Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Fištrón

26. 06. 2009
28
85
10780

Opravdu komukoliv? Vážně, komu si zamanu? Tak věnuji tento fejeton třeba... Sergeji Koroljovovi!

 

   Už v době, kdy jsem se jako malý houslista pokoušel o Paganiniho Ďábelský trylek a učitel nabyl dojmu, že se jedná o začátek Beethoveny skladby Pro Elišku, začal jsem přemítat, jak to přijde, že někteří jedinci hravě zvládnou věci, které prokazatelně učinit nelze.

Podnikl jsem v tomto směru řadu smělých experimentů.

Poznal jsem záhy, že není možné sestřelit šípem jablko z hlavy kamaráda, zastavit žilní krvácení kamencem, ani ukrývat se delší dobu pod hladinou rybníka, dýchaje pomocí rákosového stvolu.

Tříštivá zlomenina pravého předloktí mě utvrdila v přesvědčení, že nelze snožmo přeskočit popelnici, a popáleniny třetího stupně svědčily jasně o tom, že se nedá chodit po žhavém uhlí, a to ani v holínkách.

 

    O jedincích, kteří vynikali v některé z neobvyklých dovedností prohlašoval otec, že mají "fištróna". Jednou jsem zahlédl v televizi polykače mečů. Nezdálo se mi, že by eskamotér byl nadán nějakým zvláštním fištrónem. Otázal jsem se tedy otce, zda lze polykat meče.

 

"Vím docela jistě, že je možné polykat mlaskaje", vzhlédl tatík od večeře, "ale meče? To si musíš chlapče vyzkoušet sám."

 

V okamžiku, kdy se příborový nůž dotknul mých krčních mandlí, bylo otci jasné, že v sobotu nebude hrát kuželky, ale malovat kuchyň; zatímco já jsem nabyl jistoty, že polykání mečů je pouze zdařilým varietním trikem.

Ani palčivá bolest zadku, hustě posetého jelity od matčiny vařečky, mě nedokázala přimět, abych upustil od slibně se rozvíjejícího projektu. Vědě je nutno přinášet oběti.

 

    Jednou jsme ve škole probírali zajímavou látku o životě původního obyvatelstva Ameriky. Zvláště mě zaujalo líčení, jak indiáni dokázali založit oheň pomocí dvou klacíků, kdykoliv si vzpomněli. Každý vzdělanec a inteligent přeci ví, že je to zhola nemožné! I člověk se zkušenostmi a značnou zásobou zápalek rozdělá v dešti či ve větru oheň jen s obtížemi. Na skautském táboře, jehož jsem se kdysi zúčastnil, jsem byl svědkem toho, jak delegace polských harcerů z Chorzówa, předváděla obřad rozdělávání táborového ohně jedinou sirkou. Za mohutného skandování - Jednym zapalkom! Jednym zapalkom! vyškrtal vedoucí družiny téměř celou krabičku a pomohlo až vydatné zalití hranice technickým benzínem.

 

    Poslední z mých vědeckých pokusů byl uskutečněn v době, kdy jsem dostal k svátku zdánlivě neškodnou knihu od Eduarda Štorcha - Lovci mamutů.

Zcela posedlý dobrodružným životem v době kamenné, vytvořil jsem si na půdě ve slámě tajnou jeskyni, ve které jsem si hrál na Kopčema. Lovil jsem zubry i medvědy a pojídal jsem tam pečený bůček, který maminka lehkovážně nechala vychladnout na okně. Marně jsem se pak bránil tvrzením, že večeři pro celou rodinu jsem nesežral já sám, ale celá osada Libeňských.

Kniha se blížila k závěru. Nastal den D, kdy mladý hoch jménem Kopčem, tedy já, vynalezl oheň a tlupa se už nemusela nikam stěhovat. Otec i matka si viditelně oddychli a smáli se mé úporné snaze vykřesat z kamene jiskřičku. Ano, inteligentní a vzdělaný člověk přeci ví, jak je pošetilé domnívat se, že je možné rozdělat oheň za pomoci dvou křemenů!

Když kvapně vynášeli starožitný nábytek po babičce z hořícího domu, už byli přesvědčeni o opaku.

 

    Teprve po letech jsem zjistil, že výsledek mého výzkumu se téměř shoduje s názorem člověka s největším "fištrónem" široko daleko. Kdosi položil Albertu Einsteinovi otázku, proč mnohé vynálezy učinili laici a ne vědci. Řekl prý, že vědci velmi dobře vědí, že něco nelze udělat. Ale pak se najde nějaký blbec, který neví že to nejde, a udělá to!

 


85 názorů

Zuley - ano, hádáš správně, příběh má jisté autobiografické prvky. Konečně něco podobného se nepochybně přihodilo každému, tak proč se v tom nevidět?


Zuleyka
03. 12. 2013
Dát tip

První dva odstavce jsem se smálo, až jsem brečelo :-D

Připomělo mi to mé dětství, u nás ve výběžku mez kopci v dolíku na kopci.

Kolikrát jsem si říkalo, proč nemám žádné kamarády? Buď měli o mě špatné mínění, nebo ... možná je tvůj příběh víc než pravdivý :-)

 

 


macecha
29. 04. 2011
Dát tip
Jejda, Květoni! To bych musela napsat něco o sobě :-)) S lidmi zatím vycházím. I když, tady na Písmáku jsou určitá individua, která mě nesnáší :-) To mi ale vůbec nevadí a jenom se tomu chechtám, jak jsem je zase napálila!

Čemu by ses smála? Dělej to jako já. Když mě někdo naštve, tak ho napíšu do nějaké povídky a udělám z něj pitomce.

macecha
29. 04. 2011
Dát tip
Ani palčivá bolest zadku, hustě posetého jelity od matčiny vařečky, mě nedokázala přimět, abych upustil od slibně se rozvíjejícího projektu. Vědě je nutno přinášet oběti. a krásné oběti přinášíš i na "Písmáku." Čemu bych se zasmála, kdybys tu nebyl? T***

8hanka
20. 03. 2011
Dát tip
super, radsej sa nepriznam, co vsetko som skusala:) Inspirovali ma podobne ako cucenku Dvaja divosi a Winnetou:)

Díky, sepotalko.

:))))))))))))))))))))))))))))))))))..parádička..:))))) ..harcerzu anebo harceřů z Chorzowa..:)

Augustus
12. 04. 2010
Dát tip
Budu neoriginální, ale "Polykat meče a polykat mlaskaje mne dostalo." Moc pěkný a přidávám se k názoru, že fejeton. TIP jako stodola!

Autor se neúčastní ani mimo soutěž, neb sám nemá tušení.((-:

Patric
02. 01. 2010
Dát tip
Polykati meče, či mlaskaje.... Werich a Horníček v jisté hře. Kdo zde odpoví v které, dostane ode mne stovku. Autora povídky se to netýká. Jinak pěkné počtení.

BBarkku
05. 07. 2009
Dát tip
muminek je Šňupálkův nejlepší kamarád;)..Šňupálek hraje na foukací harmoniku a toulá se po horách:) ahoj ahoj*

Tak nazdar Mumínku!

BBarkku
03. 07. 2009
Dát tip
já chtěla být převážně Šňupálkem od Tove Jansson...jo jo...

Nazdar Dámo XY. Musím k tobě taky nakouknout.

damaxy
01. 07. 2009
Dát tip
:)

To nemůžu. Tuto funkci už zastává můj šéf.

Eskymákem jsem chtěl být taky. Vlastně polárníkem. Za to zase mohla kniha od Richarda Byrda - Sám a sám. Naštěstí mě to v zimě přešlo. Nesnáším teloty pod pětadvacet stupňů.

Vaud
30. 06. 2009
Dát tip
Pořád můžeš být ještě Maxipes Grafík :-)

avox
30. 06. 2009
Dát tip
chválím, směju se a říkám ano, neboť spásám svou zahrádku kleče a mám strach, že koncem léta začnu mečet :-)) */ já chtěla být hlavně kluk, třeba i eskymák Miluka :-)

To jste mě uklidnili. Já už jsem skoro měl deprese z toho, že se živím počítačovou grafikou a přitom nerozumím počítačům a neumím ani malovat. Jestli to taky nějak nesouvisí s tím, že naopak ovládám spoustu věcí, které mě neuživí. To jsou paradoxy.

Vaud
30. 06. 2009
Dát tip
většina letců taky bez přístroje nelétá :-)

čučenka
30. 06. 2009
Dát tip
To není divné, většina námořníků neuměla plavat.. :-)

Divné je, že mě tehdy neznepokojovalo, že jsem byl velice špatným plavcem. Dodnes se bez problémů udržím nad hladinou pouze v Mrtvém moři.

Vaud
30. 06. 2009
Dát tip
já jsem původně chtěl být Brouk Pytlík, což jsem si splnil pak už mě žádná další kniha tak nevzala...

Knížka, kterou napsal nějaký Nikolaj Čukovskij - Čtyři kapitáni, mě inspirovala k tomu, že nejméně do čtrnácti let jsem pevně věřil tomu, že budu námořníkem. Dokonce jsem se už začal učit i polsky, neboť nejbližší námořní škola byla v Gdaňsku.

Vaud
30. 06. 2009
Dát tip
jednou jsem si cetl knizku od M.V. Kratochvila, kde se pirat rizne pri zabijacce divokeho prasete a museji mu nasledne amputovat ruku diky otrave krve... nasledne jsem se rizl pri krajeni salamu ... protoze jsem byl bystre ditko, tak jsem vedel, ze jde o salam veprovy - cili hrozi otrava krve jesteze byla nase zdravotnice souzka Pracuchova doma, jinak bych dnes psal po dobrovolne amputaci na klavesnici jednoruc (pripadne jako bard, protoze mam rad salam)

Krásná doba. Že jo? A bez internetu.

čučenka
30. 06. 2009
Dát tip
Já se zasnila..:-). To je v kostce skoro celé moje mládí. Inspirovala jsem se knihou Dva divoši a rozstříhala jsem taťkovu koženou bundu na motorku, abych měla z čeho ušít mokasiny (nezabil mě jen proto, že měl raděj mě, než tu bundu), na zahradě jsem stavěla týpí, vyráběla sošky z jílu a vypalovala je v ohništi, sušila pemikan (nedoporučuji) a zkoušela v potoku lovit pstruhy oštěpem (marně). Byla to krásná doba. :-)

Lightdancer
30. 06. 2009
Dát tip
i tak by se to dalo říct...nebo je to jenom překlep...:)

Báječné, jak Světelný tanečník dělá čest svému jménu používáním iluminativních novotvarů. Slovo "HEZKLÝ" je patrně složeninou slov hezký a lesklý, není-liž pravda? V každém případě se cítím poctěn.

Lightdancer
29. 06. 2009
Dát tip
no je to hezklý---****

Vaud
27. 06. 2009
Dát tip
u mě zaplatíš a kolega Rath to rád proplatí

A já děkuji za hvězdičku. Budu ji nosit hrdě, jako šerif.

Oldjerry
27. 06. 2009
Dát tip
Nebudu zkoumat, do jaké míry je to podle literárních regulí. Zasmál jsem se a v euforii vyrobil hvězdičku tip značící. Je tam - dík za zasmání... *

Tak jsem dílo přeřadil do kategorie Fejetony. Tady mu to bude slušet. Akorát nevím... Kde se platí ty vaše poplatky, doktore?

Vaud
27. 06. 2009
Dát tip
fejeton měsíce má v kapse - to je jasný!

a nebrouká si náhodou "sem se sexem" ? abys neprohlopil :o)

Vaud
26. 06. 2009
Dát tip
nebo Tě nominuju na povídku měsíce a svolám Tvé virtuální harémy k hlasování :-)

Bíša
26. 06. 2009
Dát tip
Věda je velitel a praxe její vojáci. Leonardo da Vinci. Také jsem násilně musel šmydlat na housle školu Ševčíka a Maláta. Ještě teď mi z toho běhá mráz nejen po zádech...

raja na mě taky mluví ve verších :o) asi ví, že jsem na písmáku...

Já to s radostí přeřadím. Povídka měsíce mi stejně nehrozí a jako fejeton si to třeba přečte i BG. Už se dlouho nezjevil.

Vaud
26. 06. 2009
Dát tip
jako staršina rodu fejetonistů si dovoluji tímto dílko prohlásit (za mírný poplatek) za fejeton!

Už jsem ti to také psal, že jsem si to netroufnul nazvat fejetonem. Zase mi z toho vyšel spíš takový estrádní skeč.

Vaud
26. 06. 2009
Dát tip
už jsem Ti to sem jednou psal - jako první rychlý čípek tip jak mamut! a docela bych to viděl na fejeton

Jedl kusy kleče? Zbožný vegetarián?

Vidím že masajové jsou nějak uvěřitelnější, než starý dobrý přechodníky. Já zase nějak nepochopil jak je to s tou tvojí manželkou. Zoufáš si, jakoby na ten koncert odešla už vloni v březnu. Nicméně posílám milostivé paní srdečný pozdrav.

po žhavém uhlí je to bez holinek podstatně rychlejší :o) týjo, vůbec nevidím na klávesnici, jak mám slzy v očích.Navíc jsem díky meče a mlaskaje vymyslel pěkný dvojsmysl "jedl velké kusy kleče..."

Hořící guma je super, když odkapávaj ty hořící kapky, a dělaj takový to "vrrrrzzzzzzuuuum".

ponetka
26. 06. 2009
Dát tip
Když to nebudou moje prstíky, tak budiž :-)

Pochopitelně to jde i bez holínek. Kdo by ale odolal tomu jedinečnému pocitu, když hořící guma laškovně protéká mezi prsty a přiškvařuje se k chodidlům.

ponetka
26. 06. 2009
Dát tip
Chtěla bych jen říct, že si myslím, že po žhavém uhlí to jde i bez holínek...

Coffin, tuhle repliku jsi sebrala Papouchovi! Teď mi nebude mít co vytknout, aby se neopakoval!

Tak, konec odpočinku a do práce!

No, přiznejme si, že polykaje a meče je starý vtip... Ale líbí se mi to.

raja
26. 06. 2009
Dát tip
ne, píše se excelence. Od teď.

Masaje ani masajky bych do huby nevzal. Já jsem vegetarián.

raja
26. 06. 2009
Dát tip
Ale kdyby šlo o masajky, to byste se žvýkání nebránili, což?!:) Oddechovka*par excelence:)

Pan manžel zahořel? Tak aby mu to zůstalo. To se může kolikrát hodit. Třeba v zimě, když Ivan zavře plyn. Nebo třeba kremaci může mít levnější...

Mám za to, že po té smršti blábolů, které Pišta přečetl od nových autorů Písmáka, už by klidně dal tip i textu na zadní straně lístku na tramvaj.

Masaje bys nepolknul bez dlouhého a vydatného žvýkání. Ti jsou šlachovití!

Díky za korekturu Marvine. Autor, pravda, nevidí všechno. Ten otřepaný vtip na konci už je takový můj nešvar. Já to snad ani jinak nedovedu.

Já se překouk, a myslel jsem že tam stojí "Vím docela jistě, že je možné polykat masaje" a přišlo mi to vůči těm nebohým domorodcům kruté.

Nějakej přechodník jsem tam prostě vrazit musel. Jinak to nejde.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru