Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Z ireality do ireality

31. 08. 2001
4
6
4666
Autor
Danny

plod mých 13ti let

Stojím na mořském břehu, slunce vychází, mořský vánek mi ovívá tvář... Ponořím se do lesknoucích se vln... mysl se vytrácí...cvak! Už jsem jinde! Jsem pták, vznáším se proti zamračené obloze...koříst! Sletím k zemi - klov! Po dvou hodinách se mysl vytrácí...cvak! Jsem jinde, jsem středověký rytíř, astronaut, někdy zase pro změnu pták nebo šelma, pak jen tak polehávám na mořském břehu nebo v lese... Tolik různých podob, to jsem !

Mysl se vytrácí....bzzzzzum! Ležím v polorozpadlé barabizně. Ne, tohle není iluze, to je skutečnost !!! Už skoro pojem skutečnosti neznám. Je pro mne jedním z mnoha paralelních světů, do kterých se nořím.

Po každém desátém návratu si mám podle předpisu zopakovat, co vím o skutečnosti, jinak bych na ni zapomněl. Tak se rozhlédnu - jsem v polorozpadlé barabizně, v poušti plné trosek bojových strojů, nade mnou smogem zšedlé nebe... Tak co o té trosce světa zvané realita vím... Je válka, třetí světová, vlastně válka mezi bohatými - ti chudí jež dávno útlak nevydrželi a zmutovali a vrátili se k živočišnému životu nebo propadli drogám. Realita je totiž tak zrůdná že v ní nikdo nevydrží!

Rozhlížím se. Vidím trosky válečných strojů, pobíhající bojové roboty s programem který již dávno nemá smysl... Na obzoru se skví zámek továrníka Zooga pod silovým polem. V jeho továrně už stejně pracují jen samí roboti...

Dívám se do kapsy - mám dost potravinových tabletek. Ano. Zatím si ještě nemusím přemodifikovat trávící soustavu, abych mohl žít z fotosyntézy... Vlastně z obdoby fotosyntézy - místo kysličníku uhličitého - smog!

Jsem jeden z bývalé střední vrstvy - všichni se nakonec stali chudáky. Skrývám se v posledním domě, který z města zbyl. Zatím nemusím jít dál. Jsem tu už čtrnáct dní... realita je hnusná! Mám dost iluzionik?

Ano, ještě hodně tabletek! Vyvolají v mém mozku pocit jiného světa, jako kdybych snil... ale tyto sny mohu ovlivňovat.

Beru si jednu tabletku. Budu ptákem, zvířetem, rytířem, rybou... Jedna tabletka mne vyvede do ireality asi na jeden až dva dny. Pro mne to ovšem bude alespoň měsíc!

Polykám jídelní tabletku. Je vydatná, ale nemá žádnou chuť - to si vynahradím v mimosvětě, ochutnám tam toho horu! Skutečnost není pro mě nadřazená nad ostatními světy - naopak. Realita je hrůzná - honem pryč!

Stojím na mořském břehu, slunce vychází, mořský vánek mi ovívá tvář... Ponořím se do lesknoucích se vln...

 


6 názorů

K3
17. 12. 2022
Dát tip

Abych řekl pravdu, nic víc co jsem od tebe četl, se mi nelíbilo tak jako tohle. Je na tom znát, že je to opravdu tvoje vlastní. Určitě bych se k těm věcem vrátil...


Janina6
15. 12. 2022
Dát tip

To je super! U tvých povídek jsem si občas říkala (a tobě jsem to vlastně do komentářů taky psávala), že jsou příliš "stručné", že jim chybí taková ta psychologicko-okecávací nadstavba... ale tady vidím, že bys to hravě zvládl, že ses prostě jen rozhodl jinak.


K3
15. 12. 2022
Dát tip

Tak to je úctyhodné na ten věk. I dnes bych ti za to dal tip. Takové malé fantastkní Road Movies. Jako povídka bych váhal, ale jako miniatura určitě, je to snivé a má to poetiku. Zrovna tenhle způsob, spíš pro kluky, se mi líbí. Něco v podobném stylu, ale delší, bych taky rád napsal.


Gora
15. 12. 2022
Dát tip

Začátek dobře vystihuje rozlet, který jsi tehdy zřejmě pocítil, tvé možnosti. Dál je to už roztříštěné. Na 13 let bych řekla nadprůměrné...


johanne
26. 03. 2004
Dát tip
nooo... tenhle styl se mi fakt moc nelíbí, je to celkem o ničem, ale jestli's to psal ve 13, tak těžko soudit :o)

hurvinek
03. 01. 2003
Dát tip
tak tahle irealita je mi velmi neprijemna

StvN
02. 09. 2001
Dát tip
hodně záleží na tom, v jakým rozpoložení píšeš a vůbec přemýšlíš, o tejden jindy bys to napsal jinak

Deltex
01. 09. 2001
Dát tip
Zajímavé... pesimistické... ale ano - pravdivé a snad něco takového nikdy nebude a nebo naopak? Měj se fajn!

StvN
01. 09. 2001
Dát tip
zas tak hrozný to snad neni

Danny
01. 09. 2001
Dát tip
StvN: neni ale bylo

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru