Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mrzutý Ignác

12. 05. 2009
28
79
11685

    Člověk toho ví o svých dávno zesnulých příbuzných trestuhodně málo. Kupříkladu otcův strýc Ignác byl v našem rodinném kruhu zmiňován výhradně jako nerudný kmet, oplývající udivující sbírkou vycpanin a nadpřirozeně výkonnými hlasivkami. Z té příčiny, že se do famílie pouze přiženil, byl jeho původ po léta předmětem sporů. Po boku tety Růženy stanul v červenci roku 1920. Tvrdil sice, že po skončení války přišel pěšky z Terstu, avšak jeho pozoruhodná znalost ruštiny a čínštiny zavdávala podnět ke spekulacím. Ve vypjatých okamžicích, jako třeba upadne-li vám na nohu kovadlina, upřednostňuje člověk kletby v jazyce mateřském. On tak činil výhradně maďarsky.
Byv vášnivým nimrodem a nadto správcem obory Žebruňk, trávil většinu času v lese. Kdo znal vyřídilku tety Růženy, ani mu to nemohl mít za zlé. A právě zde, lze se dopátrat původu nejen jeho četných trofejí, nýbrž i nevšední záliby v nelidském řevu.

    Jednoho mimořádně teplého srpnového rána, odebral se Ignác pod záminkou sběru hub "na hodinku" do lesa, přičemž směrem k manželce utrousil - aby jej před večeří nečekala. Růženě už ani nebylo divné, že si místo košíku bere flintu, a víceméně ze zvyku, vyprovázela jeho spěšné kroky dlouhým, až jiráskovsky košatým souvětím s nekonečným výčtem činností, jež slíbil tento týden vykonat; opravu střechy nevyjímaje.

Ignác, vejda do hvozdu, zcela pozbyl trudnomyslnosti. Tu přičichl k blaťouchu, tam vyplašil opeřence…

"Ha! Sluka!" blesklo mu hlavou, zamířil a prásk! Pták nedbal exploze a pokračoval v letu.

"Jak je ta sluka hloupé stvoření," podivil se nimrod. "Ani neví, že průstřel srdce je smrtelný!"

   Na mýtince pod rozsochatým dubem ulehl do trávy a oddal se lenošení. Ne snad, že by byl manuálně ostýchavý. Jenom moudře odpočíval dřív, než se unaví. Usnul.

    Obloha kvapem potemněla. V těsné blízkosti udeřil blesk a zahřměl hrom! Polospící Ignác, popada v smrtelném úleku ručnici, vystřelil nazdařbůh vzhůru, aby byl vzápětí zasažen dubovou větví do týla. V tom okamžení - strhlo se ticho!
Ani ptáček nezašveholil, ani lísteček nezašelestil, ani větvička nezachroustla. Živel běsnil kolkolem - leč bezhlesně!
Oněmělou bouří, vichru a deště nedbaje odebral se ujec k domovu, za vydatné pomoci předních končetin, rozrážeje větrné poryvy nepokrytou hlavou. Však také, prodíraje se strništěm, byl několikrát zasažen do čela syslem.
Když konečně stanul na prahu domova a z plnovousu vyčesal drobné hlodavce, spatřil ženu Růženu, která bezcílně pobíhajíc po kuchyni, lomila rukama jako epileptik, přičemž po něm házela zlostné pohledy a drobné předměty, zvuku nevydavši. Přišlo mu, jako by byl návštěvou v biografu na filmu s Lupino Lanem. Z němého údivu jej vytrhl až zásah růžencem do oka. Strhnul z ramene kulovnici, zalícil a znamenitou ranou ustřelil lustr.

    Po tomto zážitku se Ignác psychicky roznemohl. V obličeji se mu trvale usadil brunátný výraz a z domu vycházel jen za účelem vykonání neodkladných domácích prací. Tetička kvitovala tento stav věcí s povděkem a pojala k strýci opět náklonnost. Stala se pokornou, plachou, až téměř zamlklou. Přičítala onu změnu strýcova charakteru právě zásahu růžencem, jímž nebožáka téměř oslepila, netušíc, že se tento pouze stal silně nedoslýchavým astrofobikem. Zmíněný sakrální předmět tedy učinila svojí neoddělitelnou součástí a rozpoznávacím atributem, který neodkládala ani ve spaní.
V naší rodině se dodnes traduje, že růženec byl pojmenován právě po ní.


79 názorů

Doufám, že to tvé bránici naopak prospělo.

Kočkodan
20. 11. 2011
Dát tip
Napríklad nadále letící sluka pusobí bránici veliká muka.

Jo, to je moje vášeň. Bez přechodníku ani ránu. Já je mnohdy píšu i do úředních dokumentů.

VH64
07. 11. 2011
Dát tip
Líbí! Krásně zapřechodníkovaný... Teda nejen proto líbí.

Augustus
30. 09. 2011
Dát tip
Skvěle jsem se u čtení počinu tohoto pobavil. Zvláště pasáž se sysly vzdula z nitra mého nehodného vlny smíchu bujarého, který mé okolí kvitovalo přívětivou otázkou, zda jsem se konečně definitivně nezbláznil. Hned poté, co jsem je informoval, že čtu pouze "nového Květoně" (což bylo přijato s pochopením a vyzváním, abych nahlas předčítal), jsem však byl jat pocity povahy ambivalentní, zda povídka tato není počinem taktéž druhu nimrodského - tedy trefou přesnou, leč do místa jiného, než mířeno bylo.

8hanka
24. 03. 2011
Dát tip
toto je archaizmus? Aha...:))

Krkolomný jazyk, že? Když já těm archaizmům prostě někdy nemůžu odolat.

8hanka
23. 03. 2011
Dát tip
"Ani neví, že průstřel srdce je smrtelný!" toto nevedia ani mnohi chlapi, ked ich zasiahne Amorov sip:)

..píšeš úplně jinak ale mi se to líbilo..:) ..interpunkce..bože na nebesích osviť mě..jako si osvítil Květoně..:))))

Už jsem na něj skoro zapomněl, tak jsem si to znovu přečetl... No, trochu kostrbaté je to. A ta příšerná interpunkce. Brrr. Snad jsem se od té doby zlepšil. ((-:

:))))))))))))))))))to je parádní příběh..:)))

Toscana
13. 06. 2009
Dát tip
Jooo - tohle znám, že se mi něco usadí v mozku a vrací se mi to zejména v ty nejnevhodnější chvilky... Jenže spánek mám poměrně poctivý, tak snadno mě něco neprobudí, ale párkrát jsem se už taky vzbudila vlastním smíchem. Jinak mám spíš problém, že mám tlemenec před usnutím, takže usnout nejde, protože to ve mně pořád bublá a kypí, a tak se dusím a dusím, až nakonec vyprsknu, občas tím vzbudím manžela a ten pak po mně koukne krhavým očkem, což mě rozesměje ještě víc... no, začarovanej kruh. Ovšem huhly háj, huhly boj, to je spolehlivý recept na to, abych se odbourala klidně na funuse... :o)))) Myslím, že to by mělo být na Písmáku jako stěžejní dílo někde v záhlaví serveru.

Jen aby tě to v noci nebudilo. Například mě, Redhotova Pátek - lidová, pronásleduje už týden a z toho jeho huhly huhly dostávám záchvaty smíchu i ve spaní.

Toscana
12. 06. 2009
Dát tip
Ferry - Icík je Izák, co tak vím... :o) Květoň: Ne snad, že by byl manuálně ostýchavý. Jenom moudře odpočíval dřív, než se unaví... - tak tohle mě normálně odbouralo :o))))))))))))) *T

Šmankote Avox, kde se flákáš? Já už jsem myslel že medituješ někde v jeskyni, odříznutá od internetu a civilizace vůbec. Tedy, ne že bys o něco přišla. Ale poslední dobou je tady na Písmáku docela sranda.

avox
07. 06. 2009
Dát tip
Pááááááááni... a takovéhle věci píšeš, zrovna když tu nejsem. Velikánské dodatečné hehehe :-) */

To víš že chtěl! Ale jak na to? Někomu je i naprosto dokonalá krychle taková... jakoby... no... nějak... málo kulatá! Ještě se mi ale nesto, že bych nějakým dílem někoho vytočil k nepříčetnosti. To bych moc chtěl.

Jo, myslíš čárku. Tak tu opravím. Za interpunkci už mi spílalo mnoho čtenářů. (Pišta Hufnágl mi dokonce fyzicky vyhrožoval!) Ten pokřivený předpotopní jazyk, jako přechodníky, nezvyklé výrazy apod. mají za úkol mé parodie prostě jen více zesměšnit. Nesnažím se psát jako René Skalský, ani to neumím. Je to jenom sranda.

Janina6
02. 06. 2009
Dát tip
:-)

Jako Křížek po funuse.

To mě těší.

Inu, protekční děcko.

No jo. Ale všechny holky, co tenkrát za něco stály, stejně oblbnul mladej Casanova. S ním se nedalo soupeřit.

Alžbětinská doba byla plná romantiky...

Ovšem! Tenkrát se tomu tak říkalo.

Ale vybere. Ty ses snad ženil z lásky?

Milá Patcheeso, to víš. Prdel si člověk nevybere.

Patcheesa
20. 05. 2009
Dát tip
Květoni Zahájský... :), jestli si z nás takhle život dělá prdel, tak to je pěkně drsná prdel teda...

Mě naštěstí ne. Jednalo se o nějakého Jirku Potulku. To bylo výživné. 3koda, že jmenovaný nakonec dílo zbaběle smazal. No nic, já už musím jít pomalu vstávat. Tak dobrou.

Copa? Taky tě chtěl zabít chroust? :)

O virtuální rozbití kokosu se zde už některé choleričtější nátury "severského typu" pokoušely. Celkem neúspěšně. Ale sranda to byla. To zas jo.

Já bych mu poradil, aby mi neradil, jelikož kdyby mi radil, já bych se o tom poradil, a jak by mi asi poradili, tak bych tomu radilovi rozbil kokos.

Někdy jsem se až neubránil slzám. Od smíchu i pláče. Co chceš ale radit člověku, který by chtěl radit tobě?

Žejo? Poslední tři dny jsem takřka nejásal. A to jsem přečetl všechno:(

To mě těší. Poslední dobou nadšeně jásám když čtu něco, co má hlavu, patu a nejsou v tom hrubky.

Na dobrou noc příběh vpravdě luxusní :)

Není celkem zač. Hergot, ženská, kde já už jsem tě... Ahááá! Špuntqaně! Už jsem doma! Musím si tě šoupnout do oblíbenců. Abych příště netápal.

jejdavilda
15. 05. 2009
Dát tip
*

Nezní to divně? To jsem se pak snažil zbytečně!

Sharinkab
14. 05. 2009
Dát tip
Velmi zábavné, navíc jsem velmi mile překvapena, že je ještě stále možné v moderních dílech používat přechodníky a další krásy českého jazyka, aniž by to vyznělo ,,divně".

Sharinkab
14. 05. 2009
Dát tip
Velmi zábavné, navíc jsem velmi mile překvapena, že je ještě stále možné v moderních dílech používat přechodníky a další krásy českého jazyka, aniž by to vyznělo ,,divně".

Jůůůva, Maceško, to je příjemné, spravit někomu náladu a ještě takhle poránu! Jenom Patcheesa je pořád nějaká smutná. Asi ještě nezjistila, že to co nás potkává, to nejsou tragédie. To jenom život si z nás dělá PRDEL!

macecha
14. 05. 2009
Dát tip
Květoni, Ty nikdy nezklameš. Když mám blbou náladu, stačí si přečíst některou Tvoji povídku a jsem v pohodě. Díky. Bylo to báječné čtení. T** Dávám si Tě do oblíbených.

Patcheesa
13. 05. 2009
Dát tip
a nejsem líná čtenářka, jsme momentálně jen trošku smutná čtenářka... budu číst na pokračování, dneska už ne. ale zas příště, Květoni Zahájský.. musím to pořád říkat :)

Patcheesa
13. 05. 2009
Dát tip
Květoni, v próze zdáš se mi býti mistrem. máš úžasný jazyk, vtipem to celé přímo srší. jsem tak ráda, že mě tvá přezdívka přilákala k četbě tvých děl!

Jojky, dík za návštěvu Barkku. Avízo jsem ti neposílal. Nejspíš ti přišlo automaticky. Patrně mě máš v "oblíbených", pročež ti blahopřeji k dobrému vkusu :-)

kachen
13. 05. 2009
Dát tip
och děkuji...skovám si je na příště...

Drahá kachen. Dmu se pýchou, že jsi četla tak pozorně a zároveň se rdím nad odhalenými nedostatky. Zmíněná interpunkční znaménka dodatečně příkládám. (,,,,,)

kachen
13. 05. 2009
Dát tip
Kdo znal vyřídilku tety Růženy ani mu to nemohl mít za zlé. Ve větě chybí čárka Růženě už ani nebylo divné že si místo košíku bere flintu. A tady chybí druhá čárka. činností jež slíbil tento týden vykonat. A tady třetí čárka. nazdařbůh vzhůru aby byl v zápětí... A čtvrtá čárka spatřil ženu Růženu která bezcílně...tady pátá No ale jinak je to prostě bez chyby, jasný tip...a dost jsem se bavila :))

Tahle podřimovala tak dlouho, že už nešla probudit. Jenom exhumovat.

Vaud
13. 05. 2009
Dát tip
:-)) taky mám jednu rodinnou historku loveckou- a plnotučnou, ale ještě podřimuje*

Ferry
12. 05. 2009
Dát tip
Háberko, fakt i Icík? Já myslela, ze Icík je Móric a dost.

Háber
12. 05. 2009
Dát tip
...nechcem sa Ti toľko vykecávať, takže som pridal vlastné dielko: Čo mi je ľúto*

Je s podivem, že už tenkrát byla obyčejná lidská slušnost tak vzácná.

Háber
12. 05. 2009
Dát tip
...jeden z najznámejších a najlepších žijúcich slovenských spisovateľov Ladislav Ťažký na písal o ňom knihu: Volali ho Schöne Náci. 3. vyd. Bratislava : Sprint vfra, 2000. ISBN 80-88848-56-3. S. 146

Háber
12. 05. 2009
Dát tip
Schöne(r) Náci, vlastným menom Ignác Lamár (* 11. august 1897, Petržalka (hist. názov Engerau) – † 23. október 1967 Lehnice, v roku 2007 boli jeho telesné pozostatky prevezené do Bratislavy) bol neodmysliteľnou súčasťou koloritu bratislavských ulíc a kaviarní takmer 40 rokov. Jeho pamätníci ho poznali ako slušného, tichého a chudobného človeka, vždy pekne oblečeného, vo fraku s cylindrom a paličkou. - viď: http://sk.wikipedia.org/wiki/Sch%C3%B6ne_N%C3%A1ci

Háber
12. 05. 2009
Dát tip
v centre Bratislavy na rohu Laurinskej pri čumilovi odhalili sochu schone Náciho - to bol taký pánko, chodil po meste v klobúku a s paličkou a každého úctivo zdravil - tak mu po smrti v centre Bratislavy odhalili sochu:))) a turisti sa pri ňom fotia a nevedia, kto to bol:)*

Náci bacsi, to zní skoro něžně.

Háber
12. 05. 2009
Dát tip
ale aj Icík:)))*

Háber
12. 05. 2009
Dát tip
Ignác je Nácko, Náci báči:)

Nácko? Ignác je česky Hynek. Jako Mácha.:-)

Háber
12. 05. 2009
Dát tip
na Nácko:)

Díky holky. Je hezké vědět, že tomuto jazyku ještě někdo rozumí.

Diana
12. 05. 2009
Dát tip
Taky jsem se ohromně bavila :-)))****.

Ferry
12. 05. 2009
Dát tip
Líbezné, líbezné. Jaká radost, že mluva mateřská nevypelichala dosud nadobro. t****************

Chorobný strach z bouřky, pochopitelně!

čučenka
12. 05. 2009
Dát tip
Skvěle jsem se pobavila... Ono, naši příbuzní jsou nám většinou vděčným a nevysychajícím pramenem inspirací. Akorát nevím, co je to astrofobie?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru