Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Fenomén jménem ŽENA!

07. 06. 2009
15
53
4445
Autor
Delfín

Čím déle zkoumám záhadný fenomén jménem ŽENA, tím více zjišťuji, jak málo o něm vím a množina všech těch neprobádaných oblastí dramaticky roste kvadratickou řadou...;o)

Žena má duši potvůrky
a tři podstatné otvůrky,
též srdce něžné patří k celku
/a zapomněl bych na kabelku!/.

Raneček hormonů a nálad,
jenž jako požár umí sálat,
jak vichřice vše z cesty smete,
pak zklidní se a můj ty světe,

horoucí cit jí v srdci hoří,
co zbořila, teď nově tvoří,
když našla svoji vrbičku,
opět se v něžnou pěničku

mění, již prosta nepokoje,
zas rozdala by srdce svoje,
na dlani nám ho nabízí
a své sny romantické sní.

Já přiznávám, mám ji moc rád,
ač nemile mne častokrát
překvapí, beru kletby zpět,
vždyť bez Ní nudný byl by svět!

Žen prost bych Lásku nepoznal!
Nač sčítat, co jsem za to dal?
Kéž jako v zahrádce růže
dál žena kvete pro muže,

svěže voní, sladce vzdychá,
či trny svých slůvek píchá,
pláče nebo usmívá se...
ŽENA
patří k světa Kráse!

53 názorů

Delfín
19. 05. 2021
Dát tip

Ahoj! Předně omluva za hrubou chybu, má být přemítám...

No, šnek šeptající na dunách pobavil. I když jako technik jsem se hned zamyslwl nad tím, kolik slizu potřebuje, aby si upravil bezpečnou cestu po písku.

Jinak ten můj hřích byl už staršího data a onen pán fakt posbíral takový mišmaš, kde vedlw moudrých věcí byly fakt blbosti.

Hledal jsem za pomoci překladače, co znamená tvé jméno, pokud je fakt japonské. O Japonsku tu mám knihu, kdysi jsem se o něj trochu zajímal v souvislosti s tím, že jsem zkoušel karate. Dokonce jsem přepisoval znaky hiragany kamarádce do dopisu.A nedávno jsem si přečetl Šóguna i román o nějaké gejše...


Kamamura
18. 05. 2021
Dát tip

Nojo, intertextové odkazy, vášeň literárních snobů. Já neznám ty tvoje, a ty neznáš ty moje. Takže to dejme za remízu ;-)


Delfín
17. 05. 2021
Dát tip

鎌村: Díky za odborné posouzení mých sexuálně motivovaných pohnutek. Leč poněkud se mýlíš! Báseň je žertovnou reakcí na jistý aforismus, tuším, z knihy aforismů Miroslava Nakládala, kterou jsem si kdysi neprozřetelně půjčil v knihovně. Kniha je zajímavá už jen tím, že střídá spisovný jazyk s blíže neurčeným slangem a údajně to bylo posbíráno na hranici moravskoslovácké. Autor se zdá být velmi svérázným a když jsem si nemohl vzpomenout na příjmení, nalezl jsem ho v edici s přetiskem nakladatelství GORILA.  Dotyčný výrok, který mne inspiroval zněl: "Definice ženy: Tři podstatné otvory a kabelka!"

Tomu nemohou konkurovat ani tví šneci, šeptající na dunách! (Marně přemýtám, co hledají v poušti za štěstí!) :-P


Kamamura
17. 05. 2021
Dát tip

Strojově přesný rým za každou cenu mi evokuje stroj na strojí oddělování kuřecího masa od kuřecích kostí. Tato vize mě znepokojuje natolik, že si nedokážu vychutnat hormonálně napěchované poselství v básni rozpuštěné. 

Co třeba taková vrásčitá, věkem sešlá stařena. Je pořád ještě ženou? Ve smyslu definice v básni prezentované zřejmě ne, protože tam je nutnou podmínkou rozechvívání autorových libidálních triggerů, a to už seniorka těžko zvládne. Ve smyslu biologickém je ovšem žena ženou až do posledního záchvěvu nervo-svalové aktivity. 

Proto, ač je báseň pojata jako oslavná óda, nemohu se zbavit dojmu, že je k ženám jako celku poněkud nespravedlivá - kvalifikují se pouze ženy prošlé filtrem autorova pudu. 


Delfín
17. 05. 2021
Dát tip

Jsem rád, že se líbí Martino! Mimochodem, v Trutnově jsem kdysi byl za jednou dívkou. Nafukovali jsme spolu balónky na Mírové slavnosti a přespával jsem v tehdy novém hotelu Horník...:-)


Martyska
11. 05. 2021
Dát tip

Hezké


Delfín
11. 05. 2021
Dát tip

Díky, Růženko! :-)

To, že se ti to líbí, je největší odměna...


Delfín
11. 05. 2021
Dát tip

Třeba budeš mít štěstí, říďo! :-P


10.05.2021 11:44:01 Ruža z Moravy

Hodnotit nebudu, výstižné -  prostě se mi báseň líbí- dám tip a hotovo


Delfín
12. 02. 2010
Dát tip
blboun nejapný: Nejen literák! Lukio z literu si třeba zřídil psance, takže jsem tam se spoustou starých známých, lze tam svá dílka i zvukově nahrát a máš tam generátor náhodných slov; literra je taky hezky udělaná, navíc s velkými možnostmi nejen pokud jde o písmo a to ve všech částech /prolog, hlavní text, epilog/. A specifikum je saspi, kde Tě uvádějí redaktoři. Mezeru a postřeh jsem zatím nepoctil svou přítomností!;o) Je ovšem zajímavé porovnávat rozdíly mezi autory a čtenáři různých společenství. Všude mám pár dobrých známých i těch, co by zasloužili vystřelit na Měsíc, nejlépe ovšem ne na ten náš ale třeba na některou z oběžnic Jupitera..

...tak literák :)*

Delfín
01. 12. 2009
Dát tip
Díky, Diano! Však ten, kdo kupuje si ženu, je ďábův muž a otrokář! Připadám Ti snad takový? Navíc tady vznikne klamný dojem, že si kladné ohlasy musím kupovat! Ale já píšu, protože mne to baví a stačí, když to někoho potěší! Jsem sice Miroslav, ale ne "Miroslawek", který svou roli písmáka i kritika tady i na totemu bere příliš vážně a zřejmě má i značné teoretické základy z oblasti literatůry. A ovšem i z toho vyplývající dávku sebevědomí a intorlerance vůči těm méně talentovaným. Já ne! Jen si hraju, přesně v duchu svého Nicku...Hezký den! ;o)))

Delfín
01. 12. 2009
Dát tip
Ahoj Bíšo! Uznání psychologa v.v. těší! Jak se daří? Možná jsi poznal dílko starého známého z literu, kde jsem první mezi kozorohy...;o)))

Bíša
30. 11. 2009
Dát tip
Skvělé verše!

Marlav
17. 10. 2009
Dát tip
krása*

slivaka
22. 08. 2009
Dát tip
..dobrá.:).zvláště předposlední rým zaujal:)*Lu tip.

Delfín
04. 07. 2009
Dát tip
Toscana: Mně samotnému ani tak ne! To spíše Žalmanovi...;o)))

Toscana
01. 07. 2009
Dát tip
ona ti šéfuje, Delfíne?? :o)))

Delfín
01. 07. 2009
Dát tip
Toscana: To já si zase zpívám : Má lady je víno, má lady to zná, svou vůní mi říká: Jsem Tvá, jsem paní Tvá!;o)))

Toscana
29. 06. 2009
Dát tip
k tomu nezbývá, než dodat jediné: když táhne bíííílýýýý loooosooos peřejí!!! :o)))

Delfín
29. 06. 2009
Dát tip
Toscana: Anebo: Ty ptáku ve fraku, s náprsenkou bílou, v čas nočních zázraků kdo je tvojí milou? Kdo v noci polární, když vítr vane prudce, má k rybě zánovní Tvůj zobáček i srdce?

Toscana
25. 06. 2009
Dát tip
Ale to by bylo taky pěkný, že??? :o))))

Delfín
25. 06. 2009
Dát tip
Toscana: To já jen, že bys mi pak říkala třeba ptakorybo!;o)

Toscana
25. 06. 2009
Dát tip
No už jen ten nápad, že nejsi za pinguina... :o)

Delfín
25. 06. 2009
Dát tip
Toscana: V mysli Tvé se asi smráká! Vždyť ten fráček zdobí ptáka... Žádný delfín není tu ve fráčku ni žaketu...

Toscana
24. 06. 2009
Dát tip
Delfín s fráčkem... nezdá se ti to už přece jen kapku přes míru??? Každá sranda má svoje hranice. :o))))

Delfín
24. 06. 2009
Dát tip
Toscana: Ještě, že tu nejsem za Pinguina!;o)))

Toscana
23. 06. 2009
Dát tip
nojofuuuurt - rybonerybo!!! :o)))

Delfín
22. 06. 2009
Dát tip
Toscana:Asi!A neříkej mi rybo, pořád!;o)))

Delfín
22. 06. 2009
Dát tip
Histreo: Přece jen raději ctím myšlenku: Chytrému napověz...

Toscana
22. 06. 2009
Dát tip
hmmm, asi málo, savčí rybo :o))

Histreo
22. 06. 2009
Dát tip
Tajemství "DRBU" je říci vše:-)v takových věcech se vyznám... jako každá žena:-)věř, ře jsme ale čtenářky houževnaté, tak nás nešetři, to by nebylo korektní...:-)

Delfín
22. 06. 2009
Dát tip
blbjenka: Není to jako Tvá něžná dílka, ač i takových mám jinde vcelku dost! Až si mne tam dávají do jednoho šuplíčku...Sem z toho vybírám pokaždé z trochu jiného soudku! A toto být pokus zas o něco nového! Vždyť i já se neustále měním...;o)))

Delfín
22. 06. 2009
Dát tip
Diana:Díky za milá slova i Tip. Ovšem díky Tvému dodatku to vypadá, že korumpuji polovinu milých čtenářek, aby mi někdo napsal něco příznivého...;o))) Já si myslím, že si nechci nikoho kupovat! Mám raději ty opravdové pocity, i když nemusí být všechny ohlasy vždy kladné...;o)))

Delfín
22. 06. 2009
Dát tip
Robinia: ;o)))))))))))))))))))))))))))))))))))

Delfín
22. 06. 2009
Dát tip
Histreo: Díky! ;o)))))))))))) Tajemství "NUDIT" je říci vše! A nerad bych přestřelil a dotknul se něčích citů. ;o)))

Delfín
22. 06. 2009
Dát tip
Toscana: Ale já se vůbec necítím dotčený! Jen jsem upřesňoval své stanovisko! To mne ještě tak málo znáš?;o)))

Diana
15. 06. 2009
Dát tip
Moc hezké a dost pravdivé, ty poslední romantiku! Vůči tobě jsem podujatá, tvůj postoj k ženám mne odzbrojuje :-) Takže žádná kritika. Navíc sis mne koupil krásnou básničkou, kterou jsi mi kdysi věnoval. T*****

Robinia
12. 06. 2009
Dát tip
:-)

blbjenka
12. 06. 2009
Dát tip
nějak mi neladí začátek s koncem. nejdřív to vypadalo na něco satirického a přes písničku pro karla gotta to došlo až k ódě. taxi vyber :)

Histreo
09. 06. 2009
Dát tip
a já si pořád myslím, že kritiky i vytýkavé nás prostě posunují dál kupředu v našem literárním snažení... tak jaképak omluvy, myslím si já... každopádně tahle lehce hlásící prácička se mi svým ladně ironickým způsobem opravdu líbila... přesto, že je to střelba do našich řad, jen houšť... mohls tedy přidat sloku o nezměrné moudrosti a houževnaté vytrvalosti, hrdosti a pokoře, ale jak sám říkáš, nic není nikdy dokonalé... tip

Toscana
08. 06. 2009
Dát tip
Dotknout jsem se tě rozhodně nechtěla - jen jsem ti sem napsala svůj názor. Přijmout ho můžeš, ale taky nemusíš, však tohleto je tvoje dítko.

Delfín
07. 06. 2009
Dát tip
Týna: Díky! Je to snaha o trochu humorný pohled na naše životní družky! Na počátku byl citát z knihy aforismů M. Nakládala, jen trochu pozměněný v první sloce...;o)))

Delfín
07. 06. 2009
Dát tip
Toscana: Jenž se váže k ranečku /hormonů a nálad/, tak je to tam správně, Vykřičníky a velká písmena mají opravdu zdůraznit mnou slova a sdělení mnou vnímaná jako důležité! Raneček hormonů a nálad je zástupný element ženy, ta její schopnost sálat už konkrétní vlastnost k ní vztažená...Uznávám, že v předposlední sloce to fakt trochu kulhá, ale kdybych ten 3. verš upravil pozměnil, musel bych hledat nový smysl 4. verše...Nic prostě není dokonalé!;o)))

Toscana
07. 06. 2009
Dát tip
Pokud se sálání ve druhé sloce váže k náladám, pak ne jenž, ale jež. (U nálady bych sálání ještě brala, ale sálající raneček bez ohledu na to, co je v něm, už míň.) Pak mi trošku kulhá frázování u 3. a 4. verše předposlední sloky. No, a poslední drobná výtka: dost mi vadí velká písmena u zřejmě tebou vnímaných významných slov - ono to evokuje začátek nové věty a pak se o to jakoby klopýtá při čtení. A těmi vykřičníky bych taky víc šetřila. Jako upřímné vyznání ženě to beru - takže *t

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru