Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VODNÍ K

07. 06. 2009
6
10
1370

Napsat fejeton na téma VODNÍK bude triviální, řekl jsem si v momentě, kdy jsem byl  před tuto výzvu postaven. Jde o bytost sice notoricky známou, ale zároveň poněkud neuchopitelnou a tím pádem poskytující hodně prostoru k fabulacím, žertům a podobným fejetonistickým obezličkám. Jenže chyba lávky!

            Jak se má dušička nořila do vodnické problamatiky hloub a hloub, zjišťovala víc a víc, jak neoriginální téma se snaží uchopit. O vodnících už bylo řečeno prakticky vše. Píšou se o nich básně, točí filmy, skládají opery. Kdo by si nevzpomněl na Mistra Hakena lezoucího z kašírovaných skruží  jakési pseudostudny a dujícího „Ubohá Rusalko bledá“ ?

            Jakožto tvor zrozený ve znamení Ryb, mám k vodě přirozeně blízko a rád její přítomnost vyhledávám. Nemusí to být ovšem přítomnost příliš intimní, opakované zkušenosti s třetím stupněm povodňové aktivity mou lásku k vodě poněkud usměrnily, nicméně v blízkosti poklidných vodních ploch nalézám zalíbení pořád.

            Na jedné procházce nad jezem jsem neodolal a vrhnul. Kámen opsal předepsanou křivku atmosférou a přistál na klidné hladině.

            ŽBLUŇK!!!

            Vtom mi to celé došlo. Nemám sice absolutní sluch, ale četl jsem o lidech, kteří s tímhle postižením mají povětšinou negativní zkušenosti. Slyší zvonit tramvaje v Gis dur a pípat kasy v supermarketech v těch nejšílenějších tóninách, jaké si dokážou představit. Ale jak je to se žblunknutím?

            Ptal jsem se tam i onde, žbluňknutí nedokázal jednoznačně popsat nikdo. Pravda, drobný rozdíl mezi žbluňknutím placáku a dejme tomu auta nějaké je, ale říci, jaký tón žbluňknutí obecně vydává, nedokázal nikdo.

            Musel jsem tedy přispěchat se záchrannou teorií.

 

            Analogicky ke komornímu A vydává žbluňknutí vodní K. Ostatně K je to poslední, co nám v uších po slově „žbluňk“ zůstává. K je tón nepopsaný a zároveň nepopsatelný. Vzhledem k absolutní nemelodičnosti drtivé většiny žbluňknutí není třeba ani řešit takové detaily, jako je stupnice K dur nebo K moll. Zahrát tón K na kytaru nebo piano, pokud nemáme potřebu tyto nástroje odevzdat hlubinám, se taky nedoporučuje. Nehledě na to, že vzhledem k existenci různých ozvučných komponentů na uvedených předmětech riskujeme, že výsledné K nebude zcela čisté…. Ale to už je téma pro opravdové experty. My jsme vyvázli z tématu VODNÍ K.

 

            A je to……….


10 názorů

to je vidět, jak kdo pozorně čte...:o) mě ta věta dokonce odradila od záměru dočíst to až do konce. ale vrátil jsem se a nelitoval...:o)

BBarkku
08. 06. 2009
Dát tip
:) povedený, nápaditý-ovšem první poznámka aleše nováka mě pobavila ještě víc;) *

Marcela.K.
07. 06. 2009
Dát tip
Koukám a ono to je zelený! :-)) Čtu a ono se to jmenuje VODNÍ K! :-)) Dočtu to a chci si přečíst, co že jsem to vlastně četla a ono to je pro mě!!! :-))) a to autor ani netuší, že jsem jedním kamínkem mrskla po vodníkovi...narodila jsem se ve Vodnáři a doma mám muže Rybu :-) žbluňk kamínku ách kola krouží po hladině slzy na řasách Nezbývá, než si tě zařadit mezi oblíbence, protože, co kdybys mi chtěl něco napsat ....třeba...no jakou máš ještě barvičku? Hnědou?! Copak je asi tak hnědého? :-)) No tak šup, šup...to ti půjde samo - o srnce, o zajíčkovi...o medvědovi...o šišce ;-)))

Toscana
07. 06. 2009
Dát tip
Kdybych si to nemyslela, tak držím pec a nebudu sem psát vůbec nic, víš, Ruppertíku?? :o))

Toscano, nepoudej...

Toscana
07. 06. 2009
Dát tip
Královsky jsem se pobavila! Myslím, že fejeton bude přesně tvoje parketa. :o) *t

Elleanor
07. 06. 2009
Dát tip
Pěkně ses s tím vypořádal:)

ale celkově pěkná úvaha...:o)

jestli kámen přistál na hladině, asi to nebyl kámen...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru