Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Celibát

05. 09. 2001
6
1
9898
Autor
Danny

kněz mě vojel sedmkrát
když jsem pěla kantátu
řek': "nedržím celý bát
ale jenom půl bátu"

1 názor

Oldjerry
11. 09. 2019
Dát tip

Rivka - Danny to předkládá k uvěření, nebo popření. Já vím, že  ne každý kněz, ale věřím mu na základě  mně známé skutečnosti... ostatně to ví  a věděl každý, kdo se s tím setkal: kuchařky na farách... dál se to píská


klipeto
15. 12. 2004
Dát tip
potrefená stará panna/jeptiška se vždycky ozve? hehe, dneska mne tahle diskuze pobavila...nechte kněžím jejich celibát a ostatním lidem náš humor. tititip a avizum tantratum

Danny
05. 03. 2004
Dát tip
AJVAA: "dílka" v množném čísle? které se ti třeba ještě nelíbí?

Danny
05. 03. 2004
Dát tip
Elyn: díky za podporu... jsem takovej satirik rejpal... někdy mě to ujede trošku do drsna...

Danny
05. 03. 2004
Dát tip
štěstí že nežiju za středověku.... už bych byl od dogmatiků upálen...

AJVAA
04. 03. 2004
Dát tip
Hele....Albiero...co takhle uvést přesnější údaje.....kněz katolické církve samozřejmě musí dodržovat celibát. Ale v té hierarchii kněžského svěcení existuje výjimka-trvalí diakoni mohou být ženatí, ale pouze za předpokladu, že sňatek proběhl kiž před svěcením...je jim min. 35 let....no..a potom už nemohou přijmout vyšší svěcení. V Pravoslavné církvi je to s kněžími něco podobného. Opět je možnost sňatku před svěcením ( při kterém potom i část kněžství přechází na bábušku) Ale již pak nemůže být vysvěcen na biskupa. Hmm...v té anglikánské církvi je to teď nějaké sporné. Celibát vyžadovali, ale nevím, jak je to teď, když vysvětili na biskupa člověka, který otevřeně praktikuje homosxuální vztah. Ehm.......myslím, že byste si měli více ujasnit názor na to, co to ten celibát vlastně je. Jsou lidé, kteří milují Boha a chtějí mu něco dát...nějakou oběť...No...a mezi nimi jsou tací, kteří dají tohle. A opravdu je mnoho lidí, kteří jsou ve stavu celibátu šťastní.....Ale...jak už tu padlo...někteří asi také něodolají pokušení a zhřeší.....to ale nemáme právo soudit. Mimochodem Danny.....jsem katolík...a ta tvoje pochybná dílka mě pobuřují

Elyn
04. 03. 2004
Dát tip
Aj: proboha a jako třeba smysl pro humor - něco takovýho nepěstuješ?

AJVAA
04. 03. 2004
Dát tip
El:Humor? Mně se i líbí vtipy s křesťanskou tématikou...jako třeba ten starej......ee....proč Petr Ježíše třikrát zapřel? Protože mu Ježíš uzdravil tchýni...Ten je třeba hezký......Ale ten celibát je špinění a plivání...

Elyn
04. 03. 2004
Dát tip
AJ: no, já myslím, že to bereš víc úkorně, než je to myšleno... Mně se tam třeba taky nelíbí slovíčko "vojel" - zbytečně hrubé, ale jinak bych se zasmála i jako křesťan.

Spvrivs
25. 03. 2002
Dát tip
Souhlas s Papouchem. Je to slovní hříčka, tak nevím, co bych se měl pohoršovat nad tím knězem, když o toho tam vůbec nejde. :-))

Mámalibor
09. 09. 2001
Dát tip
to je dobrý , už jsem se lekla, že to bude zasejc ta blbá pravda! :-))*

Mámalibor
09. 09. 2001
Dát tip
to je dobrý , už jsem se lekla, že to bude zasejc ta blbá pravda! :-))*

Print
07. 09. 2001
Dát tip
Mám!:-) *!

Vio
07. 09. 2001
Dát tip
Ale Rivko, nereflektuješ realitu života. I to se stává. A s tím se nemusíme vyrovnávat my agnostici, ale právě církev. Danny, dobrý ;-)))

papouch
07. 09. 2001
Dát tip
...to snad....ani... já rači držím zobák :-( nedržím Rivenko, DYŤ JE TO NEVÁZANÁ SLOVNÍ HŘÍČKA nic než toto a jsem 100% přesvědčen, že Dannymu nešlo o nic jiného, než o slovní hříčku TAK TO PROBOHA NEPOLITIZUJ ....ale .... a nebo dyť je to jedno.... jestli chceš na životě vidět jen chmury, nespravedlivosti a černé mraky, tak je to Tvůj proublém... :) néé, tato debata je mimo, je uměle vyvolaná Zatahuješ do ní nesouvisející věci ještě přidej hlad v Angole, radioaktivitu v Kyjevě a utrpení Indiánů v rezervacích a bude to celý .. a může se blábolit do nekonečna ale já se dál neúčastním víš co? :-) rozeber takhle do záporna moje ftákoviny.. Tam je tolika smutku, že se Ti to bude určitě líbit... :-)) :-))) dělám si srandu :)

Print
07. 09. 2001
Dát tip
Rivka se ani moc tak nevyjadřovala k Dannyho blbůstce, ale k tomu co napsal Albi. Právě z jeho komentáře čpí spíš jeho privátní a velmi plytký, novácký postoj, než fundovaný názor podložený alespoň minimálním studiem. Dannyho blbůstka je trapná v tom, že chce lahodit těm uším, které neslyší nic jiného než to, co se jim servíruje, těm, kteří ví o problému prd, ale rádi se v tom smradu rochní.

Albireo
07. 09. 2001
Dát tip
Rivko, já jsem napsal jen, že katol. církev nutí KNĚZE do celibátu. Samozřejmě nikdo není nucen být knězem (i to je sporné, co nátlak matek, které těžce nemocné dítě zaslíbily Bohu a pak ho citově vydírají?), ale pokud někdo být kbězem být chce, je už do celibátu nucen. A není to tak jednoznačně spojeno s posláním . velká většina církví (včetně křesťanských) celibát nevyžaduje, pokud vím, tak jen katolická, pravoslavná a anglikánská. Chceš tvrdit, že kněží, faráři a pastoři jiných církví se kvůli manželství zpronevěřují svému poslání?

papouch
07. 09. 2001
Dát tip
Printe, mýlíš se. Dannyho blbůstka NENÍ O ŽÁDNEJCH PROBLÉMECH !!! Kurvadrát pochopte to už .. je to jen libozvučná hra s písmenky nic víc a trapná není už vůbec problémy v ní hledáte vy ...když napíšu - Cyril / jméno své tu vyryl - tak tím NECHCI dát najevo celýmu světu, že věrozvěst je vagabund a ničí naše kulturní památky, které jsou udržovány z daní našeho pracujícího lidu !!! :-) Jde mi jen o (alespoň mně) neošuntělý a hezky znějící rým .. A jestli mne někdo za tento rým napadne, že jsem těžce poplival katolickou církev a že přijdu do pekla, tak je chudák mimo... :-)))))

Print
07. 09. 2001
Dát tip
Libozvučná hra s písmenky - nic víc: Otcovská láska Moje milé děti mám vás jako smetí jedno musí pryč Tenhle útlý krček (říkáme mu Cvrček) na nůž je jak stvořený beztak není od mý ženy ale od kurvičky Mahuleny Trošku křiku, trošku krve bez tebe se mi líp hned žije synáčku můj zkurvený!

Vio
07. 09. 2001
Dát tip
Papouch!!! ;-)))

papouch
07. 09. 2001
Dát tip
ne Printe, to cos vyplpl NENÍ libozvučná hra s písmenky. a) Není v tom zbla originálního nápadu b) rýmy jsou příšerné c) forma .... vlastně formu to nemá d) rytmus taktéž odkráčel raději na pívo. jedním slovem děs běs Ale dyť to víš sám. Nedělej, nedělej... :-)))

Print
07. 09. 2001
Dát tip
o))) Já za to nemůžu, že nejsem tak geniální jako Danny a nemám filozofickou hloubku Albiho a zobák po tobě!:-))))

Vio
07. 09. 2001
Dát tip
Tak chlapci... jdeme na pivo? V hospodě se nejlíp pidlosofuje ;-)))))))

Print
07. 09. 2001
Dát tip
Společnost do hospody si vybírám! Vy byste tam nechyběli, ale neručím za to, že byste nedostali pivním táckem po hlavě!:-))))

Vio
07. 09. 2001
Dát tip
Pokud by to nebyl krýgl nebo popelník, tak jsem klidný, Printí. Od Tebe snesu i tři pivní tácky ;-)))

Rivka
07. 09. 2001
Dát tip
Vio: :) Ale reflektuji. Nikde jsem netvrdila, že bych si myslela, že všichni kněží jsou světci. K tomu - jistě, musí se s tím vyrovnávat církev. Ale právě to je jeden z důvodů, proč se mi Dannyho básnička tak nelíbila - je snad katolík? Od toho jediného bych to totiž ještě s určitou rezervou brala... tady říkám - a co je mu do toho? Kdo sám bez viny, ať hodí kamenem... Že se stávají věci, to ví každý. Albi to tady zúžil na ministranty a farské kuchařky - inu, o ministrantech mluvit netřeba, ale u těch kuchařek... Tam přece jde o osobní selhání toho člověka, mnohdy provázené výčitkami, které si často neumíme představit, snad je ani nechápeme... každopádně ale nemáme právo to soudit. papouch: Já si nemyslím, že bych to zbytečně "politizovala". Problém je tam implicite obsažen, záleží na tom, co chceš vidět... což ale dobře víš. Mně se to zkrátka nelíbí a hotovo:) (ostatně - je propastný rozdíl mezi tímhle a tvými blbůstkami, domnívám se já... už proto, že jsem si nevšimla, že bys v nich někoho urážel...) Pochop, já si taky nemyslím (byť mi to dá trochu práce:) ), že by se Danny rozhodl zničit katolickou církev satirickým čtyřverším. A ten rýmový nápad JE dobrý. To ale nic nemění na tom, že forma, jakou to provedl, je IMHO nevhodná, zarážející a urážející... Albireo: Ouvej. Přeformuluji tedy svůj předchozí příspěvek - protože v něm je odpověď už jednou obsažena. Předpokládejme člověka, který se svobodně rozhodne stát se knězem. Nemá matičku na smrtelném loži, která ho ke kolárku dokope (i když tahle situace mi připadá být poněkud absurdní, na 20. a 21. století... ale budiž, třeba i dnes se to ještě může stát). Pak ten člověk, který se svobodně rozhodl, na sebe svobodně bere jho celibátu. Nikdo ho nenutí, aby se takhle zavázal. Příměrem pro dnešní dobu typickým, neboť ze sféry ekonomie - když chceš nějaké zboží, taky ho musíš zaplatit. Nikdo tě ale nenutí to kupovat. Chápeš ten rozdíl? Jo, kdyby církev řekla, že každý třetí narozený kluk bude zaslíben Bohu, pak se můžeme bavit o nucení. Ale tak to není! Celibát je součástí toho svobodného rozhodnutí! Dál - ne, nemyslím si, že by celibát byl nutně obecně spojen s kněžským posláním. (Btw, myslím že anglikáni se také mohou oženit.) Není. Sváťa Karásek není o nic horší kněz než Tomáš Halík, jen proto, že ten první má děti. Ale o to vůbec nejde, protože uvádět praktické důvody je tady zbytečné (podívej, každý žid ti řekne, že rabín, ženatý člověk, může třeba líp pochopit problémy rodiny, katolík zase, že kněz, který se nemusí starat o rodinu, má víc času na farnost). Abych to upřesnila - už zmiňovaný Tomáš Halík kdysi někde řekl "Má cesta je ta správná. Netvrdím, že ta JEDINÁ správná." O tom to je! Součástí správné cesty je pro katolíka celibát, pro evangelíka nikoliv. Pravda není absolutní - ale jedna pravda proto není horší té druhé.

Print
07. 09. 2001
Dát tip
Rivi!!!!! AMEN!!!! Řím znovu promluvil, konec diskuze!:-)))) *****************!!!!!!!!

papouch
07. 09. 2001
Dát tip
Tak jo. :-))) .....jo a bacha, u nás v hospodě mají pivní tácky porculánový... to by byla boule jau jau :-) zato se dají umazávat čárky :-)

Print
07. 09. 2001
Dát tip
Vio: Beru tě za slovo!!!!!!!!!:-)

Print
07. 09. 2001
Dát tip
Papouch: ale poliju ti peříčka!!!! Možná bych i přistřih, ale to už budu namol - takže nic!:-)))

Vio
07. 09. 2001
Dát tip
Sakra, porculánový neeeeeeeeeee!!!! ;-))) Pappy, k Vedrům teda s Printem nejdu ;-)))

Vio
07. 09. 2001
Dát tip
Rivi, právě tohle mi na některých lidech vadí (schválně neříkám na katolících!), že to nedokážou brát jako srandu. Navíc si nemyslím, že by ta blbůstka házela všechny kněze do jednoho pytle a generalizovala.

Print
07. 09. 2001
Dát tip
Víš, Vio, když si z tebe dělá "srandu" 90 procent lidí, pak se mi to jako sranda už nezdá... Navíc z těch devadesáti procent dalších devadesát procent to za srandu nepovažujou. Je to jen projev jejich kamuflované nebo zjevné nenávisti nebo touha identifikovat se s většinou. A mně povídej o postavení menšin!:-)

Vio
07. 09. 2001
Dát tip
Printí, o postavení si můžem popovídat jinde a jindy ;-)))

Print
07. 09. 2001
Dát tip
Vio!:-))) Tak jo, snad to bude STÁT za to!:-o)))))) *!

Albireo
06. 09. 2001
Dát tip
Rivko, podle mne sprosté je, že katolická církev nutí kněze do celibátu. Pak to vede k nejrůznějším koncům (hrátky s ministranty, farskými kuchařkami), které Danny ani tak moc nepřehání. Srovnej Count Palmiro Vicarion, Book Of Limericks: 54. There was a young girl of Devon Who was raped in the garden by seven High Anglican Priests - The lascivious beasts - Of such is the kingdom of Heaven.

papouch
06. 09. 2001
Dát tip
panebóóóže :-(( miluju, když někdo čistou srandu začne vážňácky rozebírat :-((

Print
06. 09. 2001
Dát tip
Souhlas s Rivkou! *!

Bacil
06. 09. 2001
Dát tip
Za půl thajského bátu (bahtu) že by? ;-))) jinak bych se na to díval podobně jako Papouš, a teď mám na müssli jeho první i druhou kritiku...

Rivka
06. 09. 2001
Dát tip
Albireo - nutí? Oho! Můžeme se bavit o tom, jestli je celibát správný či nikoliv, ale je přece nikdo nenutí být knězem... nebo se mýlím? Stanu-li se filmovou hvězdou, musím počítat s tím, že se mi bulvár bude hrabat v soukromí, stane-li se knězem, musí počítat s celibátem... Byť tento příměr je poněkud zkratkovitý. Hlavně ale kněžské povolání vnímám jako poslání... A stav je takový jaký je... a vnímá-li to katolík jako Boží - řekněme - nutnost, pak co s historickým výkladem? S Bohem se nesmlouvá...

Print
06. 09. 2001
Dát tip
Ano, Rivi!!!! Tohle je názor člověka, co přemýšlí!!! Díky za něj a za tebe!:-) *!

Rivka
06. 09. 2001
Dát tip
A ještě - papouchu - já tě na jednu stranu chápu, možná se to skutečně nehodí. Na straně druhé - když si pár děcek stoupne kolem (třeba) tělesně postiženého a budou se mu smát, řekneš si - nechme jim jejich nevážnost, nebo jim jednu natáhneš? Jsem jinak (snad:) ) mírumilovný tvor, ale přimlouvala bych se za druhou variantu... Některé věci nejsou o humoru... Printí:) Jakou jsi mě zkazil, takovou mě máš:)))) *

Bhati
05. 09. 2001
Dát tip
Ježišiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.....haaaaaaaaaaaaaahhahhahahah....to je hustota!!!!:-))))))))))) Ale maximálně skvělý nápad! Už jen za to TIP*********************************

fortune
05. 09. 2001
Dát tip
:-))) Ano, hezké!

Albireo
05. 09. 2001
Dát tip
Panebože! Skvělá blbůst! *

Wopi
05. 09. 2001
Dát tip
:-)))

papouch
05. 09. 2001
Dát tip
nápad superrrrrrr na píp :-)) papoušovo gusto! ale mínus - kulhá rytmus - což blbůst takového ražení znehodnotí já bych spíš dal třeba "nedržím já celý bát... nebo něco, prostě o slabiku víc ale jinak fakt mňam :-)

papouch
05. 09. 2001
Dát tip
nápad superrrrrrr na píp :-)) papoušovo gusto! ale mínus - kulhá rytmus - což blbůst takového ražení znehodnotí já bych spíš dal třeba "nedržím já celý bát... nebo něco, prostě o slabiku víc ale jinak fakt mňam :-)

Rivka
05. 09. 2001
Dát tip
Jako hračička je to pěkné, to ano, ale stejně - nemůžu si pomoct, připadá mi to sprosté, zlé... nechápu to nadšení... ale možná jsem divná já.

Rivka
05. 09. 2001
Dát tip
av.

Danny
05. 09. 2001
Dát tip
papi: měl jsem tam o jeden konec řádku navíc. To "řek'" jsem dal k násl. verši. Dík.

zolli
05. 09. 2001
Dát tip
Papouší schíza...asi Ti lezla po monitóóru moucha. Nač se bát celibátu v černočerným kabátu, když i srdce kněze oddává se něze. Nooo něze, no dobrá...ale...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru