Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Věční milenci

09. 09. 2001
2
1
2219

tihle dva...tak hluboce svázani,pouty neviditelnými,přesto silnějšími,než ocel...tak hluboce milujíc,že si to ani nedovedeme představit...tak nepopsatelně krutí,proklínáni

Spustil se déšť. Olověné nebe chrlilo velké a husté kapky, které dopadaly na rozbité chodníky a popraskané silnice. Voda stékala po šedých zdech zpustlých domů, tvořila na zemi loužičky a hledala si cestu mezi ležicími těly. Klečel, obličej schován v dlaních. Znovu ji ztratil. Po chvíli vstal, pevněji sevřel hrozivý palcát a vyrazil do neónové noci...

 

List pergamenu se lehce vznášel a pomalu klesal do prachu a špíny ulic New Yorku...

 

Otevřela oči. Skláněl se nad ní muž v bílém, na rukou gumové rukavice, a několika svorkami se snažil zastavit krvácení. Když viděl, že je při vědomí, rozkřičel se na sestru.

Svět se propadl do tmy...

Bolelo ji na prsou. Pokoj se utápěl v načervenalém světle a přes tenké dveře slyšela chaos a povyk na chodbě. Pohotovost. Napadlo ji to, hned když se probudila. Nevěděla, jak se sem dostala, nemohla si dokonce vzpomenout ani jak se jmenuje. Možná Kate. Nebo Susan. Chtěla vstát, ale prudká bolest ozývající se v jejím levém boku a horní části hrudi ji donutila přestat s marným snažením. Čelo jí orosil pot a trochu zrychleně dýchala. Obvazy. Cítila pach krve a vůni antiseptika. Podívala se na své ruce. Pravá byla taktéž stažena obvazy až po loket. Levá vypadala normálně, až na pár škrábanců a odřenin. Co se stalo?

V zámku zarachotil klíč. Neveděla, že byla zamčená. Udivilo ji to. Cvakl vypínač a do očí ji udeřilo nepříjemně jasné světlo.

"Ohh, promiňte, hned to ztlumím."

Otřela si slzící oči, světlo už bylo snesitelně intenzivní. Teprve teď uviděla červenou žárovku nade dveřmi. Tak proto měla pocit, že vidí červeně!

"Promiňte, ale potřebuji veděr jak se cítíte."

U postele stál mladý policista.Mohlo mu být tak pětadvacet, v pravici zapnutý diktafon, druhou ruku volně položenou na pažbě pistole.

" Vy se mě bojíte ?"

Tuhle otázku nečekal.Podíval se na ní a pak zavrtěl hlavou.

" Ne nebojím.Ale podle kapitána bych měl."

" Ale proč ?"

Znovu zavrtěl hlavou a přisunul si blíže k ní malé skládací sedátko.

" Posadím se."

Na kolena si položil tvrdé desky s nějakými papíry a propisovací tužku.Letmo zahlédla jak odepnul jistící přezku na pouzdře pistole.Nedávalo jí nic z toho smysl.Proč je tady ? Proč je tu s ní policista ? A ozbrojený ?

Cítila se zmatená.A zranitelná.

" Víte, někdo nám zavolal asi v půl jedenácté a informoval nás o přestřelce.Velmi velké a velmi divoké přestřelce.Když jsme dorazili na místo, nalezli jsme dvacetsedm těl.Třináct asiatů, zbytek běloši.A mezi nimi jste klečela vy, celá od krve a v klíně položený automat s prázdným zásobníkem.Tři průstřely hrudníku, jeden levého ramene a pět porůznu v levé noze.Okamžitě vás převezli do nemocnice, kde jste šla na sál.To bylo přibližně jedenáct a deset minut.V jedenáct čtyřicetosm jste byla stabilizovaná a ve dvanáct nulapět nebylo na vašem těle po nějakých střelných zraněních ani památky.Jen máte hrozivé a jistě bolestivé podlitiny.Můj šéf chce vysvětlení, než se to dostane ven a média z toho udělají zázrak, nebo něco podobného.Takže, teď mi řekněte všechno o sobě a o té události, prostě cokoliv, co by nám mohlo pomoci.Chceme vědět, jak je možné, že jste neumřela s devíti kulkami v těle a jak je možné, že sotva pár hodin od doby co vás postřelili, vypadáte stejně zdravě jako kdokoliv jiný ???!!"

Usmála se na něj.

" To má být vtip ?"

Znejistěl.Odměřený výraz na jeho tváři vystřídala podezřívavost.

" Ne, to není vtip.Doktoři nás ujistili, že mozek nebyl poškozen, tudíž si musíte všechno pomatovat..."

" Nepamatuju si vůbec nic.Ani svý jméno.Nevím jak sem se sem dostala, nevím kdo sem, odkud sem a ani nevím kolik mi je let.Netuším co sem dělala uprostřed nějakýho pitomýho střílení.Ja to prostě nevím."

Rozplakala se.Policista chvíli zíral a náhle ji objal.Propiska se skutálela a dopadla na zem.Když se jí dotkl, zavřela oči...

 

Propadala se do tmy.Démonický a podmanivý hlas duněl všude okolo.Drtil její tělo, týral její duši...

" ZABIJ HO !!!!"

" Nééééééééé," zakřičela a stočila se v temnotě do klubíčka.

" ZABIJ HO !"

 

Prsty přejela po pažbě pistole.Stačí jí vyndat a střelit ho do břicha.Jen zmáčknout spoušť...

" NE !"

Odstrčila ho od sebe.Vmáčkla se do rohu a rukama objala kolena.

" Jděte pryč.Prosím...jděte..."

" Dobře, nechám vás odpočinout.Prospěte se a až se vzbudíte, promluvíme si znovu.Ano ?"

Neodpověděla.

Vstal, zvednul propisku a potichu odešel.

 

Zastavil se u výlohy Sex shopu.Prohlížel si vystavené zboží a znechuceně se usmíval.Jak hluboko lidé klesli.Odplivl si na betonový chodník.Chvíli se zamyslel a strnule zíral na svůj odraz v plastové slitině.Z hloubání ho vytrhlo volání o pomoc.Rozhlédl se po jinak vcelku tiché ulici, ale viděl jen pár poflakujících se bezdomovců.Volání se ozvalo znovu.Rozběhl se a černý plášť mu zavířil okolo kotníků.

 

" Pomóóóóóc. prosím..."

" Sklapni, nebo ti udělám něco horšího !"

Dívka , držíc před sebou kabelku jako štít, mohla mít tak dvacet let. Přes silnou vrstvu líčidla byla poznat nabíhající podlitina, tam, kde ji udeřil vysoký ošuntělý muž. Dívka se zběsile bránila. Podařilo se jí násilníka praštit kovovou částí kabelky přes hlavu a na chvíli ho dezorientovat. Pustil ji. Utíkala zablácenou uličkou směrem na hlavní, když tu se před ní vynořila postava v plášti a klobouku, obojí v černé barvě. Byla tak majestátně hrozivá. Nestihla zastavit a narazila do ní. Nebolelo to. Pohlédla mu do tváře a spatřila dvojici přenádherných modrých očí, hlubokých jako oceány.

" Schovej se za mne," řekl jí tiše.

Udělala co jí řekl. Mezitím se bezdomovec vzpamatoval a nejistým krokem se vydal k nim, v ruce rozbité hrdlo od lahve. Mračil se, z úst mu kapala krev. Dívka mu úderem roztrhla dolní ret.

" Táhni mi z cesty hajzle, nebo tě tímhle rozpářu," zařval chlápek, mávaje muži v plášti střepem před obličejem," chci prachy ! Ta štětka mě praštila !! Kurva to bolí."

Nestačil říct ani slovo, když ho útlá ruka zdvihla vysoko do vzduchu. Jeho proděravělé trepky se jen špičkami dotýkaly země, střep se zablýskl ve světle reklamy na coca-colu a rozbil se v duhovou kaskádu. Trocha dopadla i na okované boty.

" Co jsi říkal ? Člověče ?"

" URGH...Pusť...ne...dýchat !"

Muž se usmál a kývl.

" Já vím, člověče. Budiž zatracen," a s tím stiskl silněji pobudovo hrdlo.

Tělo dopadlo mezi odpadky a takřka ihned se na něj vrhlo klubko hubených krys. Když je nikdo neodehnal, zakously se hladově do masa. Praly se o nejlepší kousky, pískaly a funěly čumáčky.

" Kdo sakra ste...," vyjekla dívka vystrašeně.

" Já," muž se podrbal na bradě," já jsem, jen někoho hledám. Dívku"

" Ale vy ste ho sejmul ! Prostě jen tak, rozmáčk ste ho jako mouchu,já..já..."

Muž zavrtěl hlavou a pomalu vykročil hlouběji do ulice.

" Počkejte, já...děkuju, rozumíte ? Stůjte," dívka se rozběhla za ním. Spatřila jen, jak v matném světle zavířil černý plášť. Po muži nebylo ani památky. Jako by tu vůbec nebyl.

Vydechla. Upravila si šaty a trochu prohrábla vlasy. V tom ji kdosi zkroutil ruku za záda a druhou ji přikryl ústa.

" Tak děvko, starej Pat měl smůlu. Kdo tě ale zachrání přede mnou ? Hmm ? Heheheheheheeee..."

 

Probudil ji ten mladý policista. S ním byli v místnosti ještě dva muži. Další policista a pak zřejmě lékař, soudě dle bílého služebního obleku.

" Slečno, promiňte, že vás budíme, ale bylo to nutné. Spala jste přes půl dne a my potřebujeme pokročit s vyšetřováním. Doktor Burns," mladík kývl na pána v bílém," to dovolil až teď. Dáte si kávu ?"

Objala si pažemi kolena a kývla.

" Ano, to by bylo báječné. Hodně cukru prosím."

" Takže," začal starší policista," jak se jmenujete ?"

" Nevím."

" Kde jste se narodila ?"

" Nevím."

" Kde je vaše trvalé bydliště ?"

" Nepamatuji se."

" Brala jste někdy drogy ?"

" Možná, opravdu si nevzpomínám."

" Jste vdaná ? Nebo máte přítele ?"

" Já nevím."

" Co jste dělal na místě incidentu ? Znala jste někoho z mrtvých ? Ten automat byla vaše zbraň ? Umíte střílet ? Prodělal jste nekdy nějaký speciální výcvik ? Byla jste v armádě ? Odpovězte !!"

" JA SI NA NIC NEPAMATUJU !"

Měřili se pohledy. On udýchaný, ona s očima rozšířenýma a pláčem na krajíčku. Doktor položil svou ruku na policistovo rameno.

" Tak to by stačilo, poručíku. Akorát jste ji rozrušil !"

 

Zase ten pocit. Znovu ten hlas.

" ZABIJ JE !"

" NE ! JÁ NECHCI !"

" ZABIJ JE ! CHŤEJÍ TI UBLÍŽIT ! ZABIJ JE !!"

" NE !"

" JE TO TVŮJ ÚDĚL, JE TO TVÁ PRAVÁ TVÁŘ !"

 

" Je vám něco slečno ?"

Uchopila ruku, kterou ji doktor starostlivě hladil spánek a zakroutila s ní. Kost praskla a doktor strašlivě zařval.

" Co...," řekl policista a šáhl po zbrani, než ji však vytáhl z pouzdra, byla u něj a hlavou mu udeřila do čela. Zlomila mu nos. Chlap se zapotácel a naslepo vypálil. Zasáhl protější zeď. Bolestí neviděl a nemohl se bránit. Podkopla mu nohy a dupla na hlavu. Rána byla tak silná, že ztratil vědomí, rychle sebrala pistoli a otočila se ke dveřím, zrovna ve chvíli, kdy se rozrazili a dovnitř vběhl druhý policista. Vpálila mu půl zásobníku do hrudníku. Dávka ho odhodila ven z pokoje a srazila ho na zeď v chodbě, klesl na zem a po ranách zůstaly na zdi krvavé šmouhy. Někdo zaječel, jiný hystericky volal policii. Vyběhla do osvětleného vestibulu. Cestu ji zahradili dva statní členové ochranky. Oba zastřelila.

 

Brala schody po třech, cosi ji pohnělo k stále většímu a většímu spěchu. Nebo kdosi ? Měla takový nejasný pocit, tušení čehosi mocného. Čehosi, co by jí mohlo ublížit.

 

Potkali se u hlavního vchodu. On vcházel, černý plášť mu vlál okolo kotníků, klobouk skrýval tajemství tváře. Zastavila se u dveří výtahu. Potrhané obvazy z ní visely v cárech, vlasy měla rozcuchané a trčely ji na všechny strany. V pravé ruce držela pistoli. A mířila s ní na něj. Nevěděla proč, ale cítila, že to cosi, je on.

" Tady jsi," řekl chladně," hledám, tě už pěkných pár let."

Přihmouřila oči.

" Proč ?"

Zatvářil se překvapeně. Udělal pár kroků a ruce dal od těla, tak aby je viděla.

" Zůstaň stát !"

Udělal co řekla.

" Pověz mi, proč mě hledáš ? A kdo jsi ??!"

" To má být pokus o humor ? Hele, měli bychom jít. Za pár chvil tu bude hromada lidí a způsobíme ještě víc rozruchu, než jsi způsobila ty za poslední týden. Lidé potřebují mít povědomí o naší existenci, ale nic se nemá přehánět.

" O naší existenci ? O čem to doprdele mluvíš ?"

" Nevíš ? Zapomněla jsi snad ?"

" ANO ! Nevím nic. Kdo jsi ?! "

" Jsem..."

 

Dva hlasy...

" Jsem ten, kdo bez tebe nemůže být. Tvůj věčný milenec, tvůj jediný přítel, polovina tebe. Bez nás neexistuje svět, bez nás není život."

 

Pluli v modravé hloubce mystična.

 

" JSEM OSUD."

" A já ?"

" Ty ? Ty jsi ta, která přestřihne niť.

" JSEM SMRT."

" Vzpomínáš si."

" Ano, už ano."

 

" Miluji tě."

" Já vím lásko moje, já vím."


1 názor

Mě se tahle povídka líbila. Vzpomněl jsem si (nevím proč) na oblíbenou větu mého kamaráda:"Neberte život příliš vážně. Stejně z něj nevyváznete živí"

Reistlin
04. 01. 2002
Dát tip
Není to až tak špatná povídka, ale vůbec nesouhlasím s její konečnou myšlenkou. Smrt a osud spolu podle mě nekráčí ruku v ruce. Upřímě řečeno, na osud nevěřím. A smrt je pro mnoho lidí prostě jen součást života a neviděj jí jako krutou a všeničící sílu.

Wolfling
06. 10. 2001
Dát tip
Souhlasil bych s bezejmneným. Celá povídka je o pointě, přestože ta ke skvělá. Nelituju, že jsem přečetl, ale tip nedám.

Deltex
10. 09. 2001
Dát tip
Simi, mě se to líbí... TIP jak poleno. Ano, sugestivní, atmosférické... fajn. Měj se!

Bezejmenny
09. 09. 2001
Dát tip
Nutno uznat, že pointa je opravdu výrazná. ;o)) Jinak ale styl mi nesedí (což je samozřejmě jen otázka vkusu), a celkově z toho mám drobný temný pocit, že přes propracovaný styl a sugestivnost líčení je to v podstatě o ničem. Vše je jen v pointě. Personifikovaný Osud a Smrt se sešli, a to je vše. Popisy krvavě zabijáckých orgií včetně nemocničních scén visí v prostoru, nemají základ, chybí jim nějaká jednotící myšlenka, něco, co by tomu všemu dalo smysl. Tak se nezlob, píšeš dobře, ale prázdně.

Hodnotis vsechno podle jedne povidky ? :) presto dik za nazor :)

Bezejmenny
09. 09. 2001
Dát tip
Samozřejmě. Zatím jsem od tebe četl jen náhodou toto. ;o))) Ale máš pravdu, přečtu si tě celou.

Ja sem chlap jak poleno... :)

Bezejmenny
09. 09. 2001
Dát tip
Mea maxima culpa. Zmýlil mě tvůj nick. Nějak mi to asociovalo se jménem Simone. ;-))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru