Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

SPASITEL BILL

Výběr: Print, , careful
11. 09. 2001
35
7
11824
Autor
Danny

...vrátil jsem se ke svému oblíbenému tématu...

SPASITEL BILL

Zase jsem udělal chybu. Bolí mě to u mého malého srdéčka. Pokorně se klaním před Systémem, který pouze suše oznamuje: Program provedl neplatnou operaci a bude ukončen. Ach, ta bolest nad rozdělanou prací. Ach, ten smutek.

Ale tak to musí být. Jsem smířený s osudem a šlapu blátivými uličkami ke zpovědi. Uživatelíčkové, žijící v blátivých slumech, vidí mé roucho novice a ustupují z cesty. "Sluha Páně Billa! Nepadavost jeho duši!" Pouze jeden stařík se drží v koutku. Mračí se. Že by Jablíčkář? Ale ne, inkvizice již dávno všechny Jablíčkáře upálila.

"Chyboval jsem, Otče Pavle." "Spadl ti Systém, synu?" Katedrála je úžasná: ty obláčky při startu, ta krásná modrá okýnka, která jdou otevírat, zavírat, minimalizovat, maximalizovat... V okýnkách jsou maximalizovány obrazy svatých: Svatý Jack, který pokorně čekal na start Windows a přitom umřel hlady, Svatý Tom, který tak dlouho načítal stránku z www.microsoft.com až se dostal do Extáze...

"Co mi radíte, Otče? Jak mám zabránit Modré Smrti, která mne sužuje dnem i nocí?" "Pokání, modlitby, Reinstalace!" "Svatá Reinstalace? Znovu, Otče? Ušetřte nehodného syna nejhoršího!" "Víš, synu, že Bill pravil: jedině systém Windows míti budeš. Chceš snad odporovat Svaté Autoritě TechSupportu?!" "To bych si nikdy nedovolil!" "Tak dobře, synu. Desetkrát si zahraj Solitaire a patnáctkrát Miny a tvá duše bude očištěna. Již žádné pády!" Líbám prsten svatého muže a jsem propuštěn do věčně zablácených ulic Města.

Druhý den ráno mě vzbudila sousedka : "Modrá smrt, chlapče! Modrá smrt v mém domě? Co jsem provedla?" "Já jsem pouhý novic. Jděte do Katedrály TechSupportu, jedině přes Billa dojdete k osvícení." Poradil jsem jí to nejlepší dle mého vědomí a svědomí. "Slyšela jsem od báby kořenářky nějaké magické formule proti kleknutí Systému." "Jaképak?" to mě zajímalo. Sice byla černá magie - editace Svaté Registrační Databáze - zakázána kněžími TechSupportu, vždy se našlo něco co pomohlo. "No... když si pustíte třikrát Malování, dvakrát Notepad, a jedny Miny a u toho říkáte 'city moje proradné, Wokno dneska nespadne' " tak se neobjevují Neplatné operace. Chtěl jsem jí oponovat, že jsou to babské pověry, ale radši jsem nic neřekl. Co kdyby na tom bylo něco pravdy? U Svatého Systému člověk nikdy neví.

Vtom zaklepal na dveře Zdeněk, kolega novic. "Zdar Bill. Zlikvidovali další sektu. Chceš se tam mrknout?" "Zdar Bill. Dobře brachu. Vyrazíme."

Lůza jako vždy ustoupila při pohledu na naše roucha. Tentokrát se jich srotilo hodně. Slyšel jsem v zástupu nějaké hlasy: "Apokalypsa! Drak DOS přichází zpátky! Síly Příkazového Řádku se opět probouzejí!" Nevěděl jsem co je Příkazový Řádek, ale určitě to je něco hodně temného. Kolegovi Kamilovi, který se o něm zmínil v semináři, napařili celý měsíc klášterní vězení, přísnou askezi a zákaz hraní počítačových her.

Blátivé stany, které lůza používala místo domků, byly vypáleny. Bill dal, Bill vzal. Sektáři zaplatili za svou herezi životem. Ale vtom jsem zahlédl uprostřed popela záblesk bílého světla. Kousíček papíru a na něm

/usr/bin/perl
hieroglyfy jsem si zapamatoval a papírek ihned zmačkal a polknul. Nějaká magie, určitě.

Příští den jdu opět ke zpovědi. Musel jsem asi chybovat, neboť mě Modrá Smrt navštívila znovu. Znovu procházím davem k Chrámu. "Sluha Páně Billa! Nepadavost jeho duši!" Stařík, který se mračil, je nyní přívětivější. Stále zasmušilý, ale dívá se na mě, jako by na něco čekal "/usr/bin/perl" šeptám mu. "Takže ty taky..." na staříkově tváři rozkvetl úsměv. Vtom se přiblížili biřicové. Obrátil jsem svou pozornost znova na starého muže, ale ten zmizel jako by se do země propadl.

"Chyboval jsem, Otče." "Snad jsi nepouštěl Internet Explorer, přehrávač MP3 a ICQ zaráz, bezbillníku?!" "Nikoliv, Otče. Přesto mne ubohého navštívila Modrá smrt." "To není všechno, viď, synu!" pronikavé oči kněze našly nejistotu v mém pohledu. "Taky jsem... jsem" "CO jsi, při Ovládacích panelech, CO?" "Taky jsem viděl... ale ne" "Svěř se svému pastýři." "Ta... ta sekta,... včera" "Bajty jsou a v bajty se obrátili, synu." "Byl tam ... papírek... nechtěl jsem se na něj dívat, opravdu ne..." třásl jsem se po celém těle. "Co stálo na tom papírku? Zaklínám tě Instalací, Reinstalací a Zálohou..." "Stálo tam.... /usr/bin/perl" Zorničky očí Otce Pavla se rozšířily. "Cože?!" "/usr/bin/perl, Otče."


Cela byla chladivá a nehostinná. Kat s devítiocasou kočkou byl v pohotovosti. Biskup a Otec Pavel stáli nade mnou. "Takový papírek jsi nikdy neviděl. Opakuj to po mně." "Takový papírek jsem nikdy neviděl." "Hmmm... to nezní dost přesvědčivě." namítl biskup, "devět ran!"

švih! "Windows gracias."
švih! "Windows gracias."
švih! "Windows gracias."
švih! "Windows gracias."
švih! "Windows gracias."
švih! "Windows gracias."
švih! "Windows gracias."
švih! "Windows gracias."
švih! "Windows gracias."

Po absolvování trestu jsem odešel, již zcela očištěn, k domovu. Začal jsem ale pochybovat. Ty stálé pády? Musí tomu tak opravdu být? Pokud je Bill všemocný, proč jsou tu sekty? Co znamenala ta tajná šifra? Kdo byl ten stařík?

"Hledáš, panáčku, hledáš? DOSová moudrost Příkazového Řádku je tu stále. Neotupená. Čistá." "Běž pryč, ty stará čarodějnice!" odsekávám. Jdu domů a tam jsem zjistil, že všechny mé Wordové dokumenty mají přeházené formátování. Asi jsem zhřešil. Nebo ne? Červík pochybnosti hlodá a hlodá...

Ráno se opět brodím davem "Nyní můžete bez obav počítač vypnout!" volají svíčkové báby své ozdravné litanie. Stařík je tu zas. "Dostals výprask, chlapče?" "Co je Příkazový Řádek?" ptám se rychle . "Ach, tak ty víš i tohle! Tam se zadávají příkazy pro systém v čisté textové podobě, hochu. Při všech bitech a bajtech, on nám zraje pro Tuč..." Lomoz. Jízda. Rytíři řádu Velkého Excelu projeli náměstím. Stařík opět zmizel. Ach jo.

V semináři se učíme Excelové tabulky. Neodvažuji se zeptat se kněze, ale bratr Mirek toho ví hodně "Mirku, co je to 'čistý text'?" Mirek zbledl "Pouze text v MS Wordu je opravdu čistý, příteli." "Kterou verzi Wordu máš na mysli, bratře?" zeptal se Kamil, "Městem chodí zvěsti o Čistém Textu a Otevřených Formátech."

Otevřené Formáty! Další kamínek do mozaiky. Ale jak s tím souvisí "Čistý text?" a "/usr/bin/perl" ? "Bill ví" odpověděl bych donedávna. Ale nyní mám pochybnosti. Je jen jediný Systém? Jediný Bill? Jediná Windows?

"Chlapče, za mých mladých let to bylo všechno jednodušší. Žádná blyštivá Okna, pouze textové příkazy. Nepadalo to." lamentuje kořenářka. "Ale celá naše víra je založena na koncepci Pádu a Očištění!" odsekl jsem "Nebo... že by... Otevřené formáty?" "Jé, chlapče, jak je to dávno co jsem toto slovo naposledy slyšela... Už nevím co znamená... odpusť sklerózu staré ženy, musím si asi koupit více operační paměti..."

Stařík na trhu. Skrýval se v davu, ale jakmile mě uviděl, hned s jásotem přistoupil blíže. "Chlapče, při všech zdrojácích a debuggerech, tebe ještě nedostali? Stále žiješ?" "Ano, starý pane." "Systém nemusí padat. Přesněji řečeno je tu původně od toho aby programy nepadaly!" To bylo přesně opakem toho, co jsme brali v semináři. Rdím se až do krve. Taková blasfémie! "Za chvíli tu budou strážní na obchůzce, takže ti dám jednu radu: následuj..." Vtom se ozval řev. Drak MS Office, domácí mazlíček Páně Billa, přeletěl nad Městem. Davu se zmocnil neklid, lidé začali zvedat ochrané amulety proti Jablíčkám. Stařec zmizel jako pára nad hrncem.

V semináři jsem zjistil že je nás o jednoho méně. Bratr Mirek. Ten nejchytřejší. "Ten hříšník spustil regedit.exe. Pošpinil Registrační Databázi výplody svého chorého mozku. Na mučidlech se přiznal dokonce k tomu, že instaloval Nelegální software." "KOPÍROVAL SOFTWARE?" zeptali jsme se všichni jako jeden muž Ó, Start Menu, ochraňuj nás. Biskup pokračoval "a byla u něho nalezena publikace o Disassemblingu a Crackingu." Libri prohibiti! Černá učení! Udělal jsem si na hrudi znamení Okna.


Probudil jsem se a všude velký shon. "Bude se upalovat!" oznámila mi sousedka "nějaký bezbillník se konečně setká s Věčnou Modrou Smrtí!" Lůza v podhradí se sbíhala k Náměstí ovládacích panelů.

"Odvolej své temné učení!" hřímal biskup. Kohopak to nevidím na hranici - vždyť je to tajemný stařík, který mi šuškal své moudrosti! "Neodvolám! Lidé, prohlédněte! Bill z vás tahá peníze! Při Céčku a Assembleru, při Perlu, X Window Systému a Shellu, nebuďte jako ovce!" Vtom mě zahlédl. V jeho očích jsem zahlédl jiskřičku účasti "Všichni, kteří pochybují, pochybují právem! Nepoužívejte Word! Nepoužívejte uzavřené formáty dokumentů! Hledejte Tučňáka! Tučňákááááá"

Planoucí oheň spálil tělo hříšníka. V hlavě mám spoustu otazníků. Budu pátrat. Budu skládat střípky a jednou snad všechno bude jinak. "Tfuj, kacíř!" odplivla si bába u hranice.


7 názorů

Diana
08. 05. 2018
Dát tip

Dokonalé, geniální. Při čtení jsem se chechtala jako blázen. Úplně jsem se odreagovala. Měla jsem totiž na opravě počítač a vrátili mi ho s novým operačním systémem!!! Nic nefungovalo jako dřív, některé programy chyběly úplně. Při spouštění Internet Explorer a přehrávače MP3 mne navštívila Modrá smrt.... Netušíš, jak jsi mne potěšil. Něco tak vtipného a originálního jsem ještě neviděla. Díky!!!******


Lnice
26. 10. 2015
Dát tip

chi chi chi***


Prosecký
03. 02. 2014
Dát tip

Jo to byly doby, kdy se na Písmáku dávalo povídkám 30 tipů ...


Tak tady to sedí. Pěkné. Mimochodem - já mám Apple. Celkem fajn. Ale, jako každý jiný operační systém - dobrý sluha, ale zlý pán.

grafo
26. 05. 2008
Dát tip
:DD *

.........tv

Feanor
11. 07. 2005
Dát tip
~~~~~~

evalota47
10. 05. 2005
Dát tip
Tý jo,tak včera při bouřce jsem vypla počítač i ze zásuvky tudíž - úplné vypnutí a co myslíš,že se mi stalo.Všecko vymazáno,chlapečkova krásná plocha pryč,uložené hry ,pryč,a to ani nebudu radši rozebírat,že když sem se chtěla dostat na inet tak mi to vyplázlo okýnko - omlouváme se chyba v systému,....znovu a znovu.Trvalo mi půl hodiny než jsem přišla na to jak to trochu spravit.Jak vidno,za bohaté pomoci mého 13letého synečka se to podařilo,ale všechny adresy jsem musela obnovit....atd. a ještě to není úplně OK....Ale přesto mám toho mého windouska ráda protože jiného k dispozici nemám a v roce 2001 jsem se prala úplně s jiným Ďáblem a abych pravdu řekla co je to vlastně počítač jsem věděla pouze z doslechu a Bájný Linux nemám možnost osobně znáti ani dnes,ale ještě,že tě máme - určitě se dozvím více a proto alibisticky Tíííííííííííííííííííp.

děvče
12. 09. 2004
Dát tip
dokonalá....nemohu napsat nic jiného.... PS: píšu z jiného Pc, můj pořád oznamuje: Program provedl neplatnou operaci a bude ukončen. :-)) no a do toho ta Tá povídka....:-))))

johanne
26. 03. 2004
Dát tip
skvělý, geniální!!! a to ani nejsem nikdo, kdo by windowsy z hloubi duše nenáviděl a trousil o nich posměšný poznámky při každé příležitosti :)))... nicméně, tučňákům zrovna (teď ;)) moc nefandím :p [ehm, protože musím psát seminárku o united linux a lindows a informací o tomto je vskutku pomálu... ale to je jen má momentální indispozička :)))] obrovskej tip 8)

Liso
17. 04. 2003
Dát tip
Aj ja som to uz videl davno... Ale tip si to zasluzi! :)

j_i_r_i_k
18. 11. 2002
Dát tip
Jo a jo a jo... Tak tohle hodně jo o... Moc moc moc jo...

Witch
05. 11. 2002
Dát tip
hele... tohle jsem viděla už nejmíň před půl rokem na netu mezi vtipama... to bylo od tebe??? jinak je to super

hurvinek
31. 10. 2002
Dát tip
danny rozhodne dekuji za avizo ted kdyz vim kde ji najdu jim jdu trochu pomotat palice :-))) alespon nas silenych bude o par vic

Paranoicus
10. 07. 2002
Dát tip
No to je sranda! Už půl roku mám v šuplíku nehotový dílko inspirovaný právě touhle povídkou ... ale nakonec jsem to napsal jinak. Ale zaslouží ŤIP!

Lucy
26. 06. 2002
Dát tip
Fakt dobré...* Až na toho tučniaka :o), Linux má tiež svoje chyby

Seregil
12. 04. 2002
Dát tip
Dost dobrý... Mystika všude....*)

Print
19. 03. 2002
Dát tip
Óóóóó!!! Danny - tohle je sice pro mě nedostupný ovoce z čertovy zahrádky, ale obdivuju!!! Má to pro mě tajemství a tím pádem i vzrušení!!:-) Ex post - *!!!!

JDqH
14. 03. 2002
Dát tip
Dost dobry. Popravde je tohle prvni vec od tebe, ktera krom dobreho napadu je take dobre napsana. Cte se to jednim dechem. *!

Čmelák
07. 03. 2002
Dát tip
TIP :o)

Costae
20. 11. 2001
Dát tip
Výborně se to čte, ale Tvůj přednes tehdá na Skleněnce byl působivější.. TIP. PS: Jdu psát seminárku - ve Wordu.. Promiň.... :))

bobotic
14. 11. 2001
Dát tip
Paráda, čtené to však chytá grády. Paráda p

Popelucha
23. 10. 2001
Dát tip
"Udělal jsem si na hrudi znamení Okna." tohle mě pobavilo nejvíc... Parádní počítačový středověk. Nerozčilujte se, v historii to tak chodí, že dogma střídá dogma. Díkec, Dane.

MM
13. 10. 2001
Dát tip
;-) (and the world goes blue)

Spvrivs
11. 10. 2001
Dát tip
Tak pro tohle je i deset tipů málo! Nádherně skloubené. To bude *Tipanec jak tučňák. :)))

Helča
18. 09. 2001
Dát tip
Nevím, připadne mi to moc černo-bílé

Kami
14. 09. 2001
Dát tip
Tak to nemá chybu!!!***

Climaster
14. 09. 2001
Dát tip
...hmm..fakt dobrý čtení.../*/...

Mámalibor
13. 09. 2001
Dát tip
!*

Bacil
12. 09. 2001
Dát tip
No jo, tip...

StvN
12. 09. 2001
Dát tip
to se Ti povedlo

Lvice
11. 09. 2001
Dát tip
Všechno, co děláme a píšeme, je propaganda. Mně se to líbilo.

Miroslawek
11. 09. 2001
Dát tip
nepatřím mezi obdivovatele Gates to Hell ... nicméně ani k bezbřehým poskakovačům kolem "fantastického" Linuxu

Deltex
11. 09. 2001
Dát tip
Danny, hezká propaganda... ale tohle už snad přeháníš:o))) I Linux má své mouchy... a některé dost velké!

Bezejmenny
11. 09. 2001
Dát tip
Píšeš pěkně, Danny. ;o))) ***

nebraska
11. 09. 2001
Dát tip
heh, gates sux......at zije Torvalds!!!

Anděl009
11. 09. 2001
Dát tip
Nemam rád propagandu žádného druhu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru