Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Fajfka pána jménem Čas

17. 06. 2009
1
39
2954
Celou noc jsem s Tebou byl,
ale jenom na pár chvil
si Čas sednul vedle nás a tam se zastavil.

Sedíc na schodech,
bafá z dýmky trochu usušených minut.
Když viděl, jak se k tobě vinu,
jak kolem nás zhoustly molekuly plynu,
přistih se závidět.

Abychom si byli kvit,
nechal naši věčnost explodovat jak dynamit.

Fajfku už strčil do kapsy
a v dálce mizí taxi...

39 názorů

careful
02. 07. 2016
Dát tip

Jak si tu pročím ty stupid ligy... tohle mi nepřipadá zas tak hrozný...jsou tam vtupný okamžiky jako ty molekuly plynu...to si fakt každej představí prdy, ale zas tak hrozný mi to nepřipadá...třeba usušený minuty jsou docela hezký...


Toscana
13. 08. 2009
Dát tip
vidím to tak, že básník zde popisuje jak nějaký muž příjmením Čas, který se přežral hrachu, pak dík tomu nechal zhoustnout molekuly plynu a nakonec explodoval... smutný osud.

neroušek
08. 07. 2009
Dát tip
Básník je romantik a už ten název je pěkný.Jen směle dál.*******

kunka
02. 07. 2009
Dát tip
táto b... opravujem toto ma priviedlo akurát k myšlienke prestať fajčiť, takže do určitej miery je to pozitívny počin, ale iba trochu (P)

raja
30. 06. 2009
Dát tip
jo, časem si zvykneš na všechno...

P - je jako že souhlas, abych to stih v termínu. Na kritiku potřebuju víc času a taky pročíst celou diskuzi.


Labud
22. 06. 2009
Dát tip
"...zhoustly molekuly plynu"... to mě hodně pobavilo.

raja
21. 06. 2009
Dát tip
tomu nerozumím Aleši? Proč musí být zdraví? Připadá mi to bezpečné, pokud se u toho zároveň i nekouří... (čistě informativně, vůbec nehodlám praktikovat prdikismus)

úchylka, kterou může tato báseň připomínat, možná ještě nemá v odborné literatuře pojmenování. Jde o vzájemné vdechování tělesných plynů dvěma partnery. Že se při tom zastaví čas, není nic výjimečného, někdy se při tom dokonce zastaví i srdeční činnost. Rozhodně se doporučuje praktikovat pouze mezi jinak naprosto zdravými jedinci, přičemž nezáleží na pohlaví. Taxi by mohlo být posledním svezením...(p)

raja
21. 06. 2009
Dát tip
Nepříze! Z Paříže! Dám si je tčicetkrát:)

raja
21. 06. 2009
Dát tip
ach tak! Stydím se velmi! Jdu odříkat Francoisovi žalostné zpěvy Příže, jakžto pokání. Desetkrát!

raja
20. 06. 2009
Dát tip
je načase poradit se s medvědicí!

raja
20. 06. 2009
Dát tip
nene, správně by to mělo znít jaksi-taxi-kapsy-taksi-maxi...nene, teď si nemohu vzpomenout kolego. Ale já jsem jednoznačně přesvědčena o tom, že se jedná o metaforu a autor se jakoby schvává za čas, aby se k tomuto uprdnutí nemusel přiznat...to je dle mého i hlavní důvod k útěku partnerky, vždyť co dokáže ženu víc naštvat než bohapustá lež. Navíc čas by se tomuto křivému obvinění také mohl začít bránit, žeano. A to teprv bude tóčo, jedna báseň.

raja
20. 06. 2009
Dát tip
ne, ne! Tak jsem to jistě nemyslela předsedo! Jestli to tak myslel autor... Každopádně, já měla spíše dojem, že muž, za celou noc ženou již značně znaven, si prostě jednoduše šel sednout ven na schody zapálit si a při té přiležitosti si řádně uprdnout, gentleman totiž před dámou neprdí, víme? Venku se mu situace vymkla z rukou. Začalo se mu po ženě stýskat, chtěl dokouřit co nejrychleji ale jako napotvoru mu nešlo si prdnout. Námahou a samou snahou o úlevu, se mu právě zdálo, že čas se jakoby zastavil (moment těsně před explozí)a před očima mu přeběhl celý včerejší oběd o třech chodech, včetně chilli con carne...no a pak střih, celá ta situace se vlastně neudála a žena sedá do taxi a muž si strká FAJFKU do kapsy (vidiš tu metaforu?) Kdyby se báseń jmenovala, jak původně měla a to "Co by, Kdyby aneb kdybych si včera pochutnal mexické kuchyni, to by byla prda!" bylo by ti vše jasnější. Tento název je zavádějící a jasně poukazuje na papouchovo napojení na Al-kajdu. Tak přece jen tu máme nějakou tu nedokonalost....

raja
20. 06. 2009
Dát tip
Zvláštní, tyto spojitosti mi úplně unikly Márve. Díky! Je tedy nasnadě, že báseń je to kvalitní, jen těch asociací co vyvolává! Pro mne bylo hlavním poselstvím básně prostě to, že čas a trávení, jsou spojené nádoby a popravdě, pěkné svině tedy. Pravě tyto nádoby donutili ji, nasednout do taxi a zmizet jak pára? nad hrncem... Vcelku depresivní báseň...Pro takovou, by měli být vázané verše přirozené, už kvůli dramatičnosti. Forma je tedy zvolena správně. Ale přece jen, je tu přeplynováno...takže vyzdvihnu ještě rým kapsy/taxi a vyčichnu se... (Márve, jsi si jist, že si nechtěl napsat papouch?)

raja
20. 06. 2009
Dát tip
fíha! Jakto, že tohle uniklo SP?! A já má dodominováno:P Nemáte zájem klubáci? Nechávám tu své P:)

Tak Čas je ženského rodu! Fíha...

Fuk
18. 06. 2009
Dát tip
vyprazdnovanie metanu

tohle dílo neoslovilo formou...o obsahu radši nebudu spekulovat, protože tam jsou verše, které to úplně pohřbívají - například poslední verš...takže takhle ne:-(

Petrusha
18. 06. 2009
Dát tip
:))) ja som utrpela výbuch smiechu sorry, ale nejedz tolko vajec a fazule a čítaj :)

moorgaan
18. 06. 2009
Dát tip
teda ty nam davas pokourit!

Rajmund
18. 06. 2009
Dát tip
Měl bys alespoň trochu pochopit významy veršů, které píšeš.

Miroslawek
17. 06. 2009
Dát tip
nemáš jíst fazole, pak nebudou houstnout molekuly

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru