Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

rozstřel

09. 06. 2009
9
25
2527

 

 

Stála tam na druhé straně barikády už dvě hodiny. Za chvíli se setmí a to jsem zvědav, co pak bude dělat, pomyslil jsem si do dlaní. Jdi domů, ještě tě s náma uviděj! řvali jsme na ni. Jdi si k nim! Jdi se s nima vyfotit! To byla ta druhá strana našeho odporu, radikálové, vrhači kamení. Nejraději by ji pověsili za nohy a... Nikdo nechápal o co jí jde. Komu skutečně náleží. Jakou roli hraje její postava v tomto lokálním konfliktu.


Jak jim jednou povolíš, už se jich nikdy nezbavíme. Jan Procházka ví o čem mluví. V 50. letech zastával přesně jejich pozici. Jan, teď už vysvlečený do plavek, vykonal ukázkovou šipku a jeho zpocené tělo zajelo do chlorované vody. A pokud jim nepovolíš, oni si povolí sami. A v tom případě uznej, že mám pravdu. Novotný nereagoval, seděl u bazénu se sklenicí ničeho a pozoroval tu svou starou krůtu, kterak roznáší hostům občerstvení. Takže doporučuju někde povolit, někde vyčkat do sjezdu, kde se snad tyhle věci budou řešit, někde říct -ale s nějakou noblesou v hlase- takhle to pánové nejde. Na obloze ani mrak. Sucho, prach. Ty dny se nedalo dělat nic jiného než spát při otevřeném okně, při otevřených dveřích. Při otevřených žilách, narákosen tím nejdivočejším sedativem.

Nebo smrdět u bazénu v prezidentově vile.


A pořád tam tak stála, snad neschopná učinit jakékoliv rozhodnutí. A když už chtěla přelézt na naši stranu barikády, místo střelby se ozvalo za jejími zády: Už odcházíš? A sama?...Podíval jsem se do průzoru ve tvaru zvonu. Tak pozdravuj tam u vás!


25 názorů

:-D jo, hezký komentář.... použij tu větu v nějakém dílku, vhodně ji tam zakomponuj, něčím okořeň a budu tipovat až se budou hory zelenat :-D

já taky, tohle jsem po sobě ani nečetl, jen by mě to nudilo.

asi na to nemám věk.. - nemá to pro mě tu patřičnou atmosféru.. je to asi tak, jako když spisovatel v knize tři stránky popisuje krajinu... takové pasáže přeskakuju.

domin.go
01. 08. 2009
Dát tip
Pohádkářko, povídka nemusí mít děj. Tahle ho koneckonců ani nechce, ani nepředstírá. Na rozdíl od ostatních si ale myslím, že forma není tak dobrá, aby se jí tento fakt podařilo překrýt.

a to je zase pravda.

MAJKL65
30. 07. 2009
Dát tip
Když je něco hovno nedá se to nazvat jinak.

jistě ano, ale co ta vulgarita? takto se u vás mektá běžně?

MAJKL65
30. 07. 2009
Dát tip
Kdyby to hovno, které jsi zplodil bylo alespoň pěkně nazdobené. Ale není.

Yvaine
19. 07. 2009
Dát tip
"pomyslil jsem si do dlaní" je super, vlastně mě to povzbudilo, abych pokračovala v četbě. Povídka na mě působí sevřeně, ačkoliv se v ději neorientuju a vlastně ho nechápu - což byl evidentně účel - je rozhodně napsaná dost dobře a jestliže ten děj ani nemá, dokážeš aspoň dobře fabulovat a předstírat, že tam nějaký je:))

dobrý! :))

jejdavilda
26. 06. 2009
Dát tip
Má-li tohle dílko evokovat Přestřelku Jana Procházky pak si dovolím citaci z téhle knihy. Méně lihu, kup si knihu

pravda, ale je to v podstatě formální chyba, kterou je možné lehce odclonit.

dík, fláku za prizma připomínku. jasně! takovej krátkometrážák ze šedesátýho čtvrtýho, to je přesně ono.

Flákač
18. 06. 2009
Dát tip
vidím to černobíle někde na filmovém plátně, paráda.

děkuji za přízeň!

raja
12. 06. 2009
Dát tip
Mě to oslovilo. Ani nevím proč. Stylisticky je text zvládnutý hodně dobře. Klidně bych od Tebe zvládla i něco delšího*

moorgaan
10. 06. 2009
Dát tip
urcite nejsi z tech, kdo si bude neco delat z toho, ze se to moorgaanovi nelibi:-))

nevadí moorgi, nevadí, jen tak trochu, víš, tam hluboko v srdíčku to trochu zamrzí :´-(

moorgaan
10. 06. 2009
Dát tip
celkem o nicem!...neoslovilo

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru