Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Víno a spirálky

17. 05. 2009
2
8
2276
Autor
Saetri-Ihn

Hořko-sladké chvilky v jednom bytě.

Nad čelem manželské postele visel svatý obrázek, na posteli byla jedna peřina, na zemi ležel shozený polštář, ve vedlejším pokoji byl muž, u nohou měl otevřenou láhev, na stole pak krabičku cigaret, zápalky, poloprázdnou sklenku červeného vína a právě vedle ní ležela jeho ruka dřímajíc cigaretu.

Seděl tam v křesle, hleděl na nebe a jen jeho dech rušil to mrtvolné ticho. Nic se nedělo, dlouho se nic nedělo, když najednou si muž povzdychnul, natáhnul ruku a vzal si zápalky. Až teď jsem uviděl, co na nich bylo připsáno propiskou, stálo tam: „Můj malý hřbitůvek.“ Otevřel krabičku zápalek, vzal si jedno malé tělíčko mrtvého stromu a se slzami v očích si zapálil zmuchlanou cigaretu. Cigaretový dým jemně proplouval místností a dál pomalu dobarvoval zažloutlé tapety, naposledy zhluboka potáhl, uhasil cigaretu o stůl a prstem ji odťukl na špinavý koberec. Zase jen seděl a zíral na nebe, zatímco se sluneční záře dál tiše plazila po stole tak dlouho, až se dostala ke sklence vína. Po chvíli se muž otočil a když uviděl to červené světlo, prudce se rozmáchl a rozbil sklenku o zeď.

Stékající víno na stěně právě zaschlo, muž jej celou tu dobu sledoval a připíjel přímo z láhve. Rychlý hmat, cigaretka, mrtvolka, světélko, dým... Zvednul se a doprovázen modravými spirálkami došel do kuchyně. Dal vařit vodu, pak z nedovřeného šuplíku vytáhl stříbrnou lžičku a nabral s ní kávu ze zlatavé dózy a nasypal ji do hrnku. Voda mezitím dovařila, a tak kávu zalil. Ze skříňky, z jaké předtím bral zlatavou dózu, vzal plastovou nádobku s nápisem „Cukr“, položil ji vedle hrnku a odšrouboval víčko. Uvnitř byla plíseň, vyvalil se hrozný zápach, ale muž ji jen v klidu zavřel, vrátil zpátky a řekl: „Proč jen, proč jen se cukr kazí? A proč jen je sůl věčná?“, pak vzal solničku, smířeně si s ní dosolil kávu, jakoby to dělal každý den a pil. A tak to šlo den za dnem, pořád dokola, dokud jednou, těmi vinnými střepy, rudě nezatřísnil i strop.


8 názorů

Saetri-Ihn
09. 06. 2009
Dát tip
Svatá pravda, teď na to koukám a je to tam mrtvý děsně... Děkuju :)

StvN
09. 06. 2009
Dát tip
První odstavec je opravdu nepovedený. Určitě kazí celkový dojem, protože druhý odstavec je povedený a ten třetí pro mě má jen tu chybku, že ses hodně soustředil na popis toho, co dělal. Možná bych uvítal více života ve formě nějaké činnosti, třeba mimovolné, ale jakékoliv. Ale jinak fajn.

Saetri-Ihn
30. 05. 2009
Dát tip
Jo, máš pravdu, tou dobou mi nějak přestalo jít psát (nebo spíš přestalo ještě víc, nežli obvykle :-D)... měl to být takovej test er-formy, možná oka kamery a od začátku nevycházel... bojoval jsem s tím až do doby, než jsem to vzdal a napsal "a tak to šlo dál..." ani nevím proč jsem to sem dával... možná proto, abych to jaksi pro sebe ukončil a neměl nutkání dopisovat... Děkuju za návštěvu :)

Saetri-Ihn
29. 05. 2009
Dát tip
jo bude to třímajíc xD

Flákač
29. 05. 2009
Dát tip
to jsou spíš hořko kyselo slané chvilky, prosím tě, neříká se třímajíc? to je jedno, to je strašně nesourodý text, skoro nic tam spolu nehraje.

Saetri-Ihn
18. 05. 2009
Dát tip
Děkuji Ti za kritiku. Koukám, že mi to nevzalo celé upřesnění žánru - byl to z mé strany pokus o ryze objektivního vypravěče er-formy, někde sem četl, že se tomu říká oko kamery, proto ta popisnost, zajet do pocitů hrdiny by bylo vybočení - tak to tam řeším alespoň tím červeným světlem atd... Popis... no, většina věcí by tam měla vyprávět příběh - manželská peřina, jedna postel, nebo alespoň dotvářet atmosféru - červený víno, červené světlo. Ale asi to působí špatně. "Rychlý hmat, cigaretka, mrtvolka, světélko, dým..." - chtěl sjem tam zrychlit, a i teď se mi to líbí, ale chápu, že pro někoho to může být barbaské. "Voda mezitím dovařila, a tak kávu zalil." " Nad čelem manželské postele visel svatý obrázek, na posteli byla jedna peřina, na zemi ležel shozený polštář, ve vedlejším pokoji byl muž, u nohou měl otevřenou láhev, na stole pak krabičku cigaret, zápalky, poloprázdnou sklenku červeného vína a právě vedle ní ležela jeho ruka dřímajíc cigaretu." -- tohle mi asi vážně nevyšlo, já s tímhle dílkem bojoval 4 hodiny jeden den a 2 druhej, pak sem to vzdal, ale pořád váhal, či je to dobře, nebo špatně... a teď vím a vidím, je to špatně. Zlatavá, modravé - prostě ne úplně modré, možná bych měl použít namodralými. Nevím, mě se modravé líbí víc, ale nevím, jestli je to vlastně v rámci českého jazyka, nebo zda-li je to někde v oblastech individuálního výmyslu. Sklenka - podtrhnutí křehkosti, světélka - na cigaretě, prostě malinké, víčko - malinké, mrtvolka - pro kontrast s tou drastičností... Doprovázen modrými spirálkami. To měl být popis takového toho cigaretového kouře, co se tak různě kroutí... ale asi nevyšlo.. Ještě jednou moc děkuju, že sis udělal čas a práci, pomohlo mi to najít slabý pasáže, který mi nedocházely...

kachen
18. 05. 2009
Dát tip
Na mě to působilo chaoticky, musela jsem se pekelně soustředit, abych si vytvořila ten tvůj obrázek. Nevím, ale povídka, nebo příběh jako takový by měl něco obsahovat, něco vytvářet, tohle mi přišlo jako popis...protože většina těch slov byl prázdný popis. Rychlý hmat, cigaretka, mrtvolka, světélko, dým... To je jak držet slovník v rukou a opisovat slova. Doprovázen modrými spirálkami??? Nechápu... divně zjemňuješ slova...zlatavou, modravými, sklenku, mrtvolka, světélko, víčko...děj má působit tvrdě, ale slova tomu neodpovídají... Voda mezitím dovařila, a tak kávu zalil.---Velmi složitá a smyslná věta pro prváka. Nad čelem manželské postele visel svatý obrázek, na posteli byla jedna peřina, na zemi ležel shozený polštář, ve vedlejším pokoji byl muž, u nohou měl otevřenou láhev, na stole pak krabičku cigaret, zápalky, poloprázdnou sklenku červeného vína a právě vedle ní ležela jeho ruka dřímajíc cigaretu.----celý odstavec vypadá jak popis od mého mladšího brášky...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru