Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Její soukromé peklo

17. 05. 2009
27
75
8220
Autor
bestye

Oznamovací tón na druhém konci aparátu vyzváněl dlouho, ostatně jako vždycky.

„Vida, číslo ještě funguje“, nemohla uvěřit. Nemyslela si, že by tahle chvíle mohla ještě někdy nastat, dokonce v to pevně věřila. Neměla ráda ten okamžik, kdy v ní přetrvávaly ještě poslední kousky nerozhodnosti, což ji neustále nutilo k tomu, telefon zavěsit.

„Ano?“ ozvalo se konečně ze sluchátka.

„Ahoj“.. víc ze sebe nedokázala vypravit.

„Cathy?“, zaznělo nevěřícně.

„Ano, já“

„Bože, holka, Tebe sem neslyšel nejmíň sto let.“

V ten moment se jí vybavilo jejich poslední setkání, kdy poprvé v životě uviděla v jeho očích ustaranost, když ji byl navštívit v nemocničním pokoji.

„1709“, vypadlo z ní nevědomky.

„Cože?“

„1709 dní“

„Ajo, no Tys byla vždycky přes ty čísla. Jak se vlastně máš?“

„Jo, jde to, díky za optání“

A ticho. V tu chvíli si plně uvědomovala svíravou bolest za hrudníkem. Musela se jí zbavit, stejně jako toho ticha.

„Máš chuť uzavřít obchod?“

„Vždycky se mi líbilo, jak si uměla rychle přejít k věci.“ Nikdy neměla ráda jeho břitký smích, ale dál jen mlčela.

„No ano, měl bych tu něco pro Tebe. Pokud se tedy Tvoje požadavky za tu dobu, co jsme se neslyšeli, nezměnily.“ Hlavou jí zase bleskly bílé nemocniční stěny. Zavrtěla hlavou.

„Ne, nezměnily. A Tvoje?“

„No, víš.. doba se změnila..“ protahoval každé slovo.

„Chceš víc procent?“

„30“.

„Zbláznil ses?“

„Říkám, změnila se doba, všchno je dražší, pronájem, rekvizity, ochranka, konec konců i ta lékařská péče. Víš, jak jsou ti doktoři teď nenažraní. A to po nich nechci nic jinýho než to, co dělají každý den. Ovšem mlčky.“

„20“

„Holka, kde žiješ, 27..“

„25 nebo zavěsím.“

„Počkej, neukvapuj se. No dobře.. víš, že jsem měl pro Tebe vždyky slabost“ Musela se v tu chvíli usmát.

„Zbytek jako vždycky na ten samý účet?“ Zaskočil ji. Existuje vůbec ještě?

„Moment, podívám se.“ A rychle do googlu házela heslo – persefona. Ihned uviděla na jednom z prvních míst  v odkazech název známého občanského sdužení. Hmmm.. ještě že se podívala, změnili účet.

„Máš teď čím psát?!

„Jo“

„Tak tedy 214877940/0300.“

„Oukej, pošlu je tam.“

Zase to ticho. Hlavou jí začaly vířit vzpomínky. Bylo jí jasné, že bude zase zvracet, jen co položí telefon.

„Stejně si divná.“

„Nikdy Ti to nevadilo,“ poznamenala zároveň s jeho listováním ve svém diáři. Byl v tomhle staromódní, a i když už mu pár lidí věnovalo elektronický diář, stále lpěl na svém obyčejném, papírovém.

„Měl bych tu pro Tebe něco.. speciálního.“

„Kdy?“

„Za 3 týdny?“ Rychle si v hlavě představila kalendář. Začátek června, výborně, to se hodí, děti budou u babičky a muž v zahraničí.

„Víkend?“

„No.. ani ne, jeden večer. Myslím, že Ti to bude stačit.“

„Dobře.“

„Nezeptáš se ani o co půjde?“

„Ptala sem se někdy?“

„Sakra proč mi vždycky odpovídáš otázkou!“ Asi proto, že jsem ženská, pomyslela si v duchu, ale dál jen mlčela.

„Zvládneš se pak dát do kupy?“ Překvapilo ji to.

„Koukám, že stárneš.“

„Jak si na to přišla, prosím Tě.“

„Že si začínáš hrát na sociální ústav,“ neodpustila si.

„Jak vidím, nic se nezměnilo, drzá si pořád stejně.“

„Tak jo“, řekla jen a chtěla zavěsit. Nešlo to.

„Jsi magor, víš to?“ Nereagovala na to.

„Co se Ti prosím Tě stalo tak hrozného, že ses ozvala. Rozvádíš se nebo co?“ Tupá bolest se ji zase připomněla. Zalitovala, že tenkrát podlehla okamžiku, kdy byl na ni milý a maličko mu odkryla svoje důvody, proč čas od času vytáčí v mobilu jeho číslo. Ale svoje tajemství mu nikdy neřekla. To vlastně udělala jen jednou. Dlouho poté, co jemu přestala volat. Při vzpomínce na tu chvíli, kdy to sdělovala jedinýmu člověku, kterýmu věřila na sto procent, měla pocit, že se jí hrudník roztrhne bolestí. Musela ji utnout. Teď.. i za tři týdny.

„Co teď letí.. kůže, krajky, nahota?“ honem se zeptala.

„Tenhle rád latex. Latex, provazy, pěsti a žiletky.“ Zase to dělá, pomyslela si, zase jí straší a dává jí tím šanci, aby si to mohla ještě rozmyslet.

„Bez problému.“

„Si vážně magor, hergot, proč to děláš?!?“ Ano, proč to dělá. Tu otázku si tenkrát pokládala častěji, než si on dovedl představit. Teď ale už dávno zná odpověď. Ničím jiným než jinou.. fyzickou bolestí s viditelnými následky, nedokáže ze sebe dostat tu, která ji teď mučila uvnitř ní samé už několik desítek minut. Důvody té bolesti nebyly důležité, důležité bylo, že někdo dopustil, aby to bolelo. Věděla, že se jí musí zbavit. Jinak ublíží. A ona nikdy ubližovat nechtěla.

„Vážně stárneš.“

„Jdi do háje.“ Háj mě nečeká, pomyslela si. Spíš se jí zase začaly rýsovat obrysy brány, nad kterou kdysi pomyslně napsala - mé soukromé peklo. Věděla, že to ještě není konec hovoru. Trpělivě čekala.

„Chci po Tobě ale ještě něco. Dlouho ses neozývala a poptávka po kšeftech je teď velká, budu muset ten kšeft vzít svým stálicím.“

„Chceš provizi u Tebe doma?“

„Chytrá holka, vážně vyjímečně chytrá holka“, znovu se zasmál. Věděla o jeho úchylce, o tom, že se neudělá dokud ženskou nešuká ve vaně plný vody a hlavu jí netlačí co nejhlouběji pod její hladinu. Před očima měla barevný vzor kachliček, které uviděla, když je poprvé pod vodou otevřela. Bubliny jí tenkrát šly z nosu i pusy kolem tváří, a když už nebylo co vydechnout, začala sebou házet, protože jí do plic proudila studená voda. Jen naposledy.. naposledy se nebránila a probudila se až zabalená do deky na prostorném letišti. Nevědomky si teď sáhla na žebra, jakoby ucítila ještě, jak bolela po jeho posledním kšeftu, co jí potom dohodil. Vždycky si myslela, že to byla pomsta, za ten strach a především vztek, co asi cítil, když v noci musel budit známého doktora. Nechtěla na to už myslet.

„Příští týden?“, zeptala se.

„Ozvu se ještě.“

„Dobře.“

„Jsem rád, že si dala o sobě vědět, Cathy, a musím, ač nerad, přiznat, že se na Tebe těším. Měj se zatím pěkně, čau.“

Ani dlouhý tón v telefonu, poté co zavěsil, nedokázal přehlušit chuť žluče, která se jí nahrnula do krku.

 


75 názorů

bestye
26. 10. 2012
Dát tip

Kochan - díky za kritiku, přesně tak jsem to chtěla, žádné zbytečné kudrlinky a emoce, jen věcnost a určitou syrovost celé situace. Aby ta věcnost jen umocnila to, co právě není vyjádřeno slovy, ale dá se tušit mezi řádky. Máš dobrý postřeh :c)


Kochan
25. 10. 2012
Dát tip

správně věcné, současné a cynické. amisovsko-houellebecqovské.t


bestye
30. 12. 2011
Dát tip
Yours - aha, teď na to koukám, tak to jsem asi omylem odklikla špatný okýnko, jdu to napravit :c)

bestye
30. 12. 2011
Dát tip
Yours - vůbec nezáleží na tom, jak zdatný jsi odborník, nejvíc záleží na tom, jak zdatný jsi čtenář. Moje dílka nejsou pro odborníky, ale pro obyčejný lidi, kteří mají chuť se u nich na chvíli zastavit, přečíst je, zamyslet se nebo dokonce zasnít a třeba i k nim něco připsat tak, jak jsi to udělala Ty. To mi udělá úplně největší radost, když můžu číst myšlenky nebo pocity, které to v lidech vyvolalo. Takže já Ti velmi děkuji a bude mě vždycky těšit, stavíš-li se zase někdy na chvilku :c)

:o))) ..to je zvláštní..páč kritiku psát neumím..))

bestye
02. 03. 2011
Dát tip
a Ty nesmírně čtivě kritizuješ ;c) moc děkuju, fakt.

..píšeš nesmírně čtivě.. ..to je pro mně nejdůležitější..dokážu se přesně vžít do pocitů hrdinky..

bestye
04. 01. 2011
Dát tip
a co by v tom pokračování mělo být? :c)

bestye
15. 09. 2010
Dát tip
je to přesně tak, jak říkáš. A děkuji Ti za čtení :c)

Hekate
15. 09. 2010
Dát tip
nejasná kontura nějaký prasárny mě textem poháněla dopředu. Je příjemný tušit, ale nevědět:)

bestye
01. 04. 2010
Dát tip
Robinia - tak nějak to bylo i myšleno - moc děkuji :c)

Robinia
01. 04. 2010
Dát tip
T je nářez...

bestye
31. 03. 2010
Dát tip
a vidíš, já jsem skromná, protože mě to jen baví. Jestli je to pro jednotlivý lidi kvalitní, nechávám posoudit je. A zatím jsem s výsledkem spokojená. Ale psát budu pořád stejně, co se mi usadí v hlavě a bude mít potřebu jít ven - půjde. Neříkám, že nepřemýšlím o tom co mi lidi vytýkají a někdy jim dávám za pravdu a někdy skutečně si příště dávám pozor, ale základ zůstává pořád stejný.

neroušek
31. 03. 2010
Dát tip
Básnířka to nechápe:nestačí,že to baví,musí tam být i požadavek kvality,jinak to ztrácí smysl.****

bestye
31. 03. 2010
Dát tip
já se psaním nebojuju, mě to baví :c) takže netřeba vítězství, stačí mi dobrý pocit, že to co mě napadlo a chci říct, umím převést do písmen. A to u všech svých dílek mám.

neroušek
31. 03. 2010
Dát tip
Ale o to nejde...............navíc to nikdo neví.................jde o to o vítězství usilovat.............a zabrat!****

bestye
31. 03. 2010
Dát tip
však já nic takového netvrdím, tam se nezařadí ani ostatní moje díla, to je naprosto jasný :c)

neroušek
31. 03. 2010
Dát tip
A neroušek si zase tvrdohlavě stojí za tím,že tato povídka je nedodělaná a do zlatého fondu literatury se nezařadí.****

bestye
31. 03. 2010
Dát tip
nemyslím si, že bys byl nechápavý, jen - já svět pop kultury neznám, tak omluva za neznalost toho, co je v ní běžné a co ne. A netuším ani, že by tu byla kategorie dialog - budu je muset lépe prostudovat. A ano i přesto, že Tě dílo neoslovilo si tvrdohlavě stojím za tím, že mi jde próza lépe než poezie :c)

neroušek
31. 03. 2010
Dát tip
Jde o to,jestli to neroušek pochopil-o tajné call girl.To je téma naprosto běžné pro pop kulturu a táhne se od červených knihoven minulých století.Viz Dumasova Dáma s kaméliemi.Dialog,dialog,ale básnířka má kategorii povídky.Nicméně bestye jsou taky tvrdohlavé a to je dobře.****

bestye
31. 03. 2010
Dát tip
jsi hrdina :c) prolouskal ses do konce, za to Ti patří můj dík, stejně jako za kritiku. Osobně si myslím, že zrovna tato témata se v Blesku běžně neobjevují. Že v tom vidíš pouze torzo, je mi líto, ale nemělo to být více jak dialog. Někdo si v něm něco najde a někdo zase ne, tak to většinou bývá. Každopádbě ještě jednou díky.

neroušek
31. 03. 2010
Dát tip
Neroušek to přečetl! Začne optimisticky: dobře napsáno.Téma: jako z Blesku.Buď autorka nemá k tématu co říci,nebo si většinu nechala pro sebe.A to nejhorší:bohužel jako povídka to neobstojí.Je to torzo a vypadá bezradně,jakoby autorce došla fantazie jak dál.Je jasný,že chybí celá druhá půlka:tedy setkání u něj,odkrytí jeho motivů a té Cathy a pak chybí pointa:tedy sdělení,proč je celý příběh vyprávěn.Polepši se,milá autorko,neroušek mává.*****

uuuf....a brrr.... kde ty na to chodíš bestyjko! t

bestye
04. 02. 2010
Dát tip
Díky, Diano, Přesně to jsem chtěla, aby byl čtenář po přečtení trochu beze slov, trochu vyděšený, trochu přemýšlející :c)

Diana
04. 02. 2010
Dát tip
Napsáno skvěle! Horor.****

bestye
13. 12. 2009
Dát tip
i já díky, za čtení a kritiku :c)

Saša Deda
12. 12. 2009
Dát tip
Asi neubira, jen jsem byla zvedava. :-) At je to jak to je, zaujalo me to. Diky za to.

bestye
11. 12. 2009
Dát tip
a záleží na tom, zda to má reálný základ nebo jen fabuluji? ubírá to či ono na kvalitě díla? Sama si nejsem jista , jestli je pro mne těžší popisovat nebo vymýšlet. Svůj účel tohle dílo splnilo - tisíceronásobně. A já jsem tomu ráda. Díky za zastavení.

Saša Deda
09. 12. 2009
Dát tip
Takze je to "jen" Tva fantazie? Bez navaznosti na realnou osobu? Priznam se, ze jsem tak taky psala (je-li tomu tak) ale nakonec jsem se casem priklonila spis k popisu mych autentickych prozitku...

bestye
06. 12. 2009
Dát tip
díky za čtení a za kritiku. Podivností lidských myslí je na světě habaděj a kdo ví, kolik z těch žen třeba zrovna tenhle příběh zažilo.

Saša Deda
04. 12. 2009
Dát tip
Ahojky, moc se mi to líbilo. Připomíná mi to cosi z minulosti. Má to myšlenku, je to propojené s podivnostmi lidských myslí... Jen je to malinko nereálné. Nevím, kolik prostitutek, které se nechávají bít jsou takovýmito masochistkami. Dávám tip. SD

bestye
20. 11. 2009
Dát tip
moc děkuji za povzbudivou kritiku :c)

jo má to pár chyb, ale nápad tam je, což je důležitý. Mám ráda takovéto příběhy ze života o kterých mnozí nechcou nic slyšet. Díky za zajímavé počtení, bude se mi dobře usínat ;-) ne myslím to vážně pěkné počtení...

bestye
18. 10. 2009
Dát tip
čert ví ;c)

Marlav
18. 10. 2009
Dát tip
i ty...bestye:-)))) bestie určitě ne*

bestye
18. 10. 2009
Dát tip
Marlav - děkuji, takové to mělo být, ano. Díky za čtení a za svůj náhled na dílo.

Marlav
17. 10. 2009
Dát tip
drsné...odvážné...dobře napsané*

bestye
06. 10. 2009
Dát tip
její - ano, tak :c)

bestye
06. 10. 2009
Dát tip
doufám, že ne - arkp. Děkuji za čtení a kritiku.

Alissa
08. 08. 2009
Dát tip
Začátek je možná trochu zdlouhavý, ale c´est la vie, a je to celé hezky napsané, takže mi to vůbec nevadilo. A krom toho, líbí se mi, když v povídkách najdu nějaké odkazy k reálnému světu, takže mě tam potěšilo i "heslo hozené do Googlu" :-) (ano, podívala jsem se... :-)

bestye
29. 07. 2009
Dát tip
díky spolutvůrče, potěšilo to :c)

Oldjerry
29. 07. 2009
Dát tip
Nazdar, šelmičko - tohle mi utklo, četl jsem to až dnes. Dobrý *

bestye
17. 07. 2009
Dát tip
jistě - jestli Tě to uklidní, tak o technice psaní nevím zhola nic :c) když mám myšlenku a ta potřebuje ven, tak sednu, píšu a rovnou odesílám jako nové dílo. Takže pokud se Ti to líbilo, až mrazilo (čehož jsem - ano - chtěla dosáhnout) pak mne to moc těší a vlastně mi to i říká, že není marný, když tu myšlenku, která mne napadne, pak přetvořím do čtené podoby. A za to Ti velmi děkuji.

jistě
17. 07. 2009
Dát tip
Už dlouho jsem sem nic nenapsal. Asi to nebude žádná vina. Ta povídka je pro mne z tak vzdáleného světa, že mě z toho trochu mrazí. Je to svět, který si ani trochu nepouštím k tělu. To ale neznamená, že není. Jinak myslím, že solidně napsané. Řemeslně. Ostatně profesi tu ovládá dost lidí. Jen mám strach, že tu do psaní jen málo lidí dává sebe a spíš chce většina přesvědčit o tom jak je dobrý. A mám dojem, že o tom psaní zas tak úplně není. Technika je jen zástupný element. No nic. Líbilo, ale mrazilo.....

bestye
16. 07. 2009
Dát tip
těší mne, že v tom vidíš nářez a ne jen nějaký obyčejný dialog, jakých se po telefonu odehrávají tisíce. Protože mám pak pocit, že je to správně, když to tak někdo vidí. Díky :c)

bestye
16. 07. 2009
Dát tip
za cokoliv, co by se Ti chtělo dodat budu ráda :c) děkuji za zastavení a za přečtení.

bestye
14. 07. 2009
Dát tip
Elleanor - úplně jsem zapomněla Ti poděkovat za čtení a názor, potěšilo mne to :c)

Elleanor
19. 06. 2009
Dát tip
Ty bláho...:) No nebudu hodnotit formu, od toho tu jsou jiní a zřejmě větší odborníci. Četlo se mi to dobře, ačkoliv většinou zas až tak moc nemusím tyhle dlouhé rozhovory sestávající ze samé přímé řeči a málo textu okolo...ale tady mi to tak nevadilo, musela jsem se jen párkrát vrátit, abych zjistila, kdo že to vlastně teď mluví:) Ale je mi jasné, že to byl účel. Jinak téma šokující! Líbí se mi, jak se postupně odhaluje, o čem je vlastně řeč...a já mám ráda napjetí až do konce:) TIP

bestye
17. 06. 2009
Dát tip
tanec - děkuji za čtení a za tip

tanec
17. 06. 2009
Dát tip
Tip

bestye
31. 05. 2009
Dát tip
DerchanModrodenna - děkuji za čtení, právě, že si myslím, že občas není na škodu, když si čtenář domýšlí sám. Moc díks za kritiku :c)

Velice zajímavě napsané, líbilo se mi to, i když to hlavní tam bylo pouze v náznacích. Tip.

bestye
28. 05. 2009
Dát tip
i trpkost k životu patří - Tobě děkuji za čtení :c)

dapler
21. 05. 2009
Dát tip
JOjo,přesně tak a když to dostanou,tak si stěžují,že to nechtěly. :))

bestye
20. 05. 2009
Dát tip
nu ano - neví co chtějí, ale nepřestanou, dokud to nedotanou :c)

dapler
20. 05. 2009
Dát tip
NIkdy neví,co vlastně chtějí a pak to ještě nazvou soukromým peklem.:)

bestye
20. 05. 2009
Dát tip
daplerku - co je s nima, co je s nima? :c) a díky - za čtení a tak :c)

dapler
20. 05. 2009
Dát tip
To jsou ty ženský, noo :) t.

bestye
17. 05. 2009
Dát tip
těša - sakryš, no nevadí, snad se to povede příště. I tak děkuji za zastavení.

těša
17. 05. 2009
Dát tip
nějak jsem nepochopil, o co celou dobu jde, chyběla mi trochu pointa, ale jinak je to pěkný, nutí to číst dál.

bestye
17. 05. 2009
Dát tip
VTM - vidíš a já si zrovna myslím, že to číslo účtu je docela důležité, třeba někoho napadne se podívat a skutečně přispět :c) no ano, jsem optimista, který od čtenáře čeká možná i trošku něco navíc. házet heslo do googlu - já to tak dělám :c) poznamenala atd - to máš pravdu, když to teď tak čtu, zní to trošku krkolomně. se specialitou škoda - přišlo mi to logické po tom listování v diáři. A si nikdy neměl člověka, kterýmu bys věřil sám v sobě? Možná to jen neumím dobře popsat - o co jde. Co se děje týče, nepíšu moc dějové povídky a já jsem spíš na ty pocity, momentální konkrétní. Snažím se je popsat, jak nejlépe umím, jak nejlépe si je dovedu představit. Někdy se mi to daří a někdy zase ne :c) každopádně Ti děkuji, že ses zastavil a napsal k dílku pár slov. Těší mne to.

bestye
17. 05. 2009
Dát tip
slovo "být" nahradím, v tom máš naprostou pravdu je nudný. Tou licitací jsem jen chtěla napovědět, že je to jejich obvyklá hra, bez které žádný jejich rozhovor probíhat nemohl. Chtěla jsem, aby to znělo co nejvíce jednoduše, nijak to nepřikrášlovat, nic k tomu nepřidávat. No - třeba se mi to příště povede líp. :c) Ale jinak máš pravdu, pro děj povídky to nemá zásadní význam. Jsem ráda, žes to tak viděl a díky za čtení a za zhodnocení. Vážím si toho, že si s povídkama dáváš takovou práci.

StvN
17. 05. 2009
Dát tip
kdy v ní byly ještě poslední kousky nerozhodnosti Tady bych se snažil nepoužívat sloveso "být". Pak chceš víc procent nezní moc hezky. Obyčejně se říká "větší podíl". A to je možná největší problém. To smlouvání je jako z průměrného filnu, takže se nabízí otázka, proč jsi to nenapsala trochu jinak. Možná se až moc snažíš o dokonalý popis rozhovoru, ale asi by neuškodilo vynechat nevýznamné věci jako právě to smlouvání, diktování čísla účtu a podobnou omáčku, která nemá zásadní význam pro děj povídky.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru