Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VLASTISMRT

04. 09. 2001
5
0
1302
Autor
Sekačka

 

ZEMĚ MÁ !!!!

 

co jsi ?

 

ty hroudo ustrašených krtků

 

kam zalézáš když vidíš smrtku ?

 

a znovu lžeš si do kapsy ...

 

 

tak hnít zas chceme panděru a žrádlu

 

výt na měsíc

 

jíst z misky se psy

 

zas našim dědkům nesaháme k rádlu

 

 

 

a kdyby tisíc Palachů dnes vzplálo

 

v zmrtvělé duši nic už nepohne se

 

jsme národ zrádců

 

- syn Tvůj otče nese vinu jako kámen

 

lidé ?

 

málo

 


Sekačka
24. 09. 2001
Dát tip
ano - čekal jsem, kdy tohle uděláš ... už ses přestal bavit - že ?

Mahoney
24. 09. 2001
Dát tip
- - -

Sekačka
21. 09. 2001
Dát tip
Mah: doporučovat druhému aniž ho znáš, že má na sobě "zapracovat" není nic jiného, než povýšenectví a urážka - ať to kroutíš, jak to kroutíš. Mám pocit, že na svůj "psychologický bystrozrak" spoléháš nadměrně. Na Písmáku jiný nick mám - ale dlouho jej neužívám. Proč je to důležité ? Zase podsouváš nevyřčené .... afekt=cit. Jestli je láska cit, je i afekt. City nech přirozeně plynout a nešroubuj všechno do syžetu "láska", protože to odpovídá jakýmsi tvým přejatým konceptům !!! Přirozenost je víc než láska. Láska nemůže být nepřirozená, vynucená a nic podobného. Pojem "vlast" řadíš k pojmu "stát". Já jej řadím k pojmu "domov". A má minulost je minulostí mých předků - ne JENOM mne samého. A svým předkům jsem cosi povinován ... a pokud by to bylo jinak, nemám smysl na světě být. Zpronevěřím se. Zaniknu. Budu něco nepředstavitelně pokrouceného a ubohého. Glum ! Ne lidská bytost ! Proto se Palach upálil !!!! Chápeš to ? A nebo mi i sobě zase budeš lhát a vykrucovat se pro svou pohodlnost a strach ?

Mahoney
21. 09. 2001
Dát tip
měl jsem rozepsanou dlouhou odpověď a vypadla elektrika... občas v netscapu postrádám ctrl-s :( už minule jsem se rozmýšlel, jestli mám vůbec odepisovat, jestli má tahle hádka smysl, jestli aspoň jedné straně něco dává... řekl jsem si, že to ještě zkusím... tak ten dnešní výpadek budu brát jako znamení, že dál se hádat je zbytečná ztráta času... nic ve zlém, ale kdybys náhodou začal uskutečňovat své předtavy o pořádku světa, dej mi prosím včas vědět, abych stihl emigrovat... (legrace jen z poloviny) pa a měj se krásně s láskou mah.

Sekačka
20. 09. 2001
Dát tip
Mah: Ne - nebyl to kompliment. Pozastavil jsem se nad tvým ukvapeným posudkem - a doporučením, že bych měl zapracovat sám na sobě. Urazilo mě to (zcela pochopitelně). vždycky jsem se děsil rodičů trestajících své děti bez afektu - zdá se mi, že to nejsou lidi. K lidem city patří. Jak chci měnit lidi ? Netrpělivostí a afektem - pochopitelně. A přiznávám to !!!! Tisíckrát !!! Cožpak to nevidíš ? Horkým apelem - třeba na Tebe ! Bavili jsme se o pojmech jako "domov" ..."vlast" ... cožpak ti to doopravdy NIC NEŘÍKÁ ???

Mahoney
20. 09. 2001
Dát tip
všichni máme na sobě co řešit celý život... a je mi líto, že tě upřímná komunikace uráží... víš, lež je sice občas "milosrdnější", ale nic neřeší, ničemu nepomáhá... mimochodem, když už jsme u té upřímnosti - máš na písmáku jiný nick? pochopitelně, že tebe jako celkovou osobnost z téhle debaty nemůžu znát, ale některé rysy ano... a často stačí všimnout si jediného detailu: nepotřebuju výsledky talentovek, abych odhadl, že ze slepce nebude dobrý malíř... a znovu opakuji, že se jedná jen a jen o můj názor, který nikomu nevnucuju, ale ani se s ním netajím... ech, láska není cit? preferuješ zlobu před láskou? nebo si myslíš, že ťafku nelze dát s láskou? je mi smutno... zloba a bezcitnost jsou dvě strany téže mince - nezdravé extrémy... tak chceš měnit lidi? věřil bys, že přesně tuhle odpověď jsem očekával? ano, je patrná z celé naší debaty... "stát" a "vlast" jsou pojmy, které jsou mi cizí - neuznávám je... je to něco, co si lidé vymysleli / vytvořili, když se spojovali proti jiným lidem... nebudu házet lidi do nadepsaných krabiček podle toho, kde se narodili - jaká je jejich vlast... domov je něco jiného: domov je něco, co je provázáno s mou minulostí, jsou to místa, na kterých jsem mnoho prožil - proto pro mě mají význam... domov jsou místa pevně propletená s "já" - jsou téměř součástí... a to je pro dnešek vše... pa, přeju krásný den mah.

Sekačka
19. 09. 2001
Dát tip
Tak zaprvé: netušil jsem, že mě tak dobře znáš. Zadruhé: neustále mi podsouváš cosi, co jsem neřekl - tvrdíš, že jsem cosi odmítl, přestože pro to nemáš sebemenší podklad. Zatřetí: k tomu, abys šel příkladem nutně nepotřebuješ trpělivost. Ona někdy morální facka je právě tím prostředkem, který lidi zbaví lenosti a pohodlnosti. (teď mě zase nařkneš, že beru bič a lidi k něčemu nutím - že ?!)

Mahoney
19. 09. 2001
Dát tip
tvoje "zaprvé" má být kompliment? protože jinak nevidím žádný důvod, proč něco takového říkat... tak děkuju :) zadruhé: tvoje poslední reakce z 6.9. mi přijde docela odmítavá, ale třeba se pletu... :) zatřetí: trpělivost potřebuješ k tomu, abys tu ťafku (opravdu je někdy třeba, s tím souhlasím), tedy abys ji udělil s láskou a v patřičné míře - tzn. abys to nepřehnal, což se snadno stává v afektu - a afekt se dostavuje tam, kde není trpělivost... ech :) a jinak mě mrzí, že jsi mi dosud nijak blíže nenaznačil, jak hodláš lidi měnit... víš, mě by to opravdu moc zajímalo... mrzí mě, ža zatím "debata" vypadá tak, že já se snažím argumentovat a vysvětlovat, zatímco ty většinou jen agresivně napadáš... možná, že kdyby ses i ty začal seriózně bavit, třeba by tahle debata i k něčemu byla... musím přiznat, že mě tahle "komunikace" příliš nebaví :(

Climaster
19. 09. 2001
Dát tip
prosim neposilejte mi avizo...:))))))))))))))

Mahoney
18. 09. 2001
Dát tip
sekačko, proč tady ty lži jsou? -protože jsou pohodlné... co se stane, když rozbiješ systém lží? -a) lidi ti nebudou věřit - nemají důvos se vzdávat svých pohodlných lží -b) lidi si najdou nové pohodlné lži... nechceš pálit? ech, potom mi prosím podrobně vysvětli, jak chceš "rozbít systém lží" chceš někoho změnit? přivést k PRAVDĚ? znám dvě cesty: -1) se spoustou trpělivosti a lásky jít příkladem (to jsi odmítl) -2) vzít bič (ale ve skutečnosti to nefunguje - možná změníš chování člověka, ale probudíš jeho nenávist, bude sabotovat...) ono totiž ke změně nestačí jen otevřít oči... je nutné především odhodit lenost a pohodlnost, a to už musí udělat každý sám... btw, důstojnost je slovo, které v mém slovníku postrádá smysluplné místo... je to něco, s čím se spousta lidí ohání, ale úpro mě je to jen prázdný zvuk...

Sekačka
18. 09. 2001
Dát tip
Mahoney: mám pocit, že lidi v tvých ústech jsou nesvéprávné děti z mateřské školky - házíš všechny do jediného pytle. Abychom se vrátili k tomu Palachovi: kterou z tvých dvou možností podle tebe zvolil ? Která je cesta Husova, či kristova ? Podceňuješ člověka ? Myslíš si, že je to vždycky jenom vepř, který hledá jenom svý pohodlí ? Pokud nechápeš, co je to důstojnost, tak se vlastně nemůžu divit ... Jen nevím, jestli má smysl ti to vysvětlovat, když evidentně chápat nechceš ...

Mahoney
18. 09. 2001
Dát tip
dnešní ideál většiny je mít pohodlný život s co nejmenší námahou... děti jsou velmi chytrá a nelenivá stvoření :), mám je moc rád... kéž by mnozí dospělí byli víc dětinští :) a jinak - tebou jmenovaní jedinci šli příkladem... lidé se mohou změnit, ale musí k tomu mít silnou vnitřní motivaci, musí chtít - obvykle musí vidět někoho, kdo jde neotřesitelně svou cestou A NĚCO MU TO DÁVÁ... pak za ním půjdou - ještě zbývá otázka, jak daleko... ještě jednu věc upřesním: věřím, že lidé se mohu změnit... moc moc věřím... ale taky vím, jakým způsobem se změnit nedají... jen tě upozorňuju na překážky, které snad přehlížíš - opravdu nestačí jen křičet; tím lidi spíš naštveš... a taky mám pocit, že bys měl nejdřív hodně zapracovat na sobě, než budeš moct někoho měnit... jen můj názor, ale opravdu tak na mě působíš...

Sekačka
17. 09. 2001
Dát tip
Mahoney !!! Otevírat oči není manipulovat !!!! Jakou silou ?!? Silou PRAVDY !!! Cožpak už relativizuješ do té míry, že její existenci popíráš ? Cožpak já chci někoho k něčemu nutit ?! Chci jen rozbít systém pohodlných lží, který nám brání AUTENTICKY žít !!!! Život ve lži a nesvobodě - byť by byl jakkoli přepychový - je člověka nedůstojný !!! - A že chci někoho vypálit ?!?! Z čeho tak usuzuješ ???

papyr
10. 09. 2001
Dát tip
*

Sekačka
06. 09. 2001
Dát tip
rire: utíkáš ? neutečeš ... Mahoney: - tos nám toho řekl... Jestli máš na mysli, že má člověk zachovávat svoji přirozenost, tak tě musím upozornit, že k ní vztah ke kořenům - předkům, rodině, skupině, národu i vlasti neodmyslitelně patří. V opačném případě máš osamělý vykořeněný dav dezorientovaných jedinců, který dnes vídáš v ulicích. Velice snadno manipulovatelný. Tvé -"neznám nic důležitějšího než člověk" mi připadá jako fráze. Co tím vlastně myslíš ? A jak si tím kčertu můžeš být tak jistej ? Nehlásáš tady náhodou nějaký zjevený dogma ? Miluji CELOU zemi ... ne její kousek .... ono je to snazší - že ? To pak člověk vlastně se nemusí o nic moc starat - soustíčko je nad síly jednotlivce ... - to "proti" jinému kousku - sis tam dosadil sám ...

rire
06. 09. 2001
Dát tip
Mahonku... ! :) prostě kouzelný :) onen citovaný verš jde mocmoc dovnitř...

rire
06. 09. 2001
Dát tip
Sekačka: lusk lusk mně neutečeš, chechtá se bača :) ... CELOU Zemi - to znamená každý, i ten nejmenší kousek jednotlivě a tím všechny dohromady Každá byť sebemenší starost, práce, příspívá k celku - i jedno ohnutí se pro pohozený papírek.¨ Ono je strašně jednoduché nadávat na nedostatky - to zvládne každý blbec. Ale přijít s nápadem jak nedostatky řešit - to je mnohem pracnější. Souhlasím, že je třeba na pochybení ukázat - a řešit to bude kdo? Tebou nastíněné otázky musíme řešit každý sám v sobě a jedině tím, že na sobě budeme pracovat máme šanci zlepšit svým příkladem svět.

Sekačka
06. 09. 2001
Dát tip
rire: můžeš mi sdělit JEDINÝ důvod, proč bychom se nemohli na řešení některých věcí - jako "lidé" (- kterými se tady leckdo ohání) dohodnout společně ? Ponecháme -li tuto civilizaci napospas brain-washingu reklamy a public relation, jak si myslíš, že řešení " každý sám za sebe" dopadne ? Copak to nevidíš kolem ? A co jinýho chceš "sám za sebe" dělat, nežli bolet na internetu a doufat, že někdo začne myslet ? I kdybys byl rozvinutej a svatej jak Ježíš kristus, tak dneska bez řádný a zaplacený promotion nemáš šanci kohokoli strhnout svým příkladem !!!! Pokud k nějakýmu řešení má dojít, není to myslitelný bez poznání reality a skutečnosti - jaká je .... a je legrační pozorovat, kolik důmyslu lidi věnujou vymejšlení nejrůznějších úniků od bolavý reality. A když vám někdo k realitě jenom trošičku čumák přistrčí, začnete ironizovat a vztekat se ... bojíte se reality bojíte se politiky bojíte se dívat do xichtu sami sobě ! Děte do háje "básníci" !!!!! respektive - jste tady správně v tom svym elektronickym ghettu ...

Wopi
06. 09. 2001
Dát tip
Ovšem, sekačko, rádi půjdem, neb to sluší básníkům zajít někdy do háje kochat se krásou přírody a naslouchat zpěvu ptáků: :-)

Mahoney
06. 09. 2001
Dát tip
kdybychom se všichni pořád jen nestarali o to, co dělají druzí špatně a jak jim to zatrhnout, možná by nám zbylo dost času, abychom mohli změnit k lepšímu sami sebe...!

Sekačka
06. 09. 2001
Dát tip
Hmm - miluješ CELOU zemi - a snažíš se změnit sám .... a tím zachránit situaci ? NAIVKO - tolik času už není - a kolik si myslíš, že lidí se vydá touhle cestou ? Kolik je svatejch v tomhle zdegenerovanym lidstvu ? A ti, kteří jsou - jaký VLIV mají na záchranu země ? Jediný, co tobě podobný východem načichlý pseudofilozofové uměj, je "smířit" se s tím, že svět, země i lidi půjdou do háje .... (teda spíš tvářit se, že jsou smířený - protože si tím dodávají image "moudrosti" .... jenomže to je pěkná PITOMOST !!!!) Máš tady vlastně vůbec NĚCO rád ? Láskou horkou, jako plamen ? Jako plamen, kterým hořel Palach ?

Mahoney
06. 09. 2001
Dát tip
Proto, že miluji člověka, jím nechci manipulovat...! A trocha psychologie: Mohu se tě optat: jak, když ne silou, chceš lidi přesvědčit, aby následovali tvé zaručeně jediné správné názory? Myslíš si, že když je přesvědčíš silou, že tě nebudou podvádět, jen se ohlédneš jinam? Nemůžeš být schopen uhlídat všechno...! Myslíš si, že dokážeš druhého člověka změnit racionálními argumenty? Na to je lidská mysl příliš iracionální...! Myslíš si, že je možné druhého člověka změnit? Opravdu změnit - vnitřně, v hloubce, trvale...? Změna charakteru je složitá, komplikovaná záležitost, která trvá řádově roky a vyžaduje mnoho a mnoho práce a úsilí...! Navíc člověk má tendenci ke vzdoru: snaž se ho k něčemu přimět a bude se bouřit a bránit... všichni to známe ze svých školních let: dokázali nás donutit mít víceméně dobré známky; ale k opravdovým znalostem a zájmu nás nedovedli... Jak dáš druhému motivaci, aby našel sílu a odvahu a vůbec touhu se změnit? Jak, má-li to být nenásilně? Znám jednu cestu. Láskyplný přístup, jít příkladem. Nemohu od nikoho žádat bezchybnost, dokud sám chybuji; ale jakmile já přestanu dělat chyby - druhý sám pozná, že je to dobré, sám mě bude chtít napodobit... a až se přijde zeptat, jak... teprve pak mu mohu radit - dřív mě stejně nebude poslouchat (princip vzdoru) ...a když mluvím a chci být poslouchán, musím se učinit menším než poslouchající - aby se necítil ohrožen, aby neměl potřebu se bránit... Možná jsou i jiné cesty. Zatím je neznám.

Mahoney
06. 09. 2001
Dát tip
a ještě něco: plamen spaluje - zůstane po něm popel, nic než popel a dým... Palach zapálil sebe - jenže ty chceš vypálit druhé... je mi líto... zkus si, prosím, odpovědět na otázku, proč Palach zapálil sebe... mnohem, mnohem snazší je přeci lít benzín na druhé... tak, jak to děláš ty... je mi líto...

Mahoney
05. 09. 2001
Dát tip
rire ****! přidávám se ke zvolání "LIDÉ, PROBUĎTE SE!", ale můj dodatek zní "...k sobě!" je mi líto, ale já neznám důležitější než "člověk"... cituji Falku: "že v sobě, s nimi miluji celou Zemi" ano, celou Zemi... ne její kousek... proti jinému kousku... prosím, ne tak...

Wopi
04. 09. 2001
Dát tip
"kdyby tisíc Palachů dnes vzplálo" - dobrý!

Climaster
04. 09. 2001
Dát tip
...hmmm..proč je to MIMO...je fakt dost sobrý...má to spád...a ještě lepší myšlenku..i když už je zbytečný někoho obviňovat....

rire
04. 09. 2001
Dát tip
Sekačce hráli Kryla celičký trávník zpustošila nedala žíti naději krkavci se jí zasmějí

Albireo
04. 09. 2001
Dát tip
Dobré, Sekačko. A moc smutné, že je to pravda! * rire: Obdivuji Tvé veršované kritiky.

Mámalibor
04. 09. 2001
Dát tip
J A S N Ě ______________________ .

Rákos
04. 09. 2001
Dát tip
good

Gastarbajtr
04. 09. 2001
Dát tip
červená, bílá, modrý klín obehnaný drátem ostnatým svobodní a přesto v zajetí...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru