Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stupid liga - logo

17. 06. 2009
20
29
3586

Autor pochopitelně stojí o hlubší kritiku, ale jen od členů klubu.

Stupid liga - logo

 

    Nedbaje pravidel výběrového řízení, vybral jsem sebe sama ze svého středu, abych vytvořil důstojné logo klubu honosícího se názvem Stupid liga, jehož jsem hrdým členem.
Úmysl byl učiněn skutkem, avšak ne všichni jsou nadšeni. Tedy, pokud ano, tak dost málo jásají.
Jejich rozpaky zjevně pramení z neznalosti zásad alegorií a jinotajů, což jim brání chápat implicitní aspekty díla.

Pohled do historie interpretačních doktrín by těmto zbloudilcům jistě mnohé napověděl, leč překlad z metaforického jazyka však zůstává opět na autorovi samotném.
Nuže vězte:

Kůň.
Z kresby je zcela patrné, že oř má naprostou volnost pohybu. Povšimněte si, že otěže jsou svěšené. Vlastně jsou ledabyle zavěšené za takové zařízení u sedla, odborně zvaném haklík.

Postava lichokopytníka je alegorií současného establishmentu, jenž udávaje tempo a směr, na všechno sere (viz zadní konec objektu) a zajímá ho jenom žvanec (viz přední konec téhož). V zásadě se jedná o prostoduchého ignoranta, jemuž byla jezdcem, který si jej svobodně zvolil, ponechána absolutní svoboda v rozhodování, namísto toho aby byl jmenovaným řízen.

Jezdec.
Jistě jste dle zobrazených atributů snadno rozpoznali legendárního rytíře smutné postavy - Dona Chichota. Tato volba nebyla náhodná. Nalezl jsem v něm zalíbení především z toho důvodu, že jeho povahové vlastnosti jsou všeobecně dobře známy a pro zamýšlený účel se znamenitě hodí. (A také proto, že žokeje Váňu neumím nakreslit.)

    Fiktivní postava urozeného a vzdělaného rytíře de la Mancha zde představuje odvahu (kopí) a "sečtělost" (kniha).
Všimli jste si zajisté, že záměrně nezmiňuji moudrost, a sečtělost uvádím v uvozovkách.
Jak známo, tento seschlý, vysoký padesátník oddával se četbě zdánlivě neškodné brakové literatury s takovou vášní a zalíbením, až mu z toho nakonec hráblo.
Don Chichot svými ideály naplňoval činy, ale neviděl realitu. Stal se příkladem toho, že i největší pitomosti může člověk páchat z těch nejušlechtilejších pohnutek (viz větrný mlýn, v rytířově mysli považovaný za bídného obra).
Koho symbolizuje tato persóna v logu písmáckého klubu, už jistě nebude těžké uhodnout.


    Vnímavého pozorovatele bezpochyby znepokojuje absence jedné postavy.
Ano, Sančo Lanza chybí zcela záměrně. Jedná se o takzvaný "zamlčený jinotaj", který zde právě zosobňuje záslužnou práci klubu Stupid liga.
Členové tohoto klubu téměř neviditelně, skromně a bez okázalosti, vesměs zdvořilým a laskavým způsobem upozorňují na díla výše zmíněných poblouznilců dávajíce jim možnost prozříti z jejich "donchichotství".

V závěru bych si dovolil navrhnout ještě klubové heslo, jež by tuto záslužnou činnost stručně charakterizovalo. Totiž:

"ÚČET SVĚTÍ PROHŘEŠKY!"


29 názorů

Jasně.

raja
03. 07. 2009
Dát tip
mohnu si ho půjčit? logo?

Vaud
22. 06. 2009
Dát tip
to je zdejsi kultovni autor a podle vseho zde nadale pusobi podle nekterych pod nickem Senior :-)

Tak to je ovšem masakr. Musel jsem si ho uložit do oblíbených. Tohle se nedá strávit naráz.

Vaud
22. 06. 2009
Dát tip
v tom pripade nevim, jestli neznas nahodou dnes uz za-nickleho autora Volodu namatkou zde http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=105365

Ten rytíř přeci symbolizuje autory kteří plodí takové skvosty, jako je například tohle: http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=326893&akce=readavi&avi=2233109 Nečíst při jídle!

Vaud
22. 06. 2009
Dát tip
a kdoze je ten rytir na Pismaku? Ne, ze bych se chtel uchazet, protoze jak rikaji cukrari - neni malych kremroli!

Vaud
22. 06. 2009
Dát tip
Hynt prijde den, kdy spolu zuctenkujeme! *

pro označení sudokopytník jednoznačně hovoří sudý počet kopyt :o)

Avox i Noumenonovi děkuji uctivě uctivě za upozornění na školácké chyby které svědčí o tom, že do Stupid ligy jsem byl přijat zcela právem. Explicitní a implicitní jsou dvě cizí slova, jejichž významu se pouze domýšlím. Podobně jako exponát a imponát či exodus a imodus. Koně jsem opravdu dodnes považoval za sudokopytníka, neboť mi jeho kopyta připomínají takové malé soudky...

Noumenon
20. 06. 2009
Dát tip
Jejich rozpaky zjevně pramení z neznalosti zásad alegorií a jinotajů, což jim brání chápat explicitní aspekty díla. ------------ kdyz je neco explictniho, je to naproste zrejme, oprav si to na implicitni - to znamena skryte, to jsou ty tve alegorie .)) jinak hezky dilko

avox
20. 06. 2009
Dát tip
nejsem zatím členem klubu, tak poslušna prologu se jen ptám: Na koho jsi tam nastražil toho sudokopytníka, když ani Pišta neprotestoval? :-))) Nebo tvůj Don Chichot původně jel na volu? Parádní dílko, na mou duši, zatoužila jsem po členství v klubu */

BBarkku
18. 06. 2009
Dát tip
..když SVĚDÍ,vemte repeLent;)

Don Stupid je báječná myšlenka! Je třeba ji demokraticky odhlasovat.

Repetent Škvařil, který vycházel základní školu v sedmé třídě a tloukl mě na záchodě, by to ještě zkrátil na "ÚČE VĚDÍ". A dodal by "HOVNO"!

papouch
18. 06. 2009
Dát tip
Ovšem ale Krč Drška by ono heslo zkrátil na "ÚČEL SVĚDÍ!"

kunka
18. 06. 2009
Dát tip
výborný rozbor, možno by sa mohlo v internej debate zaužívať meno- Don Stupid :-)

Ano. A Vratiprst Choromysl Krombožinec Lilibínský by se patrně pokusil změnit vám klubové heslo na "ÚČEL SVĚDÍ PROHŘEŠKY".

raja
17. 06. 2009
Dát tip
:)

Málo barevné je to z toho důvodu, že jednodušší povahy mají rády omalovánky. Tak jim stačí pastelky a mají zábavu na celé odpoledne. Zatímco si budou vybarvovat, ani je nenapadne uveřejnit na Písmáku další svoji krávovinu.

raja
17. 06. 2009
Dát tip
málo barevný, málo blbý.

Toscana
17. 06. 2009
Dát tip
Oslavná bez rumu by nešla, Marvine!!!! :o))))

Přátelé, takto jsem si konstruktivní kritiku nepředstavoval. Haňte, haňte! Nedělám to pro sebe!

Jak by jistě poznamenal T. R. Field - hotový literární zádrhel. Což?

Štípem klekce.

Toscana
17. 06. 2009
Dát tip
No já zcela souhlasím jak s heslem, tak s logem, tím jsem přímo nadšená, protože přesně zosobňuje všechno, co klub představuje. (Jeden detail: tuším, že tebou zmíněnému haklíku se říká mezi koňáky hruška, leč ruku do ohně za to dávat odmítám). Logo přijímám za své s nadšeným hymnickým popěvkem na rtech: BRUM BRUM HUHLY HÁJ, HUHLY BOJ, HUHLY RUM!!!!

Diana
17. 06. 2009
Dát tip
Don Chichot mne dostal! Dávám tip za geniální rozbor "co tím chtěl kreslíř říci" a s jásotem přijímám klubové heslo za své, neboť mi něco tak užitečného už velmi dlouho chybělo. Na hlas svědomí teď dělám dlouhý nos - jen si zkus! :-))))****

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru