Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

16 Demo a jeho výroba - díl první

14. 05. 2009
2
2
1994
Autor
Zolo

Jako autor tohoto článku se nesnažím poučovat o tom jak psát písničky. Můj záměr je pouze inspirovat ty, kteří začínají nebo neví jak na to a předat něco málo ze svých zkušeností.

Vybavení, se kterým vyrábím svá dema a které považuji zároveň za minimální i dostačující, je: počítač stolní či spíše notebook, externí zvuková karta, ale zvládlo by se to i se základní. A mikrofon Sure beta 58 koupený přes inzerát. Tip na vhodný hardware a software určitě najdete na internetu. Čím jednodušší tím lepší. Než začnete, je dobré vědět:

 

Demo je nahrávka, jíž předchází pracovní nahrávka a je jasné o jaký žánr, strukturu a tempo půjde.

 

Jste si jisti, že práce na demu nepřijde nazmar tím, že písničce schází výrazný refrén, dostatečně opakující se název, silné úvodní řádky? Výroba kvalitního dema je značně vyčerpávající proces. Nejprve přepisujete, potom aranžujete, plánujete, telefonujete, překládáte schůzky, mailujete, máte zkoušky se zpěvákem, instrumentalisty, bubeníkem, domlouváte studio, a když je všechno nahraný, ještě musíte ke zvukaři. A uši máme každý jen jedny. Z vlastní zkušenosti vím, jak doslova a do písmene depresivní je, když demo odmítnou a vy zjistíte, že mají pravdu. Co teď? Celý proces nebo jeho část podstoupit znovu jen kvůli tomu, že jste pracovní nahrávku s někým nekonzultovali?

 

Demo je nahrávka, jíž výrobcem jste vy, potažmo spoluautoři, kteří se s vámi podělí o případné finanční náklady na její výrobu.

 

Spoluautory si již vybírám uvážlivě. Nestačí jen napsat kvalitní text nebo melodii, spoluautor je za podobu demonahrávky a její další osud spoluzodpovědný. Měl by se na ní podílet organizačně a především i finančně, jako si i případný zisk rozdělíte rovným dílem. Opět je lepší, zeptat se na jeho / její názor ve stádiu pracovní nahrávky.

 

Demo je nahrávka, z níž je nejpatrnější zpěv a kterou lze bez špetky studu nabídnout vydavatelům nebo zpěvákům.

 

Nad veškerou instrumentací je pro demo nejdůležitější zpěv, prezentuje váš skvělý text a skvělou melodii. Demozpěvák / demozpěvačka by měli melodii dodržet, ale přijdou-li s vlastními nápady, tak nahraju i jejich verzi. Váš harddisk snese verzí několik a vy jako výrobce dema stejně nakonec rozhodnete, která vám sedí nejlíp, nebo je sestřiháte. Až budete u svého zvukaře rozjaření jančit, jak skvěle písnička funguje, nezapomeňte ho požádat, aby především vytáhnul zpěv.

 

Jak už jsem zmínil v článku třináct, byly doby, kdy mé studio byl starý kazeťák. Pokud si nemůžete dovolit výrobu dema nyní, nahrávejte s tím, co máte k dispozici. O kvalitě písničky nerozhoduje nahrávka, ale to jestli ji učiníte „neprůstřelnou“. Zatímco střádáte penízky, najděte hudebníky, kteří vaše dílo podrobí kritice. Profesionála poznáte podle toho, že nejprve vyzdvihne, co je na písničce dobré a poradí, co by ještě mohlo být lepší. I kdyby dobré bylo jen to, že jste písničku vůbec napsali a lepší už jen složit další jinou. Konkurence právě teď tohle dělá.

 

Copyright © 2009  Saša Kirilov


2 názory

*

neroušek
15. 05. 2009
Dát tip
****************

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru