Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PRŮVODCE NOVÉHO PÍSMÁKA - aktualizace 09.06.2009

14. 05. 2009
7
136
6405
Autor
Rabb

prostor pro návrhy, jak vylepšit budoucí nápovědu pro nové autory tak, aby se v písmáku lépe zorientovali. --- dolů napíšu, co se v budoucnu bude řešit, co se dopíše --- - dopíše se definice kritika a admina - neoblíbení autoři --- společná práce písmáků pro začínající autory (kdyby něco, ptejte se)




desatero správného písmáka:

1. číst díla ostatních
2. kritizovat  (komentovat) díla ostatních - teoreticky na 1 uveřejněné dílo/min. 5 komentářů
3. nebýt grafomanem a krotit se s publikováním - 1 denně v hlavním seznamu + max 2 díla v dílně bohatě stačí
4. používat avíza, avšak neposílat avíza plošně všem - to nekteří neradi
5. nepoužívat tlačítko refresh a zpět na prohlížeči - posílání post-dat (zdvojování komentářů)
6. šetřete s nicky, jeden začínajícímu autoru stačí
7. čtěte a ctěte pravidla písmáka - PRAVIDLA ZDE!
8. viz seznamy děl níže
9. pokoušet se respektovat radu zkušenějších a administrátorů - pravděpodobně se vám pokoušejí poradit, ne vás naštvat
10. udržujte pořádek na hlavní (úvodní) straně, vkládejte sem jen diskuse, soutěže, recenze, avíza na akce

jak písmák funguje:
funguje na principu komunikace, jak taky jinak. Důležitější (nejdůležitější) než samotné vkládání je čtení ostatních a psaní kritik (komentářů) ostatním.. pokud totiž autor jen publikuje a čeká na kritiky (komentáře od ostatních), díla se tak hromadí a kritiky (komentáře) nikde.
 - je to dobré i pro nové tváře. Jdete snadněji vidět; s větší pravděpodobností si  vás někdo všimne a kritiku vám napíše; třeba na oplátku, to je fuk.
 - čtením zkušenějších autorů se taky můžete hodně přiučit.

asi NEJVĚTŠÍ chybou je, když autor z návalu eufórie začne vkládat jedno dílo ta druhým.. zaplňuje tak seznam a odsouvá ostatní autory, kterých si ostatní skoro ani nestačí všimnout.. a taky ze sebe dělá grafomana; čtenář si raději od autora přečte jedno dobré dílo než pět až deset pořádně nedomakaných. I pro vás je to dobré. Zvýší se vám čtenost u dílek a pravděpodobnost komentáře.

také by se noví autoři mohli naučit používat avíza, (označení jména autora) pokud chcete reagovat na kritiku.. bez avíz se o téhle reakci člověk těžko doví.

nepoužívejte u prohlížeče funkci refresh (obnovení stránky) a ani šipku zpět na předchozí stranu. Písmák pak odesílá jakási post-data a kritika se vloží znovu, někdy i šestkrát. Po písmáku se pohybujte klikním na odkazy a ne na šipku zpět a refresh.


problém alternicků:
začal se tady řešit problém alternicků (to je, když si jeden uživatel zřídí více přezdívek - nicků). Jsou tu dvě skupiny přistupu. Jedni jsou proti, namítají, že se autor za novým nickem schovává, dělají škodnou, spamují, obtěžují, oplácejí, když špatně snáší negativní kritiku; všechno špatně prostě. A druzí, kteří takový jev vítají a berou něco takového (v dobré míře a v souladu s pravidly chování) jako zajímavé zpestření a vybočení z nudy.

nick z dobrého úmyslu - kdy chce třeba autor na každém nicku zkoušet jiný literární směr.. třeba.
nick z nedobrého úmyslu - viz. výše schovávání se za nick.


seznamy děl:
1. aréna - je kritický prostor. Autor by měl brát v úvahu, zda opravdu stojí o hlubší kritiku (zaškrtnutí políčka v editaci díla) a zda je shopný a ochotný snést i přísnější kritiku. Tady se s níkým nikdo nemazlí (brousí zde oficiální písmáčtí kritici a další velké ryby.

2. hlavní seznam děl -
Každý smí během jednoho měsíce doporučit 5 děl (zaškrtnutí políčka v editaci díla), která se zobrazí v tomto seznamu. Proto by si měl každý autor dobře rozmyslet, na kterém díle mu opravdu záleží a chce, aby si ho přečetlo co nejvíce lidí. Stojí-li autor současně o hlubší kritiku, může být dílo zobrazeno i v Aréně (viz. výše). Tento seznam tedy slouží jako jakýsi filtr lepších děl podle mínění jejich autor

3. dílna -
zde se zobrazují všechna vaše ostatní ucelená díla. Zpravidla se k nim doberou jen ti, kteří si vás oblíbili nebo vám chtějí oplatit kritiku. Proto je důležité nejen publikovat, ale i číst a komentovat ostatní a zvolit, která díla umístit do hlavního seznamu (viz. výše). Ale pozor, úspěšné dílo s 15 a více tipy se automaticky přesune do hlavního seznamu a do limitu 5 děl se nezapočítává!


hlavní strana (úvodní):
slouží k vyvěšení administrativních oznámení, soutěží, k novinkám, k publikování recenzí a diskusí (objevují se zde automaticky, jakmile zadáte kategorii díla). Možné je dát odkaz na nějakou hromadnou písmáckou akci, fotoreportáž z proběhlé akce apod. Na úvodní straně by se měl dodržovat pořádek, proto je třeba dbát případného nesouhlasu administrátorů
(vypracoval kolektiv písmáka)

Skúšobná verzia "Manuálu písmáka"

úprava/ smazání diela:

Vo vodorovnom menu treba kliknúť na položku "Moje" a potom vybrať položku "Díla".

oblíbení autoři:
Ktoréhokoľvek autora si môžete pridať do obľúbených (na jeho autorskej stránke kliknete na "Přidat autora mezi oblíbené"). Znamená to, že vždy keď vloží dielo, príde vám naň automaticky avízo. Ak má niekto v obľúbených autoroch vás, znamená to, že mu príde avízo vždy keď vložíte nejaké dielo.

tip:
Každému dielu (okrem vlastných) môžete udeliť tip. Rovnako ostatní autori môžu udeliť tip každému vašemu dielu. Tip je kladné ocenenie diela, akési vyjadrenie, že sa človeku ktorý tip udelil dielo veľmi páčilo. Samozrejme, udelenie tipu tomu ktorému dielu je na dobrej vôli kritizujúceho. Preto je dôležitejšia ako tip kritika, ktorá ho sprevádza. Tip môžete udeliť tým, keď pri odosielaní kritiky zaškrtnete políčko "Dát tip".

výber:
Výber môžu udeliť len kritici. Kritici sú vybraní ľudia, ktorých úlohou je hodnotiť kvalitu diel a oceňovať tie najlepšie výbermi. Dielo ktoré dostane 4 a viac výberov sa objaví v "Zlatom výbere". Zlatý výber je najvyššie ohodnotenie aké môže dielo na písmáku dosiahnuť.

vážna kritika:
Pokiaľ pri vkladaní diela zaškrtnete políčko Vážná kritika, objaví sa dielo v aréne. Rovnako Sa pri vašom diele objaví nápis "autor stojí o hlubší kritiku". Odpurúča sa požadovať vážnu kritiku len u tých diel, ktoré považujete za svoje naozaj najlepšie, poprípade ak začínate, tak u žiadneho. Vážna (hlubší) kritika by mala obsahovať konštruktívny názor na dielo, ktorý môže autorovi pomôcť. Vážnu kritiku napíšete tak, že pri odosielaní kritiky zaškrtnete políčko "Vážná kritika". Vážna kritika je odlíšiteľná žltým pozadím, ak je písaná kritikom, tak modrým. Pokiaľ o vážnu kritiku diela nestojíte (dielo je určené len pre zábavu, a pod.), môžte zaškrtnúť pri vkladaní diela políčko "Odmítnutí kritiky". Vtedy sa pri vašom diele objaví nápis "Autor nestojí o hlubší kritiku" a zmizne zaškrtávacie políčko "Vážna kritika".

zoznam On-line autorov:
Vo výpise autorov vľavo sú oranžovou farbou zvýraznení autori prítomní na Chate písmáka.

(vypracoval Octopus Syd)
(aktualizace průběžná)

136 názorů

Kichot
07. 01. 2012
Dát tip
Tak to jsem moc nepochopil: "Prolog prostor pro návrhy, jak vylepšit budoucí nápovědu pro nové autory tak, aby se v písmáku lépe zorientovali." Ale ta následná diskuse mi tomu nějak neodpovídá. Já jsem se na Písmáka přihlásil někdy v roce 2001. A teď znova po deseti letech. Od té doby se toho tady dost změnilo. Takže nějaký technický HELP pro Staré/Nové autory? Například formátování textu. Předtím jsem do textu normálně vkládal HTML tagy a fungovalo to. Za tu dobu se ale změnily linky a když jsem je chtěl fixovat, tak zjišťuju, že už ty HTML taky nějak nefungují. Jo, je tu takový nějaký podivný editor. Ale chybí mi třeba možnost náhledu před uložením. Ale třeba při editaci Prologu takový editor moc nefunguje – co když potřebuji v Prologu odkaz? Třeba tady mi to nefunguje – a předtím to fungovalo. A co třeba možnost náhledu při psaní kritiky?

Rabb
18. 05. 2009
Dát tip
nazdar! :-) zatím jsem to připsal do prologu.

raja
17. 05. 2009
Dát tip
super, dyž sem se na písmák nahlásila, tak sem nápovědu poctivě hledala a chtěla si ji dokonce i přečíst!:) A teď, konečně, díky Vám mohu...díky.

Dero
17. 05. 2009
Dát tip
Rabb: Nikoli, dílo není s nápovědou pevně svázané. Pokud provedeš zásadnější změny, upravím nápovědu ještě jednou. A díky i všem, kdo se na textu jakkoli podíleli.

moorgaan
16. 05. 2009
Dát tip
tlesk tlesk tlesk - dobrá práce kluci!

Rabb
16. 05. 2009
Dát tip
je to i tvá zásluha, marvine.

Rabb
16. 05. 2009
Dát tip
díky, dero.. :-) znamená to, že změny v tomhle díle se projeví v nápovědě?

Dero
16. 05. 2009
Dát tip
současná verze textu je zrcadlená na nápovědu v menu. díky, rabbe

Garth
16. 05. 2009
Dát tip
Já vám nevím chlapi. Alternicky včetně všeho co přinášejí podle mě patří ke koloritu písmáka... S tou publikací a kritizováním je to ošemetný, jestli někdo nebude kritizovat, tak ho stejně nikdo nebude číst - a jestli jo, tak asi je, co číst, ten autor je dobrej a nikdo by ho neměl nutit kritizovat sračky kolem sebe... a poslouchat rady zkušenějších a administrátorů - to mi přijde jako vynucování autority, to že je někdo admin, nebo je tu déle nebo bůhví co neznamená, že má patent na rozum, nebo že si tu třeba tu a tam nehojí nějaké své komplexy... ale jak říkám, pravdu má Noe

jejdavilda
15. 05. 2009
Dát tip
taky se Vám Písmák seká ( jiné servery ne)

moorgaan
15. 05. 2009
Dát tip
souhlas s vildou- tohle je jedine reseni! ...ale je fakt, ze resit by to meli majitele , spravci..namety maji! ...je to jejich parketa a pokud neco zrealizuji, tak ti oprvadovi Pismaci to budou respektovat a budou sem chodit tak jako tak, i kdyby meli dat nejake ty "šušinky"

jejdavilda
15. 05. 2009
Dát tip
ty taky souhlasíš s každou volovinou co ti armin nakuká

jejdavilda
15. 05. 2009
Dát tip
rabb vám říkal, ať neřešíte altery a jak vidím, držíte se jeho rad. jenže máte to marné, dokud nebude být smět být jeden nick z jedné IP, či pokud nebude nick placený, budou jich tu tuny. takže se s tím smiřte a nezkoumejte

prostě je to blbost, a pokud je to alter, tak hodně nápadný. jen si myslím, že dílo podobného rozsahu, hloubky a pravopisné tolerance by mělo vejít, když ne do dějin, tak alespoň do povědomí širokého písmáctva

animae : jak víš, že chodí do třetí třídy ? nepsal jsi to náhodou ty ? :-) Marvin to napsal dobře, a já jsem navíc toho názoru, že je to něčí alter

kdyby to byl žád zvláštní školy, tak snad... to je pecka, co, marvine :-)

Vážení, tohle musíte vidět

Zcela jistě musím vložit do klubu, sekce "dobře míněná staropísmácká doporučení".

Rabb
15. 05. 2009
Dát tip
*"zpestření", těšo, že jo? :-)

Rabb
15. 05. 2009
Dát tip
jsi šikovný, armine.. ještě jsem nad tebopu nezlomil hůl.. .-) vojtěchu, češtin mi ny škole moc nešel, piluju si ho tady, dík za oprvu.. :-) marvine a šici, budu každý návrh na spestření nápovědy psát do prologu, kdyby k tomu někdo něco měl, nechť připíše do komentářů. (avi jen těmhle třem)

každému by měl stačit jeden nick a jeden alternick. Mě teda stačí, dalších dvacet jsem smazal. Armin

těša
15. 05. 2009
Dát tip
u "problému alternicků" bych se přimlouval za zpestření místo spestření; ale celkově parádní práce. vojtěch

Garth
15. 05. 2009
Dát tip
asi nebudu správný písmák...:)

Rabb
15. 05. 2009
Dát tip
ted až večer nebo zítra.. teď se mi nechce přemýšlet.. ..zatím přemýšlejte vy.. co tomu ještě chybí? :-) a neřešte zpoplatnění registrace a jestli to čtou noví.. tady nde o nápovědu.. ..třeba jako já bych jí dal spešl klikací odkaz na horní lištu, úplně nalevo nebo napravo.. aby byla na očích, ne ji schovat do rolovacího menu jako teď. další nápady? já to nějak sesmolím a uvidí se.. (co se nápovědy - průvodce - týče)

Rabb
15. 05. 2009
Dát tip
avi, sorry, skoro všem..

Rabb
15. 05. 2009
Dát tip
kopíruju a znovu dávám do hlavního seznamu.. tentokrát i do arény.

doba je už jiná, návod se čte až když systém zkolabuje...Všechno musí být "user friendly", a to písmák je. Však se podívej, jaké procento Novopísmáků se zastavilo v téhle diskusi...

Marvine, chceš říct, že ty pročítáš "souhlas s licenčními podmínkami", než odklikneš ANO při instalaci nového programu? :o)

Petrusha
15. 05. 2009
Dát tip
nojo ... no ich tu tak aj mnoho preletí ...

Petrusha
15. 05. 2009
Dát tip
dúfam len, že to len bez čítania neodkliknú akože s tým súhlasia a hotovo ... dúfam, bo, ako kukám, to stálo hodne úsilia a ešte viacej úsilia stojí to, vysvetľovať to každému šialencovi zvlášť, že 20 diel šlahnúť sem naraz, je fakt k ničomu :)

Petrusha
15. 05. 2009
Dát tip
jednoducho! neriadia sa tým ... :))))

..sluníčko je také proti alternickům:o) samo má sice také jeden,ale nemůže ho zrušit,jelikož zapomnělo heslo,ovšem nepublikovalo pod alter..žádné dílko,jen si tak hrálo... zdraví a přeje krásný víkend:o)

Santi€
15. 05. 2009
Dát tip
Michajl> tohle jsi četl?

Petrusha
15. 05. 2009
Dát tip
pekne si to spísal, ale vidím, že návštevnosť jw vysoká hlavne len zo strany starákov, nováci sa moc nestarujú :) aaaaaaaaach jo

jejdavilda
15. 05. 2009
Dát tip
Pro mě za mě, mi to tady nepatří, já si jen přečet dalších asi 20 dílek a ani je nemám chuž komentovat. Tímto se všem koho jsem kdy zkritizoval omlouvám

jejdavilda
15. 05. 2009
Dát tip
Jsi snad Matka Tereza abys to řešil za jiné? Kdyby za mnou přišel syn, že chce kilo na nějaký server, kde může psát ( a tím se i zdokonalovat, tak bych mu ji dal). Ovšem nikoli na eros, případně může jít na brigádu, když ho to baví

jejdavilda
14. 05. 2009
Dát tip
Já bych dal za nick roční paušal, jednak by se aspoň částečně zaplatil technik, jednak by ubylo alterů a jednak by tu nelezli všichni

Rabb
14. 05. 2009
Dát tip
s formou mi pomohl marvin.. a nezávazně přislíbil spolupráci.. ..ale dneska už šlus.

katugiro
14. 05. 2009
Dát tip
Muesso, když pozorovatel udělá hrubku ve slově chvályhodný, tak ji hned musíme dělat všichni? ;) Rabbe, dobrý, formu to fakt teda chce taky, zpřehlednit, seznam dát nahoru, protože upoutá pozornost.

Rabb
14. 05. 2009
Dát tip
budeme všichni říkat: upe!

Rabb
14. 05. 2009
Dát tip
oká.. já na to teď kašlu. ale pošli.

Rabb
14. 05. 2009
Dát tip
to už jsou další kroky, marvine.. tohle dílko by se po několika úpravách mohlo střelit sem.. to s těma tipama asi není nutný psát, možná, že plítvat by se nemuselo.. o výběrech cosi ještě sesmolím.. časem.

Rabb
14. 05. 2009
Dát tip
jako buldog.. hehe.. to spíš dokud nás to bude bavit.. dokud jede brainstorming.. jsem jen supervizor a dopisovač.. :-) dávejte návrhy, co by se mohlo vyšoupnout, klidně konkrétní pasáže, návrhy v komentářích po úpravách zase smažu.. ..a stále platí, kdyby vás něco napadlo, co chybí... :-)

Rabb
14. 05. 2009
Dát tip
jako profik mi dej ešče jako vědět, co by tomu ešče chybělo.. ..jakože taky se poděl o poznatky do nápovědy. :-)

Dero
14. 05. 2009
Dát tip
Rabb: Rá. Dej vědět, až bude text mít nějakou ucelenou podobu.

Rabb
14. 05. 2009
Dát tip
animae, nejdřív bych pořešil nápovědu a úvod pro nové.. jakože kodex písmáka.. :-) až pak bych přemýšlel nad technickýma věcima.

Rabb
14. 05. 2009
Dát tip
avi.. marvin a avi.. dero.. dneska ho furt otravuju (dero, vyvěsíš to celý místo nápovědy časem? (ešče to není kompletní) jakože první krok.

Rabb
14. 05. 2009
Dát tip
šak pozo to tak i bral.. v poho, marvine. :-)

pozorovatel
14. 05. 2009
Dát tip
no je to chválihodný ale jestli i účinný..

Rabb
14. 05. 2009
Dát tip
já taky nevím, pozo.. ..jenom brainstorming.

pozorovatel
14. 05. 2009
Dát tip
jestli si jim to poslal, tak se ti k tomu i vyjádří kolik nováčků tvůj apel vzalo na vědomí? kolik ti jich tu zareagovalo? myslíš si, že v novinkách to budou číst spíš než na hlavní straně? já ti nevim k mý události se vyjádřili dva a to mi ještě jeden psal na něco zcela jiného

Rabb
14. 05. 2009
Dát tip
ty větší změny neudělá jeden, to je jasný.

Rabb
14. 05. 2009
Dát tip
já myslel to vyvěšení na viditelný místo.. konkrétně ty body, pozo.

pozorovatel
14. 05. 2009
Dát tip
dero je jeden, zaplatíš mu? napíšeš mu přesně co se má změnit? já si třeba myslim, že by se programátorovi mělo platit, protože jeho práce je nevděčná, jak sám vidíš.. zkus ho motivovat a hlavně mám takový dojem, že nejde jen změnit systém podle přání uživatele..to neni lego.. ten systém na něčem stojí, těžko ho můžeš radikálně měnit, i když i to je možnost stěžování moc práce nedá

Rabb
14. 05. 2009
Dát tip
ne technická stránka, ale Dero.

pozorovatel
14. 05. 2009
Dát tip
tyhle body by měla vyřešit technická stránka písmáka nováček nebude číst dlouhý návody majitel tu napsal, že se chystají změny a některý dokonce už proběhli a pak je i dobrý poslat mailem majiteli nějaký koncept změn a jak by se toho mělo dosáhnout (to je ta důležitá část)

Rabb
14. 05. 2009
Dát tip
taky se tě snažím rozesmát už od včerejška já se směju od úterý

Dero
14. 05. 2009
Dát tip
Ty poslední čtyři komentáře mě totálně rozsekaly. :o)

Rabb
14. 05. 2009
Dát tip
armine, slyšels.. a nechytej se slovíček.. bez avíza arminovi.

Rabb
14. 05. 2009
Dát tip
chrouste.. aspoň dneska, pod touhle diskusí, se kroť.. :-)

Rabb
14. 05. 2009
Dát tip
a u piva bych to ukončil - teto, moorgaan..

moorgaan
14. 05. 2009
Dát tip
mam radsi pivo!

moorgaan
14. 05. 2009
Dát tip
tetka - no odo mňa sa avíz istoiste nedočkáš.-)) hociže plošných !!!

moorgaan
14. 05. 2009
Dát tip
tento pruvodce by mel platit i pro stare pismaky ..jakmile totiz novi pismaci zjisti, ze oni neco JO a ti druzi NE..tak se to zvrhne! ...JE TO SICE O PRISTUPU ale proc nemit alespon tuzkou naznacene mantinely ? ...snaha se ceni a nic se samo neudela!

Rabb
14. 05. 2009
Dát tip
tak jo, dopíšu..

Rabb
14. 05. 2009
Dát tip
*unguje - funguje *fitr - filtr

Rabb
14. 05. 2009
Dát tip
šak jasné, marvine.. co s těmi díly potom, že.. to pak, když je dílo 6. nebo 7. dílna unguje jako filt pro ty, co čtou jen seznam hlavní.. nemusí se zatěžovat dílnou. --ale to tam psát nebudu

OffTheLip
14. 05. 2009
Dát tip
aha jo, tak to je moje chyba, pardón :)

Rabb
14. 05. 2009
Dát tip
protože mně asi máš v oblíbených.. jinak nevím.

OffTheLip
14. 05. 2009
Dát tip
k čemu kurva avízo na tohle, když jsem na písmáku tři roky? :D

1. Správný Písmák je čestný a spravedlivý. 2. Nemá charakterových nedostatků. 3. Pomáhá slabším, starší respektuje. 4. Fetuje jen v krizových životních situacích a zásadně u vyplého kompu.

Narvah
14. 05. 2009
Dát tip
MYSLÍM BY BYLO DOBRÝ SI ŘÍCT, ŽE LAKROV UDĚLAL PRO PÍSMÁKA HODNĚ PRÁCE. PODLE MĚ SE CÍTÍ NEDOCENĚNÁ. DÍKY LAKROVE, ASPOŇ TAKHLE ZA MĚ!

Lakrov
14. 05. 2009
Dát tip
...a domnívám se, že podobný průvodce do Událostí (nebo kamkoli jinam na úvodní stránku) patří.

Lakrov
14. 05. 2009
Dát tip
Text tohoto průvodce by se ještě možná dal v některých detailech zpřehlednit. Každopádně jej však lze považovat za jednu z prvních platných (tj. neplanných) aktivit, podniknutých v tomto směru. Zbývá otázka, jak dosáhnout toho, aby si jej noví uživatelé přečetli.

chroustale, opět ti položím tutéž otázku. Proč jsi tady ? Co tu děláš, když nebereš písmáka vážně ? Jsi tu snad proto, abys každému říkal, jak je písmák v prdeli ? To mi teda prozraď.

Rabb
14. 05. 2009
Dát tip
aspoň snaha, chrouste.. a té tečce si všichni asi myslíme to stejný.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru