Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Petr Hájek - Smrt ve středu

17. 06. 2009
23
37
4571
Autor
aleš-novák

Hned na začátku se přiznám: nemám rád politickou korektnost. Věci se mají nazývat pravými jmény (až na čestné výjimky v lékařství a diplomacii). Předejde se tím mnoha nedorozumněním. Kniha Perta Hájka (ročník 1951, novinář, spisovatel, od roku 1997 blízký spolupracovník Václava Klause) Smrt ve středu rozhodně není politicky korektní. Možná proto se dočkala na české poměry neslýchaného odsouzení.

Pert Hájek působí na pohled nenápadně až usedle, při náhodném míjení na ulici se většina Čechů neotočí s tázavým pohledem "opravdu to byl on?", protože ho prostě nezná. Pamatuji si ho jako zakladatele a někdejšího šéfredaktora týdeníku Reflex. Tam (Reflex 21/2009) jsem taky nedávno objevil pozoruhodný rozhovor s titulkem Proč nepocházím z opice, který s Petrem Hájkem vedla Pavlína Wolfová. Mnozí intelektuálové si poté Hájka zařadili do kategorie kašparů a trousili jedovaté poznámky o tom, co to má Klaus na Hradě za spolupracovníky. Nějak jim uniklo, že i Charles Darwin by Hájkovo vyjádření směle podepsal.

Ale vraťme se ke knize Smrt ve středu. Detektivkový název je , jak se ukáže při čtení, jdenou z mnoha Hájkových provokací. Hned na začátku čtenáře naladí nabídkou, že jim pomůže proniknout do zákulisí mediálních manipulací. Jenže to bere velmi zeširoka, kniha se občas mění v politologickou příručku. Což rozhodně není na škodu, i přes značnou šíři témat se díky populárně naučnému jazyku knihy i laik v textu bez problémů orientuje.

Od počáteční kapitoly o vzrůstajícím vlivu (a moci) médií se rychle dostáváme k politice. Politika a média jsou, ať chceme či nechceme, spojité nádoby, vzájemně na sobě závislé. V technicky rozvinutých zemích se noviny, ale ještě víc televizní obrazovka stala významným prostředkem k ovlivňování veřejného mínění. Politici i šéfredaktoři to moc dobře vědí a umí toho taky využít.

Tady nám Petr Hájek nesděluje nic tak moc nového, nicméně v koncentrované podobě a zasazením do mnoha zajímavých souvislostí a historických srovnání vznikají ostré kontury obrazu, který občas vyvolává mrazení v zádech.

Je Usáma bin Ládin opravdový, nebo je to jen jedna z mnoha mediálních manipulací? Není divné, že zatímco Saddám Hussain byl dopaden pár dní po zahájení války v Iráku, je Usáma už několik let k dostání jen prostřednictvím "amatérských" videonahrávek? To je jen jedna úvah, které autor čtenářům předestírá. Jeho zmínka o "tajemném" zákulisí událostí z 11.9.2001 dokonce rozlítila mnoho recenzentů tak silně, že vyžadovali odvolání Petra Hájka z funkce v Kanceláři presidenta republiky. Tak vysoce postavený úředník si přeci nesmí dovolit zpochybňovat jediný správný výklad této tragické události !!!

V rámci tohoto tématu se nabízí , autorem bůhvíproč nevyužitá, jedna paralela české a americké historie. Stejně jako u nás se nekonečně spekuluje o tom, že v listopadu 89 tejné služby využily studentských nepokojů k prosazení svých cílů, podobně se v USA nekonečně spekuluje o tom, že CIA využila "náhodného" nárazu letadel řízených vyšinutými teroristy (jednotlivci!!!) k rozpoutání jinak těžko vysvětlitelného vývozu Dobra do celého světa.

Petr Hájek uvádí několik dalších příkladů z dějin. Výstřel z Aurory - klasická mediální manipulace.Všichni (komu je víc než třicet) víme, že Aurora žádnou roli v nastolení komunistického režimu v Rusku nehrála, ale čtyřicet let se o tom učily děti ve škole. Podobně zapálení Říšského sněmu - mediální manipulace (pokud jde o viníky). Teprve dlouhý odstup a svoboda slova - podle Petra Hájka nejhlavnější lidská svoboda - umožnily odhalit skutečnou podstatu těchto historických událostí. Stejně tak si na objektivní posouzení 11.9.2001 budeme muset počkat. To není žádné zpochybňování událostí, pouze relativizace "jediného správného" pohledu na věc.

Srovnáním "sametového" komunistického převratu u nás v roce 1948 (poté co komunisti v roce 1946 skutečně vyhráli volby) a našeho vstupu do EU v roce 2004  možná Hájek vzbudí odmítavé reakce v euronadšeneckém táboře. Pokud by ovšem euronadšenci, kromě zarputilých kritik několika úryvků vytržených z kontextu, vůbec knihu četli.

Někdy se ale autor dostává do situací, které vyvolávají úsměv na tváři. To když píše, že "vynálezcem" globálního oteplování je ve skutečnosti Margaret Thatcherová, velký Klausův vzor, která téma použila pro svůj boj za posílení jaderné energetiky a zavření uhelných dolů. Jenže téma po pár desítkách let ožilo svým vlastním životem...

Petr Hájek dokáže najít zajímavé paralely mezi vývojem ve světě a v Česku. Jeho srovnání "rozkročení" ODS a "neoconizace" americké politiky je pozoruhodné. Velmi vyostřený úhel pohledu je možná záměrem, aby vynikly kontury, pro skutečné politologické vyhodnocení schází dostatek objektivity. Jestli se ODS skutečně inspiruje v USA, pak by mě zajímalo podobné srovnání i pokud jde o ČSSD, která nepokrytě používá pro volební kampaně americkou poradenskou firmu.

Dalším překvapivým srovnáním pro mě bylo rovnítko mezi dnešní "nepolitickou politikou", reprezentovanou u nás Václavem Havlem a postupně i ODS ( v USA pak "mediálním" prezidentem Obamou), a poválečnou Národní frontou, k jejímuž vytvoření silně přispěl i tehdejší prezident Edvard Beneš. Tady mi chybí širší kontext (například důvody zrušení Agrární strany), budu si muset znalosti doplnit..

Celkově je kniha skutečně zajímavým pohledem na dnešní svět. S úsměvem jsem kvitoval, že Petr Hájek doporučuje sledovat zprávy s vědomím, že z 80-90% nejde o skutečné informace, ale o promyšlenou práci "tvůrců názoru". Tuto metodu s úspěchem používám už dlouhou dobu.

Knihu by neměli číst lidé s poruchami sebevědomí. Hájkova téměř absolutní relativizace všeho, co nám předkládají média a politici, může vyvolat pocit bezvýchodnosti, bezradnosti a nejistoty.Jak se těmto pocitům vyhnout? Prostě nekoukat na televizi, nečíst noviny. I tak se dá žít, uvidíte.

A ještě jedna paralela na úplný závěr: medializace Hájkovy knihy trochu připomíná stav kolem Charty 77. Tenkrát ji taky jen málokdo četl, ale všichni se k ní negativně vyjadřovali. Tehdy se to ale muselo...

 

Petr Hájek: Smrt ve středu. Vydalo nakladateství Dokořán, 2009


37 názorů

Hájka neznám, jen tu knihu...ale dík za poznámku :o)

Edvin1
15. 07. 2009
Dát tip
Malá poznámka k osobě Petr Hájek: Málokdo tak usiluje o přítomnost v mediích, jako on a jeho chlebodárce. Málokdo tak leze do zadku vysoce postaveným lidem v EU, jako PH. Jako tlumočník jsem se v jeho bezprostřední blízkosti po nějakou dobu pohyboval a měl jsem tu pochybnou čest se s jeho charakterem seznámit. Proto se mi zdá, že tato kniha, zase servilně "nonkonformní", kritická vůči práci medií a existenci EU, je vrcholem pokrytectví. Navzdory zdařilé recenzi bych se musel hodně přemáhat, abych si ji přečetl. Předsudek, já vím, ale ne neopodstatněný.

Vaud
23. 06. 2009
Dát tip
recenze bezva, ale toho cloveka asi nezacnu mit rad

StvN
18. 06. 2009
Dát tip
Recenze fajn. Já politiku raději neřeším, i když takovéhle knihy jsou zajímavé. Nevim, jestli se bude hodit srovnání třeba s Chomskym. Každopádně je dobře, že někdo píše taky něco jiného než jsme zvyklí číst všude kolem.

neroušek
17. 06. 2009
Dát tip
*

reka
17. 06. 2009
Dát tip
Toscana: to byla reakce na Wiskiho, což jsem zapomněl napsat.

o tom ta knížka taky je. O potlačování jiných než těch jedině správných názorů. Na cokoli.

Toscana
17. 06. 2009
Dát tip
mj. nikdy mi nešlo o nějaké šokující informace, ale o neoficiální informace, které jsou navíc podložené vyjádřeními odborníků na daná témata, o ty ano.

Toscana
17. 06. 2009
Dát tip
reka - co tak se vyjadřovat česky a srozumitelně?? Tohle věru není řečí mého kmene... Aleš - už jsem si tu knížku objednala. Jak o prázdninách vypukne trošku klid, přečtu si ji.

Toscana: v téhle knížce se žádné šokující informace o 9/11 nedovíš, ale rozhodně něco o metodách "výroby informací". Taky dost o cestě do pekel celé západní civilizace...suchá fakta,ale souvislosti tomu dávají šťávu :o)

reka
17. 06. 2009
Dát tip
správně, metateze likvid. I když, teď, jak nad tím přemýšlím, je docela zvláštní řadit typ žlička do metateze likvid, když tam je likvida jen jedna (narozdíl třeba od "celer"-"cerel", "velryba"-"verlyba", a tvojí "prularity", kde se opravdu přehodí dvě likvidy).

Toscana
17. 06. 2009
Dát tip
Wiski - pluralita od slova plurál (tedy množství, potažmo množné číslo). Co je prularita fakt netuším. :o))) Aleš - knížku jsem nečetla, ale protože mám ráda i ty neoficiální pohledy na oficiální témata, nejspíš si ji seženu a přečtu. Ono to asi nebude jen o tom, co se čtenář dozví z knihy, ale i o tom, co si umí vyhledat sám mimo ni. (Co se týče neoficiálních názorů např. na pád WTC, je dost dobrým zdrojem http://911.yweb.sk/ , možná ne tak profláknutá stránka, ale o to zajímavější, i když asi ani tam uvedené věci se nedají všechny brát až tak vážně, přece jen to je pohled z úplně jiného úhlu, a to je moc potřeba.) Recenze napsaná moc dobře, zaujala, a to recenze na Písmáku fakt nečtu. *T

díky všem. Nečekal jsem, že tak dlouhý text bude číst tolik lidí. Přiznám se, že k přečtení (a k následné recenzi) mě přivedla vlna kritiky, která se na knihu a zejména na autora vyvalila z médií. Jestli je Hájek blázen, to posoudit neumím, kniha je čtivá a provokativní. Logicky víc pro ty, kdo se o problematiku aspoň trochu zajímají.

schwejk
17. 06. 2009
Dát tip
Po osobním setkání s Petrem Hájkem musím napsat, že tahle recenze je napsána velmi slušně a vcelku neutrálně - mě by se to tedy nepodařilo! S Martinem Komárkem sdílíme názor, že Hájek je blázen. Já dodávám - nebezpečný blázen. Po vydání této pěkně zrecenzované publikace si nyní může každý udělat na Hájka vlastní názor. Tedy každý, kromě Bohouše Pečínky, který už už shání hever, kterým by roztáhnul Hájkovu řiť tak, aby se tam vešel...

reka
17. 06. 2009
Dát tip
Hájka neznám, knihu taky ne. Od téhle věty v recenzi: "Je Usáma bin Ládin opravdový, nebo je to jen jedna z mnoha mediálních manipulací?" jsem si řekl, že moje neznalost autora je správná a budu v ní vesele pokračovat. Myslím, že by se ti mohla líbit díla Olivera Stona, anebo třeba Ericha Antona Paula von Danikena. Jinak recenze je napsána příjemně čtivě.

ok, Hájka neznám osobně. Tohle je jen reakce na jeho knížku.

Delahaye
17. 06. 2009
Dát tip
jo, v Reflexu na něj taky rádi vzpomínali, zeptejte se jeho bývalého kamaráda Klímy .. něco jiného je politická nekorektnost s cílem informovat v maximální možné míře objektivně a něco jiného exhibicionismus

šťastná to žena...

Diana
17. 06. 2009
Dát tip
Moc zajímavá recenze. Mít víc času, možná bych si ji přečetla. Takhle nemám čas číst ani noviny, ani koukat na TV, takže jsem odkázána výhradně na vlastní názor - a máš pravdu, žiju.*

moorgaan
17. 06. 2009
Dát tip
neznam redakci kterou mas na mysli ty, ale ty ktere znam, se tomuto slozeni velmi velmi blizi:?-))

chacha, co když se redakce v televizi skládá z z vyslouzileho vojaka , farare, sedlaka, z devecky , kociho, z hospodskyho...? Jaký je v tom rozdíl?

moorgaan
17. 06. 2009
Dát tip
pravdiva, neprekroucena predavanim z vyslouzileho vojaka na farare, z neho na sedlaka, ze sedlaka na devecku, z devecky na kociho, z kociho na hospodskyho, z hospodskyho na stamgasty a ze stamgastu na deti! :-))

co je to "správná" informace? :o)

moorgaan
17. 06. 2009
Dát tip
ta generalizace si myslim neni uplne dobra- s televizi se ke mne dostane i spousta dobrych veci a i ty spatne jsou vlastne voditkem k tvorbe nazoru-internet je jiste dalsi slozka, kde muzu cerpat a urcite bude cim dal silnejsi - cela staleti se prave k obycejnym lidem ty spravne informace nedostavaly a tudiz meli zkreslene pohledy na jevy, deni kolem sebe, mezni situace...

pokud je něco důležité, dostane se to k tobě i bez televize. Bylo to tak celá staletí, proč by to nemělo fungovat i dnes :o)

moorgaan
17. 06. 2009
Dát tip
knihu jsem necetl, ale urcite si ji prectu - neunikla mne upoutavka v televizi, takze vim trochu kde se pohybuje... ...manipulace medialni je az druhotny, sekundarni jev drahe a predem pripravene prace tajnych, tajnejsich a nejtajnejsich sluzeb mocipanu! - masirovani a smerovani mimo podstatu veci tady je je uz od pocatku vytvoreni skupiny, ktera CHCE ovladat a vladnout, smerovat, urcovat, tvarovat... ...nesouhlasim s tebou ze na vytvareni vlastniho nazoru, pokud to ctu dobre mezi radky, je nesledovat medialni nosice - jiste!- da se bez toho zit, ale informace nemas, aby sis dal do kontextu kaleidoskop k vytvoreni prave toho SVEHO pohledu na veci kolem sebe!... ...recenze v Alesove podani je jasne vymezujici, urcujici tema i konkretniho autora dila, ma jiskru a jasne popsani problemu - mozna zbytecne obsahla, ale k vysvetleni jeho nazoru asi nutna!... recenze teto knihy tim ukazuje tem, kteri ji jeste necetli, o cem kniha pojednava, z jakych pohledu se na ni da divat a urcite evokaci neprimo doporuci k jejimu precteni!- dobra prace...

G_B_Show
17. 06. 2009
Dát tip
Hájek je bedna, nicméně ten zmíněný článek o opicích je opravdu silně mimo. Kdyby zůstal u toho, že z darwinismu dělají jeho přívrženci jen další náboženství a necpal do textu pořád srovnání vědy a totalitárních režimů a Darwina s Marxem naloďoval na stejnou palubu pod jinou záminkou než kvůli obecné dezinterpretaci jejich děl, možná by tu jeho knihu kupovalo o mnoho víc lidí, což by byl rozhodně krok dopředu. Musim se naučit psát krátký věty. Dík za recenzi. Přečtu si.

ano, o tom to je :o)

Norsko
17. 06. 2009
Dát tip
Myslet vlastním mozkem bývá vždy obtížnější, než se nechat vést tou jedinou správnou hvězdou

Háber
17. 06. 2009
Dát tip
zaujímavé*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru