Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Star Trek - Restart nebo Shutdown?

28. 05. 2009
3
17
1618
Autor
Bluedragon

1) autor není Trekkie, ale je s fenoménem obeznámen... :-) 2) první pokus o recenzi, takže prosím abyste se v kritikách rozepsali co nejvíc... díky

 

            Nevím jak pro ostatní, co již využili příležitost shlédnout nový Star Trek, ale pro mne bylo hlavním lákadlem zasazení příběhu do legendárních začátků. Zároveň jsem byl zvědavý, jak se podaří skloubit nové herecké obsazení, dějovou linii a její návaznosti s jednotlivými sériemi ságy. Autoři si zároveň kladli za cíl přiblížit původní Star Trek nové generaci diváků a zároveň oživit skomírající pokračování. Pojďme se tedy podívat, zda se jim to podařilo.

            Začněme hereckým obsazením. K tomu nemám větší výhrady, snad jen s výjimkou v případě Checkova. A i tady jde spíš o výhrady vizuální než herecké. Zároveň se tak ale dostávám k jedné z několika kontroverzních věcí ve filmu. Checkovova výslovnost je „krapet“ přetažená. Což sice úsměvně funguje v kratších větách, ne tak v dlouhém hlášení palubním interkomem, kde už se budete maličko ztrácet. Chris Pine mi jako nový Kirk vyhovoval a jedinou výhradu bych měl ke scéně s testem Kobayashi Maru, kde byl až moc velký frajírek. Příjemně překvapil i Zachary Quinto jako mladý Spock a charismatický Bruce Greenwood jako kapitán Pike, jehož role však byla v pozdějších fázích filmu z neznámého důvodu nedotažená. Těžko říct, zda šlo o záměr, špatnou práci scénáristy, dramaturga či střihače. Co oko diváka dozajista potěší je nová Uhura. Obzvlášť pak toho, kdo může srovnávat s původní vizáží z první série. Bohužel, řada postav se ve filmu mihne pouze „aby tam byly“ a zbyla na ně omezená hrstka replik.

            Pokud jde o hlavní dějovou linii, vše se točí kolem zničení Romulu a cestování časem. Na můj vkus je film od chvíle kdy se toto divák dozví až moc přímočarý a přitom ve mně zanechal neodbytný pocit, že nám ho kus neukázali. Na pár místech je navíc logika a uvěřitelnost děje trošičku podlomená. Zejména pak v místech, kde do hry vstupují další členové budoucí slavné posádky. Naštěstí tato slabá místa většinou podrží vtipné glosy postav, takže tolik nebijí do očí. Z pohledu logiky a designu interiéru je asi nejproblematičtějším místem scéna, v níž po teleportaci uvízne Scotty ve skleněném potrubí chladícího okruhu reaktoru. Proboha proč? Naštěstí se krátce předtím a potom se Scottym natolik zasmějete, že to autorům odpustíte. Na celé strojovně je pak vidět, že někdo z designerů neudělal domácí úkol a pěkně to odfláknul. Krátce řečeno, takřka celá místnost je vyplněna spletí kovových trubek. Což o to, vypadá to industriálně, ale kdo zná strojovny z Archerovic hvězdoletu a Enterprise z původního seriálu, bude oprávněně nemile překvapen a zklamán. Vyzdvihnul bych naopak exteriéry, design vesmírných lodí a speciální efekty.

            Závěrem lze tedy konstatovat, že zatímco se autorům podařilo zabodovat po stránce technického zpracování a hereckého obsazení, příběh a zasazení do celkového kontextu se příliš nevyvedl. U filmu se tedy pravděpodobně nebudete nudit a bude na co se koukat, ale nezkoušejte u něj radši moc přemýšlet.


17 názorů

nonamebeast
29. 05. 2009
Dát tip
znovu já - trekkies píší recence, trekkies mají své kluby, které mají své internetové stránky, na nichž se objevují recence, tak je to - samozřejmě vedou také šílené a nekonečné a možná občas i zbytečné a absurdní diskuze na nejrůznějších diskuzních fórech, ale tak zábava musí být, ne? ale jo, máš pravdu, Tvůj příspěvek by byl asi nejspíš nějakou názorovou polemikou na právě zhlédnutý nový Star Trek, nevím, jestli přímo do diskuzního fóra, ale as jo, ale ve slovní řežbě by se mu jistě líbilo..

Halt už jsem unaven :)

Bluedragon
29. 05. 2009
Dát tip
All: 1) děkuji za připomínky 2) uznávám, že místo recenze jsem napsal spíš polemiku na internetové forum ST 3) sypu si popel na hlavu :-) 4) dopředu se omlouvám za jediné hromadné avi Induan: chtěl jsem spíš vypíchnout pár věcí, které mi v té tvé chyběly, ani náhodou jsem ti nechtěl předvádět "jak se to má dělat"... proto ta poznámka v prologu. P.S. Díky za vychytání chyb :-) kandelabr: to jsi vystihl naprosto přesně, díky nonamebeast: co se týče postav, až na zmíněné drobnosti jsem s nimi taky neměl problém. Ale asi se mi to nepodařilo srozumitelně podat. Hodně SW laděný emzák v hospodě mě celkem pobavil. :-) goldene: to bude tím, že trekkies jsou 2 typy. Ti první jsou naprosto nekritičtí konzumenti všeho s nálepkou Star Trek a ti druzí naopak sepisují nekonečné seznamy věcí co nejsou dost ST a kolidují s jinými filmy a díly seriálu. Obě skupiny se pak vyjadřují povětšinou na ST komunitních serverech a recenze je psát nenapadne. Pišta: a já si věřil, že má práce s interpunkcí tě vybudí aspoň na dvě souvětí. :-( ;-)

Šmarjájózefe, to je blábol! :)

Induan
28. 05. 2009
Dát tip
Jinak - pomůžu s pár chybkama, jestli můžu - na revanž (nebo revenge :D) mi můžeš pomoct najít nějaké v mojí :) *co již využili - kteří již (*nebo už) využili *s výjimkou v případě Checkova - vypustil bych v případě * atd - chybí spousta čárek a podobně, ale to Ti jako dyslektik nemám právo vytýkat :)

Induan
28. 05. 2009
Dát tip
Nonamebeast:Jo - s těma Hvězdnejma válkama máš pravdu, vystihla jsi, v čem je ten hlavní problém tohohle Star Treku. Totiž oni to tak trochu zkřížili s hvězdnejma válkama celkově. Možná úmyslně jako jakýsi hold těm filmům, jak jsem zmínil ve svojí recenzi, ale třeba scéna se sněhovou příšerou a Spockem (Lukem Skywalkerem, sněhovou příšerou a později s Yodou), ta je přímo doočíbijícím způsobem obšlehnutá (I když je to současně odkaz na Rura Penthe v ST6 samozřejmě).

Induan
28. 05. 2009
Dát tip
No - dost jsi to teda odfláknul. Když už jsi se pustil do remaku mojí recenze (nebo prostě paralelní verze), čekal jsem, že mi předvedeš, jak se to dělá :) Ani ten titulek příliš nekoresponduje s obsahem recenze - nikde nepolemizuješ na téma, jestli má význam, aby Star Trek takhle pokračoval a podobně. Prostě - i když máš možná lepší styl psaní (nemotáš se tak ve větách jako já), obsahově jsi to podle mýho názoru hrozně odfláknul a moc práce si s tím nedal. Takže jak říkám - když už mi chceš ukázat, jak to dělat líp, měl by jsi si s tím alespoň dát tu práci a udělat to pořádně.

Kandelabr
28. 05. 2009
Dát tip
mozna by sis mel ujasnit, pro koho tva 'recenze" je. je pro nekoho kdo film nevidel? nebo videl? proc ve druhe vete zminujes cechova, vedlejsi postavu? proc tim zacinas recenzi? tohle by melo byt nekde u konce, jestli vubec. film jsem videl (nudil jsem se) a tak jsem se v tvem textu mohl orientovat. ale pripada mi to jako nahodila smes pripominek, asi jako kdyz jdu s kamaradama po filmu na pivo a sdelujeme si dojmy. recenze by chtela trochu vic.

nonamebeast
28. 05. 2009
Dát tip
a já ten film viděla a jsem trekkie a nevím, jestli tohle je tak úplně recenze, ale to nevadí, každý má právo na to vyjádřit svůj názor na film, který viděl - ať už je názor nebo film jakýkoli. nevím, jestli je to tím, že jsem trekkie, ale pravděpodobně určitě ano, ale film na mě udělal docela dojem, mnohem větší než technické řešení a zvláštní efekty dokonce tady toliko kritizovaní herci.Myslím, že právě herce si nejvíc užijí fanoušci, kteří znají původní postavy z TOS - protože tihle noví museli na něčem stavět, stavěli na hercích starého star treku - chris pine je tak podle mě dokonalou mladší verzí hrdinného kapitána kirka..a Kostra? ani nemluvit. Nechci to nějak moc rozpitvávat, ale myslím, že co se výběru herců týče, nesáhli tvůrci filmu vedle...navíc fanoušky jistě potěší, že se ve filmu objeví i Leonard Nimoy. Nový star trek je film pro nefanoušky spíš než pro ty šílence v uniformách, se kterými jsem absolvovala předpremiéru - a vězte, lide, byli nadšeni... (tedy až na pár kritik typu: tohle by nikdy nemohlo fungovat, ale je důležité si uvědomit, že se jedná furt jenom o film).. Jediné, co se dá star treku vytknout je asi přilšná akčnost - která ale asi na druhou stranu přílákává diváky, nu a pak občasný příliv humoru pro humor samotný, nebo zlehčování startrekového universa bytostmi nebo věcmi, které by se spíš hodily do hvězdných válek... ale to: do kina, děti běžte, stojí to za to:-)

Santi€
28. 05. 2009
Dát tip
souhlas se Sydem.

goldene
28. 05. 2009
Dát tip
zajímavé je,že většina recenzí na star trek jsou od netrekkies autorů a i samotný režisér není skalním fanouškem serie. takže to vyšlo trochu rozporuplně

Bluedragon
28. 05. 2009
Dát tip
OK, to mě nenapadlo. Dík

Bluedragon
28. 05. 2009
Dát tip
Avi Induan

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru