Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Je krásné žít...

05. 09. 2001
9
0
3074
Autor
Bhati

Kdysi nám kdosi dal dar nejcennější...život. Byl zabalen do barevných, lesklých, lákavých papírů a mašliček...Teď je už na nás, jak ho rozbalíme.

Je krásné žít...

 

Je krásné se jen dívat,

je krásné jen tak žít...

A s životem si zpívat,

je krásné občas klít...

 

Je krásné vidět západ

                                      slunce,když vychází.

A já mám skvělý nápad!

                                      Ten dort se nezkazí...

Už odlož lžíci uleptanou

od sladké dobroty,

půjdeme v alej ušeptanou...

Tak slyšíš? "Jsi To Ty!"

 

Jsi Ty, kdo má to štěstí...žít.

 

 


Krel
14. 09. 2002
Dát tip
no to Ti nevím....jak se to pozná?:-))

Bhati
13. 09. 2002
Dát tip
Krel: Nejsi gravidní?:-)

Krel
06. 09. 2002
Dát tip
ale po roce už se mi to líbí i s tím dortem, čím to je?:-))

ofčátko
06. 09. 2002
Dát tip
:o)))

Čolito
08. 04. 2002
Dát tip
Já nevím, jestli to je štěstí....možná spíš šance

Bafomette
04. 03. 2002
Dát tip
to je kritik...vzbuzujes emoce bhati..teda Bhati...a delas to dobre i kdyz tahle je mozna taky mene salkem pro me. nicmene o to lepsim salkem je pro nekoho jineho. a i tak je to furt hodne dobrej caj.***

Junkie_23
24. 09. 2001
Dát tip
děkuji... za takéto básne sa dá fakt len ďakovať... tak teda Danke

Mahoney
09. 09. 2001
Dát tip
ne, tak ne: ráno vstanu a věnuju půl hoďky probuzení citu a sebeanalýze... pak jdu, ještě za tmy, do práce; je to pár minut pěšky rozhrkanou silničkou na periferii maloměsta lemovanou stromy... dívám se na tu klenbu a třeba se zastavím a otevřu se a vnímám... ještě před měsícem jsem, sotva jsem vyšel z domu, zdravil červánky... tohle je moje realita... a jen tak mimochodem - před pár dny jsem si zapsal takových pár slov: nakresli si svoji realitu nemám tušení, co přesně to znamená... ale cítím v tom strašně moc

Mahoney
08. 09. 2001
Dát tip
radost ze života je tu upřímná - to je vidět, ale také bych se přimlouval za poetičtější ztvárnění... climaster: lidé žijí takový život, jaký si sami "stvoří"... to je realita... a někdo se naučil umění radovat se ze života - z bytí; jiní se naučili nadávat a nevážit si toho, co mají... je to jejich volba... já budu radši milovat a přijímat svět kolem sebe takový, jaký je, než ho odmítat a nadávat na něj a... nežít (možná je to těžší - namáhavější, pracnější... ale i radostnější - a tedy příjemnější... vynaložené úsilí se nám vrací v radosti... (a že je třeba toho úsilí vynaložit opravdu hodně!) ...v dnešní době jsou materiální úspěchy příliš snadné - k nedávno ještě neuvěřitelným výsledkům stačí zanedbatelné úsilí... jak si pak má člověk něčeho vážit...?) (ne, nechci se vracet na stromy... i tak zbývá tolik oblastí - hlavně v umění, kde můžeme vynaložit tolik úsilí... a právě díky technice máme možnost méně času věnovat přežití a více umění... jenže - který rozumný člověk by se dneska zbytečně (=bez finančního zisku) namáhal... a tak si žijme své prázdné životy a nadávejme, jak je ten život krutej a hnusnej a nespravedlivej...) (a omlouvám se... já se vždycky tak rozepíšu... :-)))

Climaster
08. 09. 2001
Dát tip
Mahoney:...takže ty ráno vstaneš a řekneš si např.: "och, jak krásné ráno, jak krásné šedé nebe, jak krásně hnusně se mi dýchá v tom smogu, jak krásná ulice plná nádherných vajglů, miluju tramvaj, jak krásně cvrnká, jak mi vždy zalehnou uši, och" ....a vůbec jsem nepsal, že na něj nadávám a odmítám.... ..jen jsem chtěl říct, proč právě nepíšou o krásnu těchto všedních věcech, "realitě"....

Kastel
07. 09. 2001
Dát tip
Naprosto souhlasím s lubi a Bacilem a přestože nemusím souhlasit s ostatními, neznamená to, že bych zavrhoval jejich způsob vnímání, kdybychom byli všichni naprosto stejní byla by to fakt nuda (zastavte klonování :o). Za báseň samozřejmě tip - protože tak to vidím já.

Kastel
07. 09. 2001
Dát tip
Nad Libercem - proboha zas je chmurná obloha Kapky deště zemi vlaží kde je slunce co mě smaží ? Toulá se tam co vlak s Bhati do neznáma uhání Léto se až za rok vrátí což optimsmu nebrání... ... mnohokrát mě ráno vzbudí teplem horků paprsků zase budem večer rudí a pak půjdem na zmrzku..

Bhati
07. 09. 2001
Dát tip
Přesto všem díky za kritiky... Kastel- Dám si skořicovou...:-)

Wopi
07. 09. 2001
Dát tip
nad Libercem nebe probodnuto Ještědem, i když nás už zebe, na zmrlinu ještě dem! :-)))))))))))))

Bhati
07. 09. 2001
Dát tip
Wopičáku wopičatej !!! :-))))))))))))))))))))))))))))))

Bacil
07. 09. 2001
Dát tip
Těšme se ze slunce s Bhati než nám to oblačnost zhatí :-)))

Pepo
06. 09. 2001
Dát tip
Fakt pekné.

lubi
06. 09. 2001
Dát tip
Bhati, mám ťa rada, za to aká si... rozdávaš radosť a to je to hlavné... na to netreba zložitých slov... TIP

Bacil
06. 09. 2001
Dát tip
Lubi má pravdu. Já si nemůžu pomoct, mně takhle báseň připadá jako upřímná výpověď, a dokonce myslím, že ji snad i rozumím, že je podaná srozumitelně; možná naplňuje normu básnických obratů na jeden verš ČSN EN 987654321/fň jen na šesedát procent... ale já z ní cítím dětsky křišťálovou radost ze života, z voňavého vzduchu a šepotu listí, a proto nebudu ani na okamžik váhat, když se rozhodnu jí dát tip...

kafka
05. 09. 2001
Dát tip
ach, tolik idealismu mi tahá v básni ušima... stříhám... neboooj ;-)

fortune
05. 09. 2001
Dát tip
A já mám skvělý nápad! Ten dort se nezkazí... Tohle je pasáž, která mě zaujala. Je vidět, že to myslíš upřímně, procházka s tebou v ušeptané aleji by mohla být ale mnohem hezčí, než jí dokázala naznačit tahle báseň. Opravdu si myslíš, že nám ten život kdosi dal? Nechceš o tom zkusit ještě přemýšlet? Nenabízím jinou odpověď, jen provokuji. Zkus se procházet ve svých vlastních botách, neopakuj názory, které ti někdo od dětství vštěpoval. Pak dojdeš nejspíš k tomu samému, ale tvá cesta bude svítit diamanty. Piš dál. Ta alej tě stále vábí, viď? :-)

Bhati
05. 09. 2001
Dát tip
fortune...Já...já TI nerozumím...nic neopakuju...napsala jsem to ve vlaku...brzo ráno, když vycházelo slunce...a silně to na mě zapůsobilo...uvědomila jsem si cenu toho všeho. A...asi bych to neměla říkat,ale...to,co´s řekla mě lehce zranilo. Samozřejmě Ti ale neberu Tvůj pohled na věc..cítíš, jak cítíš, to já nemůžu a nechci měnit.

Wopi
05. 09. 2001
Dát tip
To mi nikdy nenapadlo, zpívat si s životem... Naštěstí pro oba ;-).

Wopi
05. 09. 2001
Dát tip
Tomu nerozumím... tak krásné je žít a zpívat si s životem... a pak lehce zraní text vybízející k přemýšlení? To jsem myslel, že je ta životní radost na pevnějších základech... Sorry

Bhati
05. 09. 2001
Dát tip
Wopi...mě jen mrzí, že lidi nejsou čistí a nepřijímají čistotu ostatních...že polemizují, pochybují, převracejí myšlenky jako písek lopatou a půlka jim ho po cestě stejně vypadne. WOpi, já to mám hluboko v sobě. Život miluju a pevný základ rozhodně mám, jen nerozumím tomu, PROČ ostatní pochybují, převracejí, sypou...chápeš mě?

Bhati
05. 09. 2001
Dát tip
S tím- nejsou čistí---to jsem přehnala, samozřejmě...jen mi jde o to, proč je tu ta potřeba nepřijmout jednoduše duševní stav a myšlenky druhého a nějak je oslabit, poničit atp. Proč nenechat jedinci,člověku, komukoliv prostě jeho city a ne říct- to TI někdo řekl- to není z Tebe. TO přece není pravda...

Danny
05. 09. 2001
Dát tip
jo, jsem to já. tip

fortune
05. 09. 2001
Dát tip
Milá Bhati, rozhodně nemám v úmyslu zraňovat tebe. Spíš jsem chtěl trochu zranit tvou báseň. Je dobré, že se proti tomu bráníš. Bylo by také dobré, kdyby ses nebránila. Nejde o to, že bych nerespektoval tvé vidění, tato modrá okénka jsou ale určena pro kritiky. Netvrdím, že "to není z Tebe". Ve skutečnosti to z tebe je. Co jsem psal, mělo naznačit, že je možná dobré někdy udělat kromě ztvárnění svého krásného prožitku krok ke čtenáři, aby i on jej měl tak krásný. Tvůj prožitek je jedna květina a tvá báseň je druhá květina. Pro tebe. Čtenář ale může vidět jen navoněný měchýř. Žádnou květinu. Chybí mu citové pozadí, ze kterého jsi do básně přenesla jenom slupku slov. Tvé básně mě hodně zajímají, proto zde píšu. Taky mám pocit, že je v nich hodně čistoty. Jde mi o přenosnost prožitku pomocí tvého textu a k tomu mám připomínky. Dovolíš mi je alespoň zde na neutrální namodralé půdě kritik? :-)

Bhati
05. 09. 2001
Dát tip
Ach Danny...díky...ani nevíš, jak moc...

Bhati
05. 09. 2001
Dát tip
Fortune...samozřejmě...ale...nezraňuj. Znělo to jakoby promluvil Pán tvorstva...a to nemyslím zle,ale upřímně..vnímala jsem to tak. Mír?

fortune
05. 09. 2001
Dát tip
:-) Ale vždyť JE mír. Povídáme si o básničkách. Máme je oba rádi. A na sebe se přece nemračíme. Myslím, že se máme taky docela rádi, ne? :-)

kafka
05. 09. 2001
Dát tip
Ale ano... já se taky někdy chovám jako dítě. A někomu to navíc sluší. Bhati, chápu, taky je mi zle, když mě někdo nepochopí a "zkritizuje" mi básničku tak, že můžu psát znova... Ale ty opravdu můžeš sdělit víc! Jinak... jinými slovy, než že se dozvím, že život je krásný... Bhati, já to vím, i když si to skoro nikdy nechci přiznat... Ale moje srdce potřebuje víc, než tento holý fakt... I kdyby mě měla probrat pořádná facka! :) Mimo jiné... proto čtu básně. A mimo jiné... proto i ty tvoje! :-) (a nemrač se ;-)) znáš to s tím životem... ;-))))) no táááák!

Bhati
05. 09. 2001
Dát tip
Fortune...no comment...:-* kafka...Někdy CHCI mluvit jednoduše a nezamotávat se do básnických obrazů...ale dík za ohlas. Pro mě je skvělé, že to vzbudilo emoce! Pa...

Climaster
05. 09. 2001
Dát tip
no comment...:)))))...proč život všichni vykreslujou jak procházku po rozkvetlé louce???...život je jinej, problémy, jídlo, sex, láska, práce, škola, nenávist, tramvaje, silnice, les, dům atd.... ....chtěl bych vidět nějakou poezii o realitě... :))))...doufám, že mě za to nerozkoušete..:)))))

Bhati
05. 09. 2001
Dát tip
Climaster: KOUS KOUS KOUS!!! Podívej se na jiné mé básně, pak suď celek..:-) KOOOOOOOOOOOOOOUSSSSSSSSSSS!!! bUDEŠ rozkousanej na cucky!:-)))

Kubanec
05. 09. 2001
Dát tip
kupa optimizmu nikdy neuškodí-teda aspon´ nám típkům ne

Climaster
05. 09. 2001
Dát tip
já to nemyslel vůbec osobně...jen, když jste se tady bavili o tom životě...tak celkově...o.ka kouknu....

Bhati
05. 09. 2001
Dát tip
Ale broučku...vždyť já se jen směju..no...:-)*

hermit
05. 09. 2001
Dát tip
)*

sidi
05. 09. 2001
Dát tip
Bhati myslím že kafka má pravdu. Nic proti optimismu, jenže když jsi Básnířka měla bys najít i pro "prostě radostné sdělení" nečekané obraty, asociace, pohledy, něco co čtenář nezná a nečeká. Prostě chybí tomu okouzlující jiskra, která se ti jindy daří.

Cowboy
05. 09. 2001
Dát tip
Neviem načo toľko kecov. Je to krátka, krásna a jasná vec, ktorá vybehla priamo z prstov. Napísaná na jeden záťah bez zbytočného špekulovania. Páči sa mi to.

Bhati
05. 09. 2001
Dát tip
sidi: A co...západ slunce,když vychází... To třeba nemá jiskru??? Přímá řeč nemá taky jiskru? Personifikace, atd...

Wopi
05. 09. 2001
Dát tip
ani zapalovač někdy nemá jiskru... ani svíčky Bosch v osmiválci někdy nemají jiskru... ani já dneska nemam jiskru... ale stejně vám jednou zazpívam, abyste věděli, zač je toho loket :-))))))))))))))))

kafka
05. 09. 2001
Dát tip
Wopi, koukej mě vzít s sebou ale... :)) a ať to má jiskru!

Huckleberry
05. 09. 2001
Dát tip
Líbí se mi. Za dynamiku myšlenky Tip

sidi
05. 09. 2001
Dát tip
Bhati, "slunce", "západ", kouzlo malířem namalovaného zátiší taky nespočívá ve džbánu a ošatce s chlebem, ale v jejich kompozici či ztvárnění. - Západ slunce jako takový nikdy není kýčem, ale pokus o jeho umělecké zachycení skoro vždycky. No a mě tvůj pokus o popis toho krásného přijde příliš povrchní, řekněme takový apelativní, propagační.

Amanda
05. 09. 2001
Dát tip
Jooo tak nejak to presne citim ja, a jeste krasnejsi kdyz tim zivotem nejdes sam/a... Krasne lehke versicky...

Krel
05. 09. 2001
Dát tip
Tak s prominutím, ale ten dort je tam naprosto děsnej...ten mi to naprosto zkazil:-((

Astalavista
05. 09. 2001
Dát tip
Jeví se mi to hodně dobře, v podvečer optimistické nakopnutí, za které dík. Navzdory básník zpívá !* :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru