Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

kedlubna (pro přátele spisovné češtiny kedluben)

18. 05. 2009
11
74
7643
Autor
aleš-novák

soutěží o titul STUPID ROKU. Téma soutěže: kedlubna. Předpokládám, že se přihlásí ještě jejdavilda, až si najde v ostravsko-českém slovníku, co je to kedlubna. Účastnit se může kdokoli, stačí sesmolit dílo, připsat do kolonky "upřesnění kategorie" slovo STUPID a poslat mi avizo. Uzávěrka v pátek v deset dopoledne. POZOR, DOPLNĚNÍ PRAVIDEL: OKAMŽITÝM VÍTĚZEM BEZ OHLEDU NA POČET ANTITIPŮ SE STÁVÁ TEN, KDO DOSTANE PRVNÍ KOMENTÁŘ OD AUTORA "MIROSLAWEK". NEPLATÍ PRO JEHO RODINNÉ PŘÍSLUŠNÍKY. Účelem soutěže je snaha o zavedení ANTITIPU, aby kromě pozitivního hodnocení mohl případný čtenář kvantifikovat svůj názor i negativně. protože zatím neexistuje tlačítko "přidat antitip", doplňte toto slovo do případného komentáře. Děkuji neuctivěji. KONSTRUKTIVNÍ NÁVRH RAMPOUŠKA: NEGATIVNÍ HODNOCENÍ SE MŮŽE OZNAČIT I TERMÍNEM "ANTIPERLE"

když teplo je a duben

koupím semínka kedluben

když mám peněz více

tak i sazenice

  

pozoruji záhony

s kedlubnami záhony

zalévám je vodou zelenou

už se těším na pochoutku

zelenou

  

jenže doktor zjistil

že mám na kedlubny alergii

tak místo sklizně sleduji plže

co uvnitř kedluben žijí


74 názorů

jasně, tři stovky dobrý...:o)

není důležité vyhrát, ale zvítězit :o)

ve fotbale se tomu říká "rychlá smrt". Když zápas skonči nerozhodně , hraje se v některých případech tak dlouho, dokud jeden ze soupeřů nedá branku. Takové pravidlo platilo i u Stupida :o) vyhrál VT Marvin :o)

soutěž ukončena, info na hlavní straně (omlouvám se za nevyžádaná aviza...)

BigBivoj
20. 05. 2009
Dát tip
Jejdovildo, navrhnul jsem tě do sekce kritiků ! Tak odborně fundovanou kritiku jsem už dlouho nečetl, dokonce je tam použita i spisovná varianta českého jazyka bez vulgarit a nářečných projevů. Komise zasedá dnes ve 12 hodin moskevského času u nás v ústavu pro výzkum telecího masa. O výsledku rozhodnutí budete zpraveni na titulní stránce tohoto oblíbeného serveru a ve věstníku č.248/09 Sb.

Toscana
19. 05. 2009
Dát tip
Ave Jejda - ale mohl sis ušetřit práci s tím sáhodlouhým příspěvkem, stejně z toho nejsem o nic moudřejší, ba naopak. Hele, nejsi ty takhle náhodou původem Svahilec a nepsals to v dialektu své rodné svahilské vísky??? :o)

moorgaan
19. 05. 2009
Dát tip
Květoň, to nemajó chybe .-))

jejdavilda
19. 05. 2009
Dát tip
ave Tosca

jejdavilda
19. 05. 2009
Dát tip
toscana-se vzdělávej trochu Lyrický rytmus (O spojení zvuku a smyslu ve verši) se zařazuje do kognitivního proudu vědeckého bádání, vlastním iniciátorem lyrického rytmického pohybu je hodnotový systém s hodnotovou osou a východiskem tázání po lyrickém rytmickém bytí je eidetika vnímání. Hodnotová polarizace jednotlivých elementů lyrických rytmických kvalit je proto zjišťována rozsáhlými psychosémantickými výzkumy (různě specifikované psychosémantické testy vyplnilo více než tři tisíce českých mluvčích). Až tyto výsledky, které jsou zatím nejrozsáhlejším mentálním mapováním pohybu vnímání českého lyrického rytmu, se stávají předmětem dalších autorových teoretických zobecnění a vytvořených konstruktů. Vnímání v této práci zpětně prověřuje i platnost literárněteoretických hypotéz. Z emotivního podkladu prožívání tělesného prostoru lyrického rytmu se autor věnuje téměř výhradně prostorovosti, která je spojena s prožíváním pocitu úsilí. Hodnotová (rytmotvorná) osa prochází mezi subjektivním úsilím a tím, co je proti němu, v hodnotové komplementaritě pólu Já a pólu cizího Já. Práce se příliš nezabývá druhým způsobem prožívání prostorovosti lyrického rytmu, který je spojený s objektivní prostorovostí naší smyslovosti a je obecně pouze umístěním věcí ve vnějším prostoru. V lyrice tento pohled souvisí s problematikou sémantického nasycování, smyslového pociťování významů slov ve verši a hodnotovou (rytmotvornou) osou mezi pojmenováním a tím, co je pojmenováno (označující a označované v lyrice tvoří hodnotovou komplementaritu).

Toscana
19. 05. 2009
Dát tip
Aleši, daktylský trochej??? Na Písmáku se bude používat i trocha daktyloskopie?? A jééje, to zase budu mít prsty komplet modrý.... :o))))))

Toscana
19. 05. 2009
Dát tip
Třeba "kdo mlčí, souhlasí", Jejdíku :o))))

jejdavilda
19. 05. 2009
Dát tip
ale to je část mirosláwkovy poslední umělecké básně. On nás dycky ve vázaných verších kritizuje, jak neumíme psát, těd nějak mlčí

si ho najdi, ale nejdřív se zapiš do kursů daktylského trocheje. Budeš dělat pohovor...

Toscana
19. 05. 2009
Dát tip
jéééžiš, a kdo to je ten miroslawek??? (bez obav, bábovku mu péct nechci, jen bych ráda byla v obraze, co tak můžu asi čekat)... :o) jejdavilda: eli eli lama sabachtani???? no tak s tím na mě nechoď! to vůbec není jazykem mého kmene, náčelníku!

jejdavilda
19. 05. 2009
Dát tip
:-))))

to ne, ale přidal jsem to do prologu :o)

jejdavilda
19. 05. 2009
Dát tip
no počkej, ne že budeš žádonit u sláwka o hlubší kritiku, to zas ne

zajímavé nářečí...:o) tak dobře, přidáme pravidlo "rychlá smrt" :o)

jejdavilda
19. 05. 2009
Dát tip
Navrhuji úpravu pravidel, koho okomentuje miroslawek, ten vyhrál. Je to totiž klasik jak přiznává křepčení sutí podél bran otrhán jazyk v periheliu Nemésis zápach karavan přežiju zaklínání koní jsem totiž klasik a instinkt velí géniům: eli eli lama sabachtani

jejdavilda
19. 05. 2009
Dát tip
zaostáváš přidej, čokoládo !!!

Žádný rokfór, či co! Pravé olomócké tvargl to je!

to je škoda do STUPIDU !!! NA to bys mohl dostat ui dotaci od EU, pěkný folklor :o)

Tak ještě jedna hanácká. (Na Hané se kedluben řekne - kerlob.) Osnole stréc pod dobem snijó že só kerlobem smějó se od ocha k ocho svimo zelenymo břocho majó cose za lobem

ávie

jaroušku, antitip jsi použil zcela správně. Protože ještě nemají oficiální statut, nebude se jejich počet zobrazovat v záhlaví díla, každý si je musí spočítat sám... všem ostatním díky, i neexistujícímu J.D.Máchovi :o)

Toscana
18. 05. 2009
Dát tip
Táák - a vymyslela jsem ti alternick: JEJDAMÁCHA, to určitě vůbec nikdo nepozná, že to jsi ty!!! :o)))

Diana
18. 05. 2009
Dát tip
ANTITIP - ty záhony-záhony a voda zelená - pochoutka zelená, tos už přehnal....

jejdavilda
18. 05. 2009
Dát tip
antitip ti přidělí někdo z tvých ondivovatelů-osobně

jaroušek
18. 05. 2009
Dát tip
mám příspěvek a malý dotaz prosím ! kam se dávají záporné tipy Antitipy ?

Vaud
18. 05. 2009
Dát tip
jeste pockej, az sem dorazi teplousek a jeho pri- buzny... ten to rozkrisne :-)

jejdavilda
18. 05. 2009
Dát tip
ovšem zas bych přišel o norovo úvodní oslovení-ty blbče- a to by mi cbybělo :-)))

jejdavilda
18. 05. 2009
Dát tip
tady by utloukli i Máchu a ne že ne

jejdavilda
18. 05. 2009
Dát tip
Uvidíme, fascinuje mě, jak tady skoro všichni mají Vysokou básnickou školu. Já bych to zjednodušil na líbí, případně nelíbí+faktická poznámka

založ alternick...:o)

jejdavilda
18. 05. 2009
Dát tip
Vždyck\y mě děsně zajímalo, kdybych tu vsušil nějaké dílko od známého básníka ( samo, že nějaké dílko méně publikované), jak by různé armina reagovali. Co myslíš? Mám jedno skvělé od kryla, což básník byl, to mi nikdo nevyvrátí a hodilo by se na armina, kdybych pozměnil jméno :-)) Myslíš, že by to nazval výplodem chorého mozku?

jejdavilda
18. 05. 2009
Dát tip
kedluben těžko, to spíše nějaký nový název pro genitál

áno, kedysi som bol šán...ale starý nie !!!

jejdavilda
18. 05. 2009
Dát tip
Nevyhrožuj aleši, tady všichni ví, že jsi strarý bolšán

měrkův úvodník bych klidně zařadil do soutěže, jen kdyby tam přidal trochu kedluben...

Rabb
18. 05. 2009
Dát tip
ne, merkovi ne.. v té době bych s tím stejně nemohl nic udělat.

jejdavilda
18. 05. 2009
Dát tip
napsal jsi to i měrkovi, jak tam něl ten úvodník-slovo má?

ještě se ukáže, která strana je tu hlavní :o)

Rabb
18. 05. 2009
Dát tip
kdejakýmu mamlasovi bych napsal to stejný, jejdo.

jejdavilda
18. 05. 2009
Dát tip
kdejaká mamlas se dostane na hlavní stranu a tobě to upírají, nedej seeee, já ti věřím

Rabb
18. 05. 2009
Dát tip
dobrá věc by to byla.. ale nemusíš z toho dělat soutěž.. a svoje dílko uveřejni zvláš a nenechávej ho na hlavní straně, když už soutěžíš. a správně se píše kedluben.. :-)

nejde o zviditelnění, myslím, že antitip by byl docela dobrá věc. Možná to byl kdysi jen neoficiální termín, ale mám pocit, že už jsem se tu s ním setkal...:o)

Rabb
18. 05. 2009
Dát tip
:-) dílko úsměvné.. ..ale soutěž je kravina a ty se tímhle jenom zviditelňuješ na hlavní straně, stáhni to, aleši.

ach...

č: škoda, že je to tak kvalitní. hned bych to vzal do soutěže, ale porážka by tě asi mrzela...:o)

čučenka
18. 05. 2009
Dát tip
zasadil jsem kedlub muj tata ho vydlub pravil, že na pole nasadi kobzole

ještě někdo psal o kedlubnách? sem s ním, do soutěře :o)

náhodou vilda kedlubnu zná...na kedlub se rýmuje třeba belzebub...:o)

Poslední dobou jsem podobných básní četl tolik, že mi tahle přijde až vyjimečně zdařilá. Na titul "STUPID ROKU" budeš muset ještě hooooodně ubrat!

čučenka
18. 05. 2009
Dát tip
šmarjá, vilda si nejmíň hodinu slabikoval ve slovníku cizích clov :-DD U nás se stejně říká kedlub a na to se asi nerýmuje nic.

vildo, s tvými pseudointelektuálními komentáři lze z čistě gnoseologických důvodů sice souhlasit, ale v žádném případě nevím proč.

jejdavilda
18. 05. 2009
Dát tip
výběr, výběr, výběr, kaj jeký kritik? když tu má být a nominovat, tak ho není

ještě jsem doplnil prolok, aby bylo jasněji...:o)

jejdavilda
18. 05. 2009
Dát tip
co to meleš, jaký antitip, tohle jednoznačně na TIP

Vaud
18. 05. 2009
Dát tip
rozbor: když teplo je a duben koupím semínka kedluben když mám peněz více tak i sazenice jednak uz AN prehled, ze mame kveten, malokdy mame vice penez a pokud ano, pak kasleme na kedlubnany a koupime maso pozoruji záhony s kedlubnami záhony zalévám je vodou zelenou už se těším na pochoutku zelenou v severnich Cechach bys mohl pestovat podle barvy i redkvicky nebo repku olejku - podle toho, co vam za barevne vodni efekty namichala Spolana jenže doktor zjistil že mám na kedlubny alergii tak místo sklizně sleduji plže co uvnitř kedluben žijí dej si plze - je zdravy - budes pak moc prilpzit, uplzit a rozplzit!

jejdavilda
18. 05. 2009
Dát tip
je to skvělé, čtu si to znova a znova, myslím, že tentokrát tě pochválí i na slovo vzatí odborníci jako armin, miloslawek, norsko a řada dalších významných písmáků, Anebo nepochválí neboť jsi je svou genialitou zašlapal do země, já se zúčastním až večer

jejdavilda
18. 05. 2009
Dát tip
Tato básen tvoří nejen kompoziční rámec , ale navozuje i výchozí situaci, která rostou z konfrontace staré pravdy a nového obsahu, z ironické perzifláže, z asociativní komiky ustálených rčení a nestálé obraznosti, z pointy vyvracející fixovanou pravdu. Básník si tímto příklonem k sumáři lidové zkušenosti zvolil pro svou tvorbu rámec, který ovšem naplňuje velmi svobodně. Dokládá tím, že jeho poezie spěje k lapidárnosti, gnómičnosti (po vzoru lidové slovesnosti), ale také to, že svět lidových hodnot je bezohledně rozvrácen naší současností. Někdy až pamfleticky vyznívají básně o tom, jak pravda vítězí a lež má krátké nohy, jak se svět mění v nelidské theatrum mundi, jak nás ani ornament starých folklórních pravd už nemůže spasit

Vaud
18. 05. 2009
Dát tip
to je jednoduchy - na ostravsku je to nareci na severocesku neznalost :-))

my na severočesku jsme taky říkali kedlubna...:o)

Vaud
18. 05. 2009
Dát tip
kedlubna je moravska samicka od kedlubnu (coz vilda od Ostravy tusi)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru