit, necháme tě naživu.“ Jestli toto někdo nechápe, tak o něm docela pochybuju. --------------------------------------------------- Moje obhajoba nebyla myšlena jako vydávání se za něco, ale jako vysvětlení toho, že se ten experiment třeba nevyvedl, jelikož se mu nepodařilo sdělit potřebné čtenáři, ale že nebyl prázdný odzačátku. Ale jestli, tak tedy - je to prázdná snůška bezmyšlenkovitých na avantgardu si hrajících slov, které nemají jediný zamýšlený ani pochopitelný smysl (tímto to nevydávám za dadaistickou povídku).

katugiro
03. 05. 2009
Dát tip
Za normální povídku považuji, stručně řečeno, takovou, u které nemusí autor obhajovat každý odstavec zvlášť. "Pěkná forma bez obsahu" nemá s dobrou povídkou co do činění. Myslím, že to nemá cenu podrobně rozebírat. Dost dlouhou dobu bychom strávili už jen u toho "popisu rande očima muže" - opravdu bylo smyslem těch přesmyček popsat situaci očima muže? Nějakým způsobem to snad přibližuje mužské myšlení? Myslím, že ne. Dostáváme se k tomu, že tam, kde ty tvrdíš, že je smysl, nemá čtenář možnost se dovtípit, o co ti šlo. Velmi bych polemizoval s tvým tvrzením, že tvoje dílo na Humanartu pochopili. Žádná z tamních - jakkoliv pochvalných - kritik ani nenaznačila, že by se někdo zaobíral tebou jmenovanými myšlenkami dobro co nepomáhá dobrým lidem a prvně zabít, pak nabízet záchranu. Nemám nic proti experimentům, naopak, ale myslím, že by se neměly vydávat za něco, čím nejsou.

Saetri-Ihn
03. 05. 2009
Dát tip
Podle toho co považuješ za normální povídku? Takové ty povídky, za které dá 99% učitelů češtiny na základní škole 1? Tedy klidně i pěkná forma bez obsahu? Normálnější ode mě třeba povídka "A4". Smysl v tom opravdu shledávám. První dva řádky: oznámení čtenáři, že hoří obloha, taky narážka na hloupost určitých slovních obratů. Zbytek přímých řečí na začátku je vlastně poukázání na lidskou povahu, která jim říká, aby určité věci neřešili, třeba tu smrt. První odstavec je trochu divnej, v každém slově (až na zájmena, předložky a nějaký krátký slova) jsou v každém slovu změněné 2 písmena, občas jsou ještě rozdělený mezerou. Smysl? Popis rande z očí muže. Druhý odstavec popisuje žena, která s tím mužem jde na schůzku, už normálně, doplňuje nějaké informace, taky něco opakuje, kdyby třeba čtenář nepřišel na to, co je to za kecy předtím. Třetí odstavec je krátký popis situace od prodavače, který je zmíněný v první přímé řeči, v prvním odstavci a voňavý dech pak i ve druhém odstavci. Čtvrtý je takový rušitel děje. Pátý je popis započatí shoření oblohy, od člověka na náměstí, tím že říká, že na Svaté Hoře nic není vlastně popírá všechno předtím. Taky myšlenka toho, že nebezští andělé přílétnou místo toho, aby odnesli dobré do ráje, nebo zničili padlé anděly, tak přilétnou a začnou hubit špatné lidi. Šestý popis toho stejného z očí jednoho schovaného hudebníka, který pak unavený vyleze ven a zemře. Taky myšlenka toho, že mu prvně setnou hlavu a pak až nabídnou možnost přežití se mi nezdá nesmyslná. A to, že vlastně zlo a dobro jsou vedle sebe jaksi v klidu a každý si dělá něco svého a pak vlastně už i spolupracují. Sedmý pak popis toho stejného děje z očí jiného hudebníka, snad kdyby divákovi nedošlo, že to popisují různí lidé celou dobu... Poslední přímé řeči snad šeptají, že něco potom je, ale co? Na to nemám sílu odpovědět... Ono by to snad ani nebylo fér ne? Proč to všechno? Zpomalení a popisnost děje pomocí použití popisů různých lidí, určitě i experiment v rámci mého hledání nových možností, ale ne jenom forma bez obsahu. Takže smysl v tom vidím, minimálně 2 myšlenky tam stojí si myslím za zamyšlení - dobro co nepomáhá dobrým lidem a prvně zabít, pak nabízet záchranu. Samozřejmě myšleno to mohlo být stokrát nějak, ale rozhodující je to, jak to vidí divák. Jinde a jiní (třeba na HA.cz) lidi pochopili, takže snad to není komplexní problém nepochopitelnosti tohoto díla, ale jenom občasná nestravitelnost u nějakých čtenářů. Asi ti to prostě nesedlo no, se stává a příjmám tvůj názor, děkuju za kritiku.

katugiro
03. 05. 2009
Dát tip
Hm. Nemáš o čem psát, nudíš se, nebo v tom opravdu vidíš nějaký smysl? Asi bych si od tebe musel přečíst nějakou obyčejnou povídku, abych mohl posoudit, jestli jsi normální člověk, který si vzpomněl na Viana, nebo znuděný grafoman. Nebo nějaký třeskutý literát, jehož výplody jsou nad moje chápání :)

Pravda, ta přímá řeč se dá interpretovat také jako odstavec, myslel jsem v tom případě nejspíše odstavec před-předposlední, neboť jedině tak mi to i zpětně dává smysl.

Saetri-Ihn
02. 05. 2009
Dát tip
Děkuji za kritiku, chvíli mi to trvalo, než mi ty obraty došly :)... jo jinak mám otázku, co myslíš předposledním odstavcem? Teda spíš, bereš jako poslední "odstavec" ty přímé řeči? Jinak ten obrat, přiznám se, zamýšlený jen jako obrat myšlenkový, nikoliv i stylistický, byl vážně zámýšlen.

Ve svém celkovém kontextu velmi dobré, směrem ke mně jakožto čtenáři nanejvýš účinné. Místy jsem v textu shledal pasáže, za které by se nemusela stydět ani Dorota Pascal-Brzeczkovicz v době své nejlepší prozaické formy, tj. někdy v mezičase Řevu Pihy (1970) a Roux'avour (1974) a Nic (1975). Klasickým poetickým záměrům vycházet výhradně z bluesové struktury umíráček naštěstí ještě nezazvonil, nicméně pokud bych se opravdu důsledně vydal po stopách díla tohoto, nemohl bych se s lehkou rozpačitostí nepozastavit nad šokujícím předivem předposledního odstavce, který veškeré předchozí obsahové i formální směřování povídky nekompromisně obrací čelem ke zdi. Nemohu se zbavit pocitu, že cíleně.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru